Montenegro

kaart Montenegro

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

  • Alleen essentiële reizen zijn op dit moment toegelaten naar Montenegro. Een Belgische ID-kaart of een Belgisch paspoort volstaat voor binnenkomst.
  • Landgenoten kunnen ook transiteren door Montenegro voor essentiële redenen, maar doen er goed aan het Belgisch reisadvies voor de buurlanden van Montenegro te consulteren om zeker te zijn dat de reis ook na Montenegro kan verdergezet worden.
  • Montenegro voorziet geen quarantaine of verplichte testen voor Belgische reizigers.
  • Internationaal luchtverkeer van en naar Montenegro start opnieuw op.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in elke overdekte publieke ruimte en op het openbaar vervoer.

 

Er werden meerdere gevallen van het coronavirus (COVID-19) geregistreerd in Montenegro. Recent steeg het aantal nieuwe infecties opnieuw. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Reizigers kunnen eveneens de website van de Montenegrijnse regering en het Montenegrijnse Parlement (enkel Montenegrijns) consulteren voor een overzicht van de genomen maatregelen. Het Montenegrijns instituut voor gezondheid opende eveneens een hotline voor mensen die in Montenegro symptomen van COVID-19 vertonen: +382 20 412858.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het Coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Veiligheidssituatie

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor.