Luxemburg

kaart Luxemburg

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

De laatste Luxemburgse  richtlijnen zijn te vinden op www.gouvernement.lu en https://covid19.public.lu/fr/

Algemeen wordt reizen naar het GH Luxemburg afgeraden, gezien de huidige covid cijfers.  

 

Momenteel zijn de volgende laatste maatregelen van kracht vanaf  donderdag 26/11/ 2020, tot aangekondigde wijziging:    

-een avondklok  vanaf  23.00  u tot en met 06.00 u , blijft van kracht.

-bij activiteiten thuis  (domicilie, private woning) verandert het aantal toegelaten gasten van 4 naar  2  personen (naast de  personen van hetzelfde gezin; het kunnen ook meer personen zijn indien deze bij  hetzelfde gezin  horen).

-restaurants, cafés en bars zijn gesloten.   Hotels blijven open, doch maaltijden kunnen enkel in de kamers genuttigd worden.   

-winkels blijven open.

-wat sport betreft:  alle wedstrijden zijn afgelast behalve die in eerste divisie.   Trainingen zonder masker zijn beperkt tot  4 spelers .

De reizigers worden verzocht de officiële sites te blijven raadplegen gezien verdere wijzigingen op korte termijn mogelijk zijn. 

De bestaande boetes worden behouden, doch nieuwe kunnen afgekondigd worden, naargelang de opvolging van de maatregelen.

Verder blijven volgende reeds bestaande maatregelen van kracht:

 • Door het feit dat België het Groot-Hertogdom in “rode zone” heeft geplaatst, betekent dit dat elk verblijf van meer dan 48 u in Luxemburg de verplichting met zich meebrengt een PLF (passenger locator form) in te vullen en op te sturen binnen de 48 u voor de terugkeer, bij voorkeur online, waarbij dan een SMS kan ontvangen worden met eventueel een verplichting tot testen en quarantaine.

 

 • Nota: (voor een eerder uitzonderlijke toestand)  De verplichting dit PLF te sturen geldt niet indien het VERBLIJF IN BELGIE (dus bij terugkeer) NIET LANGER DUURT DAN 48 U.

Voorbeeld:  een inwoner van België gaat voor een week naar Luxemburg,  keert terug naar België voor een eenvoudige transit doorheen België van enige uren (minder dan 48 uur),   richting Nederland voor een verblijf aldaar.  In dit concrete, maar eerder uitzonderlijke geval, dient die persoon geen PLF te sturen naar de Belgische autoriteiten.  

 

 • Alle verplaatsingen op het grondgebied van Luxemburg zijn toegelaten, doch het blijft aangeraden deze verplaatsingen beperkt te houden.

 

 • 'Social distancing' moet steeds gerespecteerd worden en een ‘mondmasker’ (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking…) is verplicht  op openbaar vervoer,  in alle winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden en dit vanaf de leeftijd van  6 jaar (in België slechts vanaf 12 jaar).

 

 • Alle winkels zijn openMondmasker (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking, …  ) is verplicht binnen de winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden.

 

 • "Auto-observatie" blijft verplicht; personen binnen het GH die menen de symptomen van coronabesmetting te vertonen, dienen de ‘hotline’ te bellen op n°. 8002 – 8080  (Sanitaire Inspectie) of het volgende noodnummer te bellen 112, indien de symptomen ernstig zijn.

 

 • De ‘lock down’ (“binnenblijven”)   is nog steeds het aangeraden basisprincipe, doch  geen wettelijke verplichting meer. Telewerk bijvoorbeeld wordt nog altijd zeer sterk aangeraden.

 

Nota: de ‘frontaliers’ (“grensarbeiders”)  moeten niet langer in het bezit zijn van een apart document/attest dat  hun band aantoont met hun werkgever in Luxemburg (zie site www.gouvernement.lu ) . 

 

De Luchthaven te Findel is  open voor gewone passagiersvluchten (vrachtvlucht bleef steeds toegelaten), o.a. met volgende bestemmingen Stockholm, Lissabon, Porto, Hamburg via Saarbrücken, München, Bordeaux, Marseille, Manchester, Salsburg, Innsbruck en met bijkomende vluchten sinds juni en juli.

t nog altijd zeer sterk aangeraden.

Nota: de ‘frontaliers’ (“grensarbeiders”)  moeten niet langer in het bezit zijn van een apart document/attest dat  hun band aantoont met hun werkgever in Luxemburg (zie site www.gouvernement.lu) . 

 

De Luchthaven te Findel is open voor gewone passagiersvluchten (vrachtvlucht bleef steeds toegelaten), o.a. met volgende bestemmingen Stockholm, Lissabon, Porto, Hamburg via Saarbrücken, München, Bordeaux, Marseille, Manchester, Salsburg, Innsbruck en met bijkomende vluchten sinds juni en juli.

 

Het is aangeraden voor de reiziger zich te registreren op Travellers online via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar of wonen in het Groothertogdom Luxemburg.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in Europa valt een terroristische dreiging niet helemaal uit te sluiten.

 
Criminaliteit

Het Groothertogdom Luxemburg wordt door een lage criminaliteit gekenmerkt. Gebruikelijke waakzaamheid blijft van toepassing. Er bestaat een kleine criminaliteit rond het station van Luxemburg-stad. Sinds enkele jaren is het aantal inbraken in huizen en appartementen aanzienlijk toegenomen.