Namibië

kaart Namibië

 

Laatste update

 

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Veel landen nemen - vaak zonder enige aankondiging - quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen zodat geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden. Nieuwe maatregelen en verplichtingen kunnen te allen tijde geïmplementeerd worden, het blijft dus belangrijk de situatie ter plaatse op de voet te volgen. Uw reis kan daardoor ernstig verstoord worden en het is mogelijk dat u niet onmiddellijk kunt terugkeren naar België, maar langer dan voorzien ter plaatse dient te blijven.

Volgende maatregelen zijn op dit ogenblik van toepassing:

 1. Gevaccineerde reizigers kunnen Namibië binnenkomen zonder een negatieve PCR-test op vertoon van een bewijs van vaccinatie.

 2. Niet-gevaccineerde reizigers die Namibië binnenkomen, moeten een negatieve PCR-test van niet meer dan 72 uur oud kunnen overleggen. De 72 uur worden berekend vanaf het tijdstip van de test tot de aankomst in Namibië. Deze reizigers kunnen zich dan vrij in het land bewegen.

 3. PCR-tests voor binnenkomst in het land zijn niet vereist voor kinderen jonger dan 5 jaar.

 4. Reizigers die in Namibië aankomen, dienen een reisverzekering af te sluiten om eventuele medische kosten in verband met Covid-19 te dekken.

  Passagiers die van plan zijn naar of vanuit Namibië te reizen, moeten hun bewijs van vaccinatie of een negatieve PCR-test registreren op het Trusted Travel-portaal (https://africacdc.org/trusted-travel/). Namibië gebruikt het Trusted Travel-platform om de COVID-19-tests te verifiëren voordat naar Namibië wordt gereisd. Erkende laboratoria zijn te vinden op de website van TrustedTravel Mensen die naar Namibië reizen met testresultaten van laboratoria die niet Trusted Travel-compliant zijn, moeten een kopie van hun resultaten uploaden naar het Global Haven System voor verificatie (https://globalhaven.org/).

  Het is ook raadzaam om een papieren kopie van uw bewijs van vaccinatie of PCR-test te hebben.

De luchthavens die open zijn voor internationale reizigers zijn de internationale luchthaven Hosea Kutako in Windhoek en de luchthaven in Walvis Bay.

 

Volgende grensovergangen met de buurlanden zijn open:

 • Ariamsvlei en Noordoewer op de grens met Zuid-Afrika
 • Katima Mulilo op de grens met Zambia 
 • De haven van Walvis Bay

Wie zich in het buitenland bevindt: richt u in eerste instantie tot de lokale autoriteiten, uw reisagent of luchtvaartmaatschappij voor assistentie. In geval van nood kan men de ambassade van België in Pretoria of het consulaat van België in Kaapstad contacteren.

Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht via volgende sites:

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Namibië is een stabiel land. Het is echter raadzaam de politieke actualiteit te volgen, voor en tijdens de reis. Het is aanbevolen om politieke manifestaties te vermijden.

  De toegang tot bepaalde gebieden van het land is gereglementeerd en om ze te bezoeken moet op voorhand een vergunning worden aangevraagd. Het gaat om delen van bepaalde natuurparken en om de “Diamond Restricted Area” of “Speergebiet” dat gelegen is in het uiterste zuidwesten van het land, tussen Lüderitz en Oranjemund. De toegang tot Lüderitz is vrij. Reizigers moeten ook oppassen om de grens met Angola niet per ongeluk te overschrijden. Op sommige plaatsen is de grens niet of nauwelijks zichtbaar. Het overschrijden van de grens kan bestraft worden met een boete en/of gevangenisstraf.

  Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

   
  Criminaliteit

  Diefstal en agressie komen vaak voor. Loop in de steden 's nachts niet op straat, zeker niet alleen. Het aantal gewelddadige straatdiefstallen tegen buitenlanders neemt toe, vooral in Windhoek en Swakopmund.

  Vanwege het gevaar op diefstal is voorzichtigheid geboden aan tankstations en op rustplaatsen langs de wegen. Wees op uw hoede voor gauwdieven in winkelcentra. Het is aangeraden om uiterst waakzaam te zijn bij het afhalen van geld uit bankautomaten, in het bijzonder in Independance Avenue (Windhoek) en in de andere grote steden.

  Vergrendel autoportieren en sluit de raampjes, ook overdag. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en trek er geen aandacht mee. Het is aangeraden uw hotel te verlaten met een kopie van uw paspoort op zak en uw paspoort achter te laten in de kluis van uw kamer.

  Ga liefst niet naar de arme buitenwijken zonder deskundige begeleiding en kom er zeker niet na zonsondergang.

  Wees aandachtig voor bedrieglijke praktijken zoals fraude en het kopiëren van kredietkaarten. U houdt best steeds uw bankkaarten in het oog, ook in de hotels en jeugdherbergen, om te vermijden dat ze niet valselijk gekopieerd worden.