Maleisië

kaart Maleisië

Laatste update

Coronavirus:

De Belgische regering besliste in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te VERBIEDEN tot en met 7 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod tijdig opnieuw evalueren.

Als maatregel om de verdere verspreiding van het COVID-19-virus verder in te dijken vaardigt Maleisië een algemeen inreisverbod in voor alle niet-Maleisiërs en dit met ingang vanaf 18 maart tot en met 9 juni 2020. Belgen kunnen dus vanaf 18 maart niet meer naar Maleisië afreizen tenzij zij over een “Permanent Resident Status” beschikken in Maleisië. Belgen met andere lange termijn verblijfsvergunningen (student pass, employment pass, talent pass, etc.) kunnen eveneens het land niet meer in.  

Momenteel is het nog steeds mogelijk om naar Europa te reizen maar steeds meer vluchten worden geannuleerd of zijn volledig volzet.

Transit via Kuala Lumpur blijft eveneens mogelijk maar enkel binnen één en dezelfde luchthaven. Transit tussen KLIA 2 en KLIA 1 is niet mogelijk.

Personen die momenteel in het buitenland verblijven, moeten in eerste instantie contact opnemen met de plaatselijke autoriteiten, hun reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor bijstand. In geval van nood kan contact worden opgenomen met de Belgische ambassade die verantwoordelijk is voor het land waar u zich bevindt.

Daarnaast vragen wij de reizigers die zich momenteel in Maleisië bevinden om de maatregelen van de Maleisische overheid om het COVID19- virus tegen te gaan strikt na te leven.  Er worden strikte controles uitgevoerd en niet-naleving wordt bestraft.

Maleisië heeft, net zoals een aantal buurlanden, eveneens beslist om tot nader order geen enkel cruiseschip meer toe te laten tot zijn havens. Cruises in de regio worden ten stelligste afgeraden.

We raden reizigers aan voorzorgsmaatregelen te nemen inzake hygiëne, zoals regelmatig de handen te wassen en menigtes te vermijden. Als symptomen optreden zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden en/of spierpijn, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Hierbij vindt u de lijst van ziekenhuizen in Maleisië die het best in staat zijn het “2019-nCoV virus” op te sporen en te behandelen: http://www.moh.gov.my/moh/resources/Penerbitan/Garis%20Panduan/Pengurusan%20KEsihatan%20&%20kawalan%20pykit/2019-nCOV/13%20FEB/Annex%203%20Senarai%20Hospital_v3.pdf

Meer informatie kan u terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: https://www.wanda.be/nl/a-z-index/coronavirus-2019-ncov/ of de website van de Wereldgezondheidsorganisatie: https://www.who.int/en

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Doorgaans kan in Maleisië zonder noemenswaardige problemen worden gereisd.

Niettemin worden alle reizen naar de noord- en oostkust van de deelstaat Sabah (vanaf Kudat tot Tawau) evenals de aangrenzende eilanden en maritieme zones (met inbegrip van Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Litigan, Sipadan en Mataking), afgeraden. Sinds enkele jaren bestaat er een verhoogd risico op ontvoering in deze regio. De Maleisische autoriteiten hebben deze regio onder het ESSCOM-mandaat (Eastern Sabah Security Command) geplaatst. Er is een verhoogde aanwezigheid van de ordediensten. Het betreft hier in het bijzonder de kuststreek, in het binnenland van Sabah kan men doorgaans zonder problemen reizen.

Ook in het grensgebied met Thailand is waakzaamheid geboden. In de zuidelijke provincies van Thailand komen immers aanslagen voor door strijders die naar autonomie streven. U wordt aangeraden om voor en tijdens uw reis de berichtgeving over dit gebied van nabij te volgen en de adviezen van de lokale en buitenlandse autoriteiten  op te volgen.

Het is voor niet-Maleisiërs verboden om aan manifestaties deel te nemen. Wij raden u aldus ten sterkste aan om demonstraties en manifestaties te vermijden.

 
Terreurdreiging

Algemeen wordt de terreurdreiging in landen in Maleisië verhoogd ingeschat. De Maleisische politie heeft in het verleden regelmatig mensen gearresteerd die aanslagen voorbereidden. Druk bezochte plaatsen, gebedsplaatsen en overheidsgebouwen kunnen daarbij doelwitten zijn. Reizigers wordt daarom aangeraden een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen, de lokale pers en internationale pers te volgen en alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.

 
Criminaliteit

In Maleisië is voorzichtigheid geboden op openbare en toeristische plaatsen. Hoewel gewelddadige vormen van criminaliteit slechts in beperkte mate voorkomen komt kleine criminaliteit meer en meer voor. Vooral in Kuala Lumpur en andere stedelijke centra dienen voetgangers op hun hoede te zijn voor gauwdieven op motorfietsen of scooters, die het gemunt hebben op handtassen, fototoestellen en mobiele telefoons. Deze vorm van criminaliteit, ook wel “snatchings” genoemd, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Verhoogde waakzaamheid is dan ook geboden. We raden reizigers aan om geen waardevolle items op zak te hebben. Om diefstal van het reis- en identiteitsdocumenten te voorkomen raden we aan om een kopie op zak te dragen en de originele documenten op een veilige plaats te bewaren. Tenslotte raden we reizigers aan om handtassen en dergelijke steeds weg van de straatkant te houden om de kans op “snatchings” te beperken.

 
Internetfraude

Internetfraude vanuit Maleisië komt veelvuldig voor. Maak geen geld over naar Maleisië aan personen die u enkel via het internet kent. Wees wantrouwig ten aanzien van zakenvoorstellen van onbekenden en personen die via sociale websites toenadering zoeken. In geval van nood kan de lokale politie bereikt worden op het nummer 999.