Litouwen

kaart Litouwen

 

Laatste update
 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Het is mogelijk om naar Litouwen te reizen.

  U moet zich op voorhand te registreren bij de National Public Health Centre (NPHC, of NVSC in het Litouws) binnen de 48 uur voor aankomst. Klik hier voor de pagina om u te registreren.

  Reizigers vanuit België (of elders) moeten bij aankomst een negatieve coronatest voorleggen die niet ouder is dan 72 uur (PCR of antigeen).

  De Litouwse overheid werkt ook met kleurcodes om de mogelijke restricties aan te geven. Om te zien tot welke kleurcode België behoort, zie deze link.

  U moet zich na aankomst laten testen als u:

  • uit een land met hoog risico komt. Dat geldt zelfs als u volledig gevaccineerd bent of kunt aantonen dat u hersteld bent van corona.
  • uit een rood, grijs of oranje land komt, is testen twee maal verplicht (voor aankomst en 3-5 dagen na aankomst in Litouwen), tenzij u kan aantonen dat u volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of jonger bent dan 16 jaar. 
  • als u uit een groen land komt, dient u enkel één negatief testresultaat voor te leggen voor aankomst.

  U moet aan zelfisolatie doen als u:

  • uit een land met hoog risico komt. Dat geldt zelfs als u volledig gevaccineerd bent of kunt aantonen dat u hersteld bent van corona. Ook kinderen moeten deze regel volgen.
  • uit een rood of grijs land komt, tenzij u kan aantonen dat u volledig gevaccineerd bent of hersteld bent van corona. Kinderen jonger dan 7 hoeven zich niet te isoleren.
  • Als u uit een oranje of groen land komt, is er geen zelfisolatie nodig.

  Om aan te tonen dat u hersteld bent van corona of volledig bent gevaccineerd, is een medisch attest of vaccinatiecertificaat (vertaald in het Litouws, Engels of Russisch) nodig, dat bevestigt dat u ofwel ziek bent geweest ofwel gevaccineerd bent geweest in een periode van 90 dagen voor aankomst.

  We adviseren om strikt de lokale geldende sanitaire voorschriften te volgen.

   

  Meer informatie

  Voor meer detail en geactualiseerde informatie over COVID-19 in Litouwen, raadpleeg regelmatig de volgende officiële bronnen:

  De Litouwse overheid heeft hier de restricties visueel kaart gebracht (in het Engels).

    

   Voor elke reis naar Litouwen kunt u zich registreren op Travellers Online. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade per e-mail.

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene veiligheid

   Criminaliteit

   Algemene waakzaamheid is geboden.

   Kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij komt voor, ondermeer in het openbaar vervoer en in nachtclubs, bars, restaurants en toeristische plaatsen.
   Laat uw voertuig of tent (op parkeerplaatsen) niet onbeheerd achter op en laat zeker geen waardevolle spullen onbewaakt achter.
   Specifiek voor Vilnius dient men ‘s nachts extra aandachtig te zijn in de buurt van het treinstation.