Kroatië

kaart Kroatië

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

1. Naar Kroatië reizen

Het is mogelijk om naar Kroatië te reizen zonder een digitaal EU-COVID-certificaat of enig ander epidemiologisch certificaat (testresultaten, vaccinatiebewijs, enz.). Ook zelfisolatie is niet meer noodzakelijk.

Reizigers hoeven hun reis niet meer te  registreren via Enter Croatia.

 

 2. Lokale maatregelen

Volgende maatregelen gelden voor het gehele land:

  • Maskers moeten te allen tijde worden gedragen door medewerkers, patiënten en bezoekers van openbare gezondheids- en sociale instellingen,
  • Voor alle anderen is het niet verplicht om binnen maskers te dragen, maar het gebruik van maskers wordt aanbevolen voor :

- bestuurders, werknemers en passagiers in het openbaar vervoer

- werknemers en klanten van winkels

- werknemers in de horeca die in contact komen met klanten of betrokken zijn bij het serveren en bereiden van voedsel of drank

- klanten in overdekte horecagelegenheden, behalve wanneer zij zitten en voedsel of drank benuttigen

- werknemers in kantoren waar een fysieke afstand van ten minste 2 meter niet kan worden gewaarborgd

- aanwezigen bij religieuze plechtigheden die binnen plaatsvinden en toeschouwers bij sportevenementen die binnen plaatsvinden

- bezoekers/toeschouwers bij alle openbare bijeenkomsten die binnen plaatsvinden (concerten, toneelstukken, enz.).

- De algemene aanbeveling is dat men maskers moet blijven dragen wanneer er een groot aantal mensen samenkomen bij activiteiten die binnen plaatsvinden

Alle andere epidemiologische beperkingen op samenscholingen en andere maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te beperken, worden opgeheven.

De gebruikelijke regels ter preventie van COVID-19 blijven van toepassing:

  • Geregeld de handen wassen
  • Afstand bewaren
  • Druktes vermijden

 

3. Transit

Transit over land tussen Kroatische gebieden via Bosnië en Herzegovina door Neum ("Neum Corridor") blijft mogelijk (op voorwaarde dat u onderweg niet stopt terwijl u in BiH bent).

 

4. Meer informatie

Reizigers dienen de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Er werd een website opgericht die alle informatie inzake het coronavirus centraliseert (in het Kroatisch en het Engels), inclusief praktische richtlijnen voor buitenlandse reizigers in Kroatië: https://www.koronavirus.hr/en.

De Belgische FOD Volksgezondheid heeft een website gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om u beter te kunnen ondersteunen indien nodig, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be
 

 

Description

Algemene veiligheid

Er zijn geen specifieke veiligheidsrisico’s.

Een aantal streken in het binnenland zijn evenwel nog niet volledig vrij van anti-persoonslandmijnen en niet ontplofte munitie. Aan wandelaars wordt aanbevolen om op de wegen/paden te blijven en niet te wandelen in velden, grachten of bermen waar waarschuwingsborden de aanwezigheid van mijnen signaleren.  Verdere informatie hierover kan u terugvinden bij de lokale autoriteiten of op de website van het Croatian Mine Center.

In sommige nationale parken en in de bergachtige gebieden zijn beren, wolven, adders en schorpioenen aanwezig.

 
Criminaliteit 


Het niveau van criminaliteit in Kroatië is eerder laag.

Zakkenrollers zijn hoofdzakelijk aanwezig in de toeristische steden (diefstal van documenten, handtassen, enz.). Het is aangeraden om vóór het vertrek fotokopieën (op papier of elektronisch) van alle geldige identiteitsdocumenten mee te nemen, zodat de aangifte van diefstal (of verlies) bij de politie vlotter kan verlopen.