Liberia

kaart Liberia

Laatste update

Sinds 2012 is de veiligheidssituatie aanzienlijk verbeterd in Liberia. Het blijft absoluut noodzakelijk om uiterst voorzichtig te zijn wanneer men zich naar dit land begeeft.

Men verwacht een betoging van de oppositie op 7 juni 2019 in Monrovia. Deze zou een paar dagen kunnen duren.  We raden u aan om verplaatsingen in de stad tijdens deze periode/dag te vermijden. Verder raden we u alsook aan om genoeg bevoorrading te voorzien, om booschappen tijdens deze dagen te vermijden en naar lokale media te luisteren.

De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) kondigde in 2016 officieel het einde van de Ebola-epidemie aan. Het is echter niet uit te sluiten dat de epidemie opnieuw de kop opsteekt. Het is dan ook aangeraden om de hierna volgende raadgevingen streng op te volgen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Ebola 

De W.G.O. (Wereldgezondheidsorganisatie) kondigde in 2016 officieel het einde van de Ebola epidemie aan. Het is echter niet uit te sluiten dat de epidemie opnieuw de kop opsteekt. Het is dan ook aangeraden om de hierna volgende raadgevingen streng op te volgen.

Vooraleer u naar Liberia te begeven, wordt u ten zeerste aangeraden na te gaan of een reisverzekeraar en / of mutualiteit de medische kosten en een eventuele repatriëring dekt.

Het wordt tevens aangeraden op de hoogte te blijven van de sanitaire richtlijnen van de plaatselijke autoriteiten en om streng de hygiënevoorschriften te respecteren.

Het Ebola-virus verspreidt zich door direct contact met biologische vloeistoffen van besmette personen.

De eerste symptomen lijken op die van griep: koorts, pijn, diarree en braken.

Raadpleeg ook de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het European Centre for Disease Prevention & Control en de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer informatie.

 Algemene veiligheid

Sinds het einde van de burgeroorlog in 2003 is de veiligheidstoestand in het land globaal verbeterd en de VN missie (MINUL) heeft in 2017 het land kunnen verlaten. De veiligheid blijft toch wankel. Niet-essentiële reizen in de grensstreek met Ivoorkust worden afgeraden. Samenscholingen kunnen, in het hele land, snel gewelddadig worden en moeten dus vermeden worden. Op het platteland, meer bepaald in de mijnbouw en in de rubberplantages, gebeuren regelmatig gewelddadige incidenten.

 Criminaliteit

Het wordt ten stelligste afgeraden zich alleen te verplaatsen in het binnenland, ongeacht het tijdstip van de dag. De stijgende criminaliteit gaat dikwijls gepaard met geweld. Reizigers en buitenlanders zijn hiervan dikwijls het slachtoffer. Gewapende overvallen, diefstallen en inbraken in auto's zijn mogelijk. Verplaatsingen na valavond, vooral in het binnenland, zijn af te raden.

het wordt aangeraden om steeds een identiteitsbewijs met foto bij zich te dragen, bij voorkeur een eensluidend afschrift van het paspoort. De lokale politie die nog niet echt professioneel is beschikt niet over de nodige manschappen en middelen om de strijd tegen criminaliteit aan te gaan.