Niger

kaart Niger

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Niger is ten zeerste afgeraden.

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Op 19/03/2020 werd een eerste geval van Covid-19 vastgesteld in Niger en ondertussen staat de teller op meer dan 2.000. Sinds begin november is er sprake van een tweede golf en  de volgende maatregelen blijven tot nader order nog steeds van kracht:  

 1. Verbod op samenscholingen van meer dan 50 personen.
 2. Verplichte hygiënische maatregelen, met inbegrip van het respecteren van minimaal 1 meter afstand tussen personen en het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving.

Sinds 1 augustus zijn de internationale luchthavens heropend, en beginnen de internationale luchtvaartmaatschappijen langzaamaan hun commerciële vluchten te hernemen. Er zijn evenwel strikte maatregelen voor zowel aankomende als vertrekkende reizigers van kracht:

 1. Aankomende reizigers moeten een negatief COVID-19 testresultaat van minder dan 72u oud kunnen voorleggen; zo niet geldt er een boete van €500 en moet men op eigen kosten ter plaatse zowel een COVID-sneltest als een PCR-test ondergaan en zichzelf in quarantaine plaatsen op een afgesproken locatie tot het resultaat gekend is; reizigers die positief testen worden automatisch in een behandelingscentrum ondergebracht.
 2. Aankomende reizigers dienen een thuisquarantaine van 7 dagen te respecteren. Voor korte verblijven (minder dan 14 dagen) wordt hierop een uitzondering gemaakt. Op de zevende dag dienen zij zich gratis te laten testen in de ‘Village chinois’.
 3. Vertrekkende reizigers moeten eveneens een negatief COVID-19 testresultaat van minder dan 72u oud voorleggen; hiertoe kunnen zij het CERMES contacteren om een afspraak te maken voor een PCR testafname via één van de volgende telefoonnummers 20752040/ 20752045/ 88526448/ 80090111 en dit tussen 8u en 17u.

  Wij raden onze landgenoten in Niger aan om thuis te blijven, dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen, en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. De Belgische FOD Volksgezondheid creëerde een webpagina m.b.t. Covid-19 virus, te raadplegen via https://www.info-coronavirus.be/nl

   

  Om veiligheidsredenen worden alle niet-essentiële reizen naar Niger afgeraden, met uitzondering van reizen naar de steden Niamey en Dosso. In deze steden is verhoogde waakzaamheid geboden.

  Alle reizen in de grenszones met Mali, Burkina Faso en Nigeria worden afgeraden. Alle verplaatsingen in de woestijnzones van het noorden en het oosten van het land zijn eveneens afgeraden.

  Alle verplaatsingen in de richting van Burkina Faso, over de weg via Tera zowel als via Makalondi, worden afgeraden.

  Het bezoeken van het Park W en het giraffenpark van Kouré wordt uitdrukkelijk afgeraden.

  Belgen die in Niger verblijven of er toekomen, worden verzocht om hun aanwezigheid te melden via de portaalsite https://travellersonline.diplomatie.be of per telefoon en/of per e-mail (tel: +227.20.739.418, +227.20.735.469 - mail: niamey@diplobel.fed.be) aan de Ambassade in Niamey.
   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Actualiteit

  In het giraffenpark in Kouré in de regio Tillabéry op 60 km van Niamey werden op 9 augustus 2020 twee Nigerezen en zes Fransen vermoord door gewapende personen op moto’s, vermoedelijk jihadisten. Omwille van deze aanslag en om onderzoek naar de daders te kunnen uitvoeren heeft de Nigerese overheid beslist de noodtoestand die reeds in grote delen van het land van kracht is uitgebreid naar de departementen Kollo en Balleyara.. Ten gevolge van deze aanslag wordt het deelnemen aan populaire activiteiten voor expats buiten de stad Niamey, zoals de ‘Hash’ wandelgroep en uitstappen naar ‘La Dune’, afgeraden.

