Myanmar

Myanmar

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

COVID

Reizen naar Myanmar worden ten zeerste afgeraden

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Internationale vluchten van en naar Myanmar zijn nog steeds opgeschort, behalve speciale en cargovluchten en vluchten die gereserveerd zijn voor medische evacuaties. Landsgrenzen blijven ook gesloten voor alle buitenlanders, zelfs voor degenen met een visum. De afgifte van visa is ook opgeschort, met uitzondering van diplomatieke of speciale visa. Elke buitenlander moet een medisch attest met negatief Covid-19 testresultaat voorleggen, afgeleverd binnen de 72 uur voor vertrek. Alle reizigers worden bij aankomst voor 14 dagen in quarantaine ondergebracht.

Sinds 16.12.2020 zijn binnenlandse vluchten opnieuw operationeel.  In het hele land geldt een avondklok van middernacht tot 04:00 en in alle regio’s en provincies zijn uiteenlopende beperkende maatregelen van kracht.

Iedereen, inclusief buitenlandse onderdanen, die symptomen verbonden aan het virus vertoont zal in quarantaine geplaatst worden in een openbare medische instelling. De medische infrastructuur in Myanmar is zeer beperkt.

Het is essentieel om voor het volledige verblijf in Myanmar over een goede ziekteverzekering (die ook een medische repatriëring omvat) te beschikken.

Om de situatie verder op te volgen is het aangeraden om ook de website van het Ministry of Health and Sports, Myanmar te raadplegen (De website bevat een klein deel in het Engels)

 

Het nationale staakt-het-vuren werd nog niet ondertekend door alle gewapende groeperingen, uitbraken van geweld komen regelmatig voor. Verplaatsingen naar grensgebieden worden ten strengste afgeraden, alsook reizen naar Noord-Rakhine, ten noorden van Mandalay of naar de deelstaten van Shan en Kachin.
De periode van de moessonregens loopt van mei tot oktober. Tijdens deze periode zijn zware overstromingen mogelijk, die menselijke slachtoffers kunnen maken en voor zware ongemakken kunnen zorgen. De Ambassade raadt u daarom ten sterkste aan om u op de hoogte te houden via de lokale media en eventuele adviezen van de overheid te volgen. 


Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtname van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan naar Myanmar (o.m. naar de klassieke toeristische bestemmingen zoals Yangon, Bagan en Inle Lake) worden gereisd.

Bezoekers worden aangeraden zich te blijven informeren over de evolutie van de politieke toestand. Mijd alle plaatsen waar betogingen plaatsvinden en volg steeds het nieuws.

 
Af te raden gebieden

De Birmese overheden verbieden om clandestien of zonder speciale vergunning over land de grenzen over te steken met Thailand (met uitzondering van de 4 toegestane grensovergangen), China, India, Laos en Bangladesh. De militaire overheden zijn bijzonder waakzaam en streng ten opzichte van reizigers die trachten de verboden zones te betreden of de grens over te steken zonder toelating: de overtreders zijn onderhevig aan arrestatie en zware gevangenisstraffen. Aangezien de grenzen niet steeds duidelijk afgebakend zijn, is het aangewezen ter plaatse informatie in te winnen  over hun ligging.

Het nationale staakt-het-vuren werd nog niet ondertekend door alle gewapende groeperingen. Niet-noodzakelijke reizen naar conflictgebieden in de grensgebieden, in het bijzonder naar de deelstaten Noord-Rakhine, Shan en Kachin worden bijgevolg afgeraden en zijn soms onderhevig aan speciale machtigingen (‘travel authorization’ – zie lokale wetgeving).

