Mali

kaart Mali

 

 
Laatste update

 

SLUITING GRENZEN MET ECOWAS

Ten gevolge van een ECOWAS-beslissing op 9 januari ’22 zijn de land- en luchtgrenzen met de volgende buurlanden gesloten: Niger, Burkina Faso, Ivoorkust, Senegal. De evolutie van de veiligheidssituatie in Mali in de komende weken en maanden blijft onvoorspelbaar in een context van politieke spanningen.

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

COVID

Reizen naar  Mali is ten zeerste afgeraden.

Om de epidemie van het coronavirus (Covid-19) aan te pakken, hebben de Malinese autoriteiten verschillende voorzorgsmaatregelen genomen. 

Klik hier voor algemene informatie over het coronavirus.

Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen of studenten, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid te zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen. Als u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Gelieve verder de normale hygiëne- en gezondheidsmaatregelen strikt in acht te nemen en de instructies van de Belgische Federale Overheidsdienst Gezondheid te raadplegen (Tel 0800 14 689 (enkel in België) of www.info-coronavirus.be/nl).


 Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.  

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Gezien de veiligheidssituatie ter plaatse zijn niet-essentiële reizen naar Mali afgeraden.

Belgen die alsnog naar Mali afreizen, wordt aangeraden om voor vertrek hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be opdat wij onze consulaire bijstand kunnen organiseren. 

Belgen die in Mali verblijven wordt aangeraden te allen tijde een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en zich permanent goed te informeren over de actuele veiligheidssituatie. Het is aangeraden te verblijven in bewaakte hotels in de stadscentra. Openbare drank- en eetgelegenheden of andere plaatsen waar voornamelijk buitenlanders samenkomen kunnen best vermeden worden. Dit geldt ook voor openbare plaatsen die rechtstreeks toegankelijk zijn van op de openbare weg en volkstoelopen. Alle verplaatsingen ’s nachts worden formeel afgeraden.

De politieke toestand in Mali kan dagelijks veranderen en invloed hebben op de veiligheidssituatie. Zowel in Bamako als in de steden in het binnenland vinden geregeld politieke of sociale manifestaties plaats met een reëel risico op onlusten.

Er is een verhoogde controle van voertuigen op de weg rond Bamako. Rijd langzaam, stop en laat de inhoud van de wagen (gewoonlijk enkel de koffer) controleren op de aanwezigheid van (illegale) passagiers. Heb steeds een identiteitsdocument op zak (of een kopie). Nachtelijke controles door een of twee geüniformeerde agenten met motor op onverlichte plaatsen in Bamako werden gesignaleerd. Open in zulke gevallen nooit de wagen en stel voor de controle in het dichtstbijzijnde politiekantoor af te handelen.

Het is ten zeerste afgeraden naar Mali te reizen over land.


Algemene veiligheid per regio

Voor Bamako is het hoge onveiligheidsniveau te wijten aan sociale onrust en risico op aanslagen. Hoewel algemene criminaliteit eerder beperkt is, zijn er toch regelmatig berichten over gewapende overvallen. Waakzaamheid en algemene voorzorgen zijn dus aangeraden.

In de regio’s Tombouctou, Kidal en Gao blijft de politieke situatie onstabiel en vinden regelmatig vijandigheden plaats. Deze regio’s zijn dus absoluut te vermijden, inclusief de grote steden. Vanwege bermbommen is elke verplaatsing over de weg ten stelligste afgeraden. Noodzakelijke aanwezigheid van hulpverleners kan enkel onder militaire bescherming van MINUSMA.

De hele regio Mopti wordt sinds 2015 gekenmerkt door zeer hoge onveiligheid. Deze regio is dan ook absoluut te vermijden. Eventuele essentiële professionele verplaatsingen in het kader van humanitaire hulpverlening naar de steden Mopti en Sévaré dient te gebeuren in afstemming met de lokale autoriteiten.

De zones van de regio’s Koulikoro en Ségou die gelegen zijn bij de grens met Mauritanië en ten noorden/oosten van de as Diéma - Didiéni - Bamako - Koulikoro - Ségou - San - Bla - Tominian - Bénéna (grens met Burkina Faso) blijven sterk afgeraden wegens een toename van aanslagen op de veiligheidsdiensten. Sinds 2014 zijn er in deze streken meldingen gemaakt van banditisme, mijnen op de wegen en ontvoering. Verplaatsingen over de weg naar de steden Ségou, Markala en Djenne zijn afgeraden.

Voor de regio Kayes worden reizen naar de grens met Mauritanië en naar het gebied ten noorden van de as Kayes - Sandaré - Diéma - Didiéni - Bamako (dus naar de steden Nioro du Sahel en Nara) formeel afgeraden. Personen die er om professionele redenen aanwezig moeten zijn, dienen de lokale autoriteiten op de hoogte te brengen en een escorte te vragen bij de militaire overheid.

Ook in de regio ten zuiden van de as Kayes - Didiéni - Bamako - Ségou - San - Tominian wordt aangeraden om alle verplaatsingen tot een minimum te beperken en elke verplaatsing tijdens de nacht te vermijden.

 
Criminaliteit

Criminaliteit is in de voornaamste steden van het land relatief beperkt. Dit neemt niet weg dat men altijd waakzaam moet blijven. Loop niet opzichtig rond met juwelen of andere waardevolle voorwerpen. Net als overal ter wereld kunnen ook in Mali uiterlijke tekenen van rijkdom aanleiding geven tot gauwdieverij. Het is best om zich tegen diefstal van identiteit- en reisdocumenten te beschermen door de originelen op een veilige plaats te bewaren en zich bij verplaatsingen enkel te voorzien van fotokopieën.

Reizen buiten de hoofdstad zijn afgeraden vanwege de algemene onveiligheid (zie ook hierboven). Alleszins dient men steeds ernstige voorzorgsmaatregelen te nemen. Reizen na zonsondergang is absoluut te vermijden.