Kenia

kaart Kenia

 

Laatste update

Op 9 augustus worden in Kenia verkiezingen georganiseerd. Dit is in het verleden veelal een moment geweest van verhoogde spanningen. Verhoogde waakzaamheid is dus ten stelligste aangeraden.

Lees meer over Veiligheid in onderstaand reisadvies.

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  COVID-19: maatregelen rond reizen

  Opgelet: dit zijn de maatregelen voor binnenkomst in Kenia vanuit België bepaald door de Keniaanse autoriteiten. Ga steeds na bij uw luchtvaartmaatschappij of deze bijkomende vereisten stelt, zowel voor vertrek uit Kenia als terugkeer naar België.

   
  1. Visum

  Visa kunnen niet meer bij aankomst op de luchthaven worden aangevraagd, maar enkel via de eCitizen-website. Wij adviseren om een uitgeprinte versie van uw eVisa bij de hand te hebben tijdens uw reis.

   

  2. Verplichte vaccinatiecertificaat

  • Een bewijs van volledige vaccinatie voor COVID-19 vereist voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 18 jaar. Het vaccinatiebewijs moet worden getoond bij binnenkomst in Kenia. Europese vaccinatiecertificaten worden aanvaard.  Reizigers moeten hun vaccinatiecertificaat registreren op de website van Global Haven voordat zij aan boord van het vliegtuig gaan.

  Uitzonderingen op het verplichte vaccinatiecertificaat

  • Reizigers die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd en dit kunnen aantonen met een bewijs van een erkend arts.
  • Reizigers die herstelden van een COVID-19-infectie in de voorbije 90 dagen en dit kunnen aantonen met een bewijs opgemaakt door een erkend arts.   
  • Reizigers onder de 18 jaar.

   

  3. PCR-test

  Gevaccineerde reizigers: 

  • Reizigers die uit België komen en volledig gevaccineerd zijn, zijn vrijgesteld van een PCR-test om Kenia binnen te komen.
    

  Niet-gevaccineerde reizigers (voor uitzondering op de verplichting tot vaccinatie, zie punt 2 bovenstaand)

  • Elke niet-gevaccineerde persoon die op Keniaans grondgebied aankomt, moet in het bezit zijn van een negatieve PCR-test die 72 uur vóór vertrek is uitgevoerd (behalve voor kinderen jonger dan 5 jaar). Reizigers moeten hun testresultaten registreren voordat zij aan boord van het vliegtuig gaan op de website van Global Haven.
  • Elke niet-gevaccineerde reiziger die in Kenia aankomt, zal op eigen kosten aan een antigenentest worden onderworpen (30 USD). Indien een reiziger positief test op COVID-19, moet hij/zij op eigen kosten een PCR-test ondergaan (50 USD) en zal hij/zij in quarantaine worden geplaatst (behalve voor kinderen jonger dan 5 jaar).
    

   
  4. Travelers Health Surveillance formulier

  • Passagiers moeten voor hun aankomst in Kenia het Travelers Health Surveillance formulier invullen. Na registratie op het platform krijgt u een QR-code die u bij aankomst moet tonen.
  • U zal gevraagd worden gedurende 14 dagen dagelijks over uw gezondheidssituatie te rapporteren via het Jitenge Platform (meer info hier). Indien u symptomen ontwikkelt bij aankomst of tijdens de 14 dagen erna, zal u in quarantaine worden geplaatst.

   

  COVID-19: lokale maatregelen

   Het dragen van een mondmasker in openbare ruimten is sinds 11 maart 2022 niet langer verplicht. Het dragen van een mondmasker in gesloten ruimten wordt aanbevolen en is verplicht in het openbaar vervoer. Er wordt  verzocht sociale afstand te bewaren en drukke plaatsen te vermijden om elk risico van verspreiding van het virus te vermijden. De COVID-19-maatregelen worden door de Keniaanse autoriteiten regelmatig opnieuw beoordeeld op basis van de verdere ontwikkeling van de situatie.

  Landgenoten die zich in Kenia bevinden, worden aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten heel nauw op te volgen en de gangbare hygiëne- en andere voorzorgsmaatregelen te respecteren.

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via Travellers Online.

  Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Nairobi per e-mail via nairobi@diplobel.fed.be

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene situatie

  Etnische spanningen en de cyclische droogte geven regelmatig aanleiding tot lokale conflicten en geweld. Dit geldt in het bijzonder in de streek rond Laikipia, waar een gewapend treffen niet is uitgesloten, maar ook in het noordelijke deel van Samburu, rond Moyale (Marsabit), Mandera, Wajir, Lamu en de delta van de Tana River, in bepaalde regio's in het westen van het land, alsook nabij de noordelijke grens met Ethiopië en de oostelijke grens met Somalië. Het is altijd aangewezen zich te informeren over de veiligheidssituatie ter plaatse.

  Op verschillende plaatsen, waaronder in de regio rond Mombasa en Nairobi, zijn gewelddadige, gewapende overvallen gesignaleerd. In geval van een gewapende overval is het aangeraden om geen enkele weerstand te bieden. Al deze spanningen en problemen zullen in de aanloop naar de Presidentsverkiezingen van augustus 2022 en tot een aantal weken/maanden na deze verkiezingen,  nog toenemen. Verkiezingsperiodes zijn in Kenia van oudsher momenten van spanningen en gelokaliseerd geweld waarbij de internationale gemeenschap niet als het doelwit wordt behandeld maar waarbij de algemene veiligheidstoestand wel achteruit gaat. Het is dus aangewezen nog meer waakzaam te zijn dan normaliter het geval is.

   
  Terrorisme

  Meerdere terroristische aanslagen vonden plaats op Keniaans grondgebied en het risico op nieuwe aanvallen mogelijks gericht tegen westerse belangen blijft hoog. Belgen die in Kenia reizen of wonen wordt aangeraden om een verhoogde waakzaamheid in acht te nemen, zeker in de grote steden als Nairobi en Mombasa, op toeristische plaatsen en aan de kust.

  De Keniaanse veiligheidsdiensten voeren regelmatig controles uit , vooral op de weg. Het is dus belangrijk altijd identiteits- en autopapieren bij zich te hebben en ervoor te zorgen dat uw auto in orde is. Het is ook aangewezen om de instructies van de lokale veiligheidsdiensten na te volgen, en de actualiteit goed te volgen voor en tijdens uw reis.

   
  Situatie per regio

  Nairobi

  Reizen in de grote toeristische steden zoals Nairobi en Mombasa is mogelijk, maar wees  waakzaam  op  drukke plaatsen zoals bars in volkswijken, busstations, commerciële centra, recreatieplaatsen en sportevenementen. Mijd massademonstraties.

  Verplaatsingen naar en in de omgeving van sloppenwijken zoals Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware en de Somalische wijk Eastleigh worden ten stelligste afgeraden. Uhuru Park en City Park zijn 's nachts absoluut te vermijden. Indien u deze plaatsen toch bezoekt, doe dat dan in het gezelschap van een lokale gids.

   
  Centraal-Kenia

  Het is aangewezen zich vooraf te informeren over de situatie ter plaatse en om altijd onder begeleiding van een gids te reizen.
   

  Rond Mombasa (inclusief Zuidkust en toeristische plaatsen)

  Net als in Nairobi zijn de criminaliteitscijfers in Mombasa hoog. Individuele verplaatsingen in de volkswijken of in het historische stadscentrum van Mombasa worden afgeraden. Aan toeristen wordt sterk aangeraden de toeristische routes niet te verlaten, steeds voorzichtig te zijn wanneer men het hotel verlaat (vooral in het donker) en geen openbaar vervoer (matatus, tuk-tuks en boda-boda’s) te nemen .

  Criminaliteit is ook hoog in Likoni, dicht bij en op de ferry die Mombasa met de badplaatsen aan de Zuidkust verbindt. Gezien de slechte staat van de veerboten wordt het gebruik ervan afgeraden. Geef indien mogelijk  bij een bezoek aan de zuidkust voorkeur aan een vlucht naar de lokale luchthaven van Ukunda (Diani, Kwale County).

  De ereconsul in Mombasa is bereikbaar op volgend nummer: +254 736 394 298 of via email: consulbel@mombasa.be(link stuurt een e-mail).

   
  Kustregio ten noorden van Mombasa (Kilifi, Tana River en Lamu Counties)

  Bezoeken aan de streek ten noorden van Malindi, Tana River en Lamu County worden afgeraden gezien de nabijheid van de Somalische grens. Het Keniaanse leger en politie voeren er militaire operaties uit om infiltratie vanuit Somalië te voorkomen.

  In het verleden vonden enkele ontvoeringen van westerlingen plaats in de directe omgeving van Lamu eiland. Wegens terrorismedreiging worden reizen naar het vasteland van Lamu County afgeraden.

   
  Westen van het land

  Conflicten tussen verschillende etnische groepen zijn mogelijk wegens de  droogte, moeilijke toegang tot water en graasland voor het vee en banditisme. Conflicten komen vooral voor in de Counties Baringo en West Pokot, Turkana en de regio van Mount Elgon (nabij de grens met Uganda). Ook hier wordt het stellig aangeraden om zich te informeren over de veiligheidssituatie alvorens zich te verplaatsen. Laat u vergezellen door een ervaren gids.

   
  Noorden en oosten van het land

  Alle reizen op minder dan 60 kilometer van de Somalische grens inclusief de Counties Wajir, Mandera en Garissa worden sterk afgeraden, vooral wegens gevaar voor kidnapping en terrorisme.

  Bij verplaatsingen naar de Counties Turkana, Isiolo en Marsabit (inclusief de grensovergang Moyale) is het ten zeerste aan te raden de situatie op de reisweg te verifiëren voor het vertrek. Verplaats u enkel met georganiseerde erkende reisagenten. Indien u vanuit Ethiopië via Moyale Kenia binnenrijdt, wordt het sterk aangeraden op de A2 te blijven en onderweg niet te stoppen vooraleer u Marsabit bereikt.

  De grensstreek met Zuid-Soedan en Ethiopië wordt afgeraden: ze wordt onveilig gemaakt door gewapende bendes die raids uitvoeren met het oog op veediefstal, en ze beschikt niet over infrastructuur voor toerisme. Bepaalde zones gelegen ten noorden van de as Kitale-Samburu-Garissa, onder meer de grensstreek met Ethiopië, worden als gevaarlijk beschouwd wegens intracommunautaire spanningen. Er is een permanente terroristische dreiging. Het wordt afgeraden zich hier naartoe te begeven tenzij absoluut noodzakelijk en dan begeleid door een politie-escorte. De reservaten Shaba, Buffalo Springs en Samburu zijn wel bereikbaar.


  Criminaliteit

  Het criminaliteitscijfer ligt hoog in de grote steden. Gewapende overvallen (diefstallen en carjacking) en diefstal met geweld zijn frequent voornamelijk in Nairobi, Mombasa, Kisumu en langs de kust (Kwale, Kilifi, Mtwapa en Changamwe). Verhoog de waakzaamheid op deze plaatsen.

  Neem onderstaande aanbevelingen in acht:

  • Wees steeds op uw hoede en sluit uw voertuig steeds af. Gauwdieven zijn namelijk uit op gsm’s, horloges, halssnoeren en tassen van de inzittenden.
  • Draag geen juwelen of waardevolle voorwerpen op een opzichtige manier;
  • Neem geen grote geldsommen of bankkaarten mee tenzij absoluut noodzakelijk. Draag ook extra zorg voor smartphones met betalingsapplicaties (mPesa, bankapplicaties,… enz). Laat deze best achter in de hotelkluis
  • Kijk uit voor oplichters die met een smoes de hulp inroepen van reizigers;
  • Let op voor personen die zich voordoen als politieagenten. Vraag steeds identificatie. Mocht u de indruk hebben dat het gedrag van een politieagent niet in overeenstemming is met de wet, kan u steeds preciseren dat u de ambassade hierover zal informeren. U bent in geen geval verplicht een politieagent in uw voertuig toe te laten voor een verplaatsing, al dan niet naar een vermeend politiekantoor;
  • Bied geen weerstand bij een overval;
  • Loop 's nachts niet alleen op straat, noch in de stad noch erbuiten, en ga dan zeker niet naar het strand, naar een park of verlaten wijken. Natuurreservaten en -parken zijn doorgaans veilig. Toch wordt aangeraden de safaritochten te boeken bij een ervaren reisbureau. Probeer  vóór valavond ter plaatse te zijn. Volg strikt het reglement van de natuurparken en de instructies van de parkwachters.
  • Bij het huren van een vakantiewoning aan de kust: let op voldoende beveiliging van de woning.

  Zowel in de stad als in de provincie wordt 's nachts reizen afgeraden. Wie toch 's avonds of 's nachts moet reizen, doet dit best in groep, liefst met meerdere wagens. Rij als toerist beter niet zelf maar doe beroep op een chauffeur die u goed kent of die aangeraden werd via een betrouwbare firma of hotel.

  Breng  de Belgische ambassade op de hoogte  van  veiligheidsincidenten.