Marshalleilanden

Marshall Islands

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 


Om het land van besmetting te vrijwaren, wordt de toegang tot het territorium van de Marshalleilanden voor alle internationale reizigers opgeschort.

Belgische inwoners van de Marshalleilanden wordt aangeraden eventueel voorziene reizen buiten de Marshalleilanden uit te stellen. Zij dienen er rekening mee te houden dat hun de toegang tot het territorium ontzegd kan worden als ze op doorreis zijn geweest in China, Hongkong, Macao, Zuid-Korea, Italië, Japan, Iran, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Voor medische vragen en informatie, contacteer de federale overheidsdienst Volksgezondheid (tel 0800 14 689 of www.info-coronavirus.be/nl). Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

 
Het zikavirus wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Het virus veroorzaakt symptomen als koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen.

Er zijn aanwijzingen dat het virus verantwoordelijk zou zijn voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Als dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende één maand na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Meer informatie is beschikbaar op de sites van de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

 

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening beter te organiseren, raden wij ook u ten stelligste aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

  

 

Description

Algemene veiligheid

Algemeen

Reizen naar de Marshalleilanden (29 atollen met 5 eilanden en een totaal van meer dan 1000 kleinere eilandstructuren, de hoofdstad van de republiek ligt op het atol Majuro) kan zonder veel problemen, voor zover u rekening houdt met het feit dat de eilanden niet sterk ontwikkeld zijn en slechts beperkte faciliteiten aanbieden. Zeer weinig toeristen bezoeken de Marshalleilanden en het is het op vier na minst bezochte land ter wereld..

Alle bezoekers - diplomaten en VS onderdanen uitgezonderd - dienen vooraf een visum (betalend, tussen de 100 à 300 USD) aan te vragen dat geldig blijft voor 30 dagen en verlengd kan worden op verzoek (en tegen bijkomende betaling). Belgen kunnen dit visum bekomen bij aankomst op de luchthaven Amata Kabua International in Majuro en moeten een geldig paspoort voorleggen, samen met twee recente pasfoto’s, een retourticket en het bewijs van hotelreservatie. Landgenoten die eventueel per boot zouden aankomen en minder dan 7 dagen verblijven, zijn vrijgesteld van visumplicht.

Er bestaan geen directe Europese luchtverbindingen met de eilanden. De luchtvaartmaatschappij United Airlines is de enige maatschappij die de atollen Kwajalein en Majuro aanvliegt, hetzij vanuit Honolulu of vanuit Guam, waar een US (transit)visum noodzakelijk is. Als Belg bent u daarvan vrijgesteld, maar u moet verplicht (liefst twee weken op voorhand) elektronisch een ESTA clearance aanvragen (Electronic System for Travel Authorization) via https://esta.cbp.dhs.gov/esta.

Zonder deze voorafgaandelijke formaliteit (betalend, US$ 14/persoon, twee jaar geldig) zal de luchtvaartmaatschappij weigeren u aan boord te nemen. Uw paspoort dient een minimale geldigheidsduur te hebben van minstens zes maanden en twee lege pagina’s te bevatten voor de aanbreng van het visum.

De maatschappij Our Airline vliegt tussen Australië (Brisbane) en de Marshalleilanden, via Nauru, Kiribati en Fiji.

Vanuit Manila zijn er slechts twee vluchten per week, en de totale reisduur bedraagt ofwel 19 of 31 uur, met tussenstops in Guam en Palau, de eilanden Yap, Chuuk, Pohnpei, Kosrae van Micronesië, en het atol Kwajalein. Houd er rekening mee dat sommige tussenstops meer dan 12 uur bedragen en dat u wellicht een tussentijdse overnachting dient te voorzien.

De verbindingen tussen de diverse atollen gebeuren meestal per boot, maar ook met kleinere vliegtuigen van Air Marshall Islands: deze verbindingen - éénmaal per week - zijn evenwel niet erg betrouwbaar, en de reiziger kan soms weken ter plaatse vastzitten.

Bij vertrek uit de Marshalleilanden dient per reiziger een departure tax van USD 20 te worden betaald (met vrijstelling voor diplomaten en personen ouder dan 60 jaar).

 
Territoriale wateren

Piraterij komt niet voor.

Verbindingen tussen de diverse atollen en eilandjes gebeuren overwegend per boot. Het uurrooster is slechts een benadering, en u kan dagen vastzitten zonder enige mogelijkheid op vervoer. De Marshall Islands Marine Resources Authority kan ook soms verbindingen aanbieden aan boord van hun drie vissersvaartuigen.

 
Terreurdreiging

De terreurdreiging is quasi onbestaande: bij het vertrekpunt in Guam (of Honolulu) worden alle passagiers aan een uiterst scherpe veiligheidscontrole onderworpen door de US Homeland Security, met inbegrip van de in te checken bagage.

 
Criminaliteit

Grote criminaliteit in de Marshalleilanden komt nagenoeg niet voor.

Kleinere criminaliteit (en dan vooral inbraken in hotelkamers en auto’s en straatdiefstallen) komt wel voor; neem daarom de gewone voorzorgen in acht als in elk ander vreemd land. In bars en andere nachtgelegenheden breken soms vechtpartijen uit tussen (dronken) lokale bewoners, vooral in het weekend.

Wees er ook van bewust dat de capaciteit van de lokale politie- en hulpdiensten ontoereikend is en dat noodnummers meestal onbeantwoord blijven.