Laos

kaart Laos

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Coronavirus/ Covid-19

Niet-essentiële reizen naar Laos worden afgeraden.

Sinds 20 maart 2020 heeft Laos de aflevering op van visa aan de grens en van E-Visa opgeschort. De grenzen zijn gesloten, behalve voor buitenlanders die professionele activiteiten in Laos kunnen aantonen. De mogelijkheden om het land te verlaten via lijnvluchten zijn onbestaande. De grenzen van de buurlanden zijn gesloten.

Mensen die voor een korte periode in Laos verblijven, zoals toeristen of studenten, doen er goed aan te overwegen om vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen.

De medische infrastructuur is zeer beperkt. Ernstige medische aandoeningen vereisen meestal een medische repatriëring. Indien u tijdens uw verblijf in Laos symptomen verbonden aan Covid-19 vertoont, dient u het nummer 020 54066777 te bellen (Laotiaans, Engels, Chinees). Het is essentieel om voor het volledige verblijf in Laos over een goede ziekteverzekering (die ook een medische repatriëring omvat) te beschikken.

De maatregelen van de autoriteiten van Laos en Thailand verhinderen momenteel dat leden van de Ambassade verplaatsingen naar Laos kunnen maken.

Om de situatie verder op te volgen is het aangeraden om:

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be


 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De meeste toeristische bezoeken naar Laos verlopen probleemloos. De grootste risico’s liggen bij verkeersongevallen en de slechte medische infrastructuur.

In toeristische regio’s zoals Vang Vieng bieden bars en restaurants gerechten en drankjes aan die aangeduid worden als “happy” of “special” (zoals een “happy pizza” of een “special shake”). Er wordt geadviseerd hier bijzonder waakzaam over te zijn, daar deze gerechten vaak opium, verdovende middelen of andere ingrediënten bevatten.

Verder komen ongelukken tijdens watersportactiviteiten zoals tuben, raften en kajakken, relatief vaak voor - soms met dodelijke afloop tot gevolg.

 
1.1. Af te raden gebieden 


Aangezien in sommige afgelegen gebieden nog talrijke niet-ontplofte bommen en anti-persoonsmijnen liggen is in deze gebieden grote waakzaamheid geboden. Dit geldt vooral voor de provincie Xien Khouang (Vlakte der Kruiken) en langs de grens tussen Laos en Vietnam (Ho Chi Minh Trail). Reis bij voorkeur over drukke wegen en win eventueel inlichtingen in bij de plaatselijke autoriteiten. Reizigers dienen absoluut de plaatselijke instructies te volgen.

Het wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk, om het traject van route nr. 13 tussen de steden Vang Vieng en Luang Prabang te nemen. Verschillende aanvallen tegen voertuigen vonden plaats in de districten Kasi en Phoukhoun. De weg is bovendien in slechte staat. Het wordt aanbevolen om het vliegtuig te nemen om te reizen van Vientiane naar Luang Prabang.

Voor een rondreis in de provincie Xaysomboune (noorden van Laos) is een vergunning vereist. Het wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk, zich te begeven naar deze provincie, waar de laatste maanden verschillende gewapende aanvallen plaatsvonden. Bepaalde districten kunnen afgesloten zijn door de politie en onderworpen aan een avondklok. In november 2015 zijn er twee bomaanslagen gepleegd in de provincie, dus wordt u aangeraden om zeer waakzaam en voorzichtig te zijn als u reist in deze regio.

Reizen in het noordelijk grensgebied met Birma, China en Vietnam, waar van oudsher opium wordt geteeld, wordt afgeraden wegens onveiligheid.

 
1.2. Terreurdreiging 


De laatste jaren lijkt er geen specifieke terreurdreiging te bestaan tegen buitenlanders in Laos. Toch blijft het aangeraden om waakzaam te blijven in druk bezochte publieke gelegenheden.

 
1.3. Criminaliteit 


Laos geldt algemeen als een veilig land.

Het aantal diefstallen en overvallen op toeristen is de laatste jaren wel toegenomen. Het is dan ook raadzaam de aandacht niet te trekken met grote sommen geld, juwelen of andere waardevolle voorwerpen. Identiteitspapieren en reisdocumenten worden best op een veilige plaats bewaard. Men moet ook waakzaam zijn voor oplichterij met sieraden en edelstenen, namaakproducten, producten van beschermde diersoorten.

Het is beter om 's nachts geen verplaatsingen te doen, noch in Vientiane noch elders in het land.

Indien u het slachtoffer bent van een criminele daad, neem dan onmiddellijk contact op met de toeristenpolitie op het nummer +856 (0) 21 24 36 47.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.