Moldova

Moldova

Laatste update

Situatie in Oekraïne

Gelet op de situatie in Oekraïne werd in Moldavië de noodtoestand afgekondigd. De Moldavische regering besliste om vanaf 24.02.2022, 12u00 lokale tijd, het luchtruim te sluiten. Vanaf 21.03.2022, 12u00 werd het luchtruim opnieuw gedeeltelijk opengesteld voor burgervluchten (een corridor naar Roemenië). De burgerluchtvaart zal de komende dagen minstens gedeeltelijk hernemen. Als gevolg van de aanwezigheid van een groot aantal vluchtelingen uit Oekraïne op het Moldavische grondgebied, is het momenteel erg moeilijk om in Moldavië accommodatie te vinden.

Alle reizen naar Moldavië worden afgeraden. Alle onderdanen die zich momenteel in Transnistrië zouden bevinden wordt ten stelligste aangeraden de regio te verlaten. Wie toch in Moldavië aanwezig is, wordt aanbevolen zich te registreren bij Travellers Online en contact op te nemen met de Belgische ambassade in Boekarest. Het is ook raadzaam om uzelf regelmatig op de hoogte te houden van de situatie via officiële of betrouwbare bronnen. 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Hoewel de noodtoestand op het gebied van volksgezondheid op 14 maart werd verlengd tot 15 april, werden alle epidemiologische beperkingen op het inreizen opgeheven. Het is bijgevolg niet langer nodig een inreisformulier (PLF) in te vullen of een bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve PCR-test voor te leggen bij aankomst.

 
Algemeen geldende maatregelen in Moldova

Met ingang van 16 maart 2022 zijn de volgende maatregelen van kracht:

  • het dragen van mondkapjes is verplicht in het openbaar vervoer, medische instellingen, apotheken, winkels en winkelcentra;
  • het dragen van mondkapjes wordt aanbevolen in de overige gesloten openbare ruimten, zoals de werkvloer, vergaderzalen, concertzalen, theaters, bioscopen, openbare bijeenkomsten en evenementen, enz.;
  • handhygiëneregels moeten worden gerespecteerd;
  • wie besmet is gaat in isolatie en hoogrisicocontacten in quarantaine, overeenkomstig het nationaal klinisch protocol.

Meer informatie over COVID-19 in de Republiek Moldova (in het Roemeens of Russisch).

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in principe in Moldova veilig gereisd worden.

Betogingen kunnen gewelddadig verlopen. Dit is vooral het geval in de hoofdstad Chisinau. Hou u dan ook afzijdig tijdens eventuele demonstraties.

Alle reizen naar Transnistrië worden ten stelligste afgeraden, met inbegrip van doorreizen van Moldova naar Oekraïne of Rusland. In Transnistrië, een regio die streeft naar een afscheiding, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd aangezien de autoriteiten van Moldova er geen controle uitoefenen.Er bestaat geen enkele vaste regel voor de grensovergang die op sommige dagen probleemloos verloopt, maar op andere dagen zeer omslachtig is. Het is mogelijk dat, indien er zich problemen voordoen in Transnistrië, men op zichzelf aangewezen is. Consulaire bijstand kan er niet worden verzekerd.

 
Criminaliteit

In Chisinau is er wat kleine criminaliteit. Men neemt beter fotokopieën van ieder document mee en laat het origineel achter in de kluis van de hotelkamer.