Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Nieuw-Zeeland heeft een 5-stappenplan aangekondigd voor het heropenen van de internationale grenzen voor volledig gevaccineerde reizigers, zie deze website. Het plan prioriteert het terugkeren van Nieuw-Zeelandse staatsburgers en permanente inwoners en het heropenen van bepaalde visacategorieën om arbeidsmarkttekorten aan te vullen. De laatste stap, vanaf oktober 2022, ziet ook het openen van de internationale grenzen voor alle toeristen. Vaccinatie-, test- en quarantainevereisten voor binnenkomende reizigers staan op bovenstaande website beschreven.

Sinds 2 mei 2022 kunnen gevaccineerde reizigers die reizen met een paspoort van één van de ‘visa waiver’ landen (waaronder België) terug naar Nieuw-Zeeland reizen. Zij dienen wel in het bezit te zijn van een NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority), dat op voorhand online aan te vragen is. Meer informatie over NZeTA op https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta.

Controleer op de website van New Zealand Immigration of u in aanmerking komt (en vanaf wanneer) om het land binnen te reizen. Reizigers dienen voor hun vertrek online een Traveller Declaration in te vullen, die vervolgens na goedkeuring recht geeft op een digitale Traveller Pass die moet voorgelegd worden aan de grens.

Vanaf 2 december 2021 ging Nieuw-Zeeland over op een “traffic light system” voor de plaatselijke COVID-19 maatregelen. Het actuele niveau en de geldende maatregelen staan beschreven op deze website.

Vanaf 15 november 2021 werd het vaccinatiecertificaat van Nieuw-Zeeland door de Europese Commissie equivalent verklaard met het EU Digitaal Covid Certificaat. Omgekeerd wordt het EU Digitaal Covid Certificaat nu ook erkend in Nieuw Zeeland.

Meer informatie over de situatie betreffende het Coronavirus in Nieuw-Zeeland is beschikbaar op deze website. We raden reizigers aan hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig de handen te wassen. Als symptomen optreden zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden en/of spierpijn, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

De FOD Volksgezondheid België heeft een site gewijd aan coronavirus online gezet.

 

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid 

IIn het algemeen is Nieuw-Zeeland een veilig land, zonder uitgesproken criminaliteit. Ook het gevaar van terreurdaden is gering, ondanks de recente terroristische aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch in maart 2019. De regering paste het dreigingsniveau voor terrorisme in de nasleep van de aanslag van 15 maart 2019 naar 'hoog' aan, om het vervolgens in april 2019 opnieuw te verlagen tot 'medium'.

Reizigers naar Nieuw-Zeeland worden toch aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de inlichtingen en raadgevingen van de overheid van Nieuw-Zeeland op te volgen.

 
Criminaliteit

Zoals elders ter wereld is het aan te raden voorzorgen te nemen tegen straatcriminaliteit, zakkenrollen en diefstal (reisdocumenten, kredietkaarten, geld, dure foto- en filmapparaten e.d.). Laat geen eigendommen achter in uw voertuig, vooral niet in de buurt van toeristische trekpleisters en stranden.

Het noodnummer in Nieuw-Zeeland is 111 > When to call 111.