Niger

kaart Niger

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Niger is ten zeerste afgeraden.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Op 19/03/2020 werd een eerste geval van Covid-19 vastgesteld in Niger en ondertussen staat de teller op meer dan 1.100. Aan de hand van de officiële cijfers blijkt de verspreiding van het virus onder controle niettemin blijven de volgende maatregelen tot nader order nog steeds van kracht:  

  1. Verbod op samenscholingen van meer dan 50 personen.
  2. Verplichte hygiënische maatregelen, met inbegrip van het respecteren van minimaal 1 meter afstand tussen personen en het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving.

Sinds 1 augustus zijn de internationale luchthavens heropend, en beginnen de internationale luchtvaartmaatschappijen langzaamaan hun commerciële vluchten te hernemen. Er zijn evenwel strikte maatregelen voor zowel aankomende als vertrekkende reizigers van kracht:

  1. Aankomende reizigers moeten een negatief COVID-19 testresultaat van minder dan 72u  oud kunnen voorleggen; zoniet moet men op eigen kosten ter plaatse een Rapid COVID test en een PCR test ondergaan en zichzelf in quarantaine plaatsen op een precieze locatie tot het resultaat gekend is; reizigers die positief testen worden automatisch in een behandelingscentrum ondergebracht.
  2. Aankomende reizigers dienen een thuisquarantaine van 14 dagen te respecteren. Voor korte verblijven wordt hierop een uitzondering gemaakt.
  3. Vertrekkende reizigers moeten eveneens een negatief COVID-19 testresultaat van minder dan 72u oud voorleggen; hiertoe kunnen zij het CERMES contacteren om een afspraak te maken voor een PCR testafname via één van de volgende telefoonnummers 20752040/ 20752045/ 88526448/ 80090111 en dit tussen 8u en 17u.

Wij raden onze landgenoten in Niger aan om thuis te blijven, dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen, en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. De Belgische FOD Volksgezondheid creëerde een webpagina m.b.t. Covid-19 virus, te raadplegen via https://www.info-coronavirus.be/nl

 

Om veiligheidsredenen worden alle niet-essentiële reizen naar Niger afgeraden, met uitzondering van reizen naar de steden Niamey en Dosso. In deze steden is verhoogde waakzaamheid geboden.

Alle reizen in de grenszones met Mali, Burkina Faso en Nigeria worden afgeraden. Alle verplaatsingen in de woestijnzones van het noorden en het oosten van het land zijn eveneens afgeraden.

Alle verplaatsingen in de richting van Burkina Faso, over de weg via Tera zowel als via Makalondi, worden afgeraden.

Het bezoeken van het Park W en het giraffenpark van Kouré wordt uitdrukkelijk afgeraden.

Belgen die in Niger verblijven of er toekomen, worden verzocht om hun aanwezigheid te melden via de portaalsite https://travellersonline.diplomatie.be of per telefoon en/of per e-mail (tel: +227.20.739.418, +227.20.735.469 - mail: niamey@diplobel.fed.be) aan de Ambassade in Niamey.
 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

In het giraffenpark in Kouré in de regio Tillabéry op 60 km van Niamey werden op 9 augustus 2020 twee Nigerezen en zes Fransen vermoord door gewapende personen op moto’s, vermoedelijk jihadisten. Omwille van deze aanslag en om onderzoek naar de daders te kunnen uitvoeren heeft de Nigerese overheid beslist de noodtoestand die reeds in grote delen van het land van kracht is uitgebreid naar de departementen Kollo en Balleyara.. Ten gevolge van deze aanslag wordt het deelnemen aan populaire activiteiten voor expats buiten de stad Niamey, zoals de ‘Hash’ wandelgroep en uitstappen naar ‘La Dune’, afgeraden.

Daarenboven verboden de Nigerese autoriteiten aan expats de regio Niamey te verlaten zonder gewapende escorte. Deze regel blijft tot nader order van kracht.

De binnenlandse politieke toestand in de rest van het land is momenteel kalm, maar regelmatig vinden stakingen en betogingen plaats in de grote steden, vooral in de hoofdstad Niamey. Belgen ter plaatse worden verzocht mogelijke samenscholingen en betogingen te mijden.

In de regio Diffa is Niger in oorlog tegen Boko Haram, een organisatie die trouw zweert aan de Islamitische Staat en bekend staat om aanvallen en aanslagen op de ordediensten en de bevolking. 

Andere aanvallen op Nigerees grondgebied worden uitgevoerd door gewapende groepen uit Noord-Mali. Meerdere dodelijke aanvallen tegen de Nigerese veiligheidsdiensten hebben in 2017 en 2018 plaatsgevonden. 

Meer recentelijk hebben aanvallen in de grenszone met Burkina Faso, meer specifiek rond Téra en Torodi, plaatsgevonden. Tijdens de tweede helft van 2018, werden een ontvoering uitgevoerd in het Zuidelijk gedeelte van deze grenszone.

Ten gevolge van deze onveiligheid riep de Nigerese overheid de noodtoestand uit in de regio’s Diffa en Tillabéry alsook in de departementen grenzend aan Noord-Mali in de regio Tahoua.

Ten gevolge van opflakkerend geweld in noordwest-Nigeria sinds 2019 wordt de zuidgrens van Niger bedreigd door gewapende bandieten, vooral in de regio Maradi.


Algemene veiligheid 

In het algemeen moeten Belgen die zich thans in Niger bevinden of er toekomen, steeds uiterst waakzaam zijn en zich inlichten over de veiligheidstoestand alvorens zich ergens heen te begeven. Verplaatsingen dienen enkel te gebeuren wanneer ze onontbeerlijk zijn en gepaard gaan met de gepaste veiligheidsmaatregelen (zie hieronder).

Landgenoten die zich in Niger bevinden, wordt aangeraden enkel op permanente basis te verblijven in de steden Niamey of Dosso. Bij een verplaatsing naar het binnenland wordt steeds de voorkeur gegeven aan verplaatsingen per vliegtuig, ondanks het risico op de annulatie van een vlucht, waardoor het verblijf in het binnenland met enkele dagen kan worden verlengd. 

Als een reis over de weg onvermijdelijk is, dan wordt het sterk aangeraden om zich te beperken tot bepaalde stukken van de nationale hoofdwegen en dit tussen zonsopgang en zonsondergang: tussen Niamey en Dosso (Nationale 1), tussen Dosso en Gaya (Nationale 7), tussen Dosso en Zinder (Nationale 1) tussen Niamey en Gothèye (Nationale 4) en tussen Konni en Tahoua (Nationale 29).

Voor elke verplaatsing over de weg wordt aanbevolen om met minstens 2 voertuigen te reizen en om er zich van te verzekeren dat de voertuigen in goede staat zijn. In ieder geval dient gevolg te worden gegeven aan de instructies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten. Verplaatsingen ’s nachts worden afgeraden.

Gezien de terroristische dreiging die in de regio blijft bestaan, wordt reizen over de weg tussen Niger en Mali, Burkina Faso, Nigeria, Tsjaad, Libië of Algerije ten zeerste afgeraden.

De volgende voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden in de verschillende regio’s van het Nigerese binnenland:

Regio Niamey

Het is aangeraden zich na zonsondergang niet te voet te verplaatsen,

Het deelnemen aan populaire activiteiten voor expats buiten de stad, zoals de ‘Hash’ wandelgroep en uitstappen naar ‘La Dune’, wordt afgeraden.

Regio Dosso:

Alle reizen in het departement Falmey en binnen een straal van 30 km van park W worden afgeraden.

Het is aangeraden zich niet na zonsondergang te verplaatsen, behalve in de stad Dosso.

In de departementen Boboye, Dioundion, Tibiri, Gaya, Dosso, Loga en Doutchi is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey – Zinder) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30)  te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

Regio Tillabéry: 

Alle reizen in de departementen Bankilaré, Ayorou, Téra, Torodi, Ouallam, Banibangou, Say, Abala, noord-Tillabéry west-Gothèye en noord-Fillingué worden afgeraden.

In het departement Tillabéry worden reizen ten noorden van de stad Tillabéry afgeraden.

In het departement Filingué worden reizen ten noorden van de stad Filingué afgeraden.

In het departement Gothèye worden reizen ten westen van Dargol, in de grensregio met Burkina Faso, afgeraden.

In de zuidelijke helft van Tillabery (met inbegrip van de stad Tillabéry),  de oostelijke helft van Gothèye en het zuiden van Filingué, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, tijdens de drukste uren (09:30 tot 16:30), behalve op de nationale weg N1.

In het departement Tagazar en Kollo is het aangeraden zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30)  te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.
 

Regio Tahoua:

Alle reizen in departementen Abalak, Tilia, Tchin-Tabaraden, de noordwestelijke helft van Tahoua en Tassara, worden afgeraden.

In het departement Birni N'Konni worden alle reizen ten zuiden van de N1 tussen Dosso en Maradi afgeraden.

In het departement Birni N'Konni ten noorden van de N1 en de zuidoostelijke helft van Tahoua , is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, overdag tijdens de drukste uren (09:30 tot 16:30)

In de departementen Bagaroua, Illéla, Malbaza, Madaoua, Bouza en Keita, is het aangeraden – behalve op de nationale wegen N1 (Niamey – Maradi) en 29 (Konni - Tahoua) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30)  te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

Regio Maradi:

Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden.

In de regio Maradi is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey – Zinder) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30) te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

Regio Zinder:

Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden.

Alle reizen in het departement Tesker worden afgeraden.

In het departement Gouré worden alle reizen ten zuiden van de hoofdweg tussen Zinder en Diffa afgeraden.

In de departementen Belbegi, Tanout en Gouré (ten nooden van de hoofdweg), is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, overdag tijdens de drukste uren (09:30 tot 16:30)

In de departementen Magaria, Matameye, Mirriah, Dungass, Takeita, en Damagaran Takaya, is het aangeraden – behalve op de nationale weg 1 (Niamey – Zinder) – zich enkel op drukke uren (08:30 tot 17:30) te verplaatsen en na de autoriteiten ingelicht te hebben.

Regio Agadez:

Alle reizen de departementen Arlit, Ingall, Iférouaneen de oostelijke helft van Tchirozérine worden afgeraden.

In  het departement Aderbissinat en in de westelijke helft van departement Tchirozérine, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, tijdens drukste uren (09:30 tot 16:30).

Regio Diffa:

Alle reizen in de departementen Bosso, Diffa (uitgezonderd de stad Diffa), Goudoumaria, Nguigmi, Ngourti en Maine-Soroa worden afgeraden.

In de stad Diffa is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, overdag tijdens drukste uren (09:30 tot 16:30).
 

Overzichtstabel:

Ter herinnering, voor elke verplaatsing buiten de grote steden wordt aanbevolen om met minstens 2 voertuigen te reizen.

Regio

Departement

Reisadvies

Agadez

Stad

Reizen tussen 09u30 en 16u30

Agadez

Aderbissinat

Reizen tussen 09u30 en 16u30

Agadez

Bilma

Afgeraden

Agadez

Iferouane

Afgeraden

Agadez

Ingall

Afgeraden

Agadez

Tchirozérine

Oostelijke helft afgeraden. Reizen tussen 09u30 en 16u30

Agadez

Arlit

Afgeraden

Diffa

Stad

Reizen tussen 09u30 en 16u30

Diffa

Bosso

Afgeraden

Diffa

Diffa

Afgeraden

Diffa

Goudoumaria

Afgeraden

Diffa

Maïné-Soroa

Afgeraden

Diffa

Ngourti

Afgeraden

Diffa

N’Guigmi

Afgeraden

Dosso

Stad

 

Dosso

Boboye

Reizen tussen 8u30 en 17u30

Dosso

Doutchi

Reizen tussen 8u30 en 17u30

Dosso

Dioundion

Reizen tussen 8u30 en 17u30

Dosso

Dosso

Reizen tussen 8u30 en 17u30**

Dosso

Falmey

Afgeraden

Dosso

Gaya

Reizen tussen 8u30 en 17u30**

Dosso

Loga

Reizen tussen 8u30 en 17u30

Dosso

Tibiri

Reizen tussen 8u30 en 17u30

Maradi

Stad

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Maradi

Aguié

Reizen tussen 08u30 en 17u30*

Maradi

Bermo

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Maradi

Dakoro

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Maradi

Gazaoua

Reizen tussen 08u30 en 17u30*

Maradi

Guidan-Roumdji

Reizen tussen 08u30 en 17u30*

Maradi

Madarounfa

Reizen tussen 08u30 en 17u30*

Maradi

Mayahi

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Maradi

Tessaoua

Reizen tussen 08u30 en 17u30*

Tahoua

Stad

Reizen tussen 09u30 en 16u30

Tahoua

Abalak

Afgeraden

Tahoua

Bagaroua

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Tahoua

Birni N'Konni

Reizen ten zuiden van N1 afgeraden. Reizen tussen 09u30 en 16u30

Tahoua

Bouza

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Tahoua

Illéla

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Tahoua

Kéita

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Tahoua

Madaoua

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Tahoua

Malbaza

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Tahoua

Tahoua

Noordwestelijke helft afgeraden. Reizen tussen 09u30 en 16u30

Tahoua

Tassara

Afgeraden

Tahoua

Tchintabaraden

Afgeraden

Tahoua

Tillia

Afgeraden

Tillabéri

Stad

Reizen tussen 09u30 en 16u30

Tillabéri

Abala

Afgeraden

Tillabéri

Ayorou

Afgeraden

Tillabéri

Banibangou

Afgeraden

Tillabéri

Bankilaré

Afgeraden

Tillabéri

Filingué

Afgeraden ten noorden van de stad Filingué. Reizen tussen 09u30 en 16u30

Tillabéri

Gothèye

Afgeraden ten westen van de stad Dargol. Reizen tussen 09u30 en 16u30

Tillabéri

Kollo

Reizen tussen 08u30 en 17u30, Kouré natuurpark afgeraden

Tillabéri

Ouallam

Afgeraden

Tillabéri

Say

Afgeraden

Tillabéri

Téra

Afgeraden

Tillabéri

Tillabéry

Afgeraden ten noorden van de stad Tillabéry. Reizen tussen 09u30 en 16u30

Tillabéri

Tagazar

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Tillabéri

Torodi

Afgeraden

Zinder

Stad

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Zinder

Belbegi

Reizen tussen 09u30 en 16u30

Zinder

Damagaran Takaya

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Zinder

Dungass

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Zinder

Takeita

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Zinder

Tesker

Afgeraden

Zinder

Gouré

Afgeraden ten zuiden van de RN. Reizen tussen 09u30 en 16u30

Zinder

Magaria

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Zinder

Matamèye

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Zinder

Mirriah

Reizen tussen 08u30 en 17u30

Zinder

Tanout

Reizen tussen 09u30 en 16u30

Niamey

Stad

 


* In de regio’s Zinder en Maradi worden alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens afgeraden.

** Alle reizen binnen een straal van 30 km van park W worden afgeraden.
De informatie in de bovenstaande tekst is gedetailleerder dan de informatie vervat in de overzichtstabel en heeft te allen tijde voorrang.