Mozambique

Mozambique

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Ter herinnering, alle niet-essentiële reizen naar Mozambique zijn momenteel verboden.

 

Wat te doen bij vertrek uit Mozambique:

 • De COVID-19 test is vereist 72 uur vóór het nemen van de vlucht (RT-PCR).
 • Bewijs van verblijfvergunning (paspoort, visa, identiteitskaart, etc) van het land waar u naartoe reist. Indien u een transitpassagier bent, is vliegbiljet en geldig visum nodig. Passagiers die niet de nationaliteit hebben van het land waar naartoe gereisd wordt, moeten een geldige reden/verantwoording (medische zorg, dringende familiale zaken, invitatie, werk, etc).

 

Wat te doen bij reizen naar Mozambique vanuit het buitenland:

 • Goed om te weten vóór vertrek vanuit België naar Mozambique: Op 27 augustus had Mozambique 3590 positieve Covid-19 gevallen, 21 sterfgevallen. In totaal zijn wel 1927 mensen hersteld van de ziekte. Mozambique bereikte echter nog niet de piek van de COVID-19 pandemie, en een snel stijgende curve over de laatste twee weken (meer dan 100 positieve gevallen per dag) wekt bezorgdheid.
 • De President van Mozambique vaardigde op 5 augustus 2020 een nieuwe noodtoestand uit, die van 8 augustus tot 6 september 2020 van kracht is.
 • De beperkende COVID-19 maatregelen in Mozambique zijn de volgende: 1) verplicht dragen van mondmaskers in openbare ruimten, 2) sociale distantiëring -1,5m. 3) beperkte aanwezigheid op sociale bijeenkomsten en recreatieve activiteiten.
 • Het is belangrijk de opgelegde maatregelen (zie verder) strikt te volgen. Degene die zich niet aan de maatregels houdt riskeert een boete of kan gearresteerd worden.

 

Documentatie nodig als u naar Mozambique reist tijdens de Noodtoestand :

 • Als u als Belg een legale inwoner in Mozambique bent , moet u een Mozambikaanse verblijfsvergunning ( DIRE) of geldig visum kunnen voorleggen.
 • Als u als Belg geen legale inwoner bent in Mozambique,  moet u een visumaanvraag indienen bij de Mozambikaanse Ambassade in Brussel. U moet bewijzen voorleggen die uw reis naar Mozambique rechtvaardigen (werkbewijs/contract, urgent familie aangelegenheden met invitatie, invitatie tot een conferentie, etc) alsook uw paspoort.

 

Meer informatie via:

Ambassade van Mozambique in België

Ambassadeur: mevrouw Berta Cossa

Bd, Sint-Michel 97, 1040 Brussel

Tel: +32 2 736 00 96/736 25 64 | Fax: +32 2732 06 64

secretariat@embassyofmozambique.be

 

Informatie om te weten:

Gebaseerd op het Decreet nr. 69/2020 van 11 augustus (Republiek bulletin nr. 153) zijn de volgende regels van toepassing tot nader order voor alle Mozambikaanse burgers, legale inwoners en geautoriseerde personen:

 • Alle personen die rechtstreeks contact hebben gehad met positieve bevestigde gevallen van COVID-19 zijn onderworpen aan het verplichte thuisquarantaineregime van 14 opeenvolgende dagen.
 • Alle personen die uit Mozambique vertrekken of in Mozambique aankomen moeten een negatieve test op COVID-19 (Moleculaire Test RT-PCR) laten uitvoeren, 72 uur voor het vertrek (uit Mozambique, België of land van herkomst) en deze kunnen voorleggen.
 • Alle personen die in Mozambique aankomen worden verplicht thuis in quarantaine te blijven gedurende 10 opeenvolgende dagen. Aan het einde van die quarantaineperiode, is het terug verplicht een negatieve test COVID-19 voor te leggen.
 • Zolang de noodtoestand van kracht is (6 september), blijven uw officiële documenten – Mozambikaanse identiteitskaart, rijbewijs, identificatie- en verblijfsdocument voor buitenlanders en tijdelijke visa, invoervergunning voor voertuigen van kracht tot 30 september 2020 - ook al zijn ze verlopen.
 • Sommige grensposten zijn open voor Mozambikaanse burgers, legale inwoners en geautoriseerde personen:
  • Via Land: a) Negomano, provincie Cabo Delgado; b) Mandimba, II Congresso e Entrelagos, provincie Niassa; c) Melosa, provincie Zambézia; d) Cassacatisa, Cuchamano en Zóbwè, provincie Tete; e) Machipanda, provincie Manica; f) Chicualacuala, provincie Gaza; g) Ressano Garcia en Namaacha, provincie Maputo.
  • Via Luchthavens: a) de luchthaven van Pemba, provincie Cabo Delgado; b) de luchthaven van Mocímboa da Praia, provincie Cabo Delgado; c) de luchthaven van Lichinga, provincie Niassa; d) de luchthaven van Nampula en Nacala, provincie Nampula; e) de luchthaven van Quelimane, provincie Zambézia; f) de luchthaven van Chingodzi, provincie Tete; g) de luchthaven van Chimoio, provincie Manica; h) de luchthaven van Beira, provincie Sofala; i) de luchthavens van Inhambane en Vilanculos, provincie Inhambane; j) de internationale luchthaven van Maputo, provincie Maputo.
  • Via Havens: a) Haven van Pemba en Mocímboa da Praia, provincie Cabo Delgado; b) Haven van Nacala, provincie Nampula; c) Havens van Quelimane en Pebane, provincie Zambézia; d) Porto da Beira, provincie Sofala; e) Haven van Maputo, in de stad Maputo.

