Montenegro

kaart Montenegro

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

De inreisvoorwaarden voorgeschreven door een nieuwe ordonnantie van de Montenegrijnse regering  zijn van kracht vanaf 11 februari 2021

 • Inreisvoorwaarden

- Montenegrijnse staatsburgers en vreemdelingen (inclusief Belgen) kunnen Montenegro betreden zonder test indien zij de anti-COVID-regels van het Instituut voor publieke gezondheid in Montenegro volgen. Echter indien Belgen Montenegro betreden vanuit Groot-Brittannië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Denemarken, Nederland, Ierland, België, Tsjechië, Israël, Malta, Estland, Letland, Litouwen, de Verenigde Staten, Brazilië, Zuid-Afrika, India, Libanon, Bahrein, moeten zij wel een negatieve PCR-test niet ouder dan 72u aan de grens kunnen voorleggen. Belgen met Montenegrijnse verblijfvergunning die Montenegro willen betreden vanuit de genoemde lijst van landen kunnen Montenegro betreden zonder test, maar dienen in dat geval 14 dagen in quarantaine te gaan.

- Kinderen jonger dan 5 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting om een test voor te leggen.

- Het bericht van het Instituut voor Publieke Gezondheid is beschikbaar op dit adres en bij elke grenspost.

 • Er zijn strengere maatregelen van kracht over het hele grondgebied van Montenegro:
 • Het dragen van een mondmasker is in het hele land verplicht (vanaf 5 jaar) zowel binnen als buiten, met uitzondering van de nationale parken en op het strand. Er staan straffen op het overtreden van de preventieve maatregelen.
 • In de publieke ruimte worden bijeenkomsten toegestaan tot maximaal 4 personen.
 • Samenkomsten thuis zijn verboden voor zij die geen deel uitmaken van een familie.
 • Over het hele land geldt een nachtklok van 21h tot 05h.
 • Het is verboden te reizen tussen verschillende steden/gemeenten van vrijdagavond 21h tot maandagochtend 05h.
 • Restaurants en cafés moeten specifieke instructies volgen en zijn enkel open tussen 07h en 18h.
 • In de meest getroffen gemeenten zijn de restaurants en cafés volledig dicht (Podgorica, Budva, Tivat, Herzeg Novi, Cetinje, Niksic, Kotor, Ulcinj, Pluzine). In Budva, Tivat en Herceg Novi zijn alle niet-essentiële winkels gesloten.
 • Het is verboden om van en naar Tivat en Budva te reizen.

***

Er wordt een stijgend aantal gevallen van het coronavirus (COVID-19) geregistreerd in Montenegro. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Reizigers kunnen eveneens de website van de Montenegrijnse regering consulteren voor een overzicht van de genomen maatregelen (enkel in het Montenegrijns). Het Montenegrijns instituut voor gezondheid opende eveneens een hotline voor mensen die in Montenegro symptomen van COVID-19 vertonen: +382 20 412858.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl

 

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Veiligheidssituatie

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor.