Malawi

Malawi

Laatste update

 

 

Coronavirus COVID-19

Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijk een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. 

 

Vanuit Malawi naar België reizen

Gezien de exponentiële toename van de omikronvariant in België is het gebruik van de heel hoog risicolanden-lijst voor de omikronvariant niet meer relevant om de verspreiding ervan in België tegen te gaan. Alle landen, inclusief Malawi, zijn daarom geschrapt van de lijst van zones met heel hoog risico. De landen die geschrapt worden van de lijst van zones met heel hoog risico worden opnieuw beschouwd als derde landen buiten de Europese Unie met een rode kleurcode.

Let wel: de strengere quarantaine- en testmaatregelenna aankomst in België blijven gelden zolang de reiziger in het PLF aanduidt in de 14 dagen voorafgaand aan de reis naar België in een land te hebben verbleven dat op dat moment aangemerkt was als een zone met heel hoog risico:

  • Reizigers dienen voor de aankomst in België altijd een PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) in te vullen, ongeacht hoe ze reizen of hoe lang hun verblijf in België of in het buitenland is.
  • Als zij hun hoofdverblijfplaats niet in België hebben, dienen zij altijd te beschikken over een voorafgaandelijke negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in België is afgenomen.
  • Alle reizigers (residenten en niet-residenten) moeten zich laten testen in België op dag 1 en dag 7 en moeten bovendien 10 dagen in quarantaine.
  • De maatregelen die gelden voor aankomst in België (testen/quarantaine) zijn ook van toepassing op volledig gevaccineerde personen.
  • Reizigers dienen rekening te houden met de maatregelen die van kracht zijn in transitlanden.

Deze specifieke voorwaarden komen bovenop de normale voorwaarden om toegang te krijgen tot België.

Iedereen die Malawi verlaat, moet in het bezit zijn van een negatief COVID-19-testresultaat. De test mag maximaal 72 uur voor het vertrek worden afgenomen.

Reizen naar Malawi

Reizigers die aankomen in Malawi moeten in het bezit zijn van een negatief COVID-19-PCR-testresultaat, niet ouder dan 72 uur. Zij moeten bovendien een ‘Travel Surveillance Form’ invullen. Wie geen negatief COVID-19-PCR-testresultaat kan voorleggen, wordt onderworpen aan een Rapid Antigen Test (op eigen kosten). Indien de Rapid Antigen Test positief is, wordt de reiziger onderworpen aan een PCR-test. Personen die bij aankomst positief testen kunnen worden meegenomen voor behandeling in een overheidsinstelling.

Vanaf 10 december moeten alle reizigers die aankomen in Malawi daarenboven een geldig elektronisch COVID-19 vaccinatiecertificaat tonen. Indien geen vaccinatiecertificaat kan voorgelegd worden, worden reizigers gratis gevaccineerd ter plaatse alvorens toegang tot het grondgebied te krijgen. Indien vaccinatie geweigerd wordt, is 10 dagen quarantaine in een overheidsinstelling (op eigen kosten) verplicht.

We raden u aan nauwgezet de geldende maatregelen in het land te volgen. De meest actuele informatie over de genomen maatregelen is beschikbaar via de facebookpagina van het Malawisch Ministerie van Gezondheid (deze pagina is enkel beschikbaar in lokale talen). Daarnaast is er een gratis nummer ingesteld (54747).

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be:

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Tussen september en december 2017 vonden in de regio van Mount Mulanje enkele gewelddadige aanvallen plaats tegen vreemdelingen door een volksmenigte. Hoewel de situatie genormaliseerd lijkt, wordt aangeraden om er een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen. 

Reizigers en toeristen kunnen in Malawi een uitverkoren doelwit zijn voor dieven en oplichters. Brutale overvallen komen weinig of niet voor. Het motief van elke criminele actie is uiteraard het slachtoffer zijn geld en kostbaarheden afhandig maken. Het is aangeraden ambassade of consulaat op de hoogte te brengen van dergelijke incidenten. Lokale markten, de stranden aan het Malawi meer, donkere straten, verlaten of druk bevolkte delen van de steden dienen met voorzichtigheid betreden te worden en hoe dan ook zonder juwelen, uurwerken, mobiele telefoons, tassen, etc.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.