 

Voor het laden en lossen van schepen mag de bemanning alleen van boord gaan in het havengebied voor strikt noodzakelijke handelingen en het is verboden om het havengebied te verlaten, behalve om gezondheidsredenen.

 

Luchtvaartmaatschappijen die gemachtigd zijn – op basis van wederkerigheid -om van en naar Mozambique te vliegen:

 

 • LAM - Linhas Aéreas de Moçambique S.A. - voert twee vluchten per week uit tussen Maputo/Lissabon/Maputo van 25 augustus tot 30 september 2020:
  • Lissabon/Maputo op dinsdag, met vertrek om 20:00 uur lokale tijd
  • Maputo/Lissabon op woensdag met vertrek om 23:55 uur lokale tijd.
  • Maputo/Dar Es Salaam (via Pemba) op donderdag en zaterdag, aansluiting op internationale vluchten van KLM, Ethiopian Airlines, Qatar, Turkije en de Emiraten is op die manier mogelijk.

Meer info op: https://www.lam.co.mz/en

 

 • Ethiopian Airlines zal vanaf 1 september vluchten uitvoeren tussen Maputo en Addis Abeba, waardoor aansluitende vluchten mogelijk worden naar Maputo, Mozambique.
 • De Portugese Ambassade in Maputo in samenwerking met de Mozambikaanse Regering voerde via de TAP – Portugese luchtvaartmaatschappij - 10 humanitaire  / repatriëringsvluchten Lissabon/Maputo/Lissabon uit in augustus 2020, en organiseert 8 vluchten voor de maand september 2020. Op de volgende data zijn vluchten beschikbaar:
  • Lissabon/Maputo (TP3227): op 27 augustus 2020; 03, 10, 17 en 24 september 2020.
  • Maputo/Lissabon (TP3226): op 29 augustus 2020; 05, 12 19 en 26 september 2020.

 

Meer info op: https://www.flytap.com/en

 

 • De humanitaire vluchten met WFP gaan in augustus 2020 verder door van/naar Maputo. Passagiers nemen best contact op met het WFP Aviation Team via covid19.aviationafrica@wfp.org voor meer informatie of om een reservering te maken. De laatste updates en informatie over de nodige documenten zijn beschikbaar op de reserveringscentrale https://humanitarianbooking.wfp.org/en/ (externe link)

 

De Mozambikaanse Regering heeft nog geen details vrijgegeven over de hervatting van internationale vluchten, zoals met Ethiopian Airlines, Qatar Airlines en Turkish Airlines. Zodra de internationale lijnvluchten worden hervat, zullen de luchtvaartmaatschappijen - de door de Mozambikaanse gezondheidsautoriteiten vastgestelde gezondheids- en veiligheidsmaatregelen - in acht moeten nemen.

 

Mozambique kondigde een stapsgewijze aanpak aan voor het herstel van de economische en sociale activiteiten in Mozambique met in acht name van alle preventieve maatregelen:

 • Fase 1: Activiteiten met een laag risico - vanaf 18 augustus 2020: Hervatting van het hoger onderwijs, hervatting van de cursussen in de academies en scholen van de veiligheids- en defensiediensten, hervatting van de opleidingen voor het basis- en volwassenenonderwijs, hervatting van technische en professionele cursussen, hervatting van de medische opleidingen in openbare beroepsopleidingscentra, verhoogde deelname aan begrafenisdiensten tot 50 personen, behalve in gevallen waar de doodsoorzaak COVID-19 is (slechts 10 deelnemers zijn dan toegestaan), hervatting van de religieuze diensten (maximaal 50 deelnemers).
 • Fase 2: Activiteiten met een middelgroot risico - vanaf 1 september 2020: heropening van bioscopen, theaters, casino's en gymnastiekzalen, heropening van rijscholen en hervatting van de autosport,
 • Fase 3: Activiteiten met een hoog risico - beginnend op 1 oktober 2020: De lessen worden hervat in klas 12 (laatste graad van secundair onderwijs), de hervatting van het basis- en secundair onderwijs zal afhangen van de naleving van de door de gezondheids- en onderwijsautoriteiten opgelegde voorwaarden en van de beoordeling van de lokale en regionale COVID-19-besmettingsgraad, hervatting van de teamsporten onder dezelfde voorwaarden als de primaire en secundaire klassen.

 

De implementatie van de geleidelijke hervatting van de sociaaleconomische activiteiten zal afhangen van:

 • het vermogen van de Regering om de evolutie van de pandemie te beheren;
 • de gegarandeerde responscapaciteit van het nationale gezondheidsstelsel;
 • de robuustheid van de testcapaciteit

 

Veiligheidsrisico’s in Mozambique

 

 • Noordelijke regio : Cabo Delgado Provincie : Wegens het uitbreken van gewapend conflict, door fundamentalistische terroristen, sinds 5 oktober 2017, herhaalt het Belgisch Diplomatiek Bureau van Maputo, dat reizen naar de Cabo Delgado provincie wordt afgeraden. De districten : Mocimboa da Praia, Nangade, Palma, Macomia, Ibo, Ancuabe en Quissanga, zijn gevaarlijk vanwege de stijgende frequente en in intensiteit toenemende gewapende aanslagen, ontvoeringen voor losgeld en andere vormen van gewelddadige agressie.
 • Centrale regio : Provincies van Sofala / Manica: Er zijn sporadische aanvallen op vrachtwagens en passagiersvoertuigen door een militaire splintergroepering van de oppositiepartij Renamo. De Militaire Junta treedt vooral op in districten van Nhamatanda, Inchope, Gondola. Het Belgisch Diplomatiek Bureau van Maputo, adviseert bij reizen naar deze provincies/districten grote voorzichtigheid, en raadt de Belgen die naar deze streken reizen, NIET s ’avonds / s ’nachts te reizen.

 

In geval van nood kunnen de Belgen terecht bij:

 • Het Belgisch Diplomatiek Bureau in Maputo, Mozambique op het nummer : +258 84 350 0391/92) en het ereconsulaat : +258 82 315 5550.
 • Het "Call center" in Brussel, staan ook klaar om Belgische landgenoten in het buitenland te helpen, maar het is van essentieel belang dat de Belgische burgers hun verantwoordelijkheid nemen en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen.

 

Hier zijn enkele nuttige links voor meer informatie over een mogelijke verandering van de situatie:

 • Voor Mozambique:
  • https://covid19.ins.gov.mz  (regering van Mozambique)
  • Via de COVID-19 hotline: 84 146 (alleen in Mozambique).
  • MISAU biedt een dagelijkse persbriefing over de situatie van COVID-19 in Mozambique.
 • Voor België: https://www.info-coronavirus.be/nl/  of per telefoon 0800/14 68 9 (alleen in België).

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis/aanwezigheid te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Sinds oktober 2017, wordt de provincie Cabo Delgado, grenzend aan Tanzania in het uiterste noorden van het land (meer bepaald de districten Moacimba da Praia, Palma en meer recentelijk Macomia ), slachtoffer van gruwelijke en dodelijke aanvallen. De reële identiteit van de aanvallers blijft onzeker.

Op 23 en 25/03/2020 vielen twee steden een aantal uur in de handen van gewapende aanvallers, waaronder de stad Quissanga 100 km ten noorden van Pemba.

Alle reizen naar deze districten ten noorden van de stad Pemba worden momenteel afgeradenen en het is aangewezen zich te informeren over de actuele toestand wanneer u naar de streek wenst te bezoeken.

Sinds eind december 2016 werd een staakt-het-vuren afgekondigd door beide partijen en de veiligheidssituatie stabiliseerde zich in de provincies van Sofala, Tete, Manica en Zambezia. zich in de betrokken provincies. Het systeem van begeleide konvooien dat door de autoriteiten werd uitgevoerd, is opgeheven en het verkeer op deze wegen is relatief normaal. De situatie blijft niettemin kwetsbaar en voorzichtigheid blijft aan de orde. Het is absoluut noodzakelijk om informatie in te winnen betreffende de veiligheid van de wegen die u wenst te gebruiken.


Het wordt afgeraden buiten de agglomeraties te stoppen en  secundaire wegen te gebruiken.

In de grote agglomeraties, met name in Maputo, zijn criminaliteiten schering en inslag: diefstal, agressie, car-jacking, home-jacking e.d. komen steeds vaker voor. Wij raden aan zich zo weinig mogelijk ’s avonds te verplaatsen, dag en nacht vensters en deuren af te sluiten, zich nooit alleen te verplaatsen en geen waardevolle voorwerpen te dragen. In geval van agressie, biedt geen weerstand!

Ontvoeringen voor losgeld blijven een probleem in de Mozambikaanse steden. Waakzaamheid is geboden. Buitenlanders worden hierbij niet specifiek geviseerd, maar zijn in het verleden ook slachtoffer geweest van deze praktijken. Indien men zich persoonlijk gewaar wordt van een ernstige dreiging, dient men de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen (verandering routes, het versterken van de persoonlijke bescherming, communicatie van elke verplaatsing aan familieleden, overwegen om te schuilen bij familie in een ander land).

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.