Moldova

Moldova

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Alle reizigers komende uit een land dat op de rode lijst staat in Moldavië, dus ook reizigers uit België, moeten momenteel bij aankomst in Moldova 14 dagen zelfisolatie naleven, de epidemiologische fiche invullen en een verklaring op eigen verantwoordelijkheid ondertekenen. Indien u na dag 7 een negatieve PCR test voorlegt, mag u uit isolatie gaan.  

Er is een uitzondering op zelfisolatie voor  onder andere:  , reizigers die minstens 10 dagen gevaccineerd zijn, reizigers die een document kunnen voorleggen dat de aanwezigheid aantoont van antilichamen, op basis van een test die maximum 90 dagen vóór de aankomst is uitgevoerd, kinderen die 5 jaar oud zijn en minder, kinderen tussen 6 en 12 jaar oud, die een negatieve PCR test kunnen voorleggen dat minder dan 72 uur vóór de aankomst is uitgevoerd en reizigers in transit, indien ze geen Covid-19 symptomen vertonen.

  • De luchthaven van Chisinau is  open. Het luchtverkeer is echter beperkt en wij raden u aan om regelmatig contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisagent om over de meest recente informatie te beschikken betreffende toekomstige vluchten.

 

Meer informatie over COVID-19 in de Republiek Moldavië: https://gov.md (in het Roemeens/Engels/Russisch)

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in principe in Moldova veilig gereisd worden.

Betogingen kunnen gewelddadig verlopen. Dit is vooral het geval in de hoofdstad Chisinau. Hou u dan ook afzijdig tijdens eventuele demonstraties.

Reizen naar Transnistrië wordt afgeraden, met inbegrip van doorreizen van Moldova naar Oekraïne of Rusland.  In Transnistrië, een regio die streeft naar een afscheiding, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd aangezien de autoriteiten van Moldova er geen controle uitoefenen.Er bestaat geen enkele vaste regel voor de grensovergang die op sommige dagen probleemloos verloopt, maar op andere dagen zeer omslachtig is. Het is mogelijk dat, indien er zich problemen voordoen in Transnistrië, men op zichzelf aangewezen is.

 
Criminaliteit

In Chisinau is er wat kleine criminaliteit. Men neemt beter fotokopieën van ieder document mee en laat het origineel achter in de kluis van de hotelkamer.