Nicaragua

kaart Nicaragua

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Nicaragua. Reizigers naar Nicaragua moeten binnen 72 uur na aankomst in het land een PCR-test overleggen, naast het originele internationale vaccinatiecertificaat met een injectie voor gele koorts van meer dan zes dagen oud. Het is echter noodzakelijk om het resultaat van deze test ten minste 36 uur voor de geplande vluchtdatum naar de luchtvaartmaatschappij of het reisbureau te sturen met de volgende informatie: naam van de passagier, vluchtreserveringscode, geboortedatum, paspoortnummer en vervaldatum. De reiziger wordt ook door de luchtvaartmaatschappij gevraagd om een ​​elektronisch formulier in te vullen dat bestemd is voor de lokale Migratieautoriteiten.

Sinds 9 april 2020 hebben alle luchtvaartmaatschappijen echter hun vluchten van en naar Managua opgeschort. Alleen Avianca, Eastern Airlines en COPA Airlines hebben momenteel hun vluchten naar Managua hervat.

Sinds 5 april 2021 is de grens met Costa Rica weer geopend, onder voorbehoud van naleving van sanitaire maatregelen voor zowel het betreden als het verlaten van Costa Ricaans grondgebied - https://www.migracion.go.cr/Paginas/Apertura-Paulatina-de-Fronteras.aspx

 

De veiligheidssituatie is verbeterd, maar verhoogde waakzaamheid blijft nodig. Indien mogelijk is het beter om niet-noodzakelijke reizen te vermijden aangezien er sinds het geweld van april 2018 toch een aanzienlijk veiligheidsrisico blijft bestaan.

Informeer u steeds grondig over de laatste ontwikkelingen ter plaatse via de lokale en internationale media.

Vermijd drukte en demonstraties.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Verhoogde waakzaamheid blijft nodig aangezien er  een aanzienlijk veiligheidsrisico blijft bestaan,  hoewel sinds het geweld van april 2018 en de daaropvolgende maanden  de veiligheidssituatie is verbeterd.

Vermijd  bijeenkomsten en demonstraties. Voor buitenlanders is het wettelijk verboden om politieke actie te voeren of mee te doen aan protesten of demonstraties of om hulp te bieden aan demonstranten. Dit kan leiden tot arrestatie.

Tijdens demonstraties kunnen wegen worden geblokkeerd. Dit geldt ook voor de wegen van en naar de luchthaven van de hoofdstad Managua.

Informeer u steeds grondig over de laatste ontwikkelingen per regio via de lokale en internationale media

 
Criminaliteit

Nicaragua heeft lagere criminaliteitscijfers dan de buurlanden. Criminaliteit blijft echter een realiteit in Nicaragua. Zowel toeristen als de lokale bevolking kunnen het slachtoffer zijn van diefstal, seksuele agressie  en roofovervallen.

In 2015 werden verschillende gevallen van verkrachting gemeld, vaak op toeristische plaatsen of stranden die overdag druk bezocht worden maar er op bepaalde tijdstippen verlaten bijliggen. Andere gevallen werden gemeld nadat iemand het vertrouwen van de toeristen gewonnen had. De slachtoffers zijn niet exclusief vrouwen, ook koppels worden soms geviseerd.

In de hoofdstad Managua komt meer diefstal voor dan elders in het land, in het bijzonder in de wijk rond de oude kathedraal. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van het openbaar vervoer of taxi's, vooral rond markten in de hoofdstad (Huembes, Oriental, etc.) en busstations (Ticabus). Toeristen kunnen worden benaderd door iemand die aanbiedt om een ​​privévoertuig of taxi te delen om de kosten te verlagen, wat ten zeerste wordt  afgeraden om hier op in te gaan vanwege het risico op afpersing of gedwongen opsluiting. Het wordt ook ten zeerste afgeraden om een ​​taxi te laten stoppen om andere reizigers op te halen. Ook in de andere grote steden zoals Granada en León neemt de criminaliteit toe. 

Op markten, ook in andere steden, en in achtergestelde buurten dient men op zijn hoede te zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Wie individueel wil reizen in minder toeristische gebieden, vraagt best raad aan het ereconsulaat in Managua en/of aan de plaatselijke autoriteiten.

Let in het bijzonder op aan de Caraïbische kust (onder andere Bluefields en Puerto Cabezas), op Corn Island en Little Corn Island en op het nabijgelegen eiland San Andrés (dat tot Colombia behoort). Hier  zijn onder meer vaak problemen gerelateerd aan drugshandel. Ook in andere toeristische plaatsen aan de Pacifische kust zoals San Juan del Sur werden problemen gemeld. Op Corn Island en Little Corn Island is de politieaanwezigheid minimaal.Kleine gewapende bendes maken de wegen onveilig in de noordelijke Triángulo Minero (mijnendriehoek), de Noord-Atlantische Autonome Regio (R.A.A.N.) en in en rond de steden Siuna, Rosita en Bonanza. Reizen in deze gebieden wordt afgeraden.

Verhoogde waakzaamheid wegens criminaliteit is ook vereist in de andere autonome regio aan de Atlantische kust (R.A.A.S.), vooral buiten de steden in bosgebieden, in de berggebieden Jinotega en Matagalpa en aan de grensovergangen.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Logeer enkel in hotels van lage categorie (budgethotels) op aanbeveling van vertrouwenspersonen en doe niet aan wildkamperen;
 • Neem geen taxi’s op straat, maar maak gebruik van radiotaxi’s. Ga niet in op voorstellen van personen die voor u een informele taxi willen bellen en onderhandel met uw taxi op voorhand een prijs om zonder medepassagiers vervoerd te worden.
 • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Vermijd verlaten stranden en uitkijkpunten, zeker bij of na zonsondergang
 • Draag uw documenten op uw lichaam; in Nicaragua is het verplicht uw paspoort steeds bij u te hebben. Neem een kopie van uw paspoort en inreisstempel om in geval van diefstal of verlies uw aangifte te vergemakkelijken;
 • Reis niet na zonsondergang;
 • Bied bij een overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken;
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen;
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent