Mali

kaart Mali

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar  Mali is ten zeerste afgeraden.

Om de epidemie van het coronavirus (Covid-19) aan te pakken, hebben de Malinese autoriteiten voorzorgsmaatregelen genomen, waaronder de opschorting van commerciële vluchten vanuit landen die door het coronavirus zijn getroffen sinds donderdag 19 maart.

De Malinese autoriteiten hebben voor vragen over het coronavirus (Covid-19) een gratis nummer ter beschikking gesteld: 36061.

Klik hier voor algemene informatie over het coronavirus.

Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen of studenten, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid te zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen. Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Gelieve verder de normale hygiëne- en gezondheidsmaatregelen strikt in acht te nemen en de instructies van de Belgische Federale Overheidsdienst Gezondheid te raadplegen (Tel 0800 14 689 (enkel in België) of www.info-coronavirus.be/nl)


 Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.  

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Gezien de veiligheidssituatie ter plaatse, wordt Belgen van wie het verblijf niet onontbeerlijk is, dan ook ten stelligste afgeraden om naar Mali te reizen. Belgen die alsnog naar Mali afreizen, wordt aangeraden om voor vertrek hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be  opdat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren. Er wordt ook aangeraden om zoveel mogelijk in bewaakte hotels in het stadscentrum te verblijven (zowel in Bamako zelf als in het binnenland).

Belgen die in Mali verblijven, wordt aangeraden te allen tijde een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en openbare drank- en eetgelegenheden alsook andere plaatsen waar voornamelijk buitenlanders samenkomen, te vermijden. Dit geldt ook voor openbare plaatsen die rechtstreeks toegankelijk zijn van op de openbare weg. Ook volkstoelopen dienen steeds te worden vermeden. Landgenoten die in Mali verblijven, wordt uitdrukkelijk aangeraden zich zo goed mogelijk te informeren Alle verplaatsingen ’s nachts worden formeel afgeraden.

De politieke toestand in Mali kan dagelijks veranderen en invloed hebben op de veiligheidssituatie.

Er hebben, ook onlangs nog, meerdere politieke manifestaties plaatsgevonden en het risico op sociale onlusten blijft reëel, in Bamako en in de steden in het binnenland.

Er is een verhoogde controle van voertuigen op de weg rond Bamako. Rijd langzaam, stop en laat de inhoud van de wagen (gewoonlijk enkel de koffer) controleren op de aanwezigheid van (illegale) passagiers. Heb steeds een identiteitsdocument op zak (of een kopie). Nachtelijke controles door één of twee geüniformeerde agenten met motor op onverlichte plaatsen in Bamako werden gesignaleerd. Open in zulke gevallen nooit de wagen en stel voor de controle in het dichtstbijzijnde politiekantoor af te handelen.

Ook de grenscontroles te land werden verscherpt om illegale handel en belastingontduiking op import tegen te gaan.

Algemene veiligheid per regio

In de regio’s Tombouctou, Kidal en Gao blijft de politieke situatie onstabiel en de steden worden nog af en toe beschoten met raketten. Er zijn ook regelmatig bermbommen gemeld. Elke verplaatsing over de weg wordt ten stelligste afgeraden. Noodzakelijke aanwezigheid van hulpverleners kan enkel onder militaire bescherming van MINUSMA. De hele Regio Mopti en de zones van de Regio’s Koulikoro en Ségou die gelegen zijn bij de grens met Mauritanië en ten noorden/oosten van de as Diéma – Didiéni - Bamako – Koulikoro – Ségou – San – Bla – Tominian – Bénéna (grens met Burkina Faso) blijven eveneens sterk afgeraden wegens een toename van aanslagen op de veiligheidsdiensten. Sinds 2014 zijn er in deze streken meldingen gemaakt van banditisme, mijnen op de wegen en ontvoering. Eventuele professionele verplaatsingen naar de steden Ségou, Markala, Djenne, Mopti, Sévaré en Bankass, Koro gebeuren best met meerdere voertuigen en met medeweten van de lokale autoriteiten (“Gouverneur de Région” en “Préfects de Cercle”). Het wordt bijzonder aangeraden te overnachten in bewaakte hotels in deze regio, want er wordt melding gemaakt van gewapend banditisme.

Voor de Regio Kayes, wordt het formeel afgeraden te gaan naar de grens met Mauritanië en naar het gebied ten noorden van de as Kayes - Sandaré - Diéma - Didiéni - Bamako (dus naar de steden Nioro du Sahel en Nara). Personen die er om professionele redenen aanwezig moeten zijn, dienen de lokale autoriteiten op de hoogte te brengen en een escorte te vragen bij de militaire overheid.

Overigens wordt aangeraden om alle verplaatsingen, ook die ten zuiden van de as Kayes – Didiéni – Bamako – Ségou – San – Tominian, tot een minimum te beperken en elke verplaatsing tijdens de nacht te vermijden. Er zijn het afgelopen jaar geen incidenten meer gemeld op de as Bamako – Bougouni – Sikasso – Burkina Faso. Toch wordt aangeraden om ook deze weg enkel gedurende de dag af te leggen, omwille van de vele verkeersongevallen.

Voor Bamako is het hoge onveiligheidsniveau te wijten aan risico’s van criminaliteit, sociale onrust en aanslagen van sluimerende cellen van de gewapende groepen.

 
Criminaliteit

Over het algemeen zijn buitenlanders zelden het slachtoffer van criminele daden op Malinees grondgebied, behalve in het noorden en het centrum van het land, als gevolg van de terroristische dreiging en de rebellie (zie hierboven).

Het is sterk afgeraden zich buiten de regio’s Kayes, Sikasso en Koulikoro te begeven wegens de kans op gewapende groepen die gewelddadige overvallen plegen.

Op andere plaatsen in het land blijft de criminaliteit beperkt tot de actie van roversbenden die vooral 's nachts wagens klemrijden in de grensgebieden met Senegal, Guinee, Ivoorkust en Burkina Faso.

De criminaliteit is in de voornaamste steden van het land laag wat niet wegneemt dat men altijd waakzaam moet blijven. Loop niet opzichtig rond met juwelen of andere waardevolle voorwerpen. Net als overal ter wereld, kunnen ook in Mali uiterlijke tekenen van rijkdom aanleiding geven tot gauwdieverij. Het is best om zich tegen diefstal van identiteit- en reisdocumenten te beschermen door de originelen op een veilige plaats te bewaren en zich bij verplaatsingen enkel te voorzien van fotokopieën.

In het zuiden van het land zijn de veiligheidsvoorwaarden voldoende. Het blijft toch aangewezen op te letten voor diefstallen.

Het is overigens aangewezen om in Mali nooit te reizen na zonsondergang.