Niger

kaart Niger

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

De volgende maatregelen blijven tot nader order nog steeds van kracht:  

 1. Verbod op samenscholingen van meer dan 50 personen.
 2. Verplichte hygiënische maatregelen, met inbegrip van het respecteren van minimaal 1 meter afstand tussen personen en het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving.

Er gelden eveneens strikte maatregelen voor zowel aankomende als vertrekkende reizigers:

 

1. Alle aankomende reizigers moeten

 • hun temperatuur laten meten
 • een negatief COVID-19-testresultaat van minder dan 72u oud kunnen voorleggen. Voor reizigers die uit de UEMOA zone komen is dit 5 dagen.
 • hun handen ontsmetten met hydro-alcoholische gel
 • de vooropgestelde afstanden tussen personen respecteren
 • hun bagages laten ontsmetten

Het kunnen voorleggen van een attest van vaccinatie tegen COVID19 wordt sterk aanbevolen

 

2. Alle reizigers (al dan niet gevaccineerd tegen COVID19) residerend in Niger, en die met een vlucht terugkeren dienen een thuisquarantaine van 7 dagen te respecteren met strikte in acht name van de fysieke barrières. Hij/zij moet een gratis COVID19 sneltest afleggen op dag 7 in een daarvoor door het Ministerie van gezondheid erkende structuur. Deze maatregel geldt eveneens voor reizigers die voor een periode langer dan 7 dagen naar Niger komen. Voor de reiziger die geen resident is in Niger (al dan niet gevaccineerd tegen COVID19) en die voor een periode korter dan 7 dagen komt, is geen thuisquarantaine vereist, maar hij/zij moet strikt alle fysieke barrières respecteren. Deze voorschriften gelden eveneens voor officiële bezoekers en diplomaten.

 

3. Bij vertrek uit Niger: vertrekkende reizigers (al dan niet gevaccineerd)  moeten eveneens een negatief COVID-19-testresultaat van minder dan 72u oud voorleggen. Indien de vertraging van hun vlucht de geldigheidsduur van het resultaat overschrijdt, moet de reiziger een nieuwe PCR COVID19 laten afnemen en dit op eigen kosten. De controlepunten voor de reizigers in de luchthaven zijn: de ingang, de check-in balie, de immigratiepost en het instappen.

De PCR COVID test kost Vijfentwintig duizend (25.000) FCFA, maar is gratis voor kinderen jonger dan 5 jaar. De afnames gebeuren op basis van het voorleggen van een paspoortkopie en het vliegticket. Voor de afnames werden de volgende instanties weerhouden:

 • In Niamey: le CERMES, la Clinique des Nations Unies et le Centre de Santé du Gouvernent
 • In Zinder: l’Hôpital National de Zinder
 • In Agadez: le Centre Hospitalier Régional

De testresultaten worden afgeleverd aan de betrokkenen ten laatste 48 uren na de afname en dit bij voorlegging van het betalingsbewijs.

Wij raden onze landgenoten in Niger aan om dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. De Belgische FOD Volksgezondheid creëerde een webpagina over het COVID-19-virus: https://www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om veiligheidsredenen worden alle niet-essentiële reizen naar Niger afgeraden, met uitzondering van reizen naar de steden Niamey en Dosso. In deze steden is verhoogde waakzaamheid geboden.

Worden AFGERADEN:

 • de grenszones met Nigeria
 • de woestijnzones van het noorden en het oosten van het land

Worden FORMEEL AFGERADEN:

 • de grenszones met Mali en Burkina Faso
 • verplaatsingen in de richting van Burkina Faso, over de weg via Tera zowel als via Makalondi
 • het bezoeken van het Park W
 • het betreden van het giraffenpark van Kouré

Belgen die Niger bezoeken, worden verzocht om hun aanwezigheid te melden via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

Op 7 mei 2021 besliste de overheid de inschatting voor de noodzakelijkheid van militaire escortes bij verplaatsingen in risicozones te delegeren naar de regionale en departementale overheden. Toch worden alle verplaatsingen buiten de agglomeraties tussen 17u ’s avonds en 6u ’s morgens verboden, en moeten alle verplaatsingen overdag vooraf gemeld worden aan de regionale en departementale overheden.

In de regio Diffa is Niger in oorlog tegen Boko Haram, een organisatie die bekend staat om aanvallen en aanslagen op de ordediensten en de bevolking. 

Andere aanvallen op Nigerees grondgebied worden uitgevoerd door gewapende groepen uit Noord-Mali. Sinds 2017 vinden dodelijke aanvallen tegen de Nigerese veiligheidsdiensten en bevolking plaats in deze regio. 

Meer recent hebben aanvallen in de grenszone met Burkina Faso, meer specifiek rond Téra en Torodi, plaatsgevonden. Deze twee regio’s zijn de laatste zes maanden steeds gevaarlijker geworden door terroristische aanslagen en worden formeel afgeraden.

Ten gevolge van deze onveiligheid riep de Nigerese overheid de noodtoestand uit in de regio’s Diffa en Tillabéry alsook in de departementen grenzend aan Noord-Mali in de regio Tahoua. 

Ten gevolge van opflakkerend geweld in Noord-West-Nigeria sinds 2019 wordt de zuidgrens van Niger bedreigd door gewapende bandieten, vooral in de regio Maradi.


Algemene veiligheid 

In het algemeen moeten Belgen die zich momenteel in Niger bevinden of er toekomen, steeds uiterst waakzaam zijn en zich informeren over de veiligheidstoestand alvorens zich ergens heen te begeven. Verplaatsingen dienen enkel te gebeuren wanneer ze onontbeerlijk zijn en gepaard gaan met de gepaste veiligheidsmaatregelen (zie hieronder).

Landgenoten die zich in Niger bevinden, worden aangeraden enkel in de steden Niamey of Dosso op permanente basis te verblijven. Bij een verplaatsing naar het binnenland wordt steeds de voorkeur gegeven aan verplaatsingen per vliegtuig, ondanks het risico op het annuleren van een vlucht, waardoor het verblijf in het binnenland riskeert met enkele dagen verlengd te worden.

Als een reis over de weg onvermijdelijk is, dan wordt het sterk aangeraden om zich te beperken tot bepaalde stukken van de nationale hoofdwegen en dit tussen zonsopgang en zonsondergang: met name tussen Niamey en Dosso (Nationale 1), tussen Dosso en Gaya (Nationale 7), tussen Dosso en Zinder (Nationale 1) tussen Niamey en Gothèye (Nationale 4) en tussen Konni en Tahoua (Nationale 29).

Voor elke verplaatsing over de weg wordt aanbevolen om met minstens 2 voertuigen te reizen en om er zich van te verzekeren dat de voertuigen in goede staat zijn. In ieder geval dient gevolg te worden gegeven aan de instructies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten. Verplaatsingen buiten de agglomeraties zijn verboden tussen 17u en 6u ‘s morgens.

Gezien de terroristische dreiging die in de regio blijft bestaan, wordt reizen over de weg tussen Niger en Mali, Burkina Faso, Nigeria, Tsjaad, Libië of Algerije ten zeerste afgeraden.

De volgende voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden in de verschillende regio’s van het Nigerese binnenland:

 
Regio Niamey:

Het is aangeraden zich na zonsondergang niet te voet te verplaatsen,

Het deelnemen aan populaire activiteiten voor expats buiten de stad, zoals de ‘Hash’ wandelgroep en uitstappen naar ‘La Dune’, wordt afgeraden.

 
Regio Dosso:

Alle reizen in het departement Falmey en binnen een straal van 30 km van park W worden afgeraden.

Het is aangeraden zich niet na zonsondergang te verplaatsen in de stad Dosso.

In de departementen Boboye, Dioundion, Tibiri, Gaya, Dosso, Loga en Doutchi is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey - Zinder) – zich enkel te verplaatsen na de autoriteiten ingelicht te hebben.

 
Regio Tillabéry: 

Alle reizen in de departementen Bankilaré, Ayorou, Téra, Torodi, Ouallam, Banibangou, Say, Abala, en Noord Tillabéry, worden formeel afgeraden.

Zuid-Tillabéry, West-Gothèye en Noord-Fillingué worden afgeraden.

In de stad Tillabéry, de departementen Kollo en Tagazar, de oostelijke helft van Gothèye en het zuiden van Filingué, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, behalve op de nationale weg N1.

 
Regio Tahoua:

Alle reizen in de departementen Abalak, Tchin-Tabaraden, en in het departement Birni N'Konni ten zuiden van de N1 tussen Dosso en Maradi worden afgeraden.

Verplaatsingen in Tilia en de noordwestelijke helft van Tahoua en Tassara worden formeel afgeraden,

In het departement Birni N'Konni ten noorden van de N1, de zuidoostelijke helft van Tahoua en de departementen Bagaroua, Illéla, Madaoua, Malbaza Bouza en Keita, is het aangeraden – behalve op de nationale wegen N1 (Niamey – Maradi) en 29 (Konni - Tahoua),  zich enkel te verplaatsen na het inlichten van de Nigerese autoriteiten.

 
Regio Maradi:

Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden (departementen Aguié, Gazaoua, Guidan-Roumdji, Madarounfa)  .

In de rest van de regio Maradi (departementen Bermo, Dakoro, Mayahi en Tessaoua) is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey – Zinder) – zich enkel te verplaatsen na de autoriteiten ingelicht te hebben.

 
Regio Zinder:

Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden (departementen Dungass, Magaria, Matameye, en in  het departement Gouré  ten zuiden van de hoofdweg tussen Zinder en Diffa).

Alle reizen in het departement Tesker worden afgeraden.

In de departementen Belbegi, Mirriah, Tanout, Takeita, en Damagaran Takaya en Gouré (ten noorden van de hoofdweg), is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten.

 
Regio Agadez:

Alle reizen in de departementen Arlit, Ingall, Iférouane en de oostelijke helft van Tchirozérine worden afgeraden.

In  het departement Aderbissinat en in de westelijke helft van departement Tchirozérine, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na het inlichten van de Nigerese autoriteiten.

 
Regio Diffa:

Alle reizen in de departementen Bosso, Diffa (uitgezonderd de stad Diffa), Goudoumaria, Nguigmi, Ngourti en Maïné-Soroa worden formeel afgeraden.

In de stad Diffa is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na het inlichten van de Nigerese autoriteiten.

 

Overzichtstabel: Ter herinnering, voor alle verplaatsingen buiten de grote steden wordt aangeraden met ten minste twee wagens te reizen.

Regio

Departement

Reisadvies

Agadez

 • Agadez Ville
 • Aderbissinat

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Arlit
 • Bilma
 • Iferouane
 • Ingall

Afgeraden

 • Tchirozérine

Reizen tussen 06u00 en 17u00 behalve in het oosten waar het afgeraden is

Diffa³

 • Diffa Ville

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Bosso³
 • Diffa³
 • Goudoumaria³
 • Maïné-Soroa³
 • Ngourti³
 • N’Guigmi³

Formeel afgeraden

Dosso

 • Dosso Ville
 • Boboye
 • Doutchi
 • Dioundion
 • Dosso²
 • Gaya²
 • Loga
 • Tibiri

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Falmey

Afgeraden

Maradi

 • Maradi Ville
 • Bermo
 • Madarounfa¹
 • Mayahi
 • Tessaoua¹

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Aguié¹
 • Dakoro
 • Gazaoua¹
 • Guidan-Roumdji
 •  

Afgeraden

Tahoua

 • Tahoua Ville

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Abalak

Afgeraden

 • Birni N'Konni

Afgeraden ten zuiden van de N1. Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Bagaroua
 • Bouza
 • Illéla
 • Kéita
 • Madaoua
 • Malbaza

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Tahoua

Reizen tussen 06u00 en 17u00, behalve in het noordwesten waar het formeel afgeraden is

 • Tassara³
 • Tchintabaraden
 • Tillia³

Formeel afgeraden

Tillabéri

 • Tillabéri Ville

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Abala³
 • Ayorou³
 • Banibangou³
 • Bankilaré³
 • Ouallam³
 • Say³
 • Téra³
 • Tillabéry³
 • Torodi³

Formeel afgeraden

 • Filingué

Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar afgeraden ten noorden van de stad Filingué.

 • Gothèye³

Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar afgeraden ten westen van de stad Dargol.

 • Kollo

Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar Parc de Kouré afgeraden

 • Tagazar

Reizen tussen 06u00 en 17u00

Zinder

 • Zinder Ville
 • Belbegi
 • Damagaran Takaya
 • Mirriah
 • Takeita
 • Tanout

Reizen tussen 06u00 en 17u00

 • Magaria¹
 • Matamèye¹
 • Dungass¹
 • Tesker

Afgeraden

 • Gouré

Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar afgeraden ten zuiden van de RN.

¹ In de regio’s Zinder en Maradi worden alle verplaatsingen in een radius van 30 km van de grens met Nigeria afgeraden
² Alle reizen in een radius van 30 km van het Parc W worden afgeraden
³ Noodtoestand uitgeroepen
NB: De informatie in de tekst boven is gedetailleerder dan in de overzichtstabel en primeert dus op deze laatste.