Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • Van 27 januari tot 1 maart mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 
  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Kirgizië wordt ten zeerste afgeraden. 

Indien u de komende weken een reis naar Kirgizië plant, raden wij u aan de laatste officiële berichten van de Kirgizische overheid in verband met het coronavirus na te gaan. Na een stabilisatieperiode is het aantal gevallen van Covid-19 toegenomen naar aanleiding van de onlusten (bij de annulatie van de parlementsverkiezingen) van oktober 2020, maar is sindsdien opnieuw afgenomen. De Regering heeft de noodtoestand opgeheven en winkels en restaurants zijn weer open. Verplaatsingen buiten eenzelfde administratieve zone zijn weer mogelijk. Indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld nog tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kirgizië, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op Western niveau is. Registreer u zoals altijd via TravellersOnline.

De Regering laat weer de toegang tot het grondgebied toe, mits het invullen in het vliegtuig van een formulier zoals het Belgische Passenger Locator Form en middels een Covid test (PCR) van maximum 72 uren voor aankomst. In geval van overschrijding van deze termijn zal de test bij aankomst plaatshebben.   

Hou er rekening mee dat, omwille van de verspreiding van het virus, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn. De vluchten van Turkish Airlines er Pegasus werden hernomen alsook wekelijkse vluchten naar Kazachstan en Rusland, zonder garantie. De toegang tot buurlanden blijft echter beperkt (voorafgaandelijke covid test max.3 dagen naar Kazachstan). Omwille van de pandemie is het verblijf van buitenlanders reeds ter plaatse (met of zonder visum) automatisch verlengd na 1 juli.

 

Op 5 oktober 2020 zijn protestacties uitgebroken naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van 4 oktober 2020. De veiligheidssituatie is sindsdien gecalmeerd. Aan landgenoten wordt aanbevolen om de plaatsen waar de protesten plaatsvinden te vermijden en in de mate van het mogelijke thuis te blijven, inzonderheid met het oog op de presidentsverkiezing van 10 januari.

 De Belgische onderdanen die het land binnenkomen voor een verblijf langer dan 60 werkdagen moeten zich laten inschrijven bij de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is open in Bisjkek van 9 u. tot 18 u. (adres: Prospekt Mira, 95). U vindt al de adressen en werktijden (in het Kirgizische en in het Russisch) op de link: http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig. Hou ook rekening met volgende punten:

  • Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005 en 2010).
  • U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  • U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
  • De grens met Kazachstan is open. De grens met Oezbekistan wordt regelmatig gesloten.
  • Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

Terrorisme

 

Een risico op terreuraanslagen, en op ontvoering, kan niet uitgesloten worden. Hoewel er geen specifieke dreiging is ten aanzien van Belgische burgers, is het toch aangewezen om waakzaam te zijn. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit (zoals zakkenrollers). In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s. Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).