Mexico

kaart Mexico

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Mexico laat buitenlandse reizigers toe, maar de Mexicaanse autoriteiten controleren bij aankomst aan de grenzen streng de geldigheid van uw documenten en uw reisdoel.

Mexico vraagt geen verplichte PCR-test of quarantaine bij aankomst.

Federale en lokale autoriteiten ondernemen stappen om de verspreiding van het coronavirus te beperken en hanteren een stoplichtensysteem om te bepalen welke maatregelen gelden. Deze maatregelen verschillen van staat tot staat en kunnen snel veranderen. Het is raadzaam om elke niet-essentiële reis naar Mexico uit te stellen tot nader order. U vindt de meest recente informatie (in het Spaans) op de speciale website van het Ministerie van Gezondheid van Mexico.

Mexico Stad en Cancun hanteren sinds 18/10/2021 kleurcode groen, wat betekent dat handelszaken, restaurants en openbare diensten geopend zijn. Er gelden wel nog steeds beperkingen op de bezettingsgraad in bijvoorbeeld bars en nachtclubs. Evenementen in de openlucht kunnen plaatsvinden zonder beperkingen qua bezettingsgraad. Het dragen van een mondmasker is verplicht bij het betreden van openbare gebouwen, in openbaar vervoer en bij evenementen in de openlucht. De overgrote meerderheid van de bevolking blijft het mondmasker ook dagelijks op straat dragen.

De landgrens met Guatemala is in theorie open maar wordt van Guatemalteekse zijde veelvuldig gesloten. De landgrens met Belize is opnieuw geopend tussen 8.00 uur en 16.00 uur (op zaterdag en zondag van 8.00 uur tot 24.00 uur) voor toeristen met een reservatie in een hotel dat goedgekeurd is door de Belizaanse overheid. De landgrens met de VS heropent op 8/11/21 voor personen gevaccineerd met de volgende vaccins: AstraZeneca, Janssen (J&J), Moderna, Pfizer, Sinopharm en Sinovac.

Het Mexicaanse luchtruim is open. Verschillende luchtvaartmaatschappijen voeren vluchten uit van Mexico Stad en Cancun naar Europa (KLM, AF, Aeromexico, Lufthansa en IB).

 

Voor elke reis naar Mexico kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

Op voorwaarde dat de hieronder vermelde specifieke veiligheidsvoorschriften worden opgevolgd, verlopen reizen in de belangrijkste door Belgen bezochte deelstaten - namelijk Quintana Roo (Cancún) en Yucatan en ook het Mexico City Federaal District - zonder noemenswaardige problemen. Zie "Algemene veiligheid".

Veel andere deelstaten hebben te kampen met geweld en onveiligheid vanwege de georganiseerde misdaad (drugs- en wapenhandel, witwassen van geld en zelfs mensenhandel en -smokkel) alsook vanwege de criminaliteit die hieruit voortvloeit. Niet essentiële reizen naar sommige (hieronder vermelde) Staten zijn afgeraden.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In heel het land is een hoge graad van voorzichtigheid geboden door hoge niveaus van criminaliteit alsook occasionele illegale wegversperringen. Niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden in de volgende noordelijke deelstaten gezien deze een hoge graad van geweld kennen hoofdzakelijk gelieerd aan de georganiseerde misdaad: Chihuahua, Coahuila (uitgezonder de stad Saltillo), Durango, Nuevo León (uitgezonderd de stad Monterrey), Sinaloa (uitgezonderd de stad Mazatlán), Sonora (uitgezonderd de steden Hermosillo en Guaymas/San Carlos), Tamaulipas

Niet-noodzakelijk reizen worden ook afgeraden in de westelijke deelstaten Colima, Guerrero (inclusief Acapulco maar niet de steden Ixtapa/Zihuatanejo en Taxco), Jalisco, Michoacán (uitgezonder de stad Morelia), Baja California (Tijuana) en Nayarit.

In de deelstaat Veracruz (noorden en noordwesten) en ook bepaalde deelstaten in het centrum van het land (Zacatecas) alsook de deelstaat Mexico (naast Mexico stad) worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden.

De stad Mexico City (CDMX) wordt ook steeds meer in het vizier genomen door drugstrafficanten en criminelen. De georganiseerde ontvoeringen, afpersingen en diefstallen nemen toe en treffen nu ook de veiligere stadswijken. Voorzichtigheid en waakzaamheid zijn dus geboden, vooral ‘s nachts en in het weekend. Het wordt eveneens afgeraden zich naar de stadswijk Tepito te begeven.

De voornaamste toeristische gebieden worden normaal niet getroffen, hoewel gevallen van geweld (tussen rivaliserende criminele bendes) gemeld zijn in Acapulco (staat Guerrero), Mazatlan (staat Sinaloa) en, meer recent,  in Tulum en Cancún (staat Quintana Roo, een zeer toeristische streek). Culturele reizen in de meeste koloniale steden dichtbij de hoofdstad verlopen over het algemeen probleemloos.

