Kroatië

kaart Kroatië

 

Laatste update

Niet-essentiële reizen naar Kroatië worden afgeraden.

COVID-19

Er worden geen buitenlandse reizigers meer toegelaten Kroatië binnen te komen, met uitzondering van bepaalde categorieën waaronder EU-burgers (en gelijkgestelden) in transit.

Reizigers dienen de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Er werd een website opgericht die alle informatie inzake het coronavirus centraliseert (in het Kroatisch en het Engels) : www.koronavirus.hr

Sinds 19/03/2020 zijn belangrijke restricties van kracht over het ganse grondgebied en dit voor een periode van 30 dagen. Deze houden in dat alle winkels, bars, restaurants en andere niet-essentiële zaken gesloten zijn, met uitzondering van winkels die voedsel en hygiënische producten verkopen. Markten in openlucht werden ook gesloten. Apotheken, kiosken, benzinestations en bakkerijen blijven open. Alle publieke samenkomsten zijn verboden en de bevolking dient zoveel mogelijk thuis te blijven. Verplaatsingen naar andere steden/dorpen is niet meer toegelaten, behoudens speciale uitzondering.

De politie ziet toe op het respecteren van “social distancing”, namelijk 2 meter afstand houden binnen, en 1 meter in openlucht.

Reizigers uit heel wat landen, inclusief België, zijn verplicht om bij aankomst in Kroatië gedurende 14 dagen in zelf-isolatie te gaan. De lijst van landen onderworpen aan deze maatregel vindt u op de website van de Belgische Ambassade in Zagreb via volgende link: https://croatia.diplomatie.belgium.be/nl

(*) Opgelet: voor deze maatregel is het niet de nationaliteit die telt, maar wel het land van waaruit men Kroatië binnen reist. Belgen die gedurende de laatste twee weken de vermelde landen hebben bezocht zullen dus eveneens in zelf-isolatie moeten gaan.

Buitenlandse reizigers komende uit de volgende gebieden worden bovendien verplicht 14 dagen in quarantaine geplaatst:

  • Italië  
  • Duitsland:  Heinsberg (NoordRijn-Westfalen)
  • Slovenië: provincies Bela Krajina en Dolenjska
  • Zuid Korea – Daegu (stad) en Cheongdo Provincie
  • Iran
  • China: Hubei Provincie

(*) Opgelet: voor deze maatregel is het niet de nationaliteit die telt, maar wel het land van waaruit men Kroatië binnen reist. Belgen die gedurende de laatste twee weken de vermelde landen hebben bezocht zullen dus eveneens in quarantaine moeten gaan.

Indien een persoon symptomen vertoont, wordt hij opgenomen om getest te worden in een Kroatische instelling.

Transportmogelijkheden

De landgrenzen zijn gesloten voor alle verkeer, behalve voor vrachtvervoer en voor EU-burgers (en gelijkgestelden) in transit.

Alle internationale bus- en treinverbindingen met Kroatië werden opgeschort evenals alle binnenlandse intercity bus- en treinverbindingen. Het openbaar vervoer in Zagreb is enkel nog toegankelijk voor specifieke categorieën werkenden. Taxi’s rijden nog.

Er kan nog altijd per vliegtuig vanuit Kroatië gereisd worden via de luchthaven van Zagreb. Alle commerciële binnenlandse vluchten zijn evenwel opgeschort.

Buitenlandse reizigers kunnen de website van het Kroatisch Instituut voor Openbare Gezondheid  in het Engels consulteren (https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/questions-and-answers-on-novel-coronavirus-2019-ncov/) en in het Kroatisch:  https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

Wie vragen heeft over het thema coronavirus kan in Kroatië terecht op een centraal nummer 113 en op de nummers +385 (0)91 468 30 32 en +385 (0)99 468 30 01.

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het Coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl

Om u beter te kunnen ondersteunen indien nodig, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 


 

Description

Algemene veiligheid

Er zijn geen specifieke veiligheidsrisico’s.

Een aantal streken in het binnenland zijn evenwel nog niet volledig vrij van anti-persoonslandmijnen en niet ontplofte munitie. Aan wandelaars wordt aanbevolen om op de wegen/paden te blijven en niet te wandelen in velden, grachten of bermen waar waarschuwingsborden de aanwezigheid van mijnen signaleren.  Verdere informatie hierover kan u terugvinden bij de lokale autoriteiten of op de website van het Croatian Mine Center.

In sommige nationale parken en in de bergachtige gebieden zijn beren, wolven, adders en schorpioenen aanwezig.

 
Criminaliteit 


Het niveau van criminaliteit in Kroatië is eerder laag.

Zakkenrollers zijn hoofdzakelijk aanwezig in de toeristische steden (diefstal van documenten, handtassen, enz.). Het is aangeraden om vóór het vertrek fotokopieën (op papier of elektronisch) van alle geldige identiteitsdocumenten mee te nemen, zodat de aangifte van diefstal (of verlies) bij de politie vlotter kan verlopen.