Nederland

kaart Nederland

 

Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.

Met "Overzeese gebieden" wordt bedoeld de eilanden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire-Saint-Eustache en Saba ("ABC-BES"), verbonden met het Koninkrijk der Nederlanden, maar geen leden van de Europese Unie.
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Sinds 8 augustus 2021 gelden er nieuwe regels voor reizigers vanaf 12 jaar die vanuit een geel land (waaronder België) Nederland inreizen. Ook deze reizigers zullen worden gevraagd een coronabewijs te tonen. Reist u vanuit een hoogrisicogebied (kleurcode oranje)? Dan is het sterk aangeraden om bij uw binnenkomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Reist u vanuit een zeerhoogrisicogebied (kleurcode rood)? Dan geldt een verplichte quarantaine.

Vanwege het toenemend aantal besmettingen heeft Nederland besloten om extra maatregelen in te voeren van 10 juli 2021 tot minstens 19 september 2021. Dit betreft voornamelijk de horeca en evenementensector. Het gebruik van vaste zitplaatsen en het houden van 1,5m afstand is verplicht. Waar afstand houden niet lukt (bv. het openbaar vervoer, het voortgezet onderwijs, evenementen en festivals), geldt de mondkapjesplicht of kan men alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Bij medische klachten blijft u thuis en laat u zich testen.

Coronatoegangsbewijzen

 • Sinds 8 augustus 2021 gelden er nieuwe regels voor reizigers vanaf 12 jaar die vanuit een geel land (waaronder België) Nederland inreizen. Ook deze reizigers zullen worden gevraagd een coronabewijs te tonen.

 • Een coronabewijs is een negatieve testuitslag (zie voorwaarden hieronder), een vaccinatiebewijs van minimaal 14 dagen oud of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud.

 • Sinds 1 juli 2021 is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. U kunt van de internationale QR-code gebruik maken om te reizen of om toegang te krijgen tot sommige locaties.

Reis- en quarantainemaatregelen

 • Reizigers uit België (kleurcode geel) hoeven niet in quarantaine als ze Nederland binnentreden.
 • Reist u vanuit een hoogrisicogebied (kleurcode oranje)? Dan is het sterk aangeraden om bij binnenkomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Reist u vanuit een zeerhoogrisicogebied (kleurcode rood)? Dan is de quarantaine verplicht. Als de testuitslag op de 5de dag negatief is, kan u de quarantaine verbreken. Zie hier voor meer info.

 • Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering: bv. grenswerkers, grensstudenten, personen die alleen door Nederland rijden zonder te stoppen of die minder dan 12 uur in Nederland verblijven. Bekijk hier de volledige lijst van reisdoelen waarvoor u de quarantaine mag onderbreken. 

 • Alle passagiers (vanaf 13 jaar) die van en naar Nederland vliegen moeten voor het instappen een gezondheidsverklaring invullen.

 • Het niet-medische mondkapje blijft verplicht in het openbaar vervoer voor iedereen van 13 jaar of ouder.

 • Sinds 15 mei 2021 heeft Nederland de lijst met uitzonderingen op het EU-inreisverbod weer uitgebreid. De volledige lijst vindt u op deze website.

Verplichte negatieve testuitslag

 • Sinds 8 augustus 2021 gelden er nieuwe regels voor reizigers vanaf 12 jaar die vanuit een geel land (waaronder België) Nederland inreizen. Ook deze reizigers zullen worden gevraagd een coronabewijs te tonen.

 • Reist u naar Nederland en wenst u een testbewijs laten zien? Dan gelden de volgende voorwaarden: een negatieve PCR/NAAT-test niet ouder dan 48 uur, of een negatieve antigeentest niet ouder dan 24 uur. Deze maatregel geldt voor iedereen die 12 jaar is of ouder. 
 • Deze maatregel geldt voor reizen per vliegtuig, ferry, schip, internationale trein en bus, auto, motor of ander eigen vervoer.

