Litouwen

kaart Litouwen

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen naar Litouwen is mogelijk.

Met ingang van 17 juni is er voor reizigers vanuit België geen enkele beperking of quarantaineverplichting meer bij het inreizen in Litouwen.

Hoewel niet meer verplicht sinds 17 juni, raden we reizigers aan om mond en neus te bedekken op publieke plaatsen.

Voor meer details (uitzonderingen, lijst van open grensposten, e.a.) en geactualiseerde informatie over COVID-19 in Litouwen, raadpleeg regelmatig de volgende officiële bronnen (tenzij anders vermeld, in het Litouws):

- de website van de Litouwse regering:

https://vrm.lrv.lt/lt

https://vrm.lrv.lt/lt/savivaldybiu-duk-covid-19

https://koronastop.lrv.lt/en/  (in het Engels)

http://sam.lrv.lt/en/news/important-information-to-foreign-nationals-in-lithuania (in het Engels)

- het Litouwse Ministerie van Volksgezondheid

http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas

- het Litouwse Ministerie van Buitenlandse Zaken

https://urm.lt/default/en/important-covid19 (in het Engels)

De Litouwse COVID-19 hotline: 1808 (gratis en beantwoordt ook oproepen in het Engels)

 
Voor elke reis naar Litouwen kunt u zich registreren op Travellers Online. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade per e-mail.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Algemene waakzaamheid is geboden.

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij komt voor, ondermeer in het openbaar vervoer en in nachtclubs, bars, restaurants en toeristische plaatsen.
Laat uw voertuig of tent (op parkeerplaatsen) niet onbeheerd achter op en laat zeker geen waardevolle spullen onbewaakt achter.
Specifiek voor Vilnius dient men ‘s nachts extra aandachtig te zijn in de buurt van het treinstation.