Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  Indien u een reis naar Kirgizië plant, raden wij u aan de laatste officiële berichten van de Kirgizische overheid en de Kirgizische Ambassade te Brussel na te gaan. Kirgizië kent momenteel het einde van de derde golf van gevallen van COVID-19.

  Omwille van de verspreiding van het virus kan uw terugkeer naar België niet gegarandeerd worden. Reizigers naar Kirgizië vertrekken op hun eigen risico, ondanks het negatieve advies voor niet-essentiële reizen.

   

  Toegang tot het Kirgizische grondgebied: Vanaf 01 mei 2022 hoeven Belgische burgers geen PCR-test of vaccinatiebewijs meer te tonen om het grondgebied van Kirgizië te betreden. 

   

  Vluchten : de vluchten van Turkish Airlines en Pegasus werden hernomen alsook vluchten naar Kazachstan en Rusland. De toegang tot de buurlanden blijft echter beperkt (voor Kazachstan is bijvoorbeeld een voorafgaandelijke PCR test nodig van maximum 72u oud). In de context van de Oekraïense crisis zijn de luchtverbindingen van/naar Europa onzeker en/of omgeleid.

   

  Visum : omwille van de coronacrisis is het verblijfsrecht automatisch verlengd van alle buitenlanders die zich al in Kirgizïe (met of zonder visum) bevonden tot 1/3/2022. Na deze datum kunnen buitenlanders in een situatie van overstay gesanctionneerd worden.

  De Belgen die naar Kirgizïe reizen voor een verblijf van meer dan 60 werkdagen moeten zich inschrijven bij de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is geopend in Bisjkek (Prospekt Mira, 95) tussen 9 en 18u. Alle adressen en openingstijden kunnen teruggevonden worden op http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/ (in het Kirgizisch en het Russisch).

  Veiligheid : op 5 oktober 2020 zijn protestacties uitgebroken naar aanleiding van de parlementsverkiezingen. De veiligheidssituatie is sindsdien gekalmeerd. Verdere onrust is niet uit te sluiten.

  Bovendien, leidde het grensconflict rond de enclave van Vorukh bij Tadzjikistan eind april 2021 en begin januari 2022 tot een tijdelijke sluiting van de grens tussen beide landen. Nieuwe betogingen of spanningen kunnen niet worden uitgesloten.

  Aan landgenoten wordt aanbevolen om de plaatsen waar de protesten plaatsvinden te vermijden en in de mate van het mogelijke thuis te blijven.

   

  Om consulaire bijstand te vergemakkelijken, is het altijd aan te raden om uw reis gratis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

   

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Hou rekening met de volgende punten:

  1. Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005, 2010 en 2020).
  2. U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  3. U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
  4. De grenzen met Oezbekistan en/of Tadzjikistan wordt regelmatig gesloten. De grens met Kazachstan is open.
  5. Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

   

  Terrorisme

   

  Es is geen specifieke dreiging ten aanzien van Belgische burgers, maar een risico op terreuraanslagen en op ontvoering kan niet uitgesloten worden. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

   

  Criminaliteit

   

  U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

   

  Er is vooral kleine criminaliteit, zoals zakkenrollers. In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

   

  Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s.

   

  Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).