 • Er gelden uitzonderingen voor bv. grenswerkers, grensstudenten, personen die minder dan 12 uur in Nederland verblijven. Bekijk alle uitzonderingen op de verplichte negatieve testuitslag.

 • Personen die positief blijven na coronabesmetting maar geen klachten meer hebben, mogen onder voorwaarden naar Nederland reizen (zie de lijst met uitzonderingen hierboven).

 • Passagiers die vanuit een land met een zorgwekkende virusvariant per vliegtuig of boot naar Nederland reizen dienen sinds 8 augustus 2021 een negatieve PCR/NAAT-test van maximum 24 uur oud voor vertrek te laten zien. Voor passagiers met eigen vervoer of met internationale trein of bus dient de negatieve PCR/NAAT-test maximaal 48 uur oud voor vertrek te zijn.

Horeca en evenementen

 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn weer open. Sinds 10 juli 2021 moet de horeca tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends sluiten. Men moet een vaste zitplaats innemen en anderhalve meter afstand houden. Reservatie, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.

 • Sinds 10 juli 2021 moeten discotheken en nachtclubs opnieuw hun deuren sluiten.

 • De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Waar afstand houden niet lukt (bv. het openbaar vervoer, het voortgezet onderwijs, evenementen en festivals), geldt de mondkapjesplicht of kan men alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

 • Vanaf 14 augustus 2021 zijn kleinschalige culturele evenementen (max 750 personen) onder strikte voorwaarden, zoals vaste zitplaatsen of het werken met coronatoegangsbewijzen weer toegestaan. Neem contact op met de organisatoren voor meer informatie hierover.

 • Sportwedstrijden zijn onder voorwaarden, zoals vaste zitplaatsen of het werken met een coronatoegangsbewijs, toegestaan

 • Bij uitvaarten en huwelijksvolstrekkingen gelden er geen maximumaantal bezoekers. Wel moeten de gasten 1,5 meter afstand houden. Voor feesten of recepties in horecagelegenheden, zalencentra of op terrassen gelden de regels die daar van toepassing zijn.

Het wordt aanbevolen om de instructies van de Nederlandse autoriteiten op te volgen via deze website. De Nederlandse overheid heeft ook een infolijn geopend over het coronavirus: +31 800 1351.

Voor meer informatie over de maatregelen in België, gelieve deze website te raadplegen https://www.info-coronavirus.be/nl/.

 

OVERZEESE GEBIEDEN

Curaçao: Het blijft mogelijk om naar Curaçao te reizen, maar reizigers dienen zich te houden aan de geldende maatregelen. Alle reizigers vanuit een land met kleurcode oranje (hoog risico), waaronder België, en geel (laag risico) moeten 3 dagen na aankomst op Curaçao een antigeentest ondergaan. Elke passagier moet ten minste 48 uur voor vertrek de afspraak hiervoor regelen en betalen. Alle passagiers dienen een PCR-test (maximaal 72 uur voor de reis naar Curaçao) of een antigeentest (niet ouder dan 24 uur voor de vlucht) te ondergaan, en een Passenger Locator Card (PLC) in te vullen via https://dicardcuracao.com. Zie voor verdere inlichtingen op https://gobiernu.cw/nl/mededelingen-over-het-coronavirus/.

Aruba: Om naar Aruba te reizen zijn passagiers verplicht voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring te uploaden en een immigratiekaart in te vullen. Reizigers vanaf 15 jaar (ook personen die al gevaccineerd zijn) dienen een negatieve COVID-19-PCR-test niet ouder dan 72 uur te laten zien en een COVID-19-reisverzekering af te sluiten. Passagiers die naar Aruba reizen en binnen 24 uur terugkeren naar Curaçao hoeven geen PCR-test of antigeentest uit te voeren voor terugkeer naar Curaçao. Zie www.edcardaruba.aw. Voor andere informatie, klik hier.

