Luxemburg

kaart Luxemburg

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

De laatste Luxemburgse richtlijnen inzake covid zijn te vinden op https://covid19.public.lu/en

Momenteel zijn de volgende laatste maatregelen van kracht tot aangekondigde wijziging:    

 • Voor activiteiten  thuis (domicilie, private woning) raadt de regering aan het aantal gasten te beperken en beschermende maatregelen te behouden (afstand;  indien niet mogelijk: masker).
 • Restaurants, cafés en bars zijn open, zowel binnen als buiten), met sommige  restricties inzake aantal personen aan één tafel, enz.. (zie hoger vermelde site voor details), die tevens vermeld worden in het etablissement.
 • Hotels open en kunnen gasten ontvangen onder dezelfde voorwaarden als  restaurants, bars en cafés. 
 • Winkels  zijn open (of mogen openen), ook met restricties (aantal personen naargelang de grootte van de winkel, enz.. ;  details op hogervermelde site en bij de winkel zelf).
 • Sport:  activiteiten kunnen doorgaan, zowel in binnenruimten als buiten, doch met bepaalde richtlijnen: cfr. vermelde site).
 • Cultuur: de culturele instellingen zijn open voor het publiek, doch met beperkende maatregelen. 
 • Vrijetijdsbesteding: geen speciale wettelijke bepalingen. De algemene regels voor samenkomsten gelden.  

De reizigers worden verzocht de officiële sites te blijven raadplegen gezien verdere wijzigingen op korte termijn mogelijk zijn. 

Verder blijven volgende reeds bestaande maatregelen van kracht:  

 • Alle verplaatsingen op het grondgebied van Luxemburg zijn toegelaten.
 • 'Social distancing' moet nog gerespecteerd worden, tenzij tussen volledig gevaccineerde personen  en een mondmasker blijft  verplicht op openbaar vervoer (dat helemaal gratis is) behalve voor de chauffeur en ook niet voor kinderen onder 6 jaar.
 • Mondmasker is verplicht  in alle winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden (of niet verplicht is) en dit vanaf de leeftijd van 6 jaar .
 • Auto-observatie blijft verplicht. Personen binnen het Groothertogdom die menen de symptomen van coronabesmetting te vertonen, dienen de "hotline" te bellen op n°. 8002–8080 (Sanitaire Inspectie) of het noodnummer 112 te bellen indien de symptomen ernstig zijn.

Opmerking: de "frontaliers" (grensarbeiders) moeten niet  in het bezit zijn van een apart document/attest dat hun band aantoont met hun werkgever in Luxemburg. Zie de site: www.gouvernement.lu

EU burgers kunnen Luxemburg onbeperkt binnenreizen.

Voor reizigers op binnenkomende vluchten in Luxemburg is een negatieve covidtest vereist of een EU digitaal vaccinatiecertificaat vanaf 1 juli 2021. 

De luchthaven te Findel is open voor gewone passagiersvluchten (vrachtvlucht bleef steeds toegelaten), o.a. met volgende bestemmingen Stockholm, Lissabon, Porto, Hamburg via Saarbrücken, München, Bordeaux, Marseille, Manchester, Salsburg, Innsbruck enz….

 

Het is aangeraden voor de reiziger zich te registreren op Travellers online via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar of wonen in het Groothertogdom Luxemburg.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in Europa valt een terroristische dreiging niet helemaal uit te sluiten.

 
Criminaliteit

Het Groothertogdom Luxemburg wordt door een lage criminaliteit gekenmerkt. Gebruikelijke waakzaamheid blijft van toepassing. Er bestaat een kleine criminaliteit rond het station van Luxemburg-stad. Sinds enkele jaren is het aantal inbraken in huizen en appartementen aanzienlijk toegenomen.