Nederland

kaart Nederland

 

 
Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Nederland.

Niettemin bij een schietincident op een tram in Utrecht vielen op 18 maart jl. minstens drie doden en werden verschillende anderen gewond. Hoewel nog niet bevestigd, houden de autoriteiten rekening met een terreurdaad.
Het dreigingsniveau in Utrecht wordt tijdelijk verhoogd naar 5 (hoogste niveau); voor de rest van het land blijft niveau 4 gelden. Het is aangewezen om de richtlijnen van de lokale autoriteiten nauwgezet te volgen.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Het dreigingsniveau in Nederland is ‘substantieel’, het op één na hoogste op een schaal van vier. Dit betekent dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht. Jihadstrijders van eigen bodem worden als voornaamste risicofactor aangemerkt. In de chaos van de aanslagen in Parijs en Brussel werden de controles op de luchthaven van Schiphol versterkt.  In tegenstelling tot België merkt men in Nederland geen verhoging van de inzet van ordediensten.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

Criminaliteit


Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.
Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).