Montenegro

kaart Montenegro

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

 • Enkel essentiële reizen naar Montenegro zijn op dit moment toegestaan.
 • Montenegro verdeelt landen in drie lijsten. Inwoners van landen op de groene lijst (waaronder inwoners van België) kunnen zonder extra voorwaarden naar Montenegro afreizen. Belgische reizigers (enkel essentiële reizen) moeten er wel op letten dat zij rechtstreeks naar Montenegro reizen en niet door een land dat niet op de groene lijst staat. Voor inwoners van landen op de groene lijst wordt geen quarantaine of verplichte testen voorzien.
 • Landgenoten kunnen ook transiteren door Montenegro voor essentiële redenen, maar doen er goed aan het Belgisch reisadvies voor de buurlanden van Montenegro te consulteren om zeker te zijn dat de reis ook na Montenegro kan verdergezet worden.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in elke overdekte publieke ruimte, op het openbaar vervoer en in taxi’s. Er staan straffen op het overtreden van de preventieve maatregelen. Meer gedetailleerde info vindt u hier.
 • Sinds 22 juli zijn er strengere maatregelen van kracht over het hele grondgebied van Montenegro:
  • In gesloten ruimtes worden bijeenkomsten toegestaan tot maximaal 20 personen, in open ruimtes 40 personen, voorzover mondmaskers gedragen worden en minimaal 2 meter afstand verzekerd wordt.
  • Het dragen van maskers is verplicht, zowel binnen als buiten, ook voor kinderen vanaf 7 jaar, behalve in de eigen residentie.
  • Restaurants, cafés, fitness centers et gyms moeten specifieke instructies volgen. Huwelijken en andere feesten zijn verboden.
  • In sommige zwaar getroffen gemeenten (Rozaje, Andrijevica, Plav, Gusinje…) zijn er extra maatregelen, inclusief een nachtklok, van kracht.
 • De volgende grensposten zijn gesloten: Vraćenovići (Montenegro) /Deleuša (Bosnië Herzegovina) op de weg NIkšić - Bileća, en Vuča (Montenegro) / Godovo (Servië) op de weg Rožaje -Tutin.
 • Passagiers mogen vanuit Bosnië-Herzegovina niet binnenreizen in Montenegro via de grensovergangen Šćepan Polje, op de weg Plužine - Foča, en Meteljka, op de weg Pljevlja - Čajanče. 

Er wordt een stijgend aantal gevallen van het coronavirus (COVID-19) geregistreerd in Montenegro. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Reizigers kunnen eveneens de website van de Montenegrijnse regering consulteren voor een overzicht van de genomen maatregelen. Het Montenegrijns instituut voor gezondheid opende eveneens een hotline voor mensen die in Montenegro symptomen van COVID-19 vertonen: +382 20 412858.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Veiligheidssituatie

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor.