Kenia

kaart Kenia

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc. Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.

   

  Reizigers die vanuit België naar Kenia willen reizen, moeten een negatieve COVID-19-test van minder dan 96 uur voorleggen en worden vrijgesteld van quarantaine als ze bij aankomst of tijdens de vlucht geen symptomen vertonen. Passagiers moeten voor hun aankomst een formulier invullen, zodat er contact met hen kan worden opgenomen als er bij aankomst een positief geval zou worden ontdekt (https://ears.health.go.ke/airline_registration/). Deze maatregelen gelden ook voor transitpassagiers.

  Om geaccepteerd te worden, moeten COVID-19-tests van aankomende en vertrekkende passagiers kunnen worden geauthenticeerd en geverifieerd via het “Trusted Travel Initiative" (TT). De Keniaanse laboratoria die deel uitmaken van dit initiatief kunnen worden teruggevonden op de website van de Kenya Civil Aviation Authority.

  Na hun test ontvangen reizigers een sms en een e-mail met een link waarmee ze een Trusted Travel Test Code kunnen genereren op de website Trustedtravel.panabios.org.

  Mensen die naar Kenia reizen vanuit landen die geen deel uitmaken van het Trusted Travel Initiative, moeten de Global Haven-site bezoeken om hun COVID-19-test te laten certificeren.

  Reizigers zijn eveneens verplicht om hun “Travelers Health Surveillance”-formulier online in te dienen via het 'jitenge'-platform voordat ze ontschepen. Reizigers kunnen de `jitenge` app downloaden in de Google Play Store of de formulieren online openen door in hun browser` Jitenge MOH` te typen; of via de link bit.ly/covid19moh en het online registratieformulier in te vullen. Bij registratie op het platform krijgt de reiziger een QR-code die bij aankomst in het land bij de gezondheidsdesk moet worden getoond. Er wordt ook van hen verwacht dat ze zichzelf monitoren en gedurende veertien (14) dagen dagelijks op hetzelfde platform rapporteren terwijl ze in Kenia zijn.

  Visa kunnen niet meer bij aankomst op de luchthaven worden aangevraagd, maar enkel via de eCitizen-website (www.evisa.go.ke), en dit vóór vertrek.

  Reizigers die per vliegtuig aankomen of vertrekken, mogen tijdens de avondklok reizen op vertoon van hun reisdocument.

  De Keniaanse autoriteiten hebben een reeks maatregelen ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Zo is er in heel het land een avondklok van kracht (tussen 22.00 en 04.00 uur), is het dragen van een mondmasker in het openbaar verplicht en zijn er beperkingen op bijeenkomsten. Deze maatregelen worden door de Keniaanse autoriteiten regelmatig opnieuw beoordeeld op basis van de verdere ontwikkeling van de situatie.

  Landgenoten die zich in Kenia bevinden, worden aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten heel nauw op te volgen en de gangbare hygiëne- en andere voorzorgsmaatregelen te respecteren

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

  Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Nairobi per e-mail via nairobi@diplobel.fed.be

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemeen

  Etnische spanningen en de cyclische droogte geven regelmatig aanleiding tot lokale conflicten en geweld. Dit geldt in het bijzonder in de streek rond Laikipia, waar een gewapend treffen niet is uitgesloten, maar ook in het noordelijke deel van Samburu, rond Moyale (Marsabit), Mandera, Wajir, Lamu en de delta van de Tana River, in bepaalde regio's in het westen van het land, alsook nabij de noordelijke grens met Ethiopië en de oostelijke grens met Somalië. Het is altijd aangewezen zich te informeren over de veiligheidssituatie ter plaatse.

  Op verschillende plaatsen, waaronder in de regio rond Mombasa en Nairobi, zijn gewelddadige, gewapende overvallen gesignaleerd. In geval van een gewapende overval is het aangeraden om geen enkele weerstand te bieden.

   
  Terrorisme

  Meerdere terroristische aanslagen vonden plaats op Keniaans grondgebied en het risico op nieuwe aanvallen mogelijks gericht tegen westerse belangen blijft hoog. Belgen die in Kenia reizen of wonen wordt aangeraden om een verhoogde waakzaamheid in acht te nemen, zeker in de grote steden als Nairobi en Mombasa, en op toeristische plaatsen en aan de kust.

  In de dorpen en steden aan de grens met Somalië zoals Mandera en Garissa zijn er regelmatig (terroristische) aanslagen en is het risico hoog, Deze regio is sinds enige tijd steeds meer het toneel van een golf van aanslagen die worden toegeschreven aan Al Shabaab.

