Nederland

kaart Nederland

Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.

Coronavirus COVID-19

Er zijn gevallen van het coronavirus COVID-19 vastgesteld in Nederland.

Het wordt aanbevolen om de instructies van de Nederlandse autoriteiten op te volgen, namelijk die van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus. De Nederlandse overheid heeft ook een infolijn geopend over het coronavirus: +31 800 1351. Een hulplijn is ook door de Rode Kruis geopend voor mensen die in quarantaine en thuisisolatie zitten : 070-4455 888.

Er worden aan de grens tussen België en Nederland strenge controles uitgevoerd. Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciaal beroep (externe link) kunnen aan de hand van dit vignet (externe link) sneller de grens over. Grensarbeiders en personen die niet in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken. Voor meer informatie over de maatregelen in België, gelieve deze website te raadplegen https://www.info-coronavirus.be/nl/ (externe link).

De volgende maatregelen gelden voor heel Nederland tot minstens 28 april 2020 en voor sommige aspecten tot 1 juni 2020:

 • Geen handen meer schudden.
 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Alleen verplaatsingen voor werk, boodschappen of om anderen te zorgen zijn toegelaten. Een frisse neus halen kan, maar niet in groep. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd. Thuis mogen er maximaal drie mensen op bezoek komen.
 • Thuis blijven bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Bel pas met huisarts als klachten verergeren. Indien u koorts heeft moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten (ook onder de 100 personen) worden in heel Nederland afgelast (dus ook musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden). Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering. Alle evenementen met een meld- en vergunningsplicht zijn tot 1 juni 2020 verboden.
 • Aan kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand): bezoek beperken, vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer.
 • Hogescholen en universiteiten worden verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges..
 • Alle scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten (faciliteiten zijn voorzien voor ouders die bijvoorbeeld in de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer werken). De centrale examens gaan dit schooljaar niet door.
 • Hetzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (bijvoorbeeld cafés, restaurants, bars en coffeeshops - niet voor hotels), ook sport- en fitnessclubs, seksgerelateerde bedrijven en casino’s.
 • Iedereen in Nederland wordt ook gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren en sociale activiteiten en groepen mensen te vermijden. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.
 • Sinds vrijdag 20 maart 2020 zijn verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.
 • Alle contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten, enz.) mogen niet meer uitgeoefend worden. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt dat er zoveel mogelijk via beeldbellen gewerkt moet worden. Supermarkten en winkels hebben specifieke toegangsmaatregelen getroffen (beperkt aantal personen per oppervlakte). Grote ketens zoals bv. Bijenkorf, IKEA, C&A zijn (fysiek) gesloten.
 • Locaties zoals vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten als op deze locaties geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en aan de 1,5 m afstand of dit dreigt te gebeuren.
 • Sinds maandag 30.03.2020  zijn alle recreatieve nachtverblijven in de provincie Zeeland en de regio Rotterdam-Rijnmond verboden.

Vanaf 19 maart 2020 18.00 uur verscherpen de toegangsvoorwaarden voor personen vanuit derde landen die naar Nederland willen reizen. U vindt hier de categorieën personen waarvoor de reisbeperking niet geldt: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/18/vanaf-donderdag-19-maart-2020-18.00-uur-verscherpen-de-toegangsvoorwaarden-voor-personen-die-naar-nederland-willen-reizen 


Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland van 4 “substantieel” naar niveau 3 “aanzienlijk” van de 5 verlaagd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden om het dreigingsniveau op niveau 3 te behouden.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

 

Criminaliteit

Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.
Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).

Naar aanleiding van het hoog aantal incidenten tijdens de jaarwisseling van 2020 worden knalvuurwerk en vuurpijlen sinds dit jaar verboden voor consumenten. De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft verder ook betrekking op de strengere beteugeling van illegaal vuurwerk en de bestrijding van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.