Letland

kaart Letland

Laatste update

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen naar Letland is mogelijk.

Letland had, omwille van de coronaviruscrisis, sinds 17 maart 2020 alle personenverkeer via grensovergangen in luchthavens, in havens, met de wagen of per spoor, verboden. De grenzen van het land werden sinds deze datum volledig gesloten.

Sinds 9 juni 2020 is de noodtoestand in het land opgeheven. Het inreisverbod werd  reeds opgeheven voor burgers uit de andere Baltische landen, en de lucht- en zeeverbindingen met Duitsland en andere buurlanden worden geleidelijk hersteld.

Voor het herstel van het reisverkeer met de andere EU-landen hebben de Baltische landen een gezamenlijk evaluatiesysteem uitgebouwd. Het reizigersverkeer is vrij voor de EU-landen die een infectiegraad hebben van minder dan 15 personen op 100 000 inwoners in de laatste 15 dagen. De controles op reizigers vinden plaats in de luchthavens en havens, en aan de landsgrenzen. 

België behoort momenteel tot de landen die beneden deze infectiegraad zitten, wat betekent dat reizigers uit ons land nu vrij Letland kunnen bezoeken. Ze worden dus niet meer verplicht onderworpen worden aan een zelf-isolatie van 15 dagen bij aankomst.

Voorlopig zijn de rechtstreekse vluchten tussen ons land en Letland echter nog niet hersteld, wat het reizen naar Letland ook praktisch moeilijk maakt. Onrechtstreekse vluchten zijn mogelijk via Frankfurt of een aantal andere Duitse luchthavens.

We raden de reizigers aan te reizen met een geldige Europese ziekteverzekeringskaart en een reisverzekering. Om ons in staat te stellen onze eventuele consulaire dienstverlening efficiënt te kunnen organiseren, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

De reizigers worden verzocht de geldende Letse corona-maatregelen strikt te respecteren:

 • de hygiëne adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie
 • een sociale afstand van 2 meter
 • het verplicht dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer
 • verplichte sluitingsuren en geen service aan toog in de horecazaken, en maximaal vier personen aan tafel binnen, en acht in de openlucht
 • plaatselijke publiekslimiteringen voor samenscholingen en evenementen

Nuttige websites (consulteerbaar in het Engels):

 • Reisinformatie:

https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19

https://www.latvia.travel/en/article/covid-19-and-travelling-latvia

 • Gezondheidsdiensten

https://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/

https://spkc.gov.lv/en/for-general-public/covid-19

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Letland.

In geval van moeilijkheden in Letland is er een telefoonlijn beschikbaar voor toeristen 24 u/24u op het nummer (+371) 22033000. Bijstand, informatie en advies kan ook bekomen worden per e-mail op het volgende adres: hotline@latviatourism.lv.

In Riga werd een speciale politiedienst  opgericht voor toeristen. Deze politie patrouilleert in de Oude Stad en op andere drukke toeristische punten. De meeste agenten van deze politiedienst spreken Engels of Duits. Voor onmiddellijke bijstand kan deze dienst via telefoon gecontacteerd worden op het nummer (+371) 67181818.

 
Criminaliteit


Er is niet meer criminaliteit in Riga dan in elk andere gemiddelde Europese metropool. In de toeristische delen van de Oude Stad en in de buurt van het Centraal Station en de Centrale Markt is het oppassen voor zakkenrollers.

Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers en oplichters, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen, vooral ’s nachts in de centrale straten van de Oud Stad:

 • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog.
 • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
 • Wees voorzichtig wanneer u op straat wordt aangesproken.

Indien u een taxi wenst te nemen, kies enkel een erkende firma en vraag steeds een ontvangstbewijs. Enkele gekende taxibedrijven:

 • Riga Taxi = Phone: +371 80001010 - Lady Taxi  =  Phone: +371 27800900
 • AIR BALTIC TAXI = Phone: +371 8500 - Red Cab = Phone: +371 8383

Het gebruik van kredietkaarten is af te raden in de nachtclubs en bars in het centrum van de Oud Stad. Er worden regelmatig gevallen gerapporteerd van toeristen die in dit soort etablissementen het slachtoffer worden van oplichting.

De Toeristenpolitie heeft er onze aandacht op gevestigd dat ten gevolge van de strenge bewaking (dicht netwerk van videobewaking) in de Oude Stad, de oplichtingpraktijken en kleine criminaliteit zich beginnen te verplaatsen naar de onmiddellijke omgeving buiten de wallen.

Het nachtleven van de Oude Stad trekt veel buitenlandse feestvierders aan, die zich in de late uurtjes vaak onaangepast gedragen (openbare dronkenschap, wildplassen). De Letse politie treedt streng op tegen zulk gedrag (boetes, aanhoudingen van korte duur). Deze feestvierders zijn ook de doelgroep van bovenvernoemde kleine criminaliteit.

 
Verkeersveiligheid


Letland heeft weinig autosnelwegen, met als gevolg dat personenwagens de secundaire wegen moeten delen met zwaar vrachtvervoer. Voorzichtigheid in het verkeer en aangepaste snelheid op de secundaire wegen is van groot belang.