  Na de aanslag op het zakencomplex in 14 Riverside Drive in Nairobi op 15 januari 2019 hebben de Keniaanse veiligheidsdiensten de controles, vooral op de weg, opgevoerd. Het is dus belangrijk altijd identiteits- en autopapieren bij zich te hebben en ervoor te zorgen dat uw auto in orde is. Het is ook aangewezen om de instructies van de lokale veiligheidsdiensten na te volgen, en de actualiteit goed te volgen voor en tijdens uw reis.

   
  Situatie per regio

  Nairobi

  Reizen in de grote toeristische steden zoals Nairobi en Mombasa is mogelijk, maar men dient  waakzaam te zijn in  drukke plaatsen zoals bars in volkswijken, busstations, commerciële centra, recreatieplaatsen en sportevenementen. Het is best massademonstraties te mijden.

  Verplaatsingen naar en in de omgeving van sloppenwijken zoals Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware en de Somalische wijk Eastleigh worden ten stelligste afgeraden. Ook Uhuru Park en City Park zijn 's nachts absoluut te vermijden. Indien u deze plaatsen toch bezoekt, doe dat dan in het gezelschap van een lokale gids.

  Het gebruik van openbaar vervoer (matatus) wordt afgeraden.

   
  Centraal-Kenia

  In 2017 was er een toename van raids van veehouders in boerderijen en privé-reservaten in Laikipia en omgeving, die soms gewelddadige conflicten en materiële schade veroorzaakten. Het is aangewezen zich vooraf te informeren over de situatie ter plaatse en om altijd onder begeleiding van een gids te reizen.

   
  Rond Mombasa (inclusief Zuidkust en toeristische plaatsen)


  Net als in Nairobi zijn de criminaliteitscijfers in Mombasa hoog. Individuele verplaatsingen in de volkswijken of in het historische stadscentrum van Mombasa worden afgeraden. Aan toeristen wordt sterk aangeraden de toeristische routes niet te verlaten, steeds voorzichtig te zijn wanneer men het hotel verlaat (vooral in het donker) en geen openbaar vervoer te nemen (matatus).

  Criminaliteit is ook hoog in Likoni, dicht bij en op de ferry (die Mombasa met de badplaatsen aan de Zuidkust verbindt). Gezien de slechte staat van de veerboten wordt het gebruik ervan niet aangeraden. Indien mogelijk dient bij een bezoek aan de zuidkust voorkeur gegeven te worden aan een vlucht naar de lokale luchthaven van Ukunda (Diani, Kwale County).

  De ereconsul in Mombasa kan worden bereikt op volgend nummer: +254 736 394 298 of via email: consulbel@mombasa.be.

   
  Kustregio ten noorden van Mombasa (Kilifi, Tana River en Lamu Counties)


  Bezoeken aan de streek ten noorden van Malindi, Tana River en Lamu County worden afgeraden gezien de nabijheid van de Somalische grens (en vanwege de militaire operaties die het Keniaanse leger en politie er uitvoeren om infiltratie vanuit Somalië te voorkomen). In het verleden vonden enkele ontvoeringen van westerlingen plaats in de directe omgeving van Lamu eiland (2011).

  Op 5 januari 2020 kwamen drie Amerikanen om tijdens een aanval van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab op een Kenyaans-Amerikaanse militaire basis in Lamu. Aangezien de huidige onduidelijkheid omtrent de veiligheidssituatie ter plaatse, worden reizen naar Lamu County (inclusief de eilanden Lamu, Manda en Pate) momenteel afgeraden.

   
  Westen van het land


  Conflicten tussen verschillende ethnische groepen zijn mogelijk wegens problemen van droogte en toegang tot water en graasland voor het vee, evenals banditisme, vooral in de Counties Baringo en West Pokot, Turkana en de regio van Mount Elgon (nabij de grens met Uganda). Ook hier wordt het stellig aangeraden om zich te informeren over de veiligheidssituatie alvorens zich te verplaatsen, en om zich te laten vergezellen door een ervaren gids.

   
  Noorden en oosten van het land

  Alle reizen op minder dan 60 kilometer van de Somalische grens inclusief de Counties Wajir, Mandera en Garissa, worden sterk afgeraden, vooral wegens gevaar voor kidnapping Bij een aanval op een passagiersbus op 22 november 2014 in Mandera. werden 28 passagiers vermoord. In april 2015 vond een aanval plaats op de universiteit in de stad Garissa  waarbij 148 personen om het leven kwamen.

