Montenegro

kaart Montenegro

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

INFO: covidtest of een bewijs van vaccinatie vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Niet-essentiële reizen naar Montenegro zijn ten stelligste afgeraden.

Inreisvoorwaarden

 • Buitenlanders die Montenegro willen betreden dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur bij het overschrijden van de grens, of een serologische (anti-lichamen test klasse IgG) test niet ouder dan 30 dagen of het bewijs van een tweede dosis van een COVID-vaccin. Belgen met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning in Montenegro kunnen het land wel betreden zonder test, maar dienen dan 14 dagen in thuisisolatie te verblijven.
 • Kinderen jonger dan 5 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting om een test voor te leggen.

Er zijn strengere maatregelen van kracht over het hele grondgebied van Montenegro:

 • Het dragen van een mondmasker is in het hele land verplicht (vanaf 5 jaar) zowel binnen als buiten, met uitzondering van de nationale parken en op het strand. Er staan straffen op het overtreden van de preventieve maatregelen.
 • In de publieke ruimte worden bijeenkomsten toegestaan tot maximaal 2 personen.
 • Samenkomsten thuis zijn verboden voor zij die geen deel uitmaken van een familie.
 • Scholen zijn gesloten.
 • Over het hele land geldt een nachtklok van 00.00 uur tot 05.00 uur.
 • Voedingswinkels en niet-essentiële winkels moeten specifieke instructies volgen en moeten sluiten om 22.00 uur, restaurants en cafés moeten sluiten om 23.00 uur.
 • Er geldt een reisverbod van vrijdag tot maandag van 23.00 uur tot 05.00 uur en elke dag van 00.00 uur tot 05.00 uur om van en naar Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Zabljak, Tivat, Kotor, Pluzine, Budva, Tuzi, Rozaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje, Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Niksic, Mojkovac, Berane, Kosasin, Pljevlja, Savnik te reizen.

***

Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Reizigers kunnen eveneens de website van de Montenegrijnse regering consulteren voor een overzicht van de genomen maatregelen (enkel in het Montenegrijns). Het Montenegrijns instituut voor gezondheid opende eveneens een hotline voor mensen die in Montenegro symptomen van COVID-19 vertonen: +382 20 412858.

 

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Veiligheidssituatie

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor.