Lesotho

kaart Lesotho

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

CORONAVIRUS (COVID-19)

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Veel landen hebben reisbeperkingen ingevoerd, zoals een inreisverbod voor reizigers uit bepaalde landen, grenssluitingen en/of quarantaines. Nieuwe beperkingen kunnen zonder al te veel waarschuwing vooraf worden afgekondigd. Hierdoor kunnen reisplannen ernstig worden verstoord en kunnen reizigers gedwongen worden om langer dan gepland in het buitenland te blijven. Het risico dat Belgische burgers gestrand geraken, is dus groot. Het is daarom raadzaam om alle reizen naar Lesotho uit te stellen.

Er zijn momenteel geen commerciële vluchten tussen België en Lesotho. Tot op heden zijn de landsgrenzen van Lesotho met Zuid-Afrika nog steeds gesloten en is alleen het vervoer van goederen toegestaan.

Op 29 maart werd een algemene lockdown in het hele land ingevoerd. Die werd gedeeltelijk opgeheven vanaf 6 mei. Als gevolg daarvan hebben de meeste bedrijven toestemming gekregen om te heropenen en mogen ook de openbare diensten hun activiteiten hervatten. Daarnaast zijn ook de instellingen voor hoger onderwijs en de scholen geleidelijk heropend. 

Sommige regels blijven echter behouden. Belgische onderdanen die zich in Lesotho bevinden, ongeacht of ze bezoeker of inwoner zijn, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten volgen. In het kader van de lockdownmaatregelen is de aankoop van alcohol alleen toegestaan van maandag tot vrijdag. Cafés en restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden aanbieden en parken en nachtclubs blijven gesloten. Alle bijeenkomsten zijn verboden, behalve begrafenissen en religieuze diensten voor maximaal 50 personen, en iedereen die zijn woning verlaat moet een masker dragen. 

Belgen die moeten reizen dienen eerst contact opnemen met hun touroperator, verzekering of luchtvaartmaatschappij.

Belgen die momenteel op reis zijn moeten eerst contact opnemen met hun lokale autoriteiten, reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor hulp. In geval van nood kan de Belgische ambassade in Pretoria worden gecontacteerd (pretoria@diplobel.fed.be).

Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht op volgende sites: 

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 


 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen kan in Lesotho doorgaans veilig gereisd worden. De meeste bezoeken verlopen zonder problemen. De reiziger wordt wel aangeraden de gebruikelijke waakzaamheid ten opzichte van criminaliteit te handhaven.

Aan toeristen wordt aangeraden waakzaam te blijven en op de hoogte te blijven van de actualiteit. Ze vermijden best grote politieke bijeenkomsten en betogingen. Het is raadzaam om na zonsondergang niet meer op straat te gaan. Raadpleeg dit reisadvies regelmatig.

Zoals in elke bergachtig gebied kan het weer snel veranderen en zo de verplaatsingen verstoren. Onweer is vaak hevig tijdens de zomermaanden.

Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be/.

 
Criminaliteit

Het aantal gewapende overvallen neemt toe. Buitenlandse toeristen zijn soms het doelwit van criminelen. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en loop er niet mee rond. Maak fotokopieën van reisdocumenten en neem alleen deze mee tijdens verplaatsingen.

Ga in Maseru niet wandelen na zonsondergang, zeker niet alleen. Rij 's nachts niet met de wagen in de stad of in meer afgelegen gebieden. Rij met gesloten raampjes en vergrendelde portieren. Vermijd in de regel afgelegen en slecht verlichte plaatsen en wees voorzichtig aan stoplichten en op parkings. Men neemt best geen lifters mee. Lokale bussen en taxi’s worden best vermeden.

In de hoofdstad Maseru zijn hotels en restaurants soms het voorwerp van gewapende overvallen. Er vallen doorgaans geen ernstige gewonden, maar er wordt sterk aanbevolen om in dergelijke situaties geen weerstand te bieden.