  Bij verplaatsingen naar de Counties Turkana, Isiolo en Marsabit (inclusief de grensovergang Moyale) is het ten zeerste aan te raden de situatie op de reisweg te verifiëren voor het vertrek en zich enkel te verplaatsen met georganiseerde erkende reisagenten. Indien u vanuit Ethiopië via Moyale Kenia binnenrijdt, wordt het sterk aangeraden op de A2 te blijven en onderweg niet te stoppen vooraleer u Marsabit bereikt.

  De grensstreek met Soedan en Ethiopië wordt afgeraden: ze wordt onveilig gemaakt door gewapende bendes die raids uitvoeren met het oog op veediefstal, en ze beschikt niet over infrastructuur voor toerisme. Bepaalde zones gelegen ten noorden van de as Kitale-Samburu-Garissa worden als gevaarlijk beschouwd wegens intercommunautaire spanningen en de terroristische dreiging is er constant. Het wordt afgeraden zich hier naartoe te begeven tenzij absoluut noodzakelijk en dan begeleid door een politie-escorte. De reservaten Shaba, Buffalo Springs en Samburu zijn wel bereikbaar.

  Het oversteken van de Keniaanse grens bij onbemande grensovergangen wordt afgeraden: u dient ervoor te zorgen dat uw ingangsvisum in Kenia afgestempeld wordt. Indien er geen immigratiedienst is bij de grensovergang, ga dan naar een andere grensovergang die wel bemand is. Het inreizen zonder afgestempeld visum kan tot problemen leiden.

   
  Criminaliteit

  Het criminaliteitscijfer ligt hoog in de grote steden. Gewapende overvallen (diefstallen en carjacking) en diefstal met geweld zijn frequent voornamelijk in Nairobi, Mombasa, Kisumu en langs de kust (Kwale, Kilifi, Mtwapa en Changamwe).

  Onderstaande aanbevelingen dienen in acht te worden genomen:

  • Wees steeds op uw hoede en sluit uw voertuig steeds af;
  • Draag geen juwelen of waardevolle voorwerpen op een opzichtige manier;
  • Neem geen grote geldsommen of bankkaarten mee tenzij absoluut noodzakelijk;
  • Kijk uit voor oplichters die met een smoes de hulp inroepen van reizigers;
  • Let op voor personen die zich voordoen als politieagenten. Vraag steeds identificatie. Mocht u de indruk hebben dat het gedrag van een politieagent niet in overeenstemming is met de wet, kan u steeds preciseren dat u de ambassade hierover zal informeren. U bent in geen geval verplicht een politieagent in uw voertuig toe te laten voor een verplaatsing, al dan niet naar een vermeend politiekantoor;
  • Aanvaard nooit etenswaren en/of drank van onbekenden;
  • Bied geen weerstand bij een overval;
  • Loop 's nachts niet alleen op straat, noch in de stad noch erbuiten, en ga dan zeker niet naar het strand, naar een park of verlaten wijken.

  Natuurreservaten en -parken zijn doorgaans veilig. Toch wordt aangeraden de safaritochten te boeken bij een ervaren reisbureau en te trachten vóór valavond ter plaatse te zijn. Het is noodzakelijk zich strikt te houden aan het reglement van de natuurparken en de instructies van de parkwachters.

  Bij het huren van een vakantiewoning aan de kust dient men er op te letten dat de woning voldoende beveiligd is.

  Zowel in de stad als in de provincie wordt 's nachts reizen afgeraden. Wie toch 's avonds of 's nachts moet reizen, doet dit best in groep, liefst met meerdere wagens. Rij als toerist beter niet zelf maar doe beroep op een chauffeur die u goed kent of die aangeraden werd via een betrouwbare firma of hotel.

  Het is raadzaam ramen van het voertuig dicht te houden en deuren te vergrendelen, vooral in files. Gauwdieven zijn namelijk uit op gsm’s, horloges, halssnoeren en tassen van de inzittenden.  Overal in het land, maar vooral in Nairobi, Mombasa en op de weg tussen Nairobi en Mombasa gebeurt het dat opzettelijk ongevallen veroorzaakt worden om de inzittenden van de voertuigen te bestelen. Wie gebruik maakt van deze wegen moet zeer voorzichtig zijn.

  Het is aangewezen de Belgische ambassade op de hoogte te brengen van dit soort veiligheidsincidenten.