Montenegro

kaart Montenegro

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Reizen naar Montenegro is ten zeerste afgeraden.

Inreisvoorwaarden

Vanaf 2 januari 2022 worden de voorwaarden om Montenegro binnen te komen aangescherpt.

Montenegrijnse burgers en buitenlanders kunnen via alle grensovergangen binnenkomen met een van de twee bewijsstukken uit het COVID-certificaat:

1. Dat de persoon volledig is gevaccineerd met het voorgeschreven aantal doses coronavirusvaccins en dat er niet meer dan zes maanden zijn verstreken sinds de tweede dosis vaccin.

Of met

2. Bewijs dat de persoon COVID-19 heeft overleefd (niet minder dan 10 dagen en niet meer dan 180 dagen zijn verstreken sinds een positieve PCR- of snelle antigeentest)

In beide gevallen moet de persoon ofwel een negatieve PCR-test hebben die niet ouder is dan 72 uur of een snel antigeen dat niet ouder is dan 48 uur.  Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om Montenegro binnen te komen met slechts een negatieve test.

Burgers van Montenegro en buitenlanders met een tijdelijk verblijf kunnen het land binnenkomen zonder dit bewijs, maar met verplichte  zelfisolatie gedurende 10 dagen, die niet eerder dan drie dagen na een negatieve PCR-test kan worden beëindigd.

 

Er zijn strenge maatregelen van kracht over het hele grondgebied van Montenegro:

 1. De werktijden van restaurants, cafés, overige horecagelegenheden en hotels zijn van 31 december t/m 1 januari beperkt tot 1 uur na middernacht,  mits  een COVID-certificaat.  Op die dag is alleen tussen 20.00 uur en 01.00 uur  toegestaan ​​om live muziek te spelen of uit te zenden met  akoestische apparaten.
 2. Op alle overige dagen tot en met 12 januari is de werktijd van alle horecagelegenheden, mits  het bezit van een COVID-certificaat, beperkt tot 22 uur, met dien verstande dat het tijdens de volledige werktijd ten strengste verboden is om live muziek uit te voeren en uit te zenden uit luidsprekers.
 3. Het is verboden bruiloften, verjaardagen, feesten, muziekfestivals en andere besloten feesten te houden.
 4. Het is verboden om de bevolking samen te brengen op gesloten openbare plaatsen (openbare evenementen, politieke bijeenkomsten, professionele, wetenschappelijke en andere bijeenkomsten), behalve voor het uitvoeren van werk en officiële activiteiten, in overeenstemming met basismaatregelen, mits COVID-certifikaat.
 5. Alle bezoeken aan personen in collectieve huisvestingsinrichtingen zijn verboden.
 6. De exploitatie van kinderspeelkamers en gymzalen is verboden. 
 7.  In winkelcentra, bedrijvencentra met een oppervlakte van meer dan duizend m2 en met meer dan drie zakelijke entiteiten is de aanwezigheid van één persoon per 10m2 toegestaan, met inachtneming van basismaatregelen en met het verplicht bezit van een COVID-certificaat.
 8. Het is toegestaan ​​om in het bijzijn van één persoon op 10m2 een religieuze rite uit te voeren in een religieus gebouw met het verplicht dragen van een mond- en neusbedekkend mondkapje en met respect voor afstand, alsmede het verplicht bezit van een COVID-certificaat.
 9. Bezoeken aan culturele instellingen (theaters, bioscopen, musea, galerieën) zijn toegestaan ​​met een COVID-certificaat.
 10.  De aanwezigheid van toeschouwers tijdens een  wedstrijd in binnensport-accommodaties is verboden.
 11.  Toeschouwers mogen tijdens sportwedstrijden aanwezig zijn in open sportfaciliteiten en dit slechts  a rato van een kwart van het totale aantal zitplaatsen, op voorwaarde dat twee zitplaatsen tussen toeschouwers vrij zijn, met het verplicht dragen van een beschermend masker dat de neus en mond bedekt, met bezit  van het COVID-certificaat.

Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Reizigers kunnen de website van de Montenegrijnse regering consulteren voor een overzicht van de genomen maatregelen (enkel in het Montenegrijns, kan vertaald worden via bv. Google Translate). Het Montenegrijns instituut voor gezondheid opende eveneens een hotline voor mensen die in Montenegro symptomen van COVID-19 vertonen: +382 20 412858.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een website gewijd aan het coronavirus.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Veiligheidssituatie

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor.