Kroatië

kaart Kroatië

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19
 

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: de Covid-test is verplicht voor vertrek voor reizigers die uit bepaalde landen komen. Meer informatie hieronder.​

Om Kroatië binnen te komen dienen reizigers sinds 01/12/2020  ofwel een negatieve PCR-test voor COVID-19, niet ouder dan 48 uur sinds afname, voor te leggen, ofwel bij aankomst in Kroatië op eigen kosten een PCR-test te ondergaan en in zelfisolatie te blijven tot er een negatief resultaat komt.

Uitzondering hierop gelden voor:

 • Reizigers uit groene gebieden van de EU met betrekking tot de COVID-19 incidentie, zoals bepaald door de ECDC (zie kaart op de website van ECDC);
 • Grensoverschrijdende gezondheidswerkers en studenten die dagelijks reizen, mits zij niet langer dan 12 uur in Kroatië of in het buitenland verblijven;
 • Zeelieden, vervoerders, diplomaten, personeel van internationale organisaties, personen die om dringende gezins- of gezondheidsredenen reizen of voor zakenreizen, met inbegrip van journalisten en personen op doorreis (opgelet: transit mag niet meer dan 12 uur duren op straffe van een boete die kan oplopen tot ongeveer 1.135 €).

Reizigers komende uit landen met een nieuwe virusstam en die voorkomen op een lijst van het Kroatisch Instituut voor Openbare Gezondheid (HZJZ), moeten een negatief PCR-testresultaat van niet meer dan 48 uur voorleggen en zijn verplicht om 14 dagen in quarantaine te blijven. Deze kan worden verkort als betrokken reizigers op zijn vroegst op de zevende dag van de quarantaine op eigen kosten een PCR-test doen bij een instelling die bevoegd is om PCR-tests uit te voeren, en het resultaat negatief is. Op vermelde lijst komen thans enkel Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika voor.

Reizigers die naar Kroatië gaan om humanitaire redenen die verband houden met het verlenen van bijstand aan de door de recente aardbevingen getroffen gebieden (provincies Sisak-Moslavina, Karlovac en Zagreb), ongeacht hun nationaliteit en het gebied van waaruit zij aankomen, mogen Kroatië binnenkomen zonder dat zij een negatief PCR-testresultaat hoeven voor te leggen, noch dat zij verplicht zijn zich bij binnenkomst te isoleren. Voorwaarde is evenwel dat zij hiervoor een voorafgaande toestemming bekomen vanwege het Hoofdkwartier van de Civiele Bescherming (te contacteren via e-mail occz@civilna-zastita.hr ).

Voor bijkomende vragen in verband met reizen in Kroatië kan volgende website worden geconsulteerd, waar een online formulier beschikbaar is waar u uw vragen kunt stellen:     https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212 (in het Kroatisch of Engels)

Om de formaliteiten aan de grens te bespoedigen wordt reizigers aangeraden zich op voorhand online te registeren via volgende website: https://entercroatia.mup.hr (beschikbaar in verscheidene talen).

Reizigers dienen de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Er werd een website opgericht die alle informatie inzake het coronavirus centraliseert (in het Kroatisch en het Engels), inclusief praktische richtlijnen voor buitenlandse reizigers in Kroatië: https://www.koronavirus.hr/en

Om het hoofd te kunnen bieden aan de verdere opmars van COVID-19, werden volgende maatregelen afgekondigd, die gelden voor het ganse land:

 • Burgers zijn verplicht gezichtsmaskers of medische maskers te allen tijde op de juiste manier te gebruiken - over mond en neus.
 • Het dragen van een masker is verplicht in alle besloten ruimtes, evenals buitenshuis waar het niet mogelijk is fysieke afstand van 1,5 m te bewaren.
 • Maskers moeten te allen tijde worden gedragen door medewerkers van gezondheids- en sociale instellingen, evenals door chauffeurs en passagiers in het openbaar vervoer.
 • Maskers moeten door alle verkopers en klanten in winkels worden gedragen.

Bovendien gelden volgende bijkomende maatregelen :

 • Beperking van publieke bijeenkomsten, inclusief erediensten, tot maximaal 25 personen. Dit geldt niet voor bioscopen, theaters enz.;
 • Publieke bijeenkomsten en evenementen moeten ten laatste om 22u00 eindigen;
 • Op privé-bijeenkomsten mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn uit maximaal twee gezinnen;
 • De capaciteit op het openbaar vervoer wordt teruggebracht tot 40% van het aantal zitplaatsen.
 • Winkelcentra en winkels kunnen open blijven, maar maskers zijn verplicht, evenals afstand houden;
 • Alle cafés en restaurants worden gesloten. Restaurants mogen wel nog open zijn voor leveringen;
 • Hotels en vakantiekampen mogen open blijven, maar mogen alleen hun gasten bedienen;
 • Verbod op de verkoop van alcoholische dranken tussen 22u00 en 06u00;
 • Nachtclubs, discotheken, casino’s en goktenten worden gesloten;
 • Alle sportevenementen zijn verboden, behalve voor de sporters van de eerste, tweede en derde categorie. Sportbijeenkomsten moeten zonder publiek gehouden worden;
 • Fitnesscentra, sportscholen en recreatiecentra worden gesloten;

Naast deze nationale maatregelen kunnen op provinciaal vlak strengere maatregelen van kracht zijn in functie van de plaatselijke toestand.

 • De gebruikelijke regels ter preventie van covid-19 blijven van toepassing:
 • Dikwijls handen wassen
 • Afstand bewaren
 • Druktes vermijden

Transit over land tussen Kroatische gebieden via Bosnië en Herzegovina door Neum ("Neum Corridor") blijft mogelijk (op voorwaarde dat u onderweg niet stopt terwijl u in BiH bent). 

De FOD Volksgezondheid heeft een website gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl                  

 Om u beter te kunnen ondersteunen indien nodig, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be
 

 

Description

Algemene veiligheid

Er zijn geen specifieke veiligheidsrisico’s.

Een aantal streken in het binnenland zijn evenwel nog niet volledig vrij van anti-persoonslandmijnen en niet ontplofte munitie. Aan wandelaars wordt aanbevolen om op de wegen/paden te blijven en niet te wandelen in velden, grachten of bermen waar waarschuwingsborden de aanwezigheid van mijnen signaleren.  Verdere informatie hierover kan u terugvinden bij de lokale autoriteiten of op de website van het Croatian Mine Center.

In sommige nationale parken en in de bergachtige gebieden zijn beren, wolven, adders en schorpioenen aanwezig.

 
Criminaliteit 


Het niveau van criminaliteit in Kroatië is eerder laag.

Zakkenrollers zijn hoofdzakelijk aanwezig in de toeristische steden (diefstal van documenten, handtassen, enz.). Het is aangeraden om vóór het vertrek fotokopieën (op papier of elektronisch) van alle geldige identiteitsdocumenten mee te nemen, zodat de aangifte van diefstal (of verlies) bij de politie vlotter kan verlopen.