Namibië

kaart Namibië

 

 
Laatste update

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen kan in Namibië doorgaans veilig gereisd worden.

 

Coronavirus-crisis (Covid-19)

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het corona virus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Steeds meer landen nemen, vaak zonder enige aankondiging, quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen zodat normale doorgang over de grenzen niet langer gegarandeerd kan worden.Nieuwe beperkingen kunnen met weinig (of zonder) omzichtigheid worden opgelegd. Hierdoor kunnen reisplannen ernstig worden verstoord en kunnen reizigers gedwongen worden om langer dan gepland in het buitenland te blijven. Het risico voor Belgische burgers om in het buitenland geblokkeerd te raken, is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Belgen en Luxemburgers worden niet meer toegelaten tot Namibië (travel ban), geen enkel visum wordt nog verstrekt bij aankomst aan Belgen, noch aan de landsgrenzen, noch in de lucht- en zeehavens, en dit tot nader order.

Voor Belgen/Luxemburgers die nog moesten afreizen: contacteer in eerste instantie uw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Wie zich in het buitenland bevindt:  richt u in eerste instantie tot de lokale autoriteiten,  uw reisagent of luchtvaartmaatschappij voor assistentie. In geval van nood kan men de Ambassade van België in Pretoria of het Consulaat van België in Kaapstad  contacteren.

Op 15 maart heeft Namibië alle vluchten van Qatar Airlines, Ethiopian Airlines en Lufthansa verboden. Er zijn geen directe verbindingen meer met Europa, en dit voor een periode van 30 dagen. Namibië verlaten met bestemming België kan nog steeds via Zuid-Afrika en Angola. De landgrensovergangen met Zuid-Afrika blijven open.

Belgische toeristen in Namibië worden aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisorganisator en hun terugkeer naar België te regelen.

Op de internationale luchthavens van Windhoek en Walvis Bay wordt een temperatuurscreening uitgevoerd op alle reizigers. Bij (vermoeden van) besmetting worden quarantainemaatregelen toegepast.

Scholen zijn gesloten tot 14 april. Op dit moment zijn er geen gebieden onder quarantaine geplaatst.

Belangrijk: Bezoekers (reizigers) die vast komen te zitten in Namibië, dienen een verlenging aan te vragen via het Ministry of Home Affairs – Holiday Extension Counter en betalen N$ 580,--

De situatie kan van uur tot uur veranderen. Gelieve de evolutie op te volgen via volgende websites:

Voor België: https://www.info-coronavirus.be/nl/ (externe link) of per telefoon 0800/14 68 9 (enkel in België)

Voor Luxemburg: https://maee.gouvernement.lu/fr/actualites.gouvernement%2Bfr%2Bactualites%2Btoutes_actualites%2Bcommuniques%2B2020%2B03-mars%2B17-luxembourgeois-deplacement.html

Voor Namibië: www.mhss.gov.na (Ministerie van gezondheid in Namibië)

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Namibië is een stabiel land. Het is echter raadzaam de politieke actualiteit te volgen, voor en tijdens de reis. Het is aanbevolen om politieke manifestaties te vermijden.

De toegang tot bepaalde gebieden van het land is gereglementeerd en om ze te bezoeken moet op voorhand een vergunning worden aangevraagd. Het gaat om delen van bepaalde natuurparken en om de “Diamond Restricted Area” of “Speergebiet” dat gelegen is in het uiterste zuidwesten van het land, tussen Lüderitz en Oranjemund. De toegang tot Lüderitz is vrij. Reizigers moeten ook oppassen om de grens met Angola niet per ongeluk te overschrijden. Op sommige plaatsen is de grens niet of nauwelijks zichtbaar. Het overschrijden van de grens kan bestraft worden met een boete en/of gevangenisstraf.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

Diefstal en agressie komen vaak voor. Loop in de steden 's nachts niet op straat, zeker niet alleen. Het aantal gewelddadige straatdiefstallen tegen buitenlanders neemt toe, vooral in Windhoek en Swakopmund.

Vanwege het gevaar op diefstal is voorzichtigheid geboden aan tankstations en op rustplaatsen langs de wegen. Wees op uw hoede voor gauwdieven in winkelcentra. Het is aangeraden om uiterst waakzaam te zijn bij het afhalen van geld uit bankautomaten, in het bijzonder in Independance Avenue (Windhoek) en in de andere grote steden.

Vergrendel autoportieren en sluit de raampjes, ook overdag. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en trek er geen aandacht mee. Het is aangeraden uw hotel te verlaten met een kopie van uw paspoort op zak en uw paspoort achter te laten in de kluis van uw kamer.

Ga liefst niet naar de arme buitenwijken zonder deskundige begeleiding en kom er zeker niet na zonsondergang.

Wees aandachtig voor bedrieglijke praktijken zoals fraude en het kopiëren van kredietkaarten. U houdt best steeds uw bankkaarten in het oog, ook in de hotels en jeugdherbergen, om te vermijden dat ze niet valselijk gekopieerd worden.