Niger

kaart Niger

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

De volgende maatregelen blijven tot nader order nog steeds van kracht:  

 1. Verbod op samenscholingen van meer dan 50 personen.
 2. Verplichte hygiënische maatregelen, met inbegrip van het respecteren van minimaal 1 meter afstand tussen personen en het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving.

Er gelden eveneens strikte maatregelen voor zowel aankomende als vertrekkende reizigers:

 1. Aankomende reizigers moeten een negatief COVID-19 testresultaat van minder dan 72u oud kunnen voorleggen; zo niet geldt er een boete van €500 en moet men op eigen kosten ter plaatse zowel een COVID-sneltest als een PCR-test ondergaan en zichzelf in quarantaine plaatsen op een afgesproken locatie tot het resultaat gekend is; reizigers die positief testen worden automatisch in een behandelingscentrum ondergebracht.
 2. Aankomende reizigers dienen een thuisquarantaine van 7 dagen te respecteren. Voor korte verblijven (minder dan 14 dagen) wordt hierop een uitzondering gemaakt. Op de zevende dag dienen zij zich gratis te laten testen in de ‘Village chinois’.
 3. Vertrekkende reizigers moeten eveneens een negatief COVID-19 testresultaat van minder dan 72u oud voorleggen; hiertoe kunnen zij het CERMES contacteren om een afspraak te maken voor een PCR testafname via één van de volgende telefoonnummers 20752040/ 20752045/ 88526448/ 80090111 en dit tussen 8u en 17u.

  Wij raden onze landgenoten in Niger aan om dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. De Belgische FOD Volksgezondheid creëerde een webpagina m.b.t. Covid-19 virus, te raadplegen via https://www.info-coronavirus.be/nl

   

  Om veiligheidsredenen worden alle niet-essentiële reizen naar Niger afgeraden, met uitzondering van reizen naar de steden Niamey en Dosso. In deze steden is verhoogde waakzaamheid geboden.

  Worden AFGERADEN, alle reizen/verplaatsingen:

  •  in de grenszones met Mali, Burkina Faso en Nigeria
  •  in de woestijnzones van het noorden en het oosten van het land
  •  in de richting van Burkina Faso, over de weg via Tera zowel als via Makalondi

  Worden FORMEEL AFGERADEN:

  • het bezoeken van het Park W
  • het betreden van het giraffenpark van Kouré

  Belgen die Niger bezoeken, worden verzocht om hun aanwezigheid te melden via de portaalsite https://travellersonline.diplomatie.be.
   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Actualiteit

  Op 7 mei 2021 besliste de overheid de inschatting voor de noodzakelijkheid van militaire escortes bij verplaatsingen in risico-zones te delegeren naar de regionale en departementale overheden. Desalniettemin, worden alle verplaatsingen buiten de agglomeraties tussen 17u ’s avonds en 6u ’s morgens verboden, en moeten alle verplaatsingen overdag vooraf gemeld worden aan de regionale en departementale overheden.

  In de regio Diffa is Niger in oorlog tegen Boko Haram, een organisatie die bekend staat om aanvallen en aanslagen op de ordediensten en de bevolking. 

  Andere aanvallen op Nigerees grondgebied worden uitgevoerd door gewapende groepen uit Noord-Mali. Meerdere dodelijke aanvallen tegen de Nigerese veiligheidsdiensten hebben in 2017 en 2018 plaatsgevonden. 

  Meer recentelijk hebben aanvallen in de grenszone met Burkina Faso, meer specifiek rond Téra en Torodi, plaatsgevonden. Tijdens de tweede helft van 2018, werden een ontvoering uitgevoerd in het Zuidelijk gedeelte van deze grenszone.

  Ten gevolge van deze onveiligheid riep de Nigerese overheid de noodtoestand uit in de regio’s Diffa en Tillabéry alsook in de departementen grenzend aan Noord-Mali in de regio Tahoua. Deze werd op 23 april 2021 nogmaals met drie maanden verlengd.

  Ten gevolge van opflakkerend geweld in noordwest-Nigeria sinds 2019 wordt de zuidgrens van Niger bedreigd door gewapende bandieten, vooral in de regio Maradi.


  Algemene veiligheid 

  In het algemeen moeten Belgen die zich thans in Niger bevinden of er toekomen, steeds uiterst waakzaam zijn en zich inlichten over de veiligheidstoestand alvorens zich ergens heen te begeven. Verplaatsingen dienen enkel te gebeuren wanneer ze onontbeerlijk zijn en gepaard gaan met de gepaste veiligheidsmaatregelen (zie hieronder).

  Landgenoten die zich in Niger bevinden, worden aangeraden enkel in de steden Niamey of Dosso op permanente basis te verblijven. Bij een verplaatsing naar het binnenland wordt steeds de voorkeur gegeven aan verplaatsingen per vliegtuig, ondanks het risico op het annuleren van een vlucht, waardoor het verblijf in het binnenland riskeert met enkele dagen verlengd te worden.