  Daarenboven verboden de Nigerese autoriteiten aan expats de regio Niamey te verlaten zonder gewapende escorte. Deze regel blijft tot nader order van kracht.

  De binnenlandse politieke toestand in het land is momenteel gespannen. Niger houdt op 13 december lokale verkiezingen, gevolgd door presidentiele en legislatieve verkiezingen op 27 december. Politieke stakingen en betogingen vallen niet uit te sluiten, vooral in de grote steden zoals Niamey. Belgen ter plaatse worden verzocht extra waakzaam te zijn en mogelijke samenscholingen en betogingen te mijden, in het bijzonder tijdens deze gevoelige verkiezingsperiode.


  In de regio Diffa is Niger in oorlog tegen Boko Haram, een organisatie die trouw zweert aan de Islamitische Staat en bekend staat om aanvallen en aanslagen op de ordediensten en de bevolking. 

  Andere aanvallen op Nigerees grondgebied worden uitgevoerd door gewapende groepen uit Noord-Mali. Meerdere dodelijke aanvallen tegen de Nigerese veiligheidsdiensten hebben in 2017 en 2018 plaatsgevonden. 

  Meer recentelijk hebben aanvallen in de grenszone met Burkina Faso, meer specifiek rond Téra en Torodi, plaatsgevonden. Tijdens de tweede helft van 2018, werden een ontvoering uitgevoerd in het Zuidelijk gedeelte van deze grenszone.

  Ten gevolge van deze onveiligheid riep de Nigerese overheid de noodtoestand uit in de regio’s Diffa en Tillabéry alsook in de departementen grenzend aan Noord-Mali in de regio Tahoua.

  Ten gevolge van opflakkerend geweld in noordwest-Nigeria sinds 2019 wordt de zuidgrens van Niger bedreigd door gewapende bandieten, vooral in de regio Maradi.


  Algemene veiligheid 

  In het algemeen moeten Belgen die zich thans in Niger bevinden of er toekomen, steeds uiterst waakzaam zijn en zich inlichten over de veiligheidstoestand alvorens zich ergens heen te begeven. Verplaatsingen dienen enkel te gebeuren wanneer ze onontbeerlijk zijn en gepaard gaan met de gepaste veiligheidsmaatregelen (zie hieronder).

  Landgenoten die zich in Niger bevinden, wordt aangeraden enkel op permanente basis te verblijven in de steden Niamey of Dosso. Bij een verplaatsing naar het binnenland wordt steeds de voorkeur gegeven aan verplaatsingen per vliegtuig, ondanks het risico op de annulatie van een vlucht, waardoor het verblijf in het binnenland met enkele dagen kan worden verlengd. 

  Als een reis over de weg onvermijdelijk is, dan wordt het sterk aangeraden om zich te beperken tot bepaalde stukken van de nationale hoofdwegen en dit tussen zonsopgang en zonsondergang: tussen Niamey en Dosso (Nationale 1), tussen Dosso en Gaya (Nationale 7), tussen Dosso en Zinder (Nationale 1) tussen Niamey en Gothèye (Nationale 4) en tussen Konni en Tahoua (Nationale 29).

  Voor elke verplaatsing over de weg wordt aanbevolen om met minstens 2 voertuigen te reizen en om er zich van te verzekeren dat de voertuigen in goede staat zijn. In ieder geval dient gevolg te worden gegeven aan de instructies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten. Verplaatsingen ’s nachts worden afgeraden.

  Gezien de terroristische dreiging die in de regio blijft bestaan, wordt reizen over de weg tussen Niger en Mali, Burkina Faso, Nigeria, Tsjaad, Libië of Algerije ten zeerste afgeraden.

  De volgende voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden in de verschillende regio’s van het Nigerese binnenland:

  Regio Niamey

  Het is aangeraden zich na zonsondergang niet te voet te verplaatsen,

  Het deelnemen aan populaire activiteiten voor expats buiten de stad, zoals de ‘Hash’ wandelgroep en uitstappen naar ‘La Dune’, wordt afgeraden.

