Litouwen

kaart Litouwen

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, is quarantaine verplicht.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel U keert terug uit ...’. Wie terugkeert uit een van deze gebieden dient de ‘passenger locator form’ in te vullen en verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België of over het ‘passenger locator form’ vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 


UITLEG KLEURENCODE

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Reizen naar Litouwen is mogelijk mits inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • een certificaat voor te leggen met een negatief resultaat van een COVID test; EN

  • een quarantaine van 14 dagen respecteren

 

Sinds 17 augustus kan men vanuit België terug naar Litouwen reizen. Aangezien er in België meer dan 25 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, dient men te beschikken over een negatieve COVID-test (niet ouder dan 3 dagen).  Men moet ook nog altijd een periode van 14 dagen in quarantaine. Indien men na 8 dagen een negatieve COVID-test aflegt dan wordt de quarantaine herleid tot 10 dagen.

Alle reizigers dienen zich op voorhand te registreren bij de National Public Health Centre (NPHC, of NVSC in het Litouws). Klik hier voor de pagina om zelf te registreren.

 

Personen in quarantaine of isolatie worden opgevolgd door de lokale autoriteiten met willekeurige controles.

We adviseren om strikt de lokale geldende sanitaire voorschriften te volgen.

Voor meer detail (uitzonderingen, lijst van open grensposten, e.a.) en geactualiseerde informatie over COVID-19 in Litouwen, raadpleeg regelmatig de volgende officiële bronnen (tenzij anders vermeld, in het Litouws):

 

 
Voor elke reis naar Litouwen kunt u zich registreren op Travellers Online. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade per e-mail.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Algemene waakzaamheid is geboden.

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij komt voor, ondermeer in het openbaar vervoer en in nachtclubs, bars, restaurants en toeristische plaatsen.
Laat uw voertuig of tent (op parkeerplaatsen) niet onbeheerd achter op en laat zeker geen waardevolle spullen onbewaakt achter.
Specifiek voor Vilnius dient men ‘s nachts extra aandachtig te zijn in de buurt van het treinstation.