Letland

kaart Letland


Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  ​Reizen naar Letland

  Reizen naar Letland is mogelijk, rekening houdend met volgende voorwaarden:

  Alle reizigers moeten zich in de 48 uur vóór aankomst registreren op covidpass.lv (in het Engels, Lets of Russisch). 

  Tot en met 23 december moeten reizigers vanaf 12 jaar bij aankomst in Letland het volgende kunnen voorleggen met het EU digitaal COVID-certificaat:

  • een bewijs van vaccinatie (minimum 14 dagen na de tweede dosis);
  • ofwel een negatief testresultaat van maximum 72 uur (PCR) of 48 uur oud (antigen) op het moment van aankomst. Indien gevaccineerde/herstelde reizigers met eigen vervoer aankomen in Letland zonder voorafgaande test, moeten zij binnen de 24 uur na aankomst een test afnemen;
  • ofwel een bewijs dat u in de laatste 180 dagen hersteld bent van COVID-19.

  Vanaf 24 december geldt het volgende: alle reizigers vanuit België vanaf 12 jaar moeten een negatief COVID-testresultaat kunnen voorleggen (specificaties: zie hierboven). Dit ongeacht of men in het bezit is van een vaccinatie- of herstelcertificaat.

   

  Maatregelen in Letland

  Momenteel is een zelf-isolatie van 10 dagen verplicht voor alle reizigers (vanaf 12 jaar) vanuit België die niet volledig gevaccineerd zijn of geen certificaat van herstel van COVID-19 van maximum 6 maanden oud kunnen voorleggen. Voor een volledige lijst van test- en quarantainemaatregelen per land van waaruit u reist, alsook de uitzonderingen, kan u terecht op de websites vermeld onder ‘Reisinformatie’.

  Reizigers dienen de geldende Letse coronamaatregelen strikt te respecteren. Deze maatregelen variëren naargelang men in het bezit is van een vaccinatie- of herstelcertificaat of een recente negatieve test. U vindt een volledig overzicht, inclusief uitzonderingen, op de website hieronder vermeld bij ‘Actuele maatregelen en uitzonderingen’.

  Het niet-respecteren van de maatregelen kan bestraft worden met een boete.

   

  Nuttige websites

  Actuele maatregelen en uitzonderingen: 

  Reisinformatie:

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Letland.

  In geval van moeilijkheden in Letland is er een telefoonlijn beschikbaar voor toeristen 24 u/24u op het nummer (+371) 22033000. Bijstand, informatie en advies kan ook bekomen worden per e-mail op het volgende adres: hotline@latviatourism.lv.

  In Riga werd een speciale politiedienst opgericht voor toeristen. Deze politie patrouilleert in de Oude Stad en op andere drukke toeristische punten. De meeste agenten van deze politiedienst spreken Engels of Duits. Voor onmiddellijke bijstand kan deze dienst via telefoon gecontacteerd worden op het nummer (+371) 67181818.

   
  Criminaliteit


  Er is niet meer criminaliteit in Riga dan in elk andere gemiddelde Europese metropool. In de toeristische delen van de Oude Stad en in de buurt van het Centraal Station en de Centrale Markt is het oppassen voor zakkenrollers.

  Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers en oplichters, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen, vooral ’s nachts in de centrale straten van de Oud Stad:

  • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog.
  • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
  • Wees voorzichtig wanneer u op straat wordt aangesproken.

  Indien u een taxi wenst te nemen, kies enkel een erkende firma en vraag steeds een ontvangstbewijs. Enkele gekende taxibedrijven:

  • Riga Taxi = Phone: +371 80001010 - Lady Taxi = Phone: +371 27800900
  • AIR BALTIC TAXI = Phone: +371 8500 - Red Cab = Phone: +371 8383

  Het gebruik van kredietkaarten is af te raden in de nachtclubs en bars in het centrum van de Oud Stad. Er worden regelmatig gevallen gerapporteerd van toeristen die in dit soort etablissementen het slachtoffer worden van oplichting.

  De Toeristenpolitie heeft er onze aandacht op gevestigd dat ten gevolge van de strenge bewaking (dicht netwerk van videobewaking) in de Oude Stad, de oplichtingpraktijken en kleine criminaliteit zich beginnen te verplaatsen naar de onmiddellijke omgeving buiten de wallen.

  Het nachtleven van de Oude Stad trekt veel buitenlandse feestvierders aan, die zich in de late uurtjes vaak onaangepast gedragen (openbare dronkenschap, wildplassen). De Letse politie treedt streng op tegen zulk gedrag (boetes, aanhoudingen van korte duur). Deze feestvierders zijn ook de doelgroep van bovenvernoemde kleine criminaliteit.

   
  Verkeersveiligheid


  Letland heeft weinig autosnelwegen, met als gevolg dat personenwagens de secundaire wegen moeten delen met zwaar vrachtvervoer. Voorzichtigheid in het verkeer en aangepaste snelheid op de secundaire wegen is van groot belang.