Myanmar

Myanmar

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Vanwege COVID-19 blijven de landsgrenzen gesloten voor alle buitenlanders, zelfs voor degenen met een visum. De afgifte van visa is ook opgeschort, met uitzondering van diplomatieke of speciale visa. Elke buitenlander moet een medisch attest met negatief COVID-19-testresultaat voorleggen, afgeleverd binnen de 72 uur voor vertrek. Alle reizigers worden bij aankomst voor 10 dagen in quarantaine ondergebracht. Het land wordt momenteel geconfronteerd met een zorgwekkende toename van het aantal gevallen van het coronavirus in het hele land. Er zijn verschillende beperkingen afgekondigd en meerdere “townships” werden onder quarantaine geplaatst.

In alle regio’s en provincies zijn uiteenlopende beperkende maatregelen van kracht.

Iedereen, inclusief buitenlandse onderdanen, die symptomen verbonden aan het virus vertoont, zal in quarantaine geplaatst worden in een openbare medische instelling. De medische infrastructuur in Myanmar is zeer beperkt en de meeste ziekenhuizen zijn gesloten wegens staking van het personeel.

Het is essentieel om voor het volledige verblijf in Myanmar over een goede ziekteverzekering (die ook een medische repatriëring omvat) te beschikken.

Internationale lijnvluchten zijn beperkt tot Singapore, Seoul, Bangkok, Hong Kong, Guangzhou en Kuala Lumpur.

 

Het Myanmarese leger pleegde op 1 februari een staatsgreep en sindsdien is de noodtoestand van kracht. Telefoon- en internetverkeer wordt regelmatig verstoord. De krijgswet is afgekondigd op verschillende plaatsen en er geldt een nationale avondklok van 22:00 tot 04:00. Sinds april is er een toename in het gebruik van geïmproviseerde explosieven, vooral in stedelijke omgeving, alsook een toename van de gevechten doorheen het land tussen de strijdkrachten en talrijke etnische gewapende groepen en burgerlijke verzetsgroepen. De veiligheidssituatie blijft zeer onstabiel en heeft een ernstige impact op het functioneren van het land op alle niveaus.

Wie in Myanmar verblijft, wordt verzocht om thuis te blijven, samenscholingen te vermijden en verplaatsingen tot het strikte minimum te beperken. Verplaatsingen doorheen het land worden ten zeerste afgeraden. Gezien de verdere verslechtering van de veiligheidssituatie worden landgenoten in Myanmar, voor wie aanwezigheid niet strikt noodzakelijk is, aangeraden om het land te verlaten nu er nog commerciële vluchten beschikbaar zijn.

Het nationale staakt-het-vuren werd nog niet ondertekend door alle gewapende groeperingen en uitbraken van geweld komen regelmatig voor, voornamelijk ten noorden van Mandalay, en in de deelstaten van Shan, Kachin, Kayah, Kayin en Chin.


De periode van de moessonregens loopt van mei tot oktober. Tijdens deze periode zijn zware overstromingen mogelijk, die menselijke slachtoffers kunnen maken en voor zware ongemakken kunnen zorgen. De ambassade raadt u daarom ten sterkste aan om u op de hoogte te houden via de lokale media en eventuele adviezen van de overheid te volgen. 


Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Wegens de escalatie van geweld tegen burgers en vanwege de regelmatige conflicten tussen het leger en gewapende etnische groepen is reizen in en naar Myanmar strikt afgeraden.


Af te raden gebieden

De Birmese overheden verbieden om clandestien of zonder speciale vergunning over land de grenzen over te steken met Thailand (met uitzondering van de 4 toegestane grensovergangen), China, India, Laos en Bangladesh. De militaire overheden zijn bijzonder waakzaam en streng ten opzichte van reizigers die trachten de verboden zones te betreden of de grens over te steken zonder toelating: de overtreders zijn onderhevig aan arrestatie en zware gevangenisstraffen. Aangezien de grenzen niet steeds duidelijk afgebakend zijn, is het aangewezen ter plaatse informatie in te winnen  over hun ligging.

Het nationale staakt-het-vuren werd nog niet ondertekend door alle gewapende groeperingen. Niet-noodzakelijke reizen naar conflictgebieden in de grensgebieden, in het bijzonder naar de deelstaten Noord-Rakhine, Shan en Kachin worden bijgevolg afgeraden en zijn soms onderhevig aan speciale machtigingen (‘travel authorization’ – zie lokale wetgeving).

Het wordt formeel afgeraden om naar de zones ten noorden van de Mandalay-Lashio-as en voorbij Lashio, ten noorden van de deelstaat Shan, te reizen. Spanningen en schermutselingen tussen de gewapende etnische groeperingen en het leger komen vaak voor sinds de confrontaties van maart 2016. Aanwezigheid van explosieven op de wegen werden gemeld. Mits inachtname van de hoogst mogelijke waakzaamheid, mag men enkel voor noodzakelijke reizen de hoofdweg van Mandalay naar Lashio, vooral tussen Kyaukme en Lashio, gebruiken als deze toegankelijk is. Excursies in deze gebieden worden formeel afgeraden, in het bijzonder vanaf de stad Hsipaw. Alle excursies naar de berg Loi Leng worden formeel afgeraden.

Sinds 2012 is het geweld tussen de boeddhisten en de moslims wederom opgelaaid in Rakhine. Sinds oktober 2016 vinden confrontaties plaats tussen het leger en moslimmilitanten in het noorden van deze staat en aan de grens met Bangladesh (districten van Maugdauw, Buthidaung, Kyauktaw). Eind augustus kende de streek een nieuw dieptepunt, de situatie blijft nog steeds onstabiel. Reizen in het noorden van Rakhine is niet enkel onmogelijk (wegens militaire controleposten), maar wordt compleet afgeraden. Intercommunautaire spanningen en geweldplegingen hebben zich verspreid naar het midden van de provincie met name in de hoofdstad Sittwe. Reizen naar Sittwe en de archeologische site van Mrauk-U zijn ook af te raden.

Intercommunautaire spanningen en geweldplegingen hebben plaatsgevonden in andere regio’s (Mandalay, Bago) en recentelijk in 2016 (Kachin, Bago). Deze voorzichtigheid geldt in het bijzonder in de districten Bago, Yangon, Mandalay, Mawlamyine (Moulmein), Pyay (Prome), Pyauwbwe en Toungoo. 

Verder wordt er aangeraden om waakzaam te zijn in bepaalde afgezonderde regio’s (vooral de grensgebieden in de staten Karen, Shan, Kachin en Kayah), aangezien er zich nog niet ontplofte bommen en landmijnen bevinden. Reizigers dienen stellig de lokale instructies op te volgen. Het wordt sterk aangeraden om op de hoofdwegen en wandelpaden te blijven en hier niet van af te dwalen. Eind maart 2016 zijn twee Duitse toeristen en hun gids ernstig gekwetst door een landmijn wegens het verlaten van de aangeduide wandelpaden.

Voor degenen die zich naar de badplaatsen van Ngwesaung, Chuangtha (district van Irrawaddy) en Ngapali (staat Arakan) verplaatsen, wordt er aangeraden de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen wegens enerzijds, de aanwezigheid van hevige stromingen die de badgasten zeewaarts kunnen meevoeren, en anderzijds, de afwezigheid van enig toezicht en redding aan de stranden.

 
Terreurdreiging

Er lijkt geen specifieke terreurdreiging te bestaan tegen buitenlanders in Myanmar. Toch blijft het aangeraden om waakzaam te blijven voor een terreurdreiging naar aanleiding van de conflicten tussen etnische groepen.

 
Criminaliteit

In de regio’s toegankelijk voor toeristen (Yangon, Mandalay, Pagan, Inle, etc), komt er relatief weinig criminaliteit voor. Als u het slachtoffer bent van een misdrijf, neemt u best onmiddellijk contact op met de politiediensten op het nummer 199.

Het is dus aangeraden voor toeristen die naar Myanmar wensen te reizen om:

  • Zich te informeren over de veiligheidssituatie in de gebieden die men wenst te bezoeken.
  • Geen foto’s of filmopnames te nemen van veiligheidstroepen of van elke plek die men als strategisch zou kunnen beschouwen.
  • Extra waakzaam te zijn wanneer men zich op openbare plaatsen bevindt zoals in supermarkten, stations, winkelcentra, of op de Bogyoke Aung San-markt in Yangon en geen enkele brief of achtergelaten pakket mee te nemen of te aanvaarden van een onbekende.
  • De staten van Arakan (Rakhine State), de regio Kokang, het noordoosten van de staat Shan en Kachin te vermijden wegens de geweldplegingen die er plaatsvinden.