Laos

kaart Laos

 

Laatste update

De meeste toeristische bezoeken naar Laos verlopen probleemloos.

De hevige regen van de laatste weken heeft overstromingen en wegverzakkingen veroorzaakt in het noorden van het land, voornamelijk in de provincie Oudomxay. Sommige wegen zijn hierdoor momenteel ontoegankelijk, voornamelijk in de berggebieden in het noorden van Laos.

Aan de reizigers wordt gevraagd om de lokale autoriteiten (bijvoorbeeld het ministerie van toerisme: www.tourismlaos.org) en lokale media te raadplegen teneinde geïnformeerd te blijven over de staat van de wegen en infrastructuur, alvorens zich te verplaatsen naar regio’s gesitueerd buiten de steden. Er wordt gevraagd om de verplaatsingen naar de desbetreffende regio’s zo veel mogelijk te beperken.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De meeste toeristische bezoeken naar Laos verlopen probleemloos. De grootste risico’s liggen bij verkeersongevallen en de slechte medische infrastructuur.

In toeristische regio’s zoals Vang Vieng bieden bars en restaurants gerechten en drankjes aan die aangeduid worden als “happy” of “special” (zoals een “happy pizza” of een “special shake”). Er wordt geadviseerd hier bijzonder waakzaam over te zijn, daar deze gerechten vaak opium, verdovende middelen of andere ingrediënten bevatten.

Verder komen ongelukken tijdens watersportactiviteiten zoals tuben, raften en kajakken, relatief vaak voor - soms met dodelijke afloop tot gevolg.

 
1.1. Af te raden gebieden 


Aangezien in sommige afgelegen gebieden nog talrijke niet-ontplofte bommen en anti-persoonsmijnen liggen is in deze gebieden grote waakzaamheid geboden. Dit geldt vooral voor de provincie Xien Khouang (Vlakte der Kruiken) en langs de grens tussen Laos en Vietnam (Ho Chi Minh Trail). Reis bij voorkeur over drukke wegen en win eventueel inlichtingen in bij de plaatselijke autoriteiten. Reizigers dienen absoluut de plaatselijke instructies te volgen.

Het wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk, om het traject van route nr. 13 tussen de steden Vang Vieng en Luang Prabang te nemen. Verschillende aanvallen tegen voertuigen vonden plaats in de districten Kasi en Phoukhoun. De weg is bovendien in slechte staat. Het wordt aanbevolen om het vliegtuig te nemen om te reizen van Vientiane naar Luang Prabang.

Voor een rondreis in de provincie Xaysomboune (noorden van Laos) is een vergunning vereist. Het wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk, zich te begeven naar deze provincie, waar de laatste maanden verschillende gewapende aanvallen plaatsvonden. Bepaalde districten kunnen afgesloten zijn door de politie en onderworpen aan een avondklok. In november 2015 zijn er twee bomaanslagen gepleegd in de provincie, dus wordt u aangeraden om zeer waakzaam en voorzichtig te zijn als u reist in deze regio.

Reizen in het noordelijk grensgebied met Birma, China en Vietnam, waar van oudsher opium wordt geteeld, wordt afgeraden wegens onveiligheid.

 
1.2. Terreurdreiging 


De laatste jaren lijkt er geen specifieke terreurdreiging te bestaan tegen buitenlanders in Laos. Toch blijft het aangeraden om waakzaam te blijven in druk bezochte publieke gelegenheden.

 
1.3. Criminaliteit 


Laos geldt algemeen als een veilig land.

Het aantal diefstallen en overvallen op toeristen is de laatste jaren wel toegenomen. Het is dan ook raadzaam de aandacht niet te trekken met grote sommen geld, juwelen of andere waardevolle voorwerpen. Identiteitspapieren en reisdocumenten worden best op een veilige plaats bewaard. Men moet ook waakzaam zijn voor oplichterij met sieraden en edelstenen, namaakproducten, producten van beschermde diersoorten.

Het is beter om 's nachts geen verplaatsingen te doen, noch in Vientiane noch elders in het land.

Indien u het slachtoffer bent van een criminele daad, neem dan onmiddellijk contact op met de toeristenpolitie op het nummer +856 (0) 21 24 36 47.