Laos

kaart Laos

 

Laatste update

Coronavirus/ Covid-19

 

Reizen naar de regio worden ten zeerste afgeraden en zijn trouwens vaak niet meer mogelijk. Gelieve regelmatige updates of de website (https://thailand.diplomatie.belgium.be/nl) en de Facebookpagina van onze ambassade in Bangkok te raadplegen.


 

Vanaf 20 maart schort Laos de aflevering op van visa aan de grens en van E-Visa voor een periode van 30 dagen. Laos sluit bovendien verschillende grensposten. Officieel werd er nog geen enkele besmetting met het coronavirus in Laos vastgesteld. De medische infrastructuur is echter zeer beperkt. De mogelijkheden om het land te verlaten via lijnvluchten zijn schaars. Het risico bestaat dat de buurlanden hun grenzen sluiten.

Mensen die voor een korte periode in Laos verblijven, zoals toeristen of studenten, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen. Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

De gezondheidsautoriteiten van het land hebben temperatuurcontroles geïnstalleerd op de luchthavens, aan de grensposten en op verschillende plaatsen in de hoofdstad. Iedereen, inclusief buitenlandse onderdanen, die symptomen verbonden aan het virus vertoont, zal in quarantaine geplaatst worden in een openbare medische instelling. Indien u tijdens uw verblijf in Laos symptomen verbonden aan Covid-19 vertoont, dient u het nummer 020 54066777 te bellen (Laotiaans, Engels, Chinees).

Uit voorzorg tegen de verspreiding van het coronavirus heeft de Ambassade besloten niet dringende verplaatsingen naar de landen van de jurisdictie, buiten Thailand maar dus inclusief Laos, uit te stellen.

De ambassade raadt een strikte toepassing aan van hygiënemaatregelen, in het bijzonder het regelmatig wassen van de handen. Bij het verschijnen van symptomen als koorts, ademhalingsproblemen en/of spierpijn, is het aangeraden om zo snel mogelijk een arts te raadplegen en de instructies van de lokale autoriteiten na te leven. Het is bovendien essentieel om voor het volledige verblijf in Laos over een goede ziekteverzekering (die ook een medische repatriëring omvat) te beschikken.

De Belgische FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan Coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is : www.info-coronavirus.be/nl. De FOD Economie verschaft verdere informatie omtrent de annulering van reizen of vluchten, de financiële gevolgen en te nemen maatregelen via deze link; https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/coronavirus-informatie-voor-0

Om de situatie verder op te volgen is het aangeraden om:

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be


 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De meeste toeristische bezoeken naar Laos verlopen probleemloos. De grootste risico’s liggen bij verkeersongevallen en de slechte medische infrastructuur.

In toeristische regio’s zoals Vang Vieng bieden bars en restaurants gerechten en drankjes aan die aangeduid worden als “happy” of “special” (zoals een “happy pizza” of een “special shake”). Er wordt geadviseerd hier bijzonder waakzaam over te zijn, daar deze gerechten vaak opium, verdovende middelen of andere ingrediënten bevatten.

Verder komen ongelukken tijdens watersportactiviteiten zoals tuben, raften en kajakken, relatief vaak voor - soms met dodelijke afloop tot gevolg.

 
1.1. Af te raden gebieden 


Aangezien in sommige afgelegen gebieden nog talrijke niet-ontplofte bommen en anti-persoonsmijnen liggen is in deze gebieden grote waakzaamheid geboden. Dit geldt vooral voor de provincie Xien Khouang (Vlakte der Kruiken) en langs de grens tussen Laos en Vietnam (Ho Chi Minh Trail). Reis bij voorkeur over drukke wegen en win eventueel inlichtingen in bij de plaatselijke autoriteiten. Reizigers dienen absoluut de plaatselijke instructies te volgen.

Het wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk, om het traject van route nr. 13 tussen de steden Vang Vieng en Luang Prabang te nemen. Verschillende aanvallen tegen voertuigen vonden plaats in de districten Kasi en Phoukhoun. De weg is bovendien in slechte staat. Het wordt aanbevolen om het vliegtuig te nemen om te reizen van Vientiane naar Luang Prabang.

Voor een rondreis in de provincie Xaysomboune (noorden van Laos) is een vergunning vereist. Het wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk, zich te begeven naar deze provincie, waar de laatste maanden verschillende gewapende aanvallen plaatsvonden. Bepaalde districten kunnen afgesloten zijn door de politie en onderworpen aan een avondklok. In november 2015 zijn er twee bomaanslagen gepleegd in de provincie, dus wordt u aangeraden om zeer waakzaam en voorzichtig te zijn als u reist in deze regio.

Reizen in het noordelijk grensgebied met Birma, China en Vietnam, waar van oudsher opium wordt geteeld, wordt afgeraden wegens onveiligheid.

 
1.2. Terreurdreiging 


De laatste jaren lijkt er geen specifieke terreurdreiging te bestaan tegen buitenlanders in Laos. Toch blijft het aangeraden om waakzaam te blijven in druk bezochte publieke gelegenheden.

 
1.3. Criminaliteit 


Laos geldt algemeen als een veilig land.

Het aantal diefstallen en overvallen op toeristen is de laatste jaren wel toegenomen. Het is dan ook raadzaam de aandacht niet te trekken met grote sommen geld, juwelen of andere waardevolle voorwerpen. Identiteitspapieren en reisdocumenten worden best op een veilige plaats bewaard. Men moet ook waakzaam zijn voor oplichterij met sieraden en edelstenen, namaakproducten, producten van beschermde diersoorten.

Het is beter om 's nachts geen verplaatsingen te doen, noch in Vientiane noch elders in het land.

Indien u het slachtoffer bent van een criminele daad, neem dan onmiddellijk contact op met de toeristenpolitie op het nummer +856 (0) 21 24 36 47.