Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Kirgizië wordt ten zeerste afgeraden. 

Indien u de komende weken een reis naar Kirgizië plant, raden wij u aan de laatste officiële berichten van de Kirgizische overheid in verband met het coronavirus na te gaan. Na een stabilsatieperiode is het aantal gevallen van Covid-19 opnieuw toegenomen. De Regering heeft de noodtoestand opgeheven  en winkels en restaurants zijn weer open. Verplaatsingen buiten eenzelfde administratieve zone zijn weer mogelijk. Indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld nog tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kirgizië, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op Western niveau is. Registreer u zoals altijd via TravellersOnline.

Sedert eind augustus worden Belgen weer toegelaten om het grondgebied te betreden . Thans wordt een voorafgaandelijke Covid test (PCR) van maximum drie dagen opgelegd, op straffe van een test bij aankomst van de vliegtuigreis. Ingeval van aankomst over de weg mag deze test niet ouder dan 5 dagen zijn, ook op straffe van een test op de plaats van aankomst en de invulling van een verbintenis. Turkish Airlines en Pegasus vluchten werden heringevoerd, alsook wekelijkse vluchten naar Kazachstan en Rusland, zonder garantie echter. De toegang tot de buurlanden blijft beperkt (minder dan 5 dagen oude Covid test voor Kazachstan). Omwille van de pandemie is het verblijfsrecht van alle buitenlanders reeds ter plaatse (met of zonder visum) automatisch verlengd na 1 juli 2020.

Hou er rekening mee dat, omwille van de snelle verspreiding van het virus, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn.

De FOD Volkgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl

 

Op 5 oktober 2020 zijn protestacties uitgebroken naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van 4 oktober 2020. De veiligheidssituatie is sindsdien onvoorspelbaar. Aan landgenoten wordt aanbevolen om de plaatsen waar de protesten plaatsvinden te vermijden en in de mate van het mogelijke thuis te blijven.

 De Belgische onderdanen die het land binnenkomen voor een verblijf langer dan 60 werkdagen moeten zich laten inschrijven bij de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is open in Bisjkek van 9 u. tot 18 u. (adres: Prospekt Mira, 95). U vindt al de adressen en werktijden (in het Kirgizische en in het Russisch) op de link: http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig. Hou ook rekening met volgende punten:

  • Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005 en 2010).
  • U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  • U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
  • De grens met Kazachstan is open. De grens met Oezbekistan wordt regelmatig gesloten.
  • Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

Terrorisme

 

Een risico op terreuraanslagen, en op ontvoering, kan niet uitgesloten worden. Hoewel er geen specifieke dreiging is ten aanzien van Belgische burgers, is het toch aangewezen om waakzaam te zijn. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit (zoals zakkenrollers). In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s. Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).