Montenegro

kaart Montenegro

 

Laatste update

Coronavirus

Er zijn verschillende besmettingen van het coronavirus (COVID-19) geregistreerd in Montenegro. De Montenegrijnse regering nam verregaande maatregelen om een verwachte uitbraak te beperken. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en na te leven.

 • Er geldt een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers, behalve voor zij met een permanente of tijdelijke verblijfsvergunning voor Montenegro. Voor buitenlanders met een verblijfsvergunning geldt dat zij na aankomst verplicht voor 28 dagen in zelfisolatie moeten gaan.
 • Er zijn uitzonderingen voorzien voor goederenvervoer via de weg.
 • Het is verboden om het huis te verlaten tussen 19u en 05u in de week en tussen 13h en 05u tijdens het weekend.
 • De Montenegrijnse overheid besliste om alle cruiseschepen en jachtboten de toegang tot de Montenegrijnse havens te ontzeggen (Bar, Budva, Kotor, Kumbor, Protonovi, Tivan, Zelenika) tot 2 april.
 • Al het internationale lucht- ,weg- en spoorverkeer is opgeschort tot nader order.
 • Openbaar vervoer (bus en spoor) en taxiverkeer is tot nader order opgeschort.
 • Belgische burgers die Montenegro wensen te verlaten worden aangeraden dit te doen via Kroatië, maar zij moeten rekening houden met lange wachttijden en met het feit dat de situatie van uur tot uur kan veranderen.
 • Op 13 maart besliste de Montenegrijnse overheid om de volgende grensovergangen voor onbepaalde tijd te sluiten:
  • Bosnië Herzegovina: Scepan Polje - Hum, op de weg Pluzine - Foca; Šula - Vitina, op de weg Pljevlja - Foča; Cemerno op de weg van Pljevlja naar Priboj;
  • Albanië: Potter - Baškim, aan de weg Plav - Shkoder; Sukobin - Murici op de weg Ulcinj - Skadar;
  • Kroatië: Mare - Vitina, aan de weg Herceg Novi - Vitina - Dubrovnik, Sitnica – Zupci op de weg naar Herceg Novi – Trebinje ;
  • Servië: Ranče - Jabuka, op de weg Pljevlja - Prijepolje; Vuče - Godova op de weg Rozaje - Tutin; Meteljka – Metaljka op de weg van Pljevlja naar Cajnice;
 • Vanaf 16 maart zijn alle scholen en universiteiten in Montenegro gesloten. Ook clubs, fitnesszalen, winkelcentra, casino’s, bars, sportfaciliteiten, kappers en alle horecazaken zijn gesloten met uitzondering van horecazaken die voedsel en afhaalmaaltijden leveren. Hotels gaan dicht behalve voor reeds geregistreerde gasten. Voor handelszaken die wel openblijven geldt dat een maximum van 50 personen tegelijk in de zaak mogen aanwezig zijn. De eerste twee openingsuren van winkels zijn gereserveerd voor bejaarden en mensen met een handicap.
 • Er geldt een samenscholingsverbod op openbare plaatsen (binnen en buiten) voor eender welke reden.

 

Reizigers kunnen eveneens de website van de Montenegrijnse regering consulteren (enkel in het Montenegrijns) voor de laatste stand van zaken: http://www.gov.me/naslovna.

Het Montenegrijns instituut voor gezondheid opende eveneens een hotline voor mensen die in Montenegro symptomen van COVID-19 vertonen: +382 20 412858.

 De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het Coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl

 
Luchtvervuiling: Podgorica laat  in de winter regelmatig zeer hoge pieken van luchtvervuiling optekenen (meer details onder rubriek gezondheid en hygiëne)​.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Veiligheidssituatie

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor.