Moldova

Moldova

 

Laatste update

COVID-19

Alle niet-essentiële reizen vanuit en naar België blijven verboden. Vanaf 15 juni gaan de grenzen openen voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent. Raadpleeg de reisadviezen per land om de situatie in het land van uw bestemming te kennen.

Reizen buiten Europa kunnen vooralsnog niet.

 
Van België naar Moldavië

  1. Moldavië laat in principe geen buitenlanders toe op het grondgebied. Uitzonderingen zijn onder andere houders van verblijfsvergunningen of  personen die reizen om professionele redenen. Dit moet worden aangetoond door een visum, verblijfsvergunning of ander gelijkwaardig document.
  2. Alle verkeer van en naar de internationale luchthaven van Chisinau is opgeschort tot minstens 30 juni.
  3. Bij aankomst in Moldavië dient u 14 dagen zelfisolatie na te leven.


Vanuit Moldavië naar België

  1. U kan Moldavië met de wagen verlaten via de grensovergang Albita. 
  2. Het treinverkeer van en naar de Republiek Moldavië  is opgeschort.
  3. Voor meer info over toegangsvoorwaarde en regels rond zelfisolatie in België consulteer https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#006.

 

Meer informatie over COVID-19 in de Republiek Moldavië: https://gov.md

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in principe in Moldova veilig gereisd worden.

Betogingen kunnen gewelddadig verlopen. Dit is vooral het geval in de hoofdstad Chisinau. Hou u dan ook afzijdig tijdens eventuele demonstraties.

Reizen naar Transnistrië wordt afgeraden, met inbegrip van doorreizen van Moldova naar Oekraïne of Rusland.  In Transnistrië, een regio die streeft naar een afscheiding, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd aangezien de autoriteiten van Moldova er geen controle uitoefenen.Er bestaat geen enkele vaste regel voor de grensovergang die op sommige dagen probleemloos verloopt, maar op andere dagen zeer omslachtig is. Het is mogelijk dat, indien er zich problemen voordoen in Transnistrië, men op zichzelf aangewezen is.

 
Criminaliteit

In Chisinau is er wat kleine criminaliteit. Men neemt beter fotokopieën van ieder document mee en laat het origineel achter in de kluis van de hotelkamer.