  Regio Dosso:

  Alle reizen in het departement Falmey en binnen een straal van 30 km van park W worden afgeraden.

  Het is aangeraden zich niet na zonsondergang te verplaatsen, behalve in de stad Dosso.

  In de departementen Boboye, Dioundion, Tibiri, Gaya, Dosso, Loga en Doutchi is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey – Zinder) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30)  te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Tillabéry: 

  Alle reizen in de departementen Bankilaré, Ayorou, Téra, Torodi, Ouallam, Banibangou, Say, Abala, noord-Tillabéry west-Gothèye en noord-Fillingué worden afgeraden.

  In het departement Tillabéry worden reizen ten noorden van de stad Tillabéry afgeraden.

  In het departement Filingué worden reizen ten noorden van de stad Filingué afgeraden.

  In het departement Gothèye worden reizen ten westen van Dargol, in de grensregio met Burkina Faso, afgeraden.

  In de zuidelijke helft van Tillabery (met inbegrip van de stad Tillabéry),  de oostelijke helft van Gothèye en het zuiden van Filingué, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, tijdens de drukste uren (09:30 tot 16:30), behalve op de nationale weg N1.

  In het departement Tagazar en Kollo is het aangeraden zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30)  te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.
   

  Regio Tahoua:

  Alle reizen in departementen Abalak, Tilia, Tchin-Tabaraden, de noordwestelijke helft van Tahoua en Tassara, worden afgeraden.

  In het departement Birni N'Konni worden alle reizen ten zuiden van de N1 tussen Dosso en Maradi afgeraden.

  In het departement Birni N'Konni ten noorden van de N1 en de zuidoostelijke helft van Tahoua , is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, overdag tijdens de drukste uren (09:30 tot 16:30)

  In de departementen Bagaroua, Illéla, Malbaza, Madaoua, Bouza en Keita, is het aangeraden – behalve op de nationale wegen N1 (Niamey – Maradi) en 29 (Konni - Tahoua) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30)  te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Maradi:

  Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden.

  In de regio Maradi is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey – Zinder) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30) te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Zinder:

  Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden.

  Alle reizen in het departement Tesker worden afgeraden.

  In het departement Gouré worden alle reizen ten zuiden van de hoofdweg tussen Zinder en Diffa afgeraden.

  In de departementen Belbegi, Tanout en Gouré (ten nooden van de hoofdweg), is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, overdag tijdens de drukste uren (09:30 tot 16:30)

  In de departementen Magaria, Matameye, Mirriah, Dungass, Takeita, en Damagaran Takaya, is het aangeraden – behalve op de nationale weg 1 (Niamey – Zinder) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30) te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Agadez:

  Alle reizen de departementen Arlit, Ingall, Iférouaneen de oostelijke helft van Tchirozérine worden afgeraden.

  In  het departement Aderbissinat en in de westelijke helft van departement Tchirozérine, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, tijdens drukste uren (09:30 tot 16:30).

  Regio Diffa:

  Alle reizen in de departementen Bosso, Diffa (uitgezonderd de stad Diffa), Goudoumaria, Nguigmi, Ngourti en Maine-Soroa worden afgeraden.

  In de stad Diffa is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, overdag tijdens drukste uren (09:30 tot 16:30).
   

  Overzichtstabel:

  Ter herinnering, voor elke verplaatsing buiten de grote steden wordt aanbevolen om met minstens 2 voertuigen te reizen.