Het wordt formeel afgeraden om naar de zones ten noorden van de Mandalay-Lashio as en voorbij Lashio, ten noorden van de deelstaat Shan te reizen. Spanningen en schermutselingen tussen de gewapende etnische groeperingen en het leger zijn vaak voorkomend sinds de confrontaties van maart 2016. Aanwezigheid van explosieven op de wegen werden gemeld. Mits inachtname van de hoogst mogelijke waakzaamheid, mag men enkel voor noodzakelijke reizen de hoofdweg van Mandalay naar Lashio, vooral tussen Kyaukme en Lashio, gebruiken als deze toegankelijk is. Excursies in deze gebieden worden formeel afgeraden, in het bijzonder vanaf de stad Hsipaw. Alle excursies naar de berg Loi Leng worden formeel afgeraden.

Sinds 2012 is het geweld tussen de boeddhisten en de moslims wederom opgelaaid in Rakhine. Sinds oktober 2016 vinden confrontaties plaats tussen het leger en moslimmilitanten in het noorden van deze staat en aan de grens met Bangladesh (districten van Maugdauw, Buthidaung, Kyauktaw). Eind augustus kende de streek een nieuw dieptepunt, de situatie blijft nog steeds onstabiel. Reizen in het noorden van Rakhine is niet enkel onmogelijk (wegens militaire controleposten), maar wordt compleet afgeraden. Intercommunautaire spanningen en geweldplegingen hebben zich verspreid naar het midden van de provincie met name in de hoofdstad Sittwe. Reizen naar Sittwe en de archeologische site van Mrauk-U zijn ook af te raden.

Intercommunautaire spanningen en geweldplegingen hebben plaatsgevonden in andere regio’s (Mandalay, Bago) en recentelijk in 2016 (Kachin, Bago). Deze voorzichtigheid geldt in het bijzonder in de districten Bago, Yangon, Mandalay, Mawlamyine (Moulmein), Pyay (Prome), Pyauwbwe en Toungoo. 

Verder wordt er aangeraden om waakzaam te zijn in bepaalde afgezonderde regio’s (vooral de grensgebieden in de staten Karen, Shan, Kachin en Kayah), aangezien er zich nog niet ontplofte bommen en landmijnen bevinden. Reizigers dienen stellig de lokale instructies op te volgen. Het wordt sterk aangeraden om op de hoofdwegen en wandelpaden te blijven en hier niet van af te dwalen. Eind maart 2016 zijn twee Duitse toeristen en hun gids ernstig gekwetst door een landmijn wegens het verlaten van de geïndiceerde wandelpaden.

Voor degenen die zich naar de badplaatsen van Ngwesaung, Chuangtha (district van Irrawaddy) en Ngapali (staat Arakan) verplaatsen, wordt er aangeraden de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen wegens enerzijds, de aanwezigheid van hevige stromingen die de badgasten zeewaarts kunnen meevoeren, en anderzijds, de afwezigheid van enig toezicht en redding aan de stranden.

 
Terreurdreiging

Er lijkt geen specifieke terreurdreiging te bestaan tegen buitenlanders in Myanmar. Toch blijft het aangeraden om waakzaam te blijven voor een terreurdreiging naar aanleiding van de conflicten tussen etnische groepen.

 
Criminaliteit

In de regio’s toegankelijk voor toeristen (Yangon, Mandalay, Pagan, Inle, etc), komt er relatief weinig criminaliteit voor. Indien u het slachtoffer bent van een misdrijf neemt u best onmiddellijk contact op met de politiediensten op het nummer 199.

Het is dus aangeraden voor toeristen die naar Myanmar wensen te reizen om:

  • Zich te informeren over de veiligheidssituatie in de gebieden die men wenst te bezoeken.
  • Geen foto’s of filmopnames te nemen van veiligheidstroepen of van elke plek die men als strategisch zou kunnen beschouwen.
  • Extra waakzaam te zijn wanneer men zich op openbare plaatsen bevindt zoals in supermarkten, stations, winkelcentra, of op de Bogyoke Aung San markt te Yangon en geen enkele brief of achtergelaten pakket mee te nemen of te aanvaarden van een onbekende.
  • De staten van Arakan (Rakhine State), de regio Kokang, het Noordoosten van de staat Shan en Kachin te vermijden wegens de geweldplegingen die er plaatsvinden.