Luxemburg

kaart Luxemburg

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen kunnen doorgaan zonder problemen: zie hieronder wat toegelaten is vanaf verschillende data en welke hygiënische  restricties van toepassing zijn (mondmasker,…).  Er zijn geen noemenswaardige problemen qua veiligheid.

De laatste richtlijnen zijn te  vinden  op:  www.gouvernement.lu

Momenteel zijn de volgende laatste maatregelen van kracht:

  • inwoners van België mogen steeds naar Luxemburg reizen voor “essentiële verplaatsingen”  (versoepeling hierop sinds 30/5 en verder op 15/6: zie hieronder). 
  • vanaf 30/5 mogen inwoners van België naar Luxemburg reizen voor familiebezoek en winkelen ‘aan de grens’.   
  • er bestaat geen speciaal document, zoals een 'laissez-passer' voor die verplaatsingen. Iedere vorm van voldoende bewijs kan aanvaard worden.
  • vanaf 15/6 zijn alle reizen naar Luxemburg en terugkeer naar België  toegestaan.
  • alle verplaatsingen op het grondgebied van Luxemburg zijn toegelaten, doch het blijft aangeraden deze verplaatsingen beperkt te houden.
  • 'social distancing' moet steeds gerespecteerd worden en een ‘mondmasker’ (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking, …)  is verplicht  op openbaar vervoer,  in alle winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden.  
  • Alle winkels, restaurants, cafés, bars zijn open. Mondmasker (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking, …) is verplicht binnen de winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden.
  • "auto-observatie" blijft verplicht; personen binnen het GH die menen de symptomen van coronabesmetting te vertonen, dienen de ‘hotline’ te bellen op n°. 8002 – 8080 (Sanitaire Inspectie) (enkel bereikbaar vanuit Luxemburg) of het noodnummer 112 te bellen indien de symptomen ernstig zijn.
  • de ‘lock down’ (“binnenblijven”)  is nog steeds het aangeraden basisprincipe, doch geen wettelijke verplichting meer. Telewerk wordt bijvoorbeeld nog altijd aangeraden.

De Luxemburgse grenzen blijven open. Sinds vrijdag 20 maart om 15.00u, heeft  België de controle aan zijn grenzen versterkt om te verzekeren dat enkel essentiële verplaatsingen gebeuren. Voorgaande geldt nu tot 15 juni. 

De ‘frontaliers’ (“grensarbeiders”)  moeten in het bezit zijn van een apart document/attest dat  hun band aantoont met hun werkgever in Luxemburg (zie site www.gouvernement.lu). Langs de Luxemburgse kant van de grens is er geen controle. Dit geldt ook tot 15 juni.

De Luchthaven te Findel is sinds 29 mei 2020 terug open voor gewone passagiersvluchten (vrachtvlucht bleef steeds toegelaten), met momenteel volgende bestemmingen: Stockholm, Lissabon, Porto, Hamburg via Saarbrucken, Munchen, Bordeaux, Marseille, Manchester, Salsburg en Innsbruck. Bijkomende vluchten zijn gepland voor juni en juli.

Vanuit België kunnen deze vluchten benut worden voor “essentiële en beroeps-verplaatsingen”, onder deze voorwaarde momenteel tot 15 juni. Na 15 juni is de grens open voor alle gewone verplaatsingen.

 

Het is aangeraden voor de reiziger zich te registreren op Travellers online via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar of wonen in het Groothertogdom Luxemburg.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in Europa valt een terroristische dreiging niet helemaal uit te sluiten.

 
Criminaliteit

Het Groothertogdom Luxemburg wordt door een lage criminaliteit gekenmerkt. Gebruikelijke waakzaamheid blijft van toepassing. Er bestaat een kleine criminaliteit rond het station van Luxemburg-stad. Sinds enkele jaren is het aantal inbraken in huizen en appartementen aanzienlijk toegenomen.