Lesotho

kaart Lesotho

 

 
Laatste update

 

 

Coronavirus COVID-19

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

Reizen naar Lesotho is mogelijk.

Iedereen die naar Lesotho reist kan die enkel doen via transit in Zuid-Afrika. Gelieve het reisadvies van Zuid-Afrika te raadplegen voor meer informatie omtrent reizen naar Zuid-Afrika.

Er is terug een beperkte mogelijkheid om te vliegen tussen Johannesburg en Maseru. Volgende landsgrenzen zijn wel open : Maseru Bridge, Van Rooyen’s Gate, Oacha Bridge, Caledonspoort, Sani Top, Top en Maputsoe Bridge. Gelieve hierbij rekening te houden met de uren van de avondklok in Lesotho en Zuid-Afrika.

Een negatieve COVID-19 PCR-test dient voorgelegd te worden maximum 72 uur voor binnenkomst in Lesotho.

Reizigers worden eveneens onderworpen aan een binnenkomst- en vertrekscreening en bijkomende maatregelen kunnen getroffen worden indien dit nodig.

Reizigers die symptomen van het coronavirus vertonen, moeten zichzelf isoleren in hun permanente of tijdelijke verblijfplaats of zullen op eigen kosten in isolatie worden geplaatst in een openbaar ziekenhuis.

Belgen die op doorreis zijn of in Lesotho wonen, dienen zich strikt te houden aan de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten. Lesotho is bevindt zich in het “blauwe niveau”. Er geldt een avondklok van middernacht tot 04.00 uur. Het dragen van een mondmasker is verplicht op openbare plaatsen.

Sommige regels blijven echter behouden. Belgische onderdanen die zich in Lesotho bevinden, ongeacht of ze bezoeker of inwoner zijn, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten volgen. In het kader van de lockdownmaatregelen is de aankoop van alcohol alleen toegestaan van maandag tot vrijdag. Cafés en restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden aanbieden en parken en nachtclubs blijven gesloten. Alle bijeenkomsten zijn verboden, behalve begrafenissen en religieuze diensten voor maximaal 50 personen, en iedereen die zijn woning verlaat moet een masker dragen. 

Belgen die moeten reizen dienen eerst contact opnemen met hun touroperator, verzekering of luchtvaartmaatschappij.

Belgen die momenteel op reis zijn moeten eerst contact opnemen met hun lokale autoriteiten, reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor hulp. In geval van nood kan de Belgische ambassade in Pretoria worden gecontacteerd (pretoria@diplobel.fed.be).

Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht op volgende sites: 

    

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.


   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene veiligheid

   Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen kan in Lesotho doorgaans veilig gereisd worden. De meeste bezoeken verlopen zonder problemen. De reiziger wordt wel aangeraden de gebruikelijke waakzaamheid ten opzichte van criminaliteit te handhaven.

   Aan toeristen wordt aangeraden waakzaam te blijven en op de hoogte te blijven van de actualiteit. Ze vermijden best grote politieke bijeenkomsten en betogingen. Het is raadzaam om na zonsondergang niet meer op straat te gaan. Raadpleeg dit reisadvies regelmatig.

   Zoals in elke bergachtig gebied kan het weer snel veranderen en zo de verplaatsingen verstoren. Onweer is vaak hevig tijdens de zomermaanden.

   Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be/.

    
   Criminaliteit

   Het aantal gewapende overvallen neemt toe. Buitenlandse toeristen zijn soms het doelwit van criminelen. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en loop er niet mee rond. Maak fotokopieën van reisdocumenten en neem alleen deze mee tijdens verplaatsingen.

   Ga in Maseru niet wandelen na zonsondergang, zeker niet alleen. Rij 's nachts niet met de wagen in de stad of in meer afgelegen gebieden. Rij met gesloten raampjes en vergrendelde portieren. Vermijd in de regel afgelegen en slecht verlichte plaatsen en wees voorzichtig aan stoplichten en op parkings. Men neemt best geen lifters mee. Lokale bussen en taxi’s worden best vermeden.

   In de hoofdstad Maseru zijn hotels en restaurants soms het voorwerp van gewapende overvallen. Er vallen doorgaans geen ernstige gewonden, maar er wordt sterk aanbevolen om in dergelijke situaties geen weerstand te bieden.