Letland

kaart Letland

Laatste update

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: covidtest vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Letland is mogelijk, rekening houdend met volgende voorwaarden:

Een zelfisolatie van 10 dagen respecteren indien u reist vanuit of via een land waar het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met COVID-19 de voorbije 14 dagen gemiddeld boven de 50 per 100.000 inwoners lag. Dit is momenteel het geval voor België;

Elke reiziger is verplicht zich in de 48 uur vóór aankomst te registreren op https://covidpass.lv/ (in het Engels, Lets of Russisch). Bovendien moet elke reiziger een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen die maximum 72 uur vóór aankomst in Letland is afgenomen.

Enkel reizen om essentiële redenen naar Letland zijn toegelaten. Zulke redenen zijn: werk, opleiding of studies, gezinshereniging, medische redenen, transit, begeleiding van een minderjarige, terugkeer naar gewone woonplaats, begrafenissen. De reden om te reizen moet aangeduid worden op de hierboven vermelde website covidpass.lv en u moet de nodige bewijsstukken kunnen voorleggen.

De reizigers worden verzocht de geldende Letse coronamaatregelen strikt te respecteren. Iedereen is verplicht om:

 • de hygiëneadviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie te volgen; 
 • een sociale afstand van 2 meter te behouden;
 • mond en neus (mondmasker of een sjaal) te bedekken op alle openbare plaatsen (incl. op het werk) en op het openbaar vervoer voor iedereen van 7 jaar of ouder;

Daarnaast zijn volgende maatregelen van kracht:

 • concerten, theaters, entertainment (bars, discotheken, casino’s...), culturele instellingen, zwembaden en wellnesscentra zijn verboden/gesloten;
 • bibliotheken en sporthallen zijn open voor individuele bezoekers, max. tussen 6.00 uur en 20.00 uur;
 • restaurants en cafés mogen enkel afhaalmaaltijden verkopen, behalve op de luchthaven van Riga;
 • max. 1 klant per 15 m² in winkels;
 • private bijeenkomsten en evenementen zijn verboden. Maximum 50 personen uit maximum 2 gezinnen mogen in de openlucht samenkomen.

Niet-respecteren van bovenstaande maatregelen kan bestraft worden met een boete.

 

NUTTIGE WEBSITES

Reisinformatie:

https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19 (in het Engels)

https://covid19.gov.lv/en  (in het Engels)

Gezondheidsdiensten:

https://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/ (in het Engels)

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Letland.

In geval van moeilijkheden in Letland is er een telefoonlijn beschikbaar voor toeristen 24 u/24u op het nummer (+371) 22033000. Bijstand, informatie en advies kan ook bekomen worden per e-mail op het volgende adres: hotline@latviatourism.lv.

In Riga werd een speciale politiedienst  opgericht voor toeristen. Deze politie patrouilleert in de Oude Stad en op andere drukke toeristische punten. De meeste agenten van deze politiedienst spreken Engels of Duits. Voor onmiddellijke bijstand kan deze dienst via telefoon gecontacteerd worden op het nummer (+371) 67181818.

 
Criminaliteit


Er is niet meer criminaliteit in Riga dan in elk andere gemiddelde Europese metropool. In de toeristische delen van de Oude Stad en in de buurt van het Centraal Station en de Centrale Markt is het oppassen voor zakkenrollers.

Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers en oplichters, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen, vooral ’s nachts in de centrale straten van de Oud Stad:

 • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog.
 • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
 • Wees voorzichtig wanneer u op straat wordt aangesproken.

Indien u een taxi wenst te nemen, kies enkel een erkende firma en vraag steeds een ontvangstbewijs. Enkele gekende taxibedrijven:

 • Riga Taxi = Phone: +371 80001010 - Lady Taxi  =  Phone: +371 27800900
 • AIR BALTIC TAXI = Phone: +371 8500 - Red Cab = Phone: +371 8383

Het gebruik van kredietkaarten is af te raden in de nachtclubs en bars in het centrum van de Oud Stad. Er worden regelmatig gevallen gerapporteerd van toeristen die in dit soort etablissementen het slachtoffer worden van oplichting.

De Toeristenpolitie heeft er onze aandacht op gevestigd dat ten gevolge van de strenge bewaking (dicht netwerk van videobewaking) in de Oude Stad, de oplichtingpraktijken en kleine criminaliteit zich beginnen te verplaatsen naar de onmiddellijke omgeving buiten de wallen.

Het nachtleven van de Oude Stad trekt veel buitenlandse feestvierders aan, die zich in de late uurtjes vaak onaangepast gedragen (openbare dronkenschap, wildplassen). De Letse politie treedt streng op tegen zulk gedrag (boetes, aanhoudingen van korte duur). Deze feestvierders zijn ook de doelgroep van bovenvernoemde kleine criminaliteit.

 
Verkeersveiligheid


Letland heeft weinig autosnelwegen, met als gevolg dat personenwagens de secundaire wegen moeten delen met zwaar vrachtvervoer. Voorzichtigheid in het verkeer en aangepaste snelheid op de secundaire wegen is van groot belang.