  Regio

  Departement

  Reisadvies

  Agadez

  Stad

  Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Agadez

  Aderbissinat

  Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Agadez

  Bilma

  Afgeraden

  Agadez

  Iferouane

  Afgeraden

  Agadez

  Ingall

  Afgeraden

  Agadez

  Tchirozérine

  Oostelijke helft afgeraden. Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Agadez

  Arlit

  Afgeraden

  Diffa

  Stad

  Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Diffa

  Bosso

  Afgeraden

  Diffa

  Diffa

  Afgeraden

  Diffa

  Goudoumaria

  Afgeraden

  Diffa

  Maïné-Soroa

  Afgeraden

  Diffa

  Ngourti

  Afgeraden

  Diffa

  N’Guigmi

  Afgeraden

  Dosso

  Stad

   

  Dosso

  Boboye

  Reizen tussen 8u30 en 17u30

  Dosso

  Doutchi

  Reizen tussen 8u30 en 17u30

  Dosso

  Dioundion

  Reizen tussen 8u30 en 17u30

  Dosso

  Dosso

  Reizen tussen 8u30 en 17u30**

  Dosso

  Falmey

  Afgeraden

  Dosso

  Gaya

  Reizen tussen 8u30 en 17u30**

  Dosso

  Loga

  Reizen tussen 8u30 en 17u30

  Dosso

  Tibiri

  Reizen tussen 8u30 en 17u30

  Maradi

  Stad

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Maradi

  Aguié

  Reizen tussen 08u30 en 17u30*

  Maradi

  Bermo

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Maradi

  Dakoro

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Maradi

  Gazaoua

  Reizen tussen 08u30 en 17u30*

  Maradi

  Guidan-Roumdji

  Reizen tussen 08u30 en 17u30*

  Maradi

  Madarounfa

  Reizen tussen 08u30 en 17u30*

  Maradi

  Mayahi

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Maradi

  Tessaoua

  Reizen tussen 08u30 en 17u30*

  Tahoua

  Stad

  Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Tahoua

  Abalak

  Afgeraden

  Tahoua

  Bagaroua

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Tahoua

  Birni N'Konni

  Reizen ten zuiden van N1 afgeraden. Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Tahoua

  Bouza

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Tahoua

  Illéla

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Tahoua

  Kéita

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Tahoua

  Madaoua

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Tahoua

  Malbaza

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Tahoua

  Tahoua

  Noordwestelijke helft afgeraden. Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Tahoua

  Tassara

  Afgeraden

  Tahoua

  Tchintabaraden

  Afgeraden

  Tahoua

  Tillia

  Afgeraden

  Tillabéri

  Stad

  Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Tillabéri

  Abala

  Afgeraden

  Tillabéri

  Ayorou

  Afgeraden

  Tillabéri

  Banibangou

  Afgeraden

  Tillabéri

  Bankilaré

  Afgeraden

  Tillabéri

  Filingué

  Afgeraden ten noorden van de stad Filingué. Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Tillabéri

  Gothèye

  Afgeraden ten westen van de stad Dargol. Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Tillabéri

  Kollo

  Reizen tussen 08u30 en 17u30, Kouré natuurpark afgeraden

  Tillabéri

  Ouallam

  Afgeraden

  Tillabéri

  Say

  Afgeraden

  Tillabéri

  Téra

  Afgeraden

  Tillabéri

  Tillabéry

  Afgeraden ten noorden van de stad Tillabéry. Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Tillabéri

  Tagazar

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Tillabéri

  Torodi

  Afgeraden

  Zinder

  Stad

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Zinder

  Belbegi

  Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Zinder

  Damagaran Takaya

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Zinder

  Dungass

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Zinder

  Takeita

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Zinder

  Tesker

  Afgeraden

  Zinder

  Gouré

  Afgeraden ten zuiden van de RN. Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Zinder

  Magaria

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Zinder

  Matamèye

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Zinder

  Mirriah

  Reizen tussen 08u30 en 17u30

  Zinder

  Tanout

  Reizen tussen 09u30 en 16u30

  Niamey

  Stad

   


  * In de regio’s Zinder en Maradi worden alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens afgeraden.

  ** Alle reizen binnen een straal van 30 km van park W worden afgeraden.
  De informatie in de bovenstaande tekst is gedetailleerder dan de informatie vervat in de overzichtstabel en heeft te allen tijde voorrang.