Luxemburg

kaart Luxemburg

Laatste update

Coronavirus:

De situatie kan snel veranderen. De laatste richtlijnen zijn wellicht vrij stabiel en zijn geldig tot nader order (te volgen op www.gouvernement.lu). 

Sinds 18/03/2020 zijn nieuwe maatregelen van kracht (zie ‘Règlement Grand- ducal):

  • Openbaar vervoer is sterk gereduceerd.
  • Niet-essentiële winkels en handelszaken  zijn gesloten. Blijft open: voeding, apotheek, telecom, essentiële diensten.   
  • Alle niet-essentiële verplaatsingen worden gesanctioneerd door een boete van 145 euro per persoon.

De Luxemburgse grenzen blijven open. Sinds vrijdag  20 maart om 15.00  u, heeft  België de controle aan zijn grenzen versterkt om te verzekeren dat enkel essentiële verplaatsingen gebeuren. De ‘frontaliers’ (“grensarbeiders”)  moeten in het bezit zijn van een apart document/attest dat  hun band aantoont met hun werkgever in Luxemburg (zie site www.gouvernement.lu). Er zouden 50 douaniers zijn die de controle dienen uit te oefenen langs de Luxemburgse kant van de grens.

Personen binnen het GH die menen de symptomen van coronabesmetting te vertonen, dienen de ‘hotline’ te bellen op n°. 8002 – 8080  (Sanitaire Inspectie) of het volgende noodnummer te bellen 112.

De Luchthaven te Findel wordt gesloten op 23 maart 2020 voor alle passagiersvluchten. Repatriëringen van ingezetenen kunnen nog plaatsgrijpen. Vrachtvlucht is toegelaten.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar of wonen in het Groothertogdom Luxemburg.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in Europa valt een terroristische dreiging niet helemaal uit te sluiten.

 
Criminaliteit

Het Groothertogdom Luxemburg wordt door een lage criminaliteit gekenmerkt. Gebruikelijke waakzaamheid blijft van toepassing. Er bestaat een kleine criminaliteit rond het station van Luxemburg-stad. Sinds enkele jaren is het aantal inbraken in huizen en appartementen aanzienlijk toegenomen.