Gewelddaden kunnen te maken hebben met drugshandel, de georganiseerde misdaad of alleen maar een meer traditionele vorm van criminaliteit vertegenwoordigen (gewapende overvallen, diefstallen, fraude, verkrachtingen). Ontvoeringen voor losgeld doen zich in Mexico geregeld voor en kunnen ook het werk zijn van op eigen houtje handelende criminelen die tot geen enkele georganiseerde bende behoren. De slachtoffers van ontvoeringen zijn meestal Mexicanen, hoewel buitenlanders ook doelwit kunnen zijn.

In dit opzicht is het geboden heel waakzaam te zijn in verband met toeristische tours die ook bergtochten aanbieden. Kamperen of slapen in openlucht is af te raden, vooral in de bergen of aan het strand.

Lokale, soms zeer gewelddadige conflicten, kunnen losbarsten in bepaalde streken in de deelstaten Oaxaca en Chiapas. Het is daarom aangeraden op de belangrijkste verkeersassen te blijven en binnen de toeristische gebieden. Het is bovendien af te raden alleen of ’s nachts te reizen.

Politieagenten houden soms zonder duidelijke redenen auto’s aan en vragen de passagiers om geld. Houd hier rekening mee.

 
Terreurdreiging

De terreurdreiging is klein, maar men moet steeds in het oog houden dat terroristen overal en op gelijk welk ogenblik waar ook ter wereld kunnen toeslaan.

 
Criminaliteit

Wat de veelvuldige niet georganiseerde misdaad betreft zijn de meest voorkomende feiten: zakkenrollers op de openbare weg en in het openbaar vervoer, overvallen (vaak gewapend) in restaurants, geldafpersing (gedwongen geldopname) en zelfs, hoewel eerder zeldzaam, express-ontvoeringen in ruil voor losgeld.

Virtuele ontvoeringen waarbij van familieleden en vrienden losgeld wordt geëist doen zich frequent voor. Om te vermijden slachtoffer te worden van dergelijk geweld, worden toeristen aangeraden zich te houden aan de volgende voorzorgsmaatregelen. Bied in geval van agressie absoluut geen enkele weerstand, overhandig uw bezittingen, blijf rustig en buig het hoofd (maak nooit oogcontact met de aanrander om te vermijden dat deze denkt dat u hem vervolgens gaat aangeven met een fysieke beschrijving). Bepaalde aanranders zijn zenuwachtiger dan hun slachtoffers en zijn vaak gewapend.

 
Geld - Documenten - Sieraden - Kleding

 • Neem alleen de strikt nodige geldsommen of kredietkaarden mee.
 • Houd altijd een paar pesos (500 MXN) bij u om potentiële agressors voldoening te geven.
 • Gebruik voor geldopnames automatische geldautomaten binnen een bankkantoor voorzien van een veiligheidssysteem. Eveneens is het mogelijk geld af te halen aan ATM-automaten in supermarkten. Laat het afgehaalde bedrag nooit zien.
 • Het is afgeraden geld te wisselen in wisselkantoren, vooral niet op de internationale luchthaven van Mexico-Stad waar criminelen in groep handelen en buitenlanders volgen, zelfs met de wagen, om hen vaak gewelddadig te beroven.
 • Laat alle documenten en waardevolle zaken achter in de kluis van het hotel. Neem geen paspoort mee, maar een kopie.
 • Onthoudt u zich van het dragen van sieraden, kostbaarheden of merkkleding en leg deze in een kluis of op een veilige plaats.
 • Aanvaard geen drankjes van vreemden: bepaalde criminelen gebruiken drankjes die verdovende middelen bevatten om hun slachtoffers gemakkelijker te beroven.
 • Verleen nooit informatie over uzelf of uw naasten aan vreemden en draag geen persoonlijke foto’s noch telefoonnummers van familieleden: dit kan bij een express-ontvoering dienen als afpersmiddel voor geld of chantage.
 • Sluit ramen en deuren van voertuigen en neem nooit lifters mee. Doe zelf evenmin aan autostop noch aan wildkamperen.
 • Wat het gebruik van taxi’s betreft, zie het punt Transport.

 

Overige waarschuwingen

De Mexicaanse stranden zijn niet zonder verborgen gevaar: onderzeese stromingen onzichtbaar voor het blote oog aan de Atlantische kust, krachtige golven (zelfs voor ervaren zwemmers) aan bepaalde delen van de kust aan de Stille Oceaan.

 
Plaatselijke bijstand

Mexico-Stad en Cancun beschikken over een hulpdienst voor toeristen. Een speciale politie-eenheid patrouilleert in het stadscentrum en is opgeleid om bij incidenten (diefstal, aanranding) informatie te verstrekken en hulp te bieden aan toeristen.

Er werden enkele bureaus voor bijstand aan toeristen geopend:

ZonaRosa (Mexico-Stad)
Atención al turista, (24 H)
Calle Florencia 14
Col. Juárez
Del. Cuauhtémoc
Tel:  55 4891 1166

Cancun
Tourist Police (24 H)
Blvd. Kukulcan,
Zona Hotelera, Cancun
Tel: 998 885 2277