Nepal

kaart Nepal

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

1. Lokale maatregelen en info

Door de COVID-19-pandemie worden van en naar Nepal nog steeds slechts een beperkt aantal internationale vluchten toegelaten. Details over de toegelaten vluchten zijn terug te vinden op de website van de Civil Aviation Authority of Nepal. Annuleringen of opschortingen van deze vliegmogelijkheden blijven evenwel niet uit te sluiten.

Nepal is momenteel weer open voor toeristen mits zij op voorhand een visum hebben bekomen. Bijkomend moeten zij tevens een aantal COVID-19-regels in acht nemen, zoals het afleggen van een RT-PCR-test binnen de 72u voor vertrek, het invullen van bepaalde formulieren en het in acht nemen van een quarantaineperiode ter plaatse. Voor de meest actuele regels raden wij aan contact op te nemen met de Ambassade van Nepal in Brussel.

Er zijn in het land bovendien nog specifieke COVID-19-maatregelen van toepassing. Deze maatregelen worden geregeld gewijzigd. Personen ter plaatse worden dan ook aangeraden om de lokale regels goed op te volgen. Er wordt tevens sterk aangeraden een reis-, hospitalisatie- en repatriëringsverzekering te nemen vóór het vertrek.

 
2. Belgische maatregelen en info

Zie https://diplomatie.belgium.be/nl.

Informatie i.v.m. covidmaatregelen in België vindt u op https://www.info-coronavirus.be/nl/.

 

Nepal bevindt zich in een intens aardbevingsgebied. Twee zeer sterke aardbevingen (sterkte 7,9 en 7,3) gevolgd door verschillende naschokken troffen Nepal op 25 april en 12 mei 2015.

In het geval van een aardbeving wordt landgenoten aanbevolen om onmiddellijk contact op te nemen met vrienden en familieleden om hen gerust te stellen. In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden kunnen de Belgen bijstand vragen aan de ambassade in New Delhi of aan het Belgische ereconsulaat in Kathmandu.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via http://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Nepal bevindt zich in een politieke en institutionele overgangsperiode. In het land komen betogingen en algemene stakingen vaak voor. Deze kunnen spontaan en op korte termijn ontstaan met mogelijke grote gevolgen voor verplaatsingen in het land.

Tijdens algemene stakingen (zgn. `Bandhs') en protestacties zijn winkels en scholen gesloten en ligt het openbaar verkeer stil. Het is dus sterk aangeraden in dergelijke situaties discreet te blijven en iedere vorm van samenscholingen te mijden.

Vooraleer te reizen wordt sterk aangeraden om advies in te winnen over de veiligheidssituatie bij lokale instanties, inclusief reisorganisatoren. Dit geldt in het bijzonder voor reizigers die trekkings, reizen doorheen het Teraigebied of het uiterste oosten van Nepal plannen. Reizigers worden ten sterkste aangeraden een beroep te doen op ervaren gidsen of betrouwbare lokale reisbureaus en een goede reisverzekering (medische zorgen en repatriëring) af te sluiten alvorens de reis aan te vangen, vooral als men risicovolle activiteiten plant.

 

Terreurdreiging

De terreurdreiging in het algemeen is na het beëindigen van tien jaar interne gewapende conflicten afgenomen. Kleine aanslagen en andere vormen van terreur blijven zowel vooral in afgelegen gebieden als in de Kathmanduvallei wel mogelijk. Al blijft waakzaamheid blijft dus geboden.

Het risico gerelateerd aan de aanwezigheid van landmijnen op of langs bruggen en wegen, vooral in een aantal afgelegen gebieden van het land, is een andere erfenis uit het recente verleden.

Hoewel de buitenlandse toeristen geen onmiddellijk doelwit vormen van eventueel geweld en aanslagen, lopen zij wel het risico om zich op het verkeerde ogenblik op de verkeerde plaats te bevinden. De gevallen waarbij buitenlanders gewond werden zijn zeldzaam, maar niet onbestaande.

 

Criminaliteit

Ernstige criminaliteit is beperkt in Nepal.
 
Kleine straatcriminaliteit (gauwdiefstal, racketing of het bekogelen van de wagen door straatbendes) kan -zij het niet frequent- in de grootstad en toeristische plaatsen voorkomen. Voorzichtig en in de mate van het mogelijke kalm reageren is de boodschap.

Tijdens festivals en het festivalseizoen is verhoogde waakzaamheid geboden wegens verhoogd gevaar voor kleine criminaliteit, waaronder diefstal, inbraken en straatgeweld.

In Kathmandu dienen vrouwen verhoogde waakzaamheid uit te oefenen, in het algemeen is het zich ’s nachts alleen op straat begeven af te raden. In Thamel, Sanepa en Kupondol (Kathmandu) hebben in het verleden verkrachtingen van buitenlandse vrouwelijke toeristen plaatsgevonden.