Mozambique

Mozambique

Laatste update

Veiligheid

Gelieve de informatie over de veiligheidsrisico's in Mozambique, vermeld onder het COVID-19-kader en in de tab 'Algemene veiligheid', grondig door te nemen.

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Naar Mozambique reizen

Sinds 20 april 2022 is de noodtoestand op het vlak van volksgezondheid uitgeroepen in Mozambique vanwege de COVID-19 pandemie. De vastgelegde COVID-19-maatregelen zijn van toepassing op alle nationale en buitenlandse burgers en op alle openbare en private instellingen.

Belgische onderdanen in Mozambique dienen de aanbevelingen en instructies van de plaatselijke autoriteiten nauwgezet op te volgen. Volgens de huidige COVID-19-maatregelen is het dragen van een mondmasker verplicht in openbaar vervoer en gesloten ruimtes.

De regelgeving kan op korte termijn veranderen. Belgen die van plan zijn om naar Mozambique te reizen, dienen zich dus best in te lichten bij de touroperator, verzekering of luchtvaartmaatschappij bij het aanvatten van een reis. Belgen die momenteel op reis zijn in Mozambique moeten voor hulp eerst contact opnemen met de lokale autoriteiten, hun reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij. In geval van nood kan de Belgische vertegenwoordiging in Maputo worden gecontacteerd.

 
Controle bij de aankomst in of het vertrek uit Mozambique

Alle reizigers naar Mozambique moeten ofwel een bewijs van volledige vaccinatie, ofwel een negatieve COVID-19- test (RT-PCR) kunnen overleggen, die 72 uur voor de reis is uitgevoerd. Kinderen van 0 tot 11 jaar zijn vrijgesteld van het overleggen van de COVID-19-test of vaccinatiecertificaat bij binnenkomst in het land. De negatieve PCR test blijft 7 dagen geldig voor mensen die meerdere malen voor zeer korte periodes naar het buitenland moeten reizen. In geval van symptomenl kan bij aankomst om een COVID-19-test worden gevraagd.

 

Meer informatie

Voor Mozambique:

Voor België:

   

  Veiligheidsrisico’s in Mozambique

  Sterk afgeraden om te reizen naar de volgende gebieden.

  • Noordelijke regio: provincies Cabo Delgado en Niassa

  Sinds 2017 is de provincie Cabo Delgado getuige van aanvallen door gewapende extremisten. Een groeiend aantal districten zijn getroffen door terroristisch geweld gericht tegen de burgerbevolking en regeringstroepen: Quissanga, Ibo, Macomia, Meluco, Ancuabe, Metuge, Mueda, Muidumbe, Mocímboa da Praia, Nangade, Palma. Militaire operaties zijn aan de gang in de hele provincie. In maart 2021 was de stad Palma het doel van een grootschalige aanval die uitmondde in tientallen burgerslachtoffers.

  Ook de provincie Niassa is getuige van soortgelijke terroristische aanvallen, in het bijzonder de districten Mecula, Lago, Muembe, Mavago (in het noorden van de provincie). Het is formeel afgeraden om naar de provincies Cabo Delgado en Niassa te reizen, inbegrepen naar Palma en omgeving

  Vanwege hun nabijheid met de zones die getroffen zijn door het geweld, bestaat het risico op terroristische aanvallen ook in de stad Pemba (hoofdstad van de provincie Cabo Delgado), de noordelijke districten en de kustdistricten van de provincie Nampula. Daarom wordt het ten zeerste afgeraden daarheen te reizen. 

  • Centrale regio: provincies Sofala en Manica

  Sommige stukken van de autowegen EN1 tussen Chibabava en Gorongosa en van de EN6 tussen Chimoio en Tica kenden gewapende overvallen op vrachtwagens, bussen en toeristische voertuigen, in sommige gevallen met dodelijke afloop. De EN1-weg tussen Inchope en de stad Gorongosa en de EN6-weg tussen Nhamantanda/Inchope en Gondola zijn gevaarlijk. De grootst mogelijke voorzichtigheid bij het reizen in deze provincies/districten is geboden. Landgenoten worden aangeraden om zeker NIET 's nachts te reizen in deze gebieden.

