Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

Alle niet-essentiële reizen vanuit en naar België blijven verboden. Vanaf 15 juni gaan de grenzen openen voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent. Raadpleeg de reisadviezen per land om de situatie in het land van uw bestemming te kennen.

Reizen buiten Europa kunnen vooralsnog niet.

 
Indien u de komende weken een reis naar Kirgizië plant, raden wij u aan de laatste officiële berichten van de Kirgizische overheid in verband met het coronavirus na te gaan. Het aantal gevallen van Covid-19 neemt drastisch toe (meer dan 1000). De Regering heeft bijgevolg de noodtoestand uitgeroepen, officieel afgelopen op 11 mei, maar met behoud van beperkende maatregelen met uitzondering van de avondklok. Alle winkels en restaurants, met uitzondering van voedingswinkels en apotheken zijn gesloten. Verplaatsingen buiten eenzelfde administratieve zone zijn verboden. Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen, waaronder de sluiting van grensposten. Indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld nog tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kirgizië, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op Western niveau is. Registreer u zoals altijd via TravellersOnline.

Thans wordt iedere buitenlandse persoon verbod opgelegd om het grondgebied te betreden. Er zijn geen rechtstreekse noch onrechtstreekse vluchten meer naar de Europese Unie, behoudens uitzonderlijke vluchten die de ambassades pogen te organiseren voor repatriëringen. Ook de toegang tot de buurlanden is afgesloten. Buitenlanders mogen het grondgebied verlaten maar er niet meer terugkeren. Omwille van de pandemie is het verblijfsrecht van alle buitenlanders (met of zonder visum) automatisch verlengd tot 1 juni 2020. wij houden u op de hoogte van verdere informatie over de te volgen procedures. Volg ook onze FB-pagina 

Hierom wordt aangeraden  alle reizen naar Kirgizië tijdelijk uit te stellen. Hou er rekening mee dat, omwille van de snelle verspreiding van het virus, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn. Bovendien is er geen, zelfs onrechtstreekse, vlucht meer naar de Europese Unie. Buitenlanders ter plaatse mogen het land verlaten maar er niet meer terugkeren.

De FOD Volkgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl 

De Belgische onderdanen die het land binnenkomen voor een verblijf langer dan 60 werkdagen moeten zich laten inschrijven.

De bevoegde instantie is de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is open in Bisjkek van 9 u. tot 18 u. (adres: Prospekt Mira, 95). U vindt al de adressen en werktijden (in het Kirgizische en in het Russisch) op de link: http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/ 

Een risico op terreuraanslagen, en op ontvoering, kan niet uitgesloten worden. Hoewel er geen specifieke dreiging is ten aanzien van Belgische burgers, is het toch aangewezen om waakzaam te zijn. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig. Hou ook rekening met volgende punten:

  • Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005 en 2010).
  • U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  • U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
  • De grens met Kazachstan is open. De grens met Oezbekistan wordt regelmatig gesloten.
  • Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit (zoals zakkenrollers). In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s. Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).