Luxemburg

kaart Luxemburg

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

De laatste Luxemburgse richtlijnen zijn te vinden op www.gouvernement.lu en https://covid19.public.lu/fr/

Momenteel zijn de volgende laatste maatregelen van kracht vanaf donderdag 26/11/2020, tot aangekondigde wijziging:    

 • Een avondklok vanaf 23.00 uur tot en met 06.00 uur blijft van kracht.
 • Bij activiteiten thuis (domicilie, private woning) verandert het aantal toegelaten gasten van 4 naar 2 personen (naast de personen van hetzelfde gezin; het kunnen ook meer personen zijn indien deze bij hetzelfde gezin horen).
 • Restaurants, cafés en bars zijn gesloten. Hotels blijven open, maar maaltijden kunnen enkel in de kamers genuttigd worden.   
 • Winkels blijven open.
 • Wat sport betreft: alle wedstrijden zijn afgelast behalve die in eerste divisie. Trainingen zonder masker zijn beperkt tot 4 spelers.

De reizigers worden verzocht de officiële sites te blijven raadplegen gezien verdere wijzigingen op korte termijn mogelijk zijn. 

De bestaande boetes worden behouden, maar nieuwe kunnen afgekondigd worden, naargelang de opvolging van de maatregelen.

Verder blijven volgende reeds bestaande maatregelen van kracht:  

 • Alle verplaatsingen op het grondgebied van Luxemburg zijn toegelaten, maar het blijft aangeraden deze verplaatsingen beperkt te houden.
 • 'Social distancing' moet steeds gerespecteerd worden en een mondmasker (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking…) is verplicht op openbaar vervoer, in alle winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden en dit vanaf de leeftijd van 6 jaar (in België pas vanaf 12 jaar).
 • Alle winkels zijn open. Mondmasker (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking…) is verplicht binnen de winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden.
 • Auto-observatie blijft verplicht. Personen binnen het Groothertogdom die menen de symptomen van coronabesmetting te vertonen, dienen de "hotline" te bellen op n°. 8002–8080 (Sanitaire Inspectie) of het noodnummer 112 te bellen indien de symptomen ernstig zijn.
 • De "lockdown" (binnenblijven) is nog steeds het aangeraden basisprincipe, maar geen wettelijke verplichting meer. Telewerk bijvoorbeeld wordt nog altijd zeer sterk aangeraden.

 

Opmerking: de "frontaliers" (grensarbeiders) moeten niet langer in het bezit zijn van een apart document/attest dat hun band aantoont met hun werkgever in Luxemburg (zie site www.gouvernement.lu). 

De Luchthaven te Findel is open voor gewone passagiersvluchten (vrachtvlucht bleef steeds toegelaten), o.a. met volgende bestemmingen Stockholm, Lissabon, Porto, Hamburg via Saarbrücken, München, Bordeaux, Marseille, Manchester, Salsburg, Innsbruck en met bijkomende vluchten sinds juni en juli.

 

Het is aangeraden voor de reiziger zich te registreren op Travellers online via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar of wonen in het Groothertogdom Luxemburg.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in Europa valt een terroristische dreiging niet helemaal uit te sluiten.

 
Criminaliteit

Het Groothertogdom Luxemburg wordt door een lage criminaliteit gekenmerkt. Gebruikelijke waakzaamheid blijft van toepassing. Er bestaat een kleine criminaliteit rond het station van Luxemburg-stad. Sinds enkele jaren is het aantal inbraken in huizen en appartementen aanzienlijk toegenomen.