   
  In geval van nood kunnen de Belgen terecht bij:

  • Het Belgisch Diplomatiek Bureau in Maputo (Mozambique) op het nummer +258 84 350 0391/92 en het ereconsulaat op het nummer +258 82 315 5550.
  • Het callcenter in Brussel staat ook klaar om Belgische landgenoten in het buitenland te helpen, maar het is van essentieel belang dat de Belgische burgers hun verantwoordelijkheid nemen en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen.

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis/aanwezigheid te registreren via Travellers Online.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Alle reizen naar de volgende gebieden worden afgeraden.

  • Noordelijke regio: provincies Cabo Delgado en Niassa

  Sinds 2017 is de provincie Cabo Delgado getuige van aanvallen door gewapende extremisten. Een groeiend aantal districten zijn getroffen door terroristisch geweld gericht tegen de burgerbevolking en regeringstroepen: Quissanga, Ibo, Macomia, Meluco, Ancuabe, Metuge, Mueda, Muidumbe, Mocímboa da Praia, Nangade, Palma. Militaire operaties zijn aan de gang in de hele provincie. In maart 2021 was de stad Palma het doel van een grootschalige aanval, die uitmondde in tientallen burgerslachtoffers.

  Ook de provincie Niassa is getuige van soortgelijke terroristische aanvallen, in het bijzonder de districten Mecula, Lago, Muembe, Mavago (in het noorden van de provincie). Het is formeel afgeraden om naar de provincies Cabo Delgado en Niassa te reizen, inbegrepen naar Palma en omgeving.

  Vanwege hun nabijheid met de zones die getroffen zijn door het geweld, bestaat het risico op terroristische aanvallen ook in de stad Pemba (hoofdstad van de provincie Cabo Delgado), de noordelijke districten en de kustdistricten van de provincie Nampula. Daarom wordt het ten zeerste afgeraden daarheen te reizen.

  • Centrale regio: provincies Sofala en Manica

  Sommige stukken van de autowegen EN1 tussen Chibabava en Gorongosa en van de EN6 tussen Chimoio en Tica kenden gewapende overvallen op vrachtwagens, bussen en toeristische voertuigen, in sommige gevallen met dodelijke afloop. De EN1-weg tussen Inchope en de stad Gorongosa en de EN6-weg tussen Nhamantanda/Inchope en Gondola zijn gevaarlijk. De grootst mogelijke voorzichtigheid bij het reizen in deze provincies/districten is geboden en landgenoten worden aangeraden zeker NIET 's nachts te reizen in deze gebieden.

   

  Criminaliteit

  De meeste bezoeken aan Mozambique zijn probleemloos, maar straatcriminaliteit, soms met messen en vuurwapens, komt veel voor in Maputo en neemt toe in andere steden en toeristische bestemmingen. Er zijn sommige gebieden in de steden die gevaarlijker zijn; vraag om lokaal advies. Wees te allen tijde waakzaam. Stranden of offshore-eilanden worden niet bewaakt. Vermijd 's nachts alleen te lopen en laat geen waardevolle spullen of geld zien. Gebruik indien mogelijk een hotelkluis. Vermijd het 's nachts opnemen van contant geld bij geldautomaten.

  Sommige bezoekers van Mozambique melden dat ze het slachtoffer zijn van pesterijen door de politie, waaronder soms een overval, of verzoeken om steekpenningen. Als een politieagent u bedreigt of om smeergeld vraagt, moet u het incident melden bij het Diplomatiek Bureau van België in Maputo. Als u het slachtoffer bent van enige vorm van criminaliteit en u wilt aangifte doen, neem dan onmiddellijk contact op met de plaatselijke politie en vraag om een politierapport. Als uw paspoort wordt gestolen, moet u ook contact opnemen met de plaatselijke politie en de diplomatieke dienst van België in Maputo.

   
  In geval van nood kunnen de Belgen terecht bij:

   

  Het "Call center" in Brussel staat ook klaar om Belgische landgenoten in het buitenland te helpen, maar het is van essentieel belang dat de Belgische burgers hun verantwoordelijkheid nemen en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen.