Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Indien u een reis naar Kirgizië plant, raden wij u aan de laatste officiële berichten van de Kirgizische overheid in verband met het coronavirus na te gaan. Kirgizië kent momenteel een nieuwe golf van gevallen van coronavirus, met name veroorzaakt door de Delta-variant. Het vaccinatieprogramma wordt bemoeilijkt door het gebrek aan logistiek middelen.

   

  Omwille van de verspreiding van het virus kan uw terugkeer naar België niet gegarandeerd worden. Reizigers naar Kirgizië vertrekken op hun eigen risico, ondanks het negatieve advies voor niet-essentiële reizen.

   

  • Toegang tot het Kirgizische grondgebied

  Alle buitenlanders mogen het grondgebied van Kirgizië binnenkomen, mits het invullen van een formulier zoals het Belgische Passenger Locator Form in het vliegtuig en het voorleggen van een PCR test van maximum 72 uur oud op het moment van aankomst. In geval van overschrijding van deze termijn zal de test bij aankomst plaatshebben. Sinds 3 augustus 2021 mogen Belgische burgers ook door de weg het Kirgizische grondgebied binnenkomen.

  Sinds 26 juli 2021 zou een document dat de toekenning van een vaccin tegen COVID-19 certificeert, ook door de Kirgizische Republiek worden aanvaard op regelgevende basis of op basis van het wederkerigheidsbeginsel met het land van herkomst, België inbegrepen. Dit zou ook van toepassing op kinderen van meer dan 5 jaar zijn. Wegens de onduidelijkheid van de regels desbetreffende, het is beter zich te houden aan een PCR test.

   

  • Visum vereisten

  Omwille van de coronacrisis is het verblijfsrecht automatisch verlengd van alle buitenlanders die zich al in Kirgizïe (met of zonder visum) bevonden.

   

  • Vluchten en reizen naar buurlanden

  De vluchten van Turkish Airlines en Pegasus werden hernomen alsook wekelijkse vluchten naar Kazachstan en Rusland, zonder garantie. De toegang tot buurlanden blijft echter beperkt (voor Kazachstan is een voorafgaandelijke PCR test nodig van maximum 72u oud).

   

  • Medisch

  Indien u symptomen van COVID-19 vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont.

  Hou bij de planning van uw reis ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kirgizië, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op westers niveau is.

  Om consulaire bijstand te vergemakkelijken is het altijd aan te raden om uw gratis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

  Op 5 oktober 2020 zijn protestacties uitgebroken naar aanleiding van de parlementsverkiezingen. De veiligheidssituatie is sindsdien gekalmeerd. Het recente grensconflict rond de enclave van Vorukh bij Tadzjikistan eind april 2021 leidde tot een tijdelijke sluiting van de grens tussen beide landen. Nieuwe betogingen of spanningen kunnen niet worden uitgesloten. Aan landgenoten wordt aanbevolen om de plaatsen waar de protesten plaatsvinden te vermijden en in de mate van het mogelijke thuis te blijven.

  Belgen die naar Kirgizïe reizen voor een verblijf van meer dan 60 werkdagen moeten zich inschrijven bij de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is geopend in Bisjkek tussen 9u en 18u (adres: Prospekt Mira, 95). Alle adressen en openingstijden kunnen teruggevonden worden op http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/ (in het Kirgizisch en Russisch).

  Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

   

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig. Hou ook rekening met volgende punten:

  • Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005 en 2010).
  • U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  • U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
  • De grens met Kazachstan is open. De grens met Oezbekistan wordt regelmatig gesloten.
  • Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

  Terrorisme

   

  Een risico op terreuraanslagen, en op ontvoering, kan niet uitgesloten worden. Hoewel er geen specifieke dreiging is ten aanzien van Belgische burgers, is het toch aangewezen om waakzaam te zijn. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

  Criminaliteit

  U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

  Er is vooral kleine criminaliteit (zoals zakkenrollers). In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

  Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s. Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).