Nederland

kaart Nederland

 

Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.

Met "Overzeese gebieden" wordt bedoeld de eilanden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire-Saint-Eustache en Saba ("ABC-BES"), verbonden met het Koninkrijk der Nederlanden, maar geen leden van de Europese Unie.
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Nederland wordt beschouwd als een hoogrisicogebied (kleurcode rood). Reist u vanuit Nederland terug naar België? Dan hoeft u niet in quarantaine bij aankomst als u een coronabewijs kunt voorleggen.
 

Sinds 28 november 2021 en tot minstens 19 december 2021 voert Nederland aanvullende maatregelen in om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.


Reis- en quarantainemaatregelen

 • Alle reizigers vanaf 12 jaar dienen een coronabewijs te tonen als ze vanuit een corona-risicogebied (waaronder België) Nederland inreizen.
 • Reizigers uit België (kleurcode geel) hoeven niet in quarantaine als ze Nederland binnentreden.
 • Reist u vanuit een zeerhoogrisicogebied (kleurcode rood)? Dan geldt een verplichte quarantaine. Als de testuitslag op de 5e dag negatief is, kan u de quarantaine verbreken. Er zijn uitzonderingen op de verplichte quarantaine, bv. een vaccinatiebewijs. Bekijk hier de volledige lijst van uitzonderingen.
 • Alle passagiers (vanaf 13 jaar) die van en naar Nederland vliegen moeten voor het instappen een gezondheidsverklaring invullen.
 • De mondkapjesplicht blijft gelden op het openbaar vervoer, in stations, op luchthavens en in vliegtuigen.
 • Sinds 26 november 2021 heeft Nederland een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Malawi, Namibië, Mozambique en Zimbabwe. Voor reizigers uit EU- en Schengenlanden naar Nederland of op doorreis kunnen vluchten blijven doorgaan. Raadpleeg uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie. Voor deze reizigers is het verplicht een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 24 uur voor te leggen en na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • Sinds 15 mei 2021 heeft Nederland de lijst met uitzonderingen op het EU-inreisverbod weer uitgebreid. De volledige lijst vindt u op deze website.

 
Verplichte negatieve testuitslag

 • Reist u naar Nederland en moet u een testbewijs laten zien? Dan gelden de volgende voorwaarden: een negatieve PCR/NAAT-test niet ouder dan 48 uur of een negatieve antigeentest niet ouder dan 24 uur. Voor het gebruikmaken van een negatieve testuitslag als coronatoegangsbewijs binnen Nederland dient de test niet ouder dan 24 uur te zijn. 
 • Er gelden uitzonderingen aan de testplicht voor bv. personen in het bezit van een vaccinatie- of herstelbewijs, grenswerkers, grensstudenten, personen die minder dan 12 uur in Nederland verblijven. Bekijk hier alle uitzonderingen op de verplichte negatieve testuitslag.
 • Personen die positief blijven na coronabesmetting maar geen klachten meer hebben, mogen onder voorwaarden naar Nederland reizen (zie de link met uitzonderingen in vorige paragraaf).

 
Maatregelen binnen Nederland

 • Essentiële winkels moeten sluiten om 20.00 uur. Alle andere locaties en evenementen sluiten tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • Essentiële dienstverlening, zoals de advocaat of notaris hanteert de reguliere openingstijden.
 • Sinds 6 november 2021 is de toegang voor personen vanaf 13 jaar alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs in alle horeca, inclusief op terrassen (behalve bij afhalen), bij evenementen, bij culturele locaties, casino’s, doorstroomlocaties (vb. musea), doorstroomevenementen (vb. kermissen en bepaalde sportevenementen), georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar en tenslotte georganiseerde kunst en cultuur beoefening vanaf 18 jaar. Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van coronatoegangsbewijs. Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met een geldig identiteitsbewijs gecontroleerd.
 • Publiek bij sport, zowel bij de professioneels als amateurs, is niet toegestaan. Amateursport (wedstrijden en trainingen) kunnen niet meer doorgaan tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • Voor alle eet- en drinkgelegenheden (behalve bij afhalen en bezorgen) gelden verplichte sluitingstijden tussen 17.00 uur en 5 uur ’s ochtends. Alle bezoekers hebben een vaste zitplaats.
 • Thuis ontvangt u maximaal 4 bezoekers (kinderen t/m 12 jaar zijn uitgezonderd). Er wordt dringend aangeraden om een zelftest te doen na het ontvangen van bezoekers of het brengen van een bezoek.  
 • Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.
 • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 17.00 uur met een coronatoegangsbewijs, het houden van 1,5 meter afstand én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1/3 van de reguliere capaciteit. Mondkapje is verplicht bij verplaatsing. Neem contact op met de organisatoren voor meer informatie hierover.
 • Waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, wordt er gevraagd om 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Dit geldt bv. in winkels, publieke binnen locaties, contactberoepen, de horeca, in bioscopen en in theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers.

 
Het wordt aanbevolen om de instructies van de Nederlandse autoriteiten op te volgen via deze website. De Nederlandse overheid heeft ook een infolijn geopend over het coronavirus: +31 800 1351.

Voor meer informatie over de maatregelen in België, gelieve deze website te raadplegen.

