Kroatië

kaart Kroatië

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 


UITLEG KLEURENCODE

De volgende regio's zijn rode zones : provincies Brod-Posavina, Zadar, Šibenik-Knin, Split-Dalmatie, Virovitica-Podravina, Lika-Senj, Dubrovnik-Neretva en Požega-Slavonie.

De volgende regio’s zijn een oranje zone : provincie en stad Zagreb; provincies Bjelovar-Bilogora, Osijek-Baranja, Vukovar-Syrmie, Karlovac, Sisak-Moslavina, Primorje-Gorski Kotar, Istrie, Varaždin, Međimurje, Koprivnica en Krapina-Zagorje.

 

Sinds 1 juli kunnen EU-burgers en personen met permanent verblijf in de EU opnieuw zonder enige beperking Kroatië betreden.

Om de formaliteiten aan de grens te bespoedigen wordt reizigers aangeraden zich op voorhand online te registeren via volgende website: https://entercroatia.mup.hr/ (beschikbaar in verscheidene talen)

Voor bijkomende vragen in verband met reizen in Kroatië kan volgende website worden geconsulteerd, waar een online formulier beschikbaar is waar u uw vragen kunt stellen: https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212 (in het Kroatisch of Engels)

EU-burgers en personen met permanent verblijf in de EU dienen zich niet te isoleren na aankomst. Er wordt hen wel aangeraden om het aantal contacten met anderen te beperken, de lichaamstemperatuur dagelijks te controleren, en de lokale gezondheidsautoriteiten te contacteren indien nodig.

Reizigers dienen de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Er werd een website opgericht die alle informatie inzake het coronavirus centraliseert (in het Kroatisch en het Engels), inclusief praktische richtlijnen voor buitenlandse reizigers in Kroatië: https://www.koronavirus.hr/en

Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, en in medische instellingen.

De gebruikelijke regels ter preventie van covid-19 blijven van toepassing:

  • Dikwijls handen wassen
  • Afstand bewaren
  • Druktes vermijden

Transit over land tussen Kroatische gebieden via Bosnië en Herzegovina door Neum ("Neum Corridor") blijft mogelijk (op voorwaarde dat u onderweg niet stopt terwijl u in BiH bent). 

De FOD Volksgezondheid heeft een website gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl


 Om u beter te kunnen ondersteunen indien nodig, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be
 

 

Description

Algemene veiligheid

Er zijn geen specifieke veiligheidsrisico’s.

Een aantal streken in het binnenland zijn evenwel nog niet volledig vrij van anti-persoonslandmijnen en niet ontplofte munitie. Aan wandelaars wordt aanbevolen om op de wegen/paden te blijven en niet te wandelen in velden, grachten of bermen waar waarschuwingsborden de aanwezigheid van mijnen signaleren.  Verdere informatie hierover kan u terugvinden bij de lokale autoriteiten of op de website van het Croatian Mine Center.

In sommige nationale parken en in de bergachtige gebieden zijn beren, wolven, adders en schorpioenen aanwezig.

 
Criminaliteit 


Het niveau van criminaliteit in Kroatië is eerder laag.

Zakkenrollers zijn hoofdzakelijk aanwezig in de toeristische steden (diefstal van documenten, handtassen, enz.). Het is aangeraden om vóór het vertrek fotokopieën (op papier of elektronisch) van alle geldige identiteitsdocumenten mee te nemen, zodat de aangifte van diefstal (of verlies) bij de politie vlotter kan verlopen.