Mauritanië

kaart Mauritanië

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Ook Mauritanië is getroffen door de verspreiding van het coronavirus COVID-19. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan heeft de Mauritaanse regering volgende maatregelen ingesteld bij aankomst aan de grensposten:

  • Respect voor de sanitaire maatregelen (mondmaskerplicht, ontsmetten handen), het houden van een fysieke afstand (1,5 m) en contactloze temperatuurcontrole (thermische camera of thermische flash);
  • Voorleggen van een geldig vaccinatiecertificaat of een herstelbewijs van COVID-19-besmetting (geldig vanaf 11 dagen na besmetting en tot 6 maanden na besmetting);

OF

  • Een negatieve PCR-test (afgenomen door een erkend labo) van minder dan 72 uur oud op het moment van inschepen voor niet-volledig gevaccineerde personen.

​Kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van een PCR-test en vaccinatie-eis maar moeten wel een mondmasker dragen.

De meest recente informatie vindt u op de website van het Mauritaanse Ministerie van Volksgezondheid. Tevens stelden de autoriteiten het gratis telefoonnummer 1155 (alleen bereikbaar vanuit Mauritanië) ter beschikking van de bevolking; op dit nummer kunnen vragen worden gesteld.

 

Verhoogde terroristische waakzaamheid. Alle verplaatsingen ten Oosten van de as Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Bou Steilé zijn ten strengste afgeraden, net als verplaatsingen naar de grensregio van de wilaya van Hodh Chargui.

Voor reizen naar het binnenland wordt het best advies ingewonnen bij de lokale autoriteiten. Het is ten stelligste af te raden alleen te rijden in de woestijn. 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening beter te organiseren, raden wij ook u ten stelligste aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging

Gezien de grotere Sahel-destabilisering, en specifiek de situatie in Mali, wordt Mauritanië meer blootgesteld aan het risico op infiltratie van terroristische groeperingen en het risico op aanslagen. Voorzichtigheid is geboden en het is ten strengste afgeraden om zich te begeven naar de Noordoostelijke grensregio met Mali (meer bepaald de grensregio in de wilaya van Hodh Chargui en alle verplaatsingen ten oosten van de as Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Bou Steilé). Voor verplaatsingen in het binnenland is het noodzakelijk zich vooraf te informeren bij de lokale autoriteiten over de situatie ter plaatse en hun instructies te volgen.

 
Algemeen

De binnenkomst op het grondgebied  dient verplicht te gebeuren via één van de 45 toegestane punten (zie tab “Praktische info”) De toegang tot de zone geplaatst onder de verantwoordelijkheid van het leger, in het noordoosten van het land, is onderworpen aan een speciale toelating van de Generale Staf of van de gouverneur van de streek.

Meerdere etnische en culturele gemeenschappen leven samen, in het bijzonder bij de grens met Senegal en in de hoofdstad. Bij demonstraties of samenscholingen wordt aangeraden deze te vermijden en zich niet te mengen in mogelijke lokale conflicten.

Het drukke verkeer in het stadscentrum en het rijgedrag nopen tot  bijzondere waakzaamheid. Bij check-points op de hoofdwegen dient men geduldig en hoffelijk te zijn.

 
Veiligheid in de Sahara

Voor iedere uitstap in de woestijn wordt aangeraden zich te verplaatsen met een plaatselijke gids of iemand die bekend is met de lokale situatie en met een voertuig (idealiter twee voertuigen) waarvan de staat op voorhand is gecontroleerd, voldoende water, voedsel en brandstof in reserve mee te nemen en uw  naasten op de hoogte te brengen van uw bestemming. Een goed werkende GPS (met autonome batterij) is onontbeerlijk. Communicatiemiddelen per satelliet (valies Immarsat, telefoon type Thuraya) kunnen van groot nut zijn.

 
Criminaliteit

De criminaliteit in Nouakchott is zeer beperkt, maar zoals overal worden bepaalde plaatsen vooral ’s avonds en ’s nachts best vermeden en enkel in gezelschap bezocht.