Montenegro

kaart Montenegro

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Montenegro is ten zeerste afgeraden.

 • Montenegro verdeelt landen in drie lijsten. Inwoners van landen op de groene lijst (waaronder inwoners van België) kunnen zonder extra voorwaarden naar Montenegro afreizen. Belgische reizigers ( enkel essentiële reizen) moeten er wel op letten dat zij rechtstreeks naar Montenegro reizen en niet door een land dat niet op de groene lijst staat. Voor inwoners van landen op de groene lijst wordt geen quarantaine of verplichte testen voorzien. Voor de details kan u de website van de Montenegrijnse regering consulteren.
 • Landgenoten kunnen ook transiteren door Montenegro, maar doen er goed aan het Belgisch reisadvies voor de buurlanden van Montenegro te consulteren om zeker te zijn dat de reis ook na Montenegro kan verdergezet worden.
 • Er zijn strengere maatregelen van kracht over het hele grondgebied van Montenegro:
  • Het dragen van een mondmasker is in het hele land verplicht (vanaf 5 jaar) zowel binnen als buiten, met uitzondering van de nationale parken en op het strand. Er staan straffen op het overtreden van de preventieve maatregelen.
  • In de publieke ruimte worden bijeenkomsten toegestaan tot maximaal 4 personen. Samenkomsten thuis zijn verboden voor zij die geen lid van een familie zijn.
  • Restaurants en cafés moeten specifieke instructies volgen en zijn enkel open tussen 07h en 18h.
  • Over het hele land geldt een nachtklok van 19h tot 05h.
  • Het is verboden te reizen tussen verschillende steden/gemeenten van vrijdagavond 19h tot maandagochtend 05h.

 

De volgende grensposten zijn gesloten : Vuča (Montenegro) / Godovo (Servië) op de weg Rožaje -Tutin.

Passagiers mogen vanuit Bosnië Herzegovina niet binnenreizen in Montenegro via de grensovergangen Šćepan Polje, op de weg Plužine - Foča, en Meteljka, op de weg Pljevlja – Čajanče (enkel tussen 07h en 19h). 

 

 

Er wordt een stijgend aantal gevallen van het coronavirus (COVID-19) geregistreerd in Montenegro. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Reizigers kunnen eveneens de website van de Montenegrijnse regering consulteren voor een overzicht van de genomen maatregelen. Het Montenegrijns instituut voor gezondheid opende eveneens een hotline voor mensen die in Montenegro symptomen van COVID-19 vertonen: +382 20 412858.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Veiligheidssituatie

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor.