Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Indien u de komende weken een reis naar Kirgizië plant, raden wij u aan de laatste officiële berichten van de Kirgizische overheid in verband met het coronavirus na te gaan.

Na een stabilisatieperiode is het aantal gevallen van COVID-19 toegenomen naar aanleiding van de onlusten (bij de annulatie van de parlementsverkiezingen) van oktober 2020. Na een tijdelijke verlaging herneemt de epidemie thans met o.m. de nieuwe “Indische” variant. Er wordt gevreesd voor een overbelasting van de zorginstellingen. Het vaccinatieprogramma loopt vertraging op wegens gebrek aan logistieke middelen.

De regering heeft de noodtoestand opgeheven en winkels en restaurants zijn weer open. Verplaatsingen buiten eenzelfde administratieve zone zijn weer mogelijk. Indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kirgizië, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op westers niveau is. Registreer u zoals altijd via TravellersOnline.

De regering laat de toegang tot het grondgebied weer toe, mits het invullen van een formulier zoals het Belgische Passenger Locator Form in het vliegtuig en het voorleggen van een covidtest (PCR) van maximum 72 uur oud op het moment van aankomst. In geval van overschrijding van deze termijn zal de test bij aankomst plaatshebben.   Sinds 19 juni 2021 zou een document dat de toekenning van een vaccin tegen COVID-19 certificeert, ook door de Kirgizische Republiek worden aanvaard op regelgevende basis of op basis van het wederkerigheidsbeginsel met het land van herkomst, ook van toepassing op kinderen van meer dan 5 jaar. Gelet op de onduidelijkheid van de regels desbetreffende is het beter zich te houden aan hoger genoemde PCR test voor personen die zich op eigen risico naar Kirgizië begeven ondanks het negatief advies voor niet-essentiële reizen.

Hou er rekening mee dat, omwille van de verspreiding van het virus, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn.

De vluchten van Turkish Airlines er Pegasus werden hernomen alsook wekelijkse vluchten naar Kazachstan en Rusland, zonder garantie. De toegang tot buurlanden blijft echter beperkt (voor Kazachstan is een voorafgaandelijke covidtest nodig van maximum 3 dagen oud). Omwille van de pandemie is het verblijf van buitenlanders reeds ter plaatse (met of zonder visum) automatisch verlengd.

 

Op 5 oktober 2020 zijn protestacties uitgebroken naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van 4 oktober 2020. De veiligheidssituatie is sindsdien gecalmeerd. Het recente grensconflict rond de enclave van Vorukh bij Tadzjikistan hebben geleid tot een tijdelijke sluiting van de grens tussen beide landen. Betogingen zijn niet uit te sluiten.  Aan landgenoten wordt aanbevolen om de plaatsen waar de protesten plaatsvinden te vermijden en in de mate van het mogelijke thuis te blijven.

De Belgische onderdanen die het land binnenkomen voor een verblijf langer dan 60 werkdagen moeten zich laten inschrijven bij de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is open in Bisjkek van 9 u. tot 18 u. (adres: Prospekt Mira, 95). U vindt al de adressen en werktijden (in het Kirgizische en in het Russisch) op de link: http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address(externe link)

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig. Hou ook rekening met volgende punten:

  • Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005 en 2010).
  • U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  • U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
  • De grens met Kazachstan is open. De grens met Oezbekistan wordt regelmatig gesloten.
  • Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

Terrorisme

 

Een risico op terreuraanslagen, en op ontvoering, kan niet uitgesloten worden. Hoewel er geen specifieke dreiging is ten aanzien van Belgische burgers, is het toch aangewezen om waakzaam te zijn. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit (zoals zakkenrollers). In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s. Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).