Letland

kaart Letland

Laatste update

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Reizen naar Letland is mogelijk, rekening houdend met volgende voorwaarden:

Een zelfisolatie van 10 dagen respecteren indien u reist vanuit of via een land waar het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met COVID-19 de voorbije 14 dagen gemiddeld boven de 50 per 100.000 inwoners lag. Dit is momenteel het geval voor België;

Elke reiziger is verplicht zich in de 48 uur vóór aankomst te registreren op https://covidpass.lv/ (in het Engels, Lets of Russisch). Bovendien moet elke reiziger vanaf 15 januari een negatieve COVID-19 test kunnen voorleggen die max. 72 uur vóór aankomst in Letland is afgenomen.

De reizigers worden verzocht de geldende Letse coronamaatregelen strikt te respecteren. Iedereen is verplicht om:

 • de hygiëne-adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie te volgen; 
 • een sociale afstand van 2 meter te behouden;
 • mond en neus (mondmasker of een sjaal) te bedekken op openbare plaatsen, het openbaar vervoer, in winkels, stations, culturele instellingen en gebedsplaatsen voor iedereen van 7 jaar of ouder;

Vanaf 9 november tot ten vroegste 7 februari gelden er bijkomende maatregelen:

 • concerten, theaters, entertainment (bars, discotheken, casino’s, enz…), zwembaden en wellnesscentra zijn verboden/gesloten;
 • musea, tentoonstellingen, bibliotheken en sporthallen zijn open voor individuele bezoekers, max. tussen 6u en 20u;
 • restaurants en cafés mogen enkel afhaalmaaltijden verkopen, behalve op de luchthaven van Riga;
 • max. 1 klant per 10m² in winkels;
 • max. 50 personen voor bijeenkomsten in de open lucht;

 

Privé-bijeenkomsten van meer dan 2 personen zijn verboden, behalve in de eigen woonst. In bepaalde gevallen (bvb. een professionele vergadering, een betoging, etc.) kan deze limiet opgetrokken worden tot 25 personen.

Niet-respecteren van bovenstaande maatregelen kan bestraft worden met een boete.

Gezien de sterke stijging van het aantal COVID-19-besmettingen in Letland de voorbije weken, kunnen nog verdere maatregelen opgelegd worden. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

 

NUTTIGE WEBSITES

Reisinformatie:

https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19 (in het Engels)

https://covid19.gov.lv/en  (in het Engels)

Gezondheidsdiensten:

https://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/ (in het Engels)

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Letland.

In geval van moeilijkheden in Letland is er een telefoonlijn beschikbaar voor toeristen 24 u/24u op het nummer (+371) 22033000. Bijstand, informatie en advies kan ook bekomen worden per e-mail op het volgende adres: hotline@latviatourism.lv.

In Riga werd een speciale politiedienst  opgericht voor toeristen. Deze politie patrouilleert in de Oude Stad en op andere drukke toeristische punten. De meeste agenten van deze politiedienst spreken Engels of Duits. Voor onmiddellijke bijstand kan deze dienst via telefoon gecontacteerd worden op het nummer (+371) 67181818.

 
Criminaliteit


Er is niet meer criminaliteit in Riga dan in elk andere gemiddelde Europese metropool. In de toeristische delen van de Oude Stad en in de buurt van het Centraal Station en de Centrale Markt is het oppassen voor zakkenrollers.

Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers en oplichters, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen, vooral ’s nachts in de centrale straten van de Oud Stad:

 • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog.
 • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
 • Wees voorzichtig wanneer u op straat wordt aangesproken.

Indien u een taxi wenst te nemen, kies enkel een erkende firma en vraag steeds een ontvangstbewijs. Enkele gekende taxibedrijven:

 • Riga Taxi = Phone: +371 80001010 - Lady Taxi  =  Phone: +371 27800900
 • AIR BALTIC TAXI = Phone: +371 8500 - Red Cab = Phone: +371 8383

Het gebruik van kredietkaarten is af te raden in de nachtclubs en bars in het centrum van de Oud Stad. Er worden regelmatig gevallen gerapporteerd van toeristen die in dit soort etablissementen het slachtoffer worden van oplichting.

De Toeristenpolitie heeft er onze aandacht op gevestigd dat ten gevolge van de strenge bewaking (dicht netwerk van videobewaking) in de Oude Stad, de oplichtingpraktijken en kleine criminaliteit zich beginnen te verplaatsen naar de onmiddellijke omgeving buiten de wallen.

Het nachtleven van de Oude Stad trekt veel buitenlandse feestvierders aan, die zich in de late uurtjes vaak onaangepast gedragen (openbare dronkenschap, wildplassen). De Letse politie treedt streng op tegen zulk gedrag (boetes, aanhoudingen van korte duur). Deze feestvierders zijn ook de doelgroep van bovenvernoemde kleine criminaliteit.

 
Verkeersveiligheid


Letland heeft weinig autosnelwegen, met als gevolg dat personenwagens de secundaire wegen moeten delen met zwaar vrachtvervoer. Voorzichtigheid in het verkeer en aangepaste snelheid op de secundaire wegen is van groot belang.