Mauritanië

kaart Mauritanië

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Ook Mauritanië is getroffen door de verspreiding van COVID-19 (coronavirus).

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de Mauritaanse regering volgende maatregelen ingesteld bij aankomst aan de grensposten:

 • Respect voor de sanitaire maatregelen (mondmaskerplicht, ontsmetten handen), het houden van een fysieke afstand (1,5m) en contactloze temperatuurcontrole (thermische camera of thermische flash)
 • Voorleggen van een geldig vaccinatie-certificaat (i.e. 2 weken na de 2 dosis) met een door de WGO erkend vaccin (AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, Moderna, Sinovac, Covishield)

OF

 • Een negatieve PCR (afgenomen door een erkend labo) test van minder dan 72h op het moment van inschepen voor niet-gevaccineerde of onvolledige gevaccineerde personen.

Iedere reiziger die zonder negatieve PCR test of geldig vaccinatie-certificaat toekomt zal de toegang tot het grondgebied worden geweigerd.

In geval een reiziger COVID-19 symptonen vertoont bij aankomst (koorts, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, algemene vermoeidheid,…) zal hij ten laste worden genomen volgens het nationale protocol en zal een RT-PCR test worden uitgevoerd.

 • Indien deze test positief is, zal een gecontroleerde quarantaine van 10 dagen in een locatie ten zijne laste moeten worden gerespecteerd. Een RT-PCR controletest zal worden uitgevoerd op dag 10 alvorens de quarantaine te beëindigen.
 • Indien deze test negatief is, zal de reiziger aangeraden worden om een zelfisolatie van 10 dagen te respecteren.

In het land gelden bovendien volgende maatregelen:

 • Respect voor de sanitaire maatregelen en het houden van sociale afstand;
 • Avondklok tussen middernacht en 6u;
 • Vrijdaggebed niet meer toegestaan in de moskee;
 • Verbod op niet-essentiële bijeenkomsten;
 • Bijkomende restricties en maatregelen voor het openbaar vervoer;
 • Publieke diensten sluiten reeds om 16h ipv 17h en werken met minder personeel;
 • Hospitalen in Nouakchott bieden enkel nog noodhulp zodat al het andere personeel ingezet kan worden in covid-centra.

Reizigers worden geacht de lokale maatregelen strikt na te leven.

De meest recente informatie vindt u op de website van het Mauritaanse Ministerie van Volksgezondheid.

Tevens stelden de autoriteiten het gratis telefoonnummer 1155 (alleen bereikbaar vanuit Mauritanië) ter beschikking van de bevolking; op dit nummer kunnen vragen worden gesteld.

De Belgische autoriteiten blijven de evolutie van de situatie opvolgen en blijven in nauw contact met de Mauritaanse autoriteiten.

Belgische reizigers in Mauritanië worden uitgenodigd zich in te schrijven op Travellers online https://travellersonline.diplomatie.be en de Ambassade van België in Marokko te contacteren (rabat@diplobel.fed.be), alsook ons Ereconsulaat in Nouakchott (consubelnktt@gmail.com) voor alle dringende consulaire vragen aangaande de Covid 19-epidemie in Mauritanië.

 


 

Alle verplaatsingen ten Oosten van een as Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Bou Steilé zijn ten zeerste afgeraden.

Voor reizen naar het binnenland wordt best het advies ingewonnen bij de lokale autoriteiten. Het is ten stelligste af te raden alleen te rijden in de woestijn.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening beter te organiseren, raden wij ook u ten stelligste aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging

Het land kampte in het verleden met een terreurdreiging. Hierdoor vonden in het verleden enkele aanslagen en ontvoeringen plaats, voornamelijk op plaatsen die druk bezocht werden door Westerse toeristen.

Dankzij acties van de overheid kent het land nu een stabiele en veilige situatie met uitzondering van het Noord-Oosten (militair gebied – beperkte toegang).

 

Gezien de  grotere Sahel-destabilisering, blijft voorzichtigheid aan de orde in de grensregio met Mali. Voor verplaatsingen in het binnenland is het noodzakelijk zich vooraf te informeren bij de lokale autoriteiten over de situatie ter plaatse en hun instructies te volgen.

 
Algemeen

De binnenkomst op het grondgebied  dient verplicht te gebeuren via één van de 45 toegestane punten (zie tab “Praktische info”) De toegang tot de zone geplaatst onder de verantwoordelijkheid van het leger, in het noordoosten van het land, is onderworpen aan een speciale toelating van de Generale Staf of van de gouverneur van de streek.

Meerdere etnische en culturele gemeenschappen leven samen, in het bijzonder bij de grens met Senegal en in de hoofdstad. Bij demonstraties of samenscholingen wordt aangeraden deze te vermijden en zich niet te mengen in mogelijke lokale conflicten.

Het drukke verkeer in het stadscentrum en het rijgedrag nopen tot  bijzondere waakzaamheid. Bij check-points op de hoofdwegen dient men geduldig en hoffelijk te zijn.

 
Veiligheid in de Sahara

Voor iedere uitstap in de woestijn wordt aangeraden zich te verplaatsen met een plaatselijke gids of iemand die bekend is met de lokale situatie en met een voertuig (idealiter twee voertuigen) waarvan de staat op voorhand is gecontroleerd, voldoende water, voedsel en brandstof in reserve mee te nemen en uw  naasten op de hoogte te brengen van uw bestemming. Een goed werkende GPS (met autonome batterij) is onontbeerlijk. Communicatiemiddelen per satelliet (valies Immarsat, telefoon type Thuraya) kunnen van groot nut zijn.

 
Criminaliteit

De criminaliteit in Nouakchott is zeer beperkt, maar zoals overal worden bepaalde plaatsen vooral ’s avonds en ’s nachts best vermeden en enkel in gezelschap bezocht.