Moldova

Moldova

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Moldova is ten zeerste afgeraden.

België staat momenteel op de lijst rode landen voor Moldavië. Dit betekent dat Moldavië in  principe geen  Belgen of buitenlanders komende uit België toelaat toe op het grondgebied. Uitzonderingen zijn onder andere houders van verblijfsvergunningen of personen die reizen om professionele redenen. Dit moet worden aangetoond door een visum, verblijfsvergunning of ander gelijkwaardig document.

  • Bij aankomst in Moldavië dient u een epidemiologische fiche in te vullen en 14 dagen zelfisolatie na te leven. Er is een uitzondering op zelfisolatie voor  onder andere  vrachtwagenchauffeurs, reizigers in transit of  personen die reizen om professionele redenen, indien ze geen Covid-19 symptomen vertonen.
  • De lijst van landen voor wie quarantaine in Moldavië geldt wordt regelmatig aangepast en gepubliceerd op https://msmps.gov.md/minister/comunicare/noutati/
  • De luchthaven van Chisinau is opnieuw open. Het luchtverkeer is echter beperkt en wij raden u aan om regelmatig contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisagent om over de meest recente informatie te beschikken betreffende toekomstige vluchten.
  • Meer informatie over COVID-19 in de Republiek Moldavië: https://gov.md(externe link) (in het Roemeens/Engels/Russisch)

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in principe in Moldova veilig gereisd worden.

Betogingen kunnen gewelddadig verlopen. Dit is vooral het geval in de hoofdstad Chisinau. Hou u dan ook afzijdig tijdens eventuele demonstraties.

Reizen naar Transnistrië wordt afgeraden, met inbegrip van doorreizen van Moldova naar Oekraïne of Rusland.  In Transnistrië, een regio die streeft naar een afscheiding, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd aangezien de autoriteiten van Moldova er geen controle uitoefenen.Er bestaat geen enkele vaste regel voor de grensovergang die op sommige dagen probleemloos verloopt, maar op andere dagen zeer omslachtig is. Het is mogelijk dat, indien er zich problemen voordoen in Transnistrië, men op zichzelf aangewezen is.

 
Criminaliteit

In Chisinau is er wat kleine criminaliteit. Men neemt beter fotokopieën van ieder document mee en laat het origineel achter in de kluis van de hotelkamer.