Bonaire: Passagiers uit alle landen kunnen naar Bonaire reizen. Reizigers uit een hoogrisicoland, waaronder België, dienen een negatief NAAT (PCR)-testresultaat (max. 24 uur voor vertrek) of een negatief NAAT (PCR)-testresultaat (max. 48 uur voor vertrek) én een negatief resultaat van een antigeentest (direct bij aankomst in Bonaire) voor te leggen. Gevaccineerde personen dienen enkel een negatieve NAAT (PCR)-test (max 48uur voor vertrek) te laten zien. Indien u vanuit een zeer hoogrisicoland (kleurcode rood) reist, dient u ook 5 dagen na aankomst een gratis NAAT (PCR)-test te doen. Bovendien moeten reizigers een gezondheidsverklaring invullen ten vroegste 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek. Meer info op deze site.

Sint Maarten: Reizigers uit België worden toegelaten. Reizigers vanuit een hoogrisicoland, waaronder België, dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via deze website Ook moeten reizigers vanaf 10 jaar een negatief resultaat van een COVID-19-PCR-test (max. 72 uur oud) tonen bij aankomst en een verplichte reisverzekering afsluiten. Raadpleeg de website van de Regering van Sint Maarten voor meer info.

Saba: Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u via deze link kunt aanvragen. Passagiers uit hoogrisicolanden, waaronder België, worden gevraagd een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of een negatieve antigeentest (max. 48 uur oud) voor te leggen bij aankomst. Per 1 mei 2021 versoepelt Saba zijn inreismaatregelen. Gevaccineerde personen hoeven niet langer in quarantaine te gaan en voor andere reizigers wordt de quarantaine verminderd naar 5 dagen. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam Saba: http://www.sabagovernment.com/.

Sint Eustatius: Reizen naar Sint Eustatius is mogelijk. Passagiers uit hoogrisicolanden, waaronder België, worden gevraagd zich te registreren via deze link (min. 72 uur op voorhand), een gezondheidsverklaring in te vullen, een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) voor te leggen en 10 dagen in quarantaine te gaan bij aankomst. Men kan alleen uit de quarantaine met een negatieve exit test. Gevaccineerde personen hoeven maar 5 dagen in quarantaine (incl. exit test) te gaan. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam.

 

 

Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland van 4 “substantieel” naar niveau 3 “aanzienlijk” van de 5 verlaagd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden om het dreigingsniveau op niveau 3 te behouden.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

 

Criminaliteit

Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.
Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).

Naar aanleiding van het hoog aantal incidenten tijdens de jaarwisseling van 2020 worden knalvuurwerk en vuurpijlen sinds dit jaar verboden voor consumenten. De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft verder ook betrekking op de strengere beteugeling van illegaal vuurwerk en de bestrijding van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.

 

Overzeese gebieden

De criminaliteit was op deze eilanden steeds van een laag tot gemiddeld niveau. Op Curaçao moeten we echter de laatste maanden een merkbare stijging van home jackings vaststellen: 2 woningen van Belgische verblijfhouders op Curaçao werden de laatste maanden het slachtoffer van een gewapende overval.

Drugsgerelateerde criminaliteit neemt ook toe; reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn hierbij niet betrokken te raken. Onder geen beding mag men aanvaarden goederen voor onbekenden te vervoeren.

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en uitzonderlijk beroving) richt zich niet in het bijzonder tegen buitenlanders, maar wel tegen personen die tekenen van materiële welstand vertonen (in het openbaar dragen van juwelen, dure ICT-tools, enz).

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (juwelen, dure ICT-tools);
 • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
 • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak , laat de originelen in de kluis van uw hotel;
 • laat geen waardevolle voorwerpen of documenten achter in uw (huur)auto;
 • indien u beroofd wordt, bied geen weerstand en geef de voorwerpen af die men vraagt;
 • contacteer meteen de ambassade en het consulaat ingeval van geschillen met de ordediensten