Moldova

Moldova

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Van België naar Moldavië

Moldavië laat in principe geen buitenlanders toe op het grondgebied. Uitzonderingen zijn onder andere houders van verblijfsvergunningen of personen die reizen om professionele redenen. Dit moet worden aangetoond door een visum, verblijfsvergunning of ander gelijkwaardig document.

Bij aankomst in Moldavië dient u 14 dagen zelfisolatie na te leven. Uitzonderingen zijn onder andere houders van verblijfsvergunningen, reizigers in transit of  personen die reizen om professionele redenen.


Vanuit Moldavië naar België

  1. Bepaalde grensposten staan ​​open voor het internationale trein- en autoverkeer. Indien u met de auto bent, raden wij u aan om Moldavië  te verlaten via de grensovergang Albița-Leușeni. 
  2. De luchthaven van Chisinau is opnieuw open. Het luchtverkeer is echter beperkt en wij raden u aan om regelmatig contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisagent om over de meest recente informatie te beschikken betreffende toekomstige vluchten.
  3. Voor meer info over toegangsvoorwaarde en regels rond zelfisolatie in België consulteer https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#006.

Meer informatie over COVID-19 in de Republiek Moldavië: https://gov.md (in het Roemeens/Engels/Russisch)

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in principe in Moldova veilig gereisd worden.

Betogingen kunnen gewelddadig verlopen. Dit is vooral het geval in de hoofdstad Chisinau. Hou u dan ook afzijdig tijdens eventuele demonstraties.

Reizen naar Transnistrië wordt afgeraden, met inbegrip van doorreizen van Moldova naar Oekraïne of Rusland.  In Transnistrië, een regio die streeft naar een afscheiding, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd aangezien de autoriteiten van Moldova er geen controle uitoefenen.Er bestaat geen enkele vaste regel voor de grensovergang die op sommige dagen probleemloos verloopt, maar op andere dagen zeer omslachtig is. Het is mogelijk dat, indien er zich problemen voordoen in Transnistrië, men op zichzelf aangewezen is.

 
Criminaliteit

In Chisinau is er wat kleine criminaliteit. Men neemt beter fotokopieën van ieder document mee en laat het origineel achter in de kluis van de hotelkamer.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.