  Als een reis over de weg onvermijdelijk is, dan wordt het sterk aangeraden om zich te beperken tot bepaalde stukken van de nationale hoofdwegen en dit tussen zonsopgang en zonsondergang: met name tussen Niamey en Dosso (Nationale 1), tussen Dosso en Gaya (Nationale 7), tussen Dosso en Zinder (Nationale 1) tussen Niamey en Gothèye (Nationale 4) en tussen Konni en Tahoua (Nationale 29).

  Voor elke verplaatsing over de weg wordt aanbevolen om met minstens 2 voertuigen te reizen en om er zich van te verzekeren dat de voertuigen in goede staat zijn. In ieder geval dient gevolg te worden gegeven aan de instructies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten. Verplaatsingen buiten de agglomeraties zijn verboden tussen 17u en 6u ‘s morgens.

  Gezien de terroristische dreiging die in de regio blijft bestaan, wordt reizen over de weg tussen Niger en Mali, Burkina Faso, Nigeria, Tsjaad, Libië of Algerije ten zeerste afgeraden.

  De volgende voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden in de verschillende regio’s van het Nigerese binnenland:

  Regio Niamey:
  Het is aangeraden zich na zonsondergang niet te voet te verplaatsen,

  Het deelnemen aan populaire activiteiten voor expats buiten de stad, zoals de ‘Hash’ wandelgroep en uitstappen naar ‘La Dune’, wordt afgeraden.

  Regio Dosso:
  Alle reizen in het departement Falmey en binnen een straal van 30 km van park W worden afgeraden.

  Het is aangeraden zich niet na zonsondergang te verplaatsen in de stad Dosso.

  In de departementen Boboye, Dioundion, Tibiri, Gaya, Dosso, Loga en Doutchi is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey – Zinder) – zich enkel te verplaatsen na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Tillabéry: 
  Alle reizen in de departementen Bankilaré, Ayorou, Téra, Torodi, Ouallam, Banibangou, Say, Abala, noord-Tillabéry west-Gothèye en noord-Fillingué worden afgeraden.

  In de departementen Kollo en Tagazar wordt aangeraden enkel te circuleren na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  In de zuidelijke helft van Tillabery (met inbegrip van de stad Tillabéry),  de oostelijke helft van Gothèye en het zuiden van Filingué, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten, behalve op de nationale weg N1.

  Regio Tahoua:
  Alle reizen in departementen Abalak, Tilia, Tchin-Tabaraden, de noordwestelijke helft van Tahoua en Tassara, worden afgeraden.

  In het departement Birni N'Konni worden alle reizen ten zuiden van de N1 tussen Dosso en Maradi afgeraden.

  In het departement Birni N'Konni ten noorden van de N1 en de zuidoostelijke helft van Tahoua, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na het inlichten van de Nigerese autoriteiten.

  In de departementen Bagaroua, Illéla, Malbaza, Madaoua, Bouza en Keita, is het aangeraden – behalve op de nationale wegen N1 (Niamey – Maradi) en 29 (Konni - Tahoua) – zich enkel te verplaatsen na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Maradi:
  Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden. In de regio Maradi is het aangeraden – behalve op de nationale weg N1 (Niamey – Zinder) – zich enkel te verplaatsen na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Zinder:
  Alle reizen binnen een straal van 30 km van de Nigeriaanse grens worden afgeraden.

  Alle reizen in het departement Tesker worden afgeraden.

  In het departement Gouré worden alle reizen ten zuiden van de hoofdweg tussen Zinder en Diffa afgeraden.

  In de departementen Belbegi, Tanout en Gouré (ten nooden van de hoofdweg), is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na inlichting van de Nigerese autoriteiten.

  In de departementen Magaria, Matameye, Mirriah, Dungass, Takeita, en Damagaran Takaya, is het aangeraden – behalve op de nationale weg 1 (Niamey – Zinder) – zich enkel te verplaatsen na de autoriteiten ingelicht te hebben.

  Regio Agadez:
  Alle reizen in de departementen Arlit, Ingall, Iférouane en de oostelijke helft van Tchirozérine worden afgeraden.

  In  het departement Aderbissinat en in de westelijke helft van departement Tchirozérine, is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na het inlichten van de Nigerese autoriteiten.

  Regio Diffa:
  Alle reizen in de departementen Bosso, Diffa (uitgezonderd de stad Diffa), Goudoumaria, Nguigmi, Ngourti en Maine-Soroa worden afgeraden.

  In de stad Diffa is het aangeraden zich enkel te verplaatsen na het inlichten van de Nigerese autoriteiten.

  Overzichtstabel: Ter herinnering, voor alle verplaatsingen buiten de grote steden wordt aangeraden met ten minste twee wagens te reizen.

  Regio

  Departement

  Reisadvies

  Agadez

  • Agadez Ville
  • Aderbissinat

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Arlit
  • Bilma
  • Iferouane
  • Ingall

  Afgeraden

  • Tchirozérine

  Reizen tussen 06u00 en 17u00 behalve in het oosten waar het afgeraden is

  Diffa³

  • Diffa Ville

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Bosso³
  • Diffa³
  • Goudoumaria³
  • Maïné-Soroa³
  • Ngourti³
  • N’Guigmi³

  Afgeraden

  Dosso

  • Dosso Ville
  • Boboye
  • Doutchi
  • Dioundion
  • Dosso