Namibië

kaart Namibië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het corona – virus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Veel landen nemen – vaak zonder enige aankondiging - quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen zodat geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden. Nieuwe maatregelen en verplichtingen kunnen te allen tijde geïmplementeerd worden, het blijft dus belangrijk de situatie ter plaatse op de voet te volgen. Uw reis kan daardoor ernstig verstoord worden en het is mogelijk dat u niet onmiddellijk kunt terugkeren naar België, maar langer dan voorzien ter plaatse dient te blijven.

Volgende maatregelen zijn op dit ogenblik van toepassing:

 1. Personen die in Namibië toekomen met een negatief PCR-testresultaat van minder dan 72 uur voor afreis mogen zich vrij bewegen in het land. Er is geen verplichte quarantaine meer, en ook geen verplichting tot een tweede test na 5 dagen in het land. Dit geldt voor zij die binnenkomen voor toerisme en werk, voor houders van een arbeidsvergunning en voor residenten.
 2. Personen die in Namibië toekomen met een negatief PCR-testresultaat dat ouder is dan 72 uur voor afreisdatum en maar jonger dan maximum 7 dagen, mogen het land binnen maar zijn onderworpen aan een quarantaine van 7 dagen bij hen thuis of op een door de lokale overheden erkend verblijfsadres.
 3. Personen van Namibische nationaliteit die resideren in Namibië of die een werkvergunning hebben voor Namibië, mogen het land in zonder een testresultaat, of met een positief testresultaat maar zijn onderworpen aan een verplichte quarantaine.
 4. Andere reizigers mogen het land niet in zonder een negatief testresultaat dat maximum 7 dagen oud is.
 5. Reizigers die toekomen in Namibië moeten in het bezit zijn van een reisverzekering die de eventuele medische kosten in Namibië dekt.

De luchthavens die open zijn voor internationale reizigers zijn de internationale luchthaven Hosea Kutako in Windhoek en de luchthaven in Walvis Bay.

Volgende grensovergangen met de buurlanden zijn open:

 • Ariamsvlei en Noordoewer op de grens met Zuid-Afrika
 • Katima Mulilo op de grens met Zambia 
 • De haven van Walvis Bay

Wie zich in het buitenland bevindt:  richt u in eerste instantie tot de lokale autoriteiten,  uw reisagent  of luchtvaartmaatschappij voor assistentie. In geval van nood kan men de Ambassade van België in Pretoria of het Consulaat van België in Kaapstad  contacteren.

Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht via volgende sites:

Voor België: https://www.info-coronavirus.be/nl/  of per telefoon 0800/14 68 9 (enkel in België)

Voor Luxemburg: https://maee.gouvernement.lu/fr/actualites.gouvernement%2Bfr%2Bactualites%2Btoutes_actualites%2Bcommuniques%2B2020%2B03-mars%2B17-luxembourgeois-deplacement.html

Voor Namibië: www.mhss.gov.na (Ministerie van Gezondheid in Namibië)

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Namibië is een stabiel land. Het is echter raadzaam de politieke actualiteit te volgen, voor en tijdens de reis. Het is aanbevolen om politieke manifestaties te vermijden.

  De toegang tot bepaalde gebieden van het land is gereglementeerd en om ze te bezoeken moet op voorhand een vergunning worden aangevraagd. Het gaat om delen van bepaalde natuurparken en om de “Diamond Restricted Area” of “Speergebiet” dat gelegen is in het uiterste zuidwesten van het land, tussen Lüderitz en Oranjemund. De toegang tot Lüderitz is vrij. Reizigers moeten ook oppassen om de grens met Angola niet per ongeluk te overschrijden. Op sommige plaatsen is de grens niet of nauwelijks zichtbaar. Het overschrijden van de grens kan bestraft worden met een boete en/of gevangenisstraf.

  Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

   
  Criminaliteit

  Diefstal en agressie komen vaak voor. Loop in de steden 's nachts niet op straat, zeker niet alleen. Het aantal gewelddadige straatdiefstallen tegen buitenlanders neemt toe, vooral in Windhoek en Swakopmund.

  Vanwege het gevaar op diefstal is voorzichtigheid geboden aan tankstations en op rustplaatsen langs de wegen. Wees op uw hoede voor gauwdieven in winkelcentra. Het is aangeraden om uiterst waakzaam te zijn bij het afhalen van geld uit bankautomaten, in het bijzonder in Independance Avenue (Windhoek) en in de andere grote steden.

  Vergrendel autoportieren en sluit de raampjes, ook overdag. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en trek er geen aandacht mee. Het is aangeraden uw hotel te verlaten met een kopie van uw paspoort op zak en uw paspoort achter te laten in de kluis van uw kamer.

  Ga liefst niet naar de arme buitenwijken zonder deskundige begeleiding en kom er zeker niet na zonsondergang.

  Wees aandachtig voor bedrieglijke praktijken zoals fraude en het kopiëren van kredietkaarten. U houdt best steeds uw bankkaarten in het oog, ook in de hotels en jeugdherbergen, om te vermijden dat ze niet valselijk gekopieerd worden.