Nederland

kaart Nederland

 

Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.
 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 


UITLEG KLEURENCODE

Reizen naar Nederland is mogelijk op voorwaarde dat rekening gehouden wordt met het volgende:

- een quarantaine respecteren na een verblijf in (de 9 districten in) de stad Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de provincie Waals-Brabant of de provincie Luik.

 
Belgisch reisadvies:

De volgende provincies zijn een rode zone: provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, de provincie Utrecht.

De volgende provincies zijn een oranje zone: provincies van Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Groningen, Noord Brabant, Limburg, Zeeland en Gelderland.

De Nederlandse autoriteiten hebben van hun kant beslist om geheel België een zone oranje te maken vanaf 25 september 2020 om 16u. Dit betekent dat zij hun onderdanen aanraden van zich slechts voor essentiële redenen naar België te begeven. 

 

 

Er wordt in Nederland sterk geadviseerd om de drukte te vermijden, verplaatsingen te beperken en zich houden aan de '1,5m-samenleving'. Behalve in het openbaar vervoer is er voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht in de openbare ruimteBij klachten wordt het sterk aangeraden om thuis te blijven en zich te laten testen.


Nationale maatregelen

Sinds dinsdag 29 september 2020 18.00 uur gelden aanvullende maatregelen voor geheel Nederland:Transport:

Dringend advies om de reisbewegingen ongeacht het vervoersmiddel te beperken.

Horeca

 • Vanaf 21.00 uur worden er geen nieuwe bezoekers toegelaten.
 • Om 22.00 uur sluiten alle horecagelegenheden.
 • Afhaalrestaurants mogen vanaf 22.00 uur geen alcohol meer verkopen en moeten om 2.00 uur 's nachts sluiten.

Samenkomsten

 • Gezelschappen mogen uit maximaal 4 personen bestaan.
 • Samenkomsten zoals feesten, borrels, uitjes mogen buiten maximaal 40 deelnemers tellen en binnen maximaal 30 deelnemers. Er zijn uitzonderingen voor demonstraties, religieuze bijeenkomsten, scholen, uitvaarten en culturele instellingen.

 

Regionaal is er vanaf maandagavond 28 september een dringend advies om een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijke binnenruimtes in de regio’s Amsterdam Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost. Winkeliers kunnen klanten weigeren die geen mondkapje dragen.
Toerisme:

Vanaf 15 juni 2020 zijn buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s (waaronder België) weer welkom in Nederland. Buitenlanders dienen zich te houden aan de Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bij overnachting is het reserveren van een vakantieverblijf verplicht.

*U reist vanuit (de 9 districten in) de stad Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de provincie Waals-Brabant of de provincie Luik.

 • Alle niet-noodzakelijke reizen van en naar deze regio's worden sterk ontraden. 
 • Reizigers afkomstig uit de stad Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de provincie Waals-Brabant of de provincie Luik worden na binnenkomst in Nederland geacht 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Vanuit deze regio's naar Nederland reizen om te feesten, boodschappen te doen of een dagje uit is dus niet mogelijk.
 • Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering: Voor o.a. zorgprofessionals, grensmedewerkers en transportmedewerkers geldt dat als zij voor hun werk reizen, zij niet in thuisquarantaine hoeven, tenzij zij klachten hebben. Ook hoeft er geen thuisquarantaine indien U alleen door deze regio's rijdt zonder te stoppen.

 
Transport:

 • Er is een dringend advies om de verplaatsingen binnen en naar Nederland zoveel mogelijk te beperken, ongeacht het vervoersmiddel.
 • Vanaf 1 juli 2020 is het weer mogelijk om het openbaar vervoer te gebruiken voor niet-essentiële reizen en zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. Het niet-medisch mondkapje blijft verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder. In andere gelegenheden kan het dragen van het mondkapje een meerwaarde zijn als de regels van social distancing niet gerespecteerd kunnen worden.
 • In privévervoer is het niet-medisch mondkapje geadviseerd bij passagiers uit verschillende huishoudens.

Horeca:

 • Binnen geldt een maximum van 30 bezoekers, buiten is dat 40 bezoeker. Er moet steeds doorstroming van mensen mogelijk zijn en men werkt met vaste zitplaatsen, reservering, registratie en een gezondheidscheck. Er geldtgeen maximumaantal personen in winkels of musea.
 • Gasten moeten altijd 1,5m afstand tot elkaar houden tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen.
 • Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.

Sport en evenementen:

 • Vanaf 1 juli 2020 zijn meld- en vergunningsplichtige evenementen weer toegelaten en zal het aan de lokale autoriteiten liggen om te bepalen of een evenement al dan niet doorgaat.
 • Alle binnen- en buitensporten zijn met gezondheidscheck weer mogelijk. Toeschouwers zijn niet toegestaan bij sportwedstrijden. Sportkantines zijn gesloten. Schiphol:
 • In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststand worden ingericht voor reizigers uit risicogebiedenBij aankomst laten reizigers zich testen en gaan zij thuis 10 dagen in quarantaine. Ook wie zich niet laat testen, gaat 10 dagen thuis in thuisquarantaine.

Algemene samenleving:

 • In huis of in de tuin wordt er zeer dringend geadviseerd om het aantal gasten te beperken tot maximaal 3 personen (kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd). Natuurlijk moet ook altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.
 • Bij constatering van bronbesmetting, kunnen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van bedrijven en of recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enz.) opleggen. Veiligheidsregio’s hebben ook bevoegdheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen (door o.a. mondkapjesplicht in te voeren, parkeergelegenheden af te sluiten, handhaven, enz.)

 
Sinds 1 juli 2020 
zijn de toegangsvoorwaarden voor personen vanuit derde landen die naar Nederland willen reizen versoepeld. U vindt hier de landen en categorieën van personen waarvoor de reisbeperking versoepeld is (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/06/30/nederland-heft-inreisverbod-op-voor-selecte-groep-landen  

Sinds 17 april 2020 worden alle passagiers op reis naar Nederland vanuit een luchthaven van een gebied waar veel coronabesmettingen voorkomen, vereist om bij aankomst een ingevulde gezondheidsverklaring aan te tonen, een thuisquarantaine van 10 dagen te respecteren en contacten met anderen te vermijden. Pas 10 dagen na thuiskomst én als u 24 uur klachtenvrij bent mag u uit quarantaine. 

Het wordt aanbevolen om de instructies van de Nederlandse autoriteiten op te volgen via deze website. De Nederlandse overheid heeft ook een infolijn geopend over het coronavirus: +31 800 1351.

Voor meer informatie over de maatregelen in België, gelieve deze website te raadplegen https://www.info-coronavirus.be/nl/.

 

Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland van 4 “substantieel” naar niveau 3 “aanzienlijk” van de 5 verlaagd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden om het dreigingsniveau op niveau 3 te behouden.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

 

Criminaliteit

Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.
Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).

Naar aanleiding van het hoog aantal incidenten tijdens de jaarwisseling van 2020 worden knalvuurwerk en vuurpijlen sinds dit jaar verboden voor consumenten. De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft verder ook betrekking op de strengere beteugeling van illegaal vuurwerk en de bestrijding van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.