Kenia

kaart Kenia

 

Laatste update

Reizen naar bepaalde regio’s zijn afgeraden.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 
Algemeen

Door interne politieke onenigheden kunnen er spontaan protesten en manifestaties ontstaan. Volg daarom het lokale en internationale nieuws en vermijd de nabijheid van demonstraties.

Etnische spanningen en de aanhoudende droogte geven regelmatig aanleiding tot lokale conflicten en geweldpleging in bepaalde regio's. Dit geldt in het bijzonder in de streek rond Laikipia, waar een gewapend treffen niet is uitgesloten. Ook in het noordelijke deel van Samburu Country, rond Moyale (Marsabit County), Mandera County, Wajir County, Lamu County en Tana River County, en in andere regio's in het westen van het land, nabij de noordelijke grens met Ethiopië en de oostelijke grens met Somalië, is het aangewezen zich goed te informeren over de situatie ter plaatse.

Op verschillende plaatsen, waaronder in de regio rond Mombasa en Nairobi, zijn gewelddadige, gewapende overvallen mogelijk. In geval van een gewapende overval is het ten zeerste aangeraden om geen enkele weerstand te bieden.

 
Terrorisme

Een commando van gewapende mannen brak op dinsdag 15 januari een hotelcomplex binnen, dat ook kantoren in Nairobi huisvestte, waarbij minstens 15 mensen om het leven kwamen.
De aanval werd opgeëist door de Somalische Islamitische groep Shabab.

Tot vandaag blift het risico op terroristische aanslagen hoog, vooral in de dorpen en steden aan de kust met Somalië zoals Mandera. Deze regio vormt sinds enkele maanden steeds meer het toneel van een golf van aanslagen die worden toegeschreven aan Al Shabaab.

Het risico op nieuwe aanvallen die eventueel gericht kunnen zijn tegen westerse belangen blijft hoog. Belgen die in Kenia reizen of wonen, wordt aangeraden om een verhoogde waakzaamheid in acht te nemen, zeker in Nairobi en Mombasa, en op toeristische plaatsen en aan de kust. Het is aangewezen om de instructies van de lokale veiligheidsdiensten op na te volgen, alsook de actualiteit goed op te volgen voor en tijdens je reis.

In het recente verleden is Kenia meermaals getroffen door terroristische aanslagen en het risico op nieuwe aanvallen die eventueel gericht kunnen zijn tegen westerse belangen blijft hoog. Belgen die in Kenia reizen of wonen, wordt aangeraden om een verhoogde waakzaamheid in acht te nemen, zeker in Nairobi en Mombasa, en op toeristische plaatsen en aan de kust. Het is aangewezen om de instructies van de lokale veiligheidsdiensten na te volgen, alsook de actualiteit goed te volgen op te volgen voor en tijdens je reis.

 
Situatie per regio

Nairobi

Reizen naar de grote toeristische steden zoals Nairobi en Mombasa blijven mogelijk, maar men vermijdt best drukke plaatsen zoals bars in volkswijken, busstations, commerciële centra, recreatieplaatsen, massademonstraties en sportevenementen.

Verplaatsingen naar en in de omgeving van sloppenwijken zoals Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware en de Somalische wijk Eastleigh worden ten stelligste afgeraden. Ook Uhuru Park en City Park zijn 's nachts absoluut te vermijden. Indien je deze plaatsen toch moet bezoeken, laat je dan steeds vergezellen door een lokale gids.

Het gebruik van openbaar vervoer (matatus) wordt afgeraden.

Centraal-Kenia

Door etnische verschillen en de lange droogte, zijn er sinds het begin van het jaar in Centraal-Kenia, en meerbepaald in Laikipia, een aantal gewapende conflicten ontstaan waarvan sommige met dodelijke afloop. Het is aangewezen om de toeristische plaatsen steeds onder begeleiding van een gids te bezoeken

Rond Mombasa (inclusief Zuidkust en toeristische plaatsen)

Individuele verplaatsingen in de volkswijken of in het historische stadscentrum van Mombasa moeten worden vermeden. Aan toeristen wordt sterk aangeraden de toeristische paden niet te verlaten, steeds voorzichtig te zijn wanneer men het hotel verlaat en geen openbaar vervoer te nemen (matatus).

Terroristische aanvallen of pogingen daartoe vonden plaats in Likoni, dicht bij de ferry (de enige verbindingsweg tussen Mombasa en de Zuidkust). Gezien de slechte staat van de veerboten wordt het gebruik ervan niet aangeraden. Indien mogelijk dient bij een bezoek aan de zuidkust, voorkeur gegeven te worden aan een vlucht naar de lokale luchthaven van Ukunda (Diani, Kwale County).

De ereconsul in Mombasa kan worden bereikt op volgend nummer: +254 736 394 298

Kustregio ten noorden van Mombasa (Kilifi, Tana River en Lamu Counties)

De hele kustregio ten noorden van Malindi (Kilifi County) moet vermeden worden, inclusief de Tana River County en Lamu County. Toeristische oorden zoals Kilifi, Malindi en Watamu (Kilifi County) alsook het eiland van Lamu (dus niet het vasteland van Lamu County) zijn bereikbaar maar het is raadzaam om zich te informeren over de veiligheidssituatie ter plaatse. Hoewel reizen naar Lamu-eiland mogelijk zijn, is extra waakzaamheid aangewezen, gezien de nabijheid van Lamu-eiland tot Somalië. In het verleden vonden enkele ontvoeringen van westerlingen plaats in de directe omgeving van Lamu eiland (niet op het eiland zelf).

Westen van het land

In de Counties in het westen van het land en ten noorden van de Counties Baringo en West Pokot moet de nodige voorzichtigheid in acht worden genomen, ook overdag, wegens mogelijke wegblokkades en banditisme.

De omgevingen van Burnt Forest in de County Uasin Gishu, Molo in Nakuru County en Kilgoris in de County Narok moeten worden vermeden. Het wordt stellig aangeraden om zich te informeren over de veiligheidssituatie alvorens zich te verplaatsen in de Mount Elgon-regio (Trans Nzoia en Bungoma Counties).

Noorden en oosten van het land

Het grensgebied met Somalië is gevaarlijk. Sinds september 2011 vonden meerdere ontvoeringen van westerlingen plaats in de grensstreek met Somalië. Alle reizen op minder dan 60 kilometer van de Somalische grens worden sterk afgeraden inclusief de Counties Wajir, Mandera en Garissa.

In de stad Garissa vond een bijzonder drieste aanval plaats op de universiteit in april 2015. Bij een aanval op een passagiersbus op 22 november 2014 in het uiterste noordoosten van het land in Mandera. In het uiterste noordoosten van het land  aan de grens met Somalië werden 28 passagiers om het leven gebracht.

Bij verplaatsingen naar de Counties Turkana, Isiolo en Marsabit (inclusief de grensovergang Moyale) is het ten zeerste aan te raden de situatie op de reisweg te verifiëren voor het vertrek en zich enkel te verplaatsen met georganiseerde erkende reisagenten. Indien u vanuit Ethiopië via Moyale Kenia binnenrijdt, wordt het sterk aangeraden op de A2 te blijven en onderweg niet te stoppen vooraleer u Marsabit bereikt.

De grensstreek met Soedan, Oeganda, Somalië en Ethiopië wordt onveilig gemaakt door gewapende bendes die raids uitvoeren met het oog op veediefstal. Meer in het bijzonder in de grensstreek met Soedan kunnen reizen naar de regio van Lokichokio en het Turkanameer (beide Turkana County) best per vliegtuig gebeuren. Eenmaal ter plaatse is het ten zeerste aangeraden de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te treffen en zich te laten begeleiden door een gewapende escorte.

 
Criminaliteit

Het criminaliteitscijfer ligt hoog in de grote steden. Gewapende overvallen (diefstallen en carjacking) en diefstal met geweld zijn zeer frequent voornamelijk in Nairobi, Mombasa, Kisumu en langs de kust (Kwale, Kilifi, Mtwapa en Changamwe).

Onderstaande aanbevelingen dienen in acht te worden genomen:

  • Wees steeds op je hoede en sluit je voertuig steeds af;
  • Draag geen juwelen of waardevolle voorwerpen op een opzichtige manier;
  • Neem nooit zomaar grote geldsommen of bankkaarten mee;
  • Kijk uit voor oplichters die met een smoes de hulp inroepen van reizigers;
  • Let op voor personen die zich voordoen als politieagenten. Vraag steeds identificatie. Mocht je de indruk hebben dat het gedrag van een politieagent niet in overeenstemming is met de wet, kan je steeds preciseren dat je de ambassade hierover zal informeren. Je bent in geen geval verplicht een politieagent in je voertuig toe te laten voor een verplaatsing, al dan niet naar een vermeend politiekantoor;
  • Aanvaard nooit etenswaren en/of drank van vreemde personen;
  • Bied geen weerstand bij een overval;
  • Loop 's nachts niet alleen op straat, noch in de stad noch erbuiten, en ga dan zeker niet naar het strand, naar een park of verlaten wijken.

Natuurreservaten en -parken zijn doorgaans veilig. Toch wordt aangeraden de safaritochten te boeken bij een ervaren reisbureau en te trachten vóór valavond ter plaatse te zijn. Het is noodzakelijk zich strikt te houden aan het reglement van de natuurparken en de instructies van de parkwachters.

Bij het huren van een vakantiewoning aan de kust dient men er op te letten dat de woning voldoende beveiligd is.

Zowel in de stad als in de provincie wordt 's nachts reizen afgeraden. Wie toch 's nachts moet reizen, doet dit best in groep, liefst met meerdere wagens. Rij als toerist beter niet zelf maar doe een beroep op een chauffeur die je goed kent of die aangeworven werd via een betrouwbare firma of hotel.

Het is raadzaam ramen van het voertuig dicht te houden en deuren te vergrendelen, vooral in files. Gauwdieven zijn namelijk uit op gsm’s, horloges, halssnoeren en tassen van de inzittenden. Wie gebruik maakt van deze wegen moet zeer voorzichtig zijn. Overal in het land, maar vooral in Nairobi, Mombasa en op de weg tussen Nairobi en Mombasa worden opzettelijk ongevallen veroorzaakt om de inzittenden van de voertuigen.

Het is aangewezen de Belgische ambassade op de hoogte te brengen van veiligheidsincidenten.