 

OVERZEESE GEBIEDEN

Curaçao: Curaçao introduceerde op 18/10 een nieuwe landenclassificatielijst, gebaseerd op de incidentie van COVID-19 in betreffend land. Het blijft mogelijk om naar Curaçao te reizen, maar reizigers dienen zich te houden aan de geldende maatregelen. Alle reizigers vanuit een land met zeer hoog risico,waaronder België,  en hoog risico, moeten 3 dagen na aankomst op Curaçao een antigeentest ondergaan. Elke passagier moet ten minste 48 uur voor vertrek de afspraak hiervoor regelen en betalen. Alle passagiers dienen een PCR-test (maximaal 48 uur voor de reis naar Curaçao) of een antigeentest (niet ouder dan 24 uur voor de vlucht) te ondergaan, en een Passenger Locator Card (PLC) in te vullen via https://dicardcuracao.com. Bent u gevaccineerd en komt u van een laag risicoland? Dan hoeft u bij binnenkomst geen negatief PCR-testresultaat of negatief antigeentestresultaat te laten zien. Zie voor verdere inlichtingen op Reisadvies Curaçao tijdens Corona (COVID-19) (curacao.com).

 
Aruba: Om naar Aruba te reizen zijn passagiers verplicht voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring te uploaden en een immigratiekaart in te vullen. Reizigers vanaf 15 jaar (ook personen die al gevaccineerd zijn) dienen een negatieve COVID-19-PCR-test niet ouder dan 72 uur te laten zien en een COVID-19-reisverzekering af te sluiten. Passagiers die naar Aruba reizen en binnen 24 uur terugkeren naar Curaçao hoeven geen PCR-test of antigeentest uit te voeren voor terugkeer naar Curaçao. Zie www.edcardaruba.aw en Crisismaatregelen regering van Aruba in verband met Coronavirus COVID-19 - Nieuws - Actueel - Aruba Overheid voor meer informatie. 

 
Bonaire: Passagiers uit alle landen kunnen naar Bonaire reizen. Reizigers uit een hoogrisicoland, waaronder België, dienen een negatief NAAT (PCR)-testresultaat (max. 24 uur voor vertrek) of een negatief NAAT (PCR)-testresultaat (max. 48 uur voor vertrek) én een negatief resultaat van een antigeentest (direct bij aankomst in Bonaire) voor te leggen. Gevaccineerde personen dienen enkel een negatieve NAAT (PCR)-test (max 48uur voor vertrek) te laten zien. Als u vanuit een zeer hoogrisicoland (kleurcode rood) reist, dient u ook 5 dagen na aankomst een gratis NAAT (PCR)-test te doen. Bovendien moeten reizigers een gezondheidsverklaring invullen ten vroegste 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek. Meer info op deze site.

 
Sint Maarten: Reizigers uit België worden toegelaten. Reizigers vanuit een hoogrisicoland, waaronder België, dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via deze website Ook moeten reizigers vanaf 10 jaar een negatief resultaat van een COVID-19-PCR-test (max. 72 uur oud) tonen bij aankomst en een verplichte reisverzekering afsluiten. Gevaccineerde reizigers zijn uitgezonderd van COVID-19 test. Raadpleeg de website van de regering van Sint Maarten voor meer info.

 
Saba: Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u via deze link kunt aanvragen. Passagiers uit hoogrisicolanden, waaronder België, worden gevraagd een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of een negatieve antigeentest (max. 48 uur oud) voor te leggen bij aankomst. Gevaccineerde personen hoeven niet langer een COVID-test voor te leggen of in quarantaine te gaan en voor andere reizigers wordt de quarantaine verminderd naar 5 dagen.

 
Sint Eustatius: Reizen naar Sint Eustatius is mogelijk. Passagiers uit hoogrisicolanden, waaronder België, worden gevraagd zich te registreren via deze link (min. 72 uur op voorhand), een gezondheidsverklaring in te vullen, een negatieve PCR-test (max. 48 uur oud) voor te leggen en 10 dagen in quarantaine te gaan bij aankomst. Men kan alleen uit de quarantaine met een negatieve exit test. Gevaccineerde personen hoeven maar 5 dagen in quarantaine (incl. exit test) te gaan en kunnen ook een antigeentest (< 24 uur) in plaats van een PCR test (<48 uur) voorleggen. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam.

 

Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland van 4 “substantieel” naar niveau 3 “aanzienlijk” van de 5 verlaagd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden om het dreigingsniveau op niveau 3 te behouden.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

 

Criminaliteit

Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.

Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).

Naar aanleiding van het hoog aantal incidenten tijdens de jaarwisseling van 2020 worden knalvuurwerk en vuurpijlen sinds dit jaar verboden voor consumenten. De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft verder ook betrekking op de strengere beteugeling van illegaal vuurwerk en de bestrijding van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.

 

Overzeese gebieden

 
De criminaliteit was op deze eilanden steeds van een laag tot gemiddeld niveau. Op Curaçao moeten we echter de laatste maanden een merkbare stijging van home jackings vaststellen: 2 woningen van Belgische verblijfhouders op Curaçao werden de laatste maanden het slachtoffer van een gewapende overval.

Drugsgerelateerde criminaliteit neemt ook toe; reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn hierbij niet betrokken te raken. Onder geen beding mag men aanvaarden goederen voor onbekenden te vervoeren.

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en uitzonderlijk beroving) richt zich niet in het bijzonder tegen buitenlanders, maar wel tegen personen die tekenen van materiële welstand vertonen (in het openbaar dragen van juwelen, dure ICT-tools, enz).

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (juwelen, dure ICT-tools);
 • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
 • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak , laat de originelen in de kluis van uw hotel;
 • laat geen waardevolle voorwerpen of documenten achter in uw (huur)auto;
 • als u beroofd wordt, bied geen weerstand en geef de voorwerpen af die men vraagt;
 • contacteer meteen de ambassade en het consulaat ingeval van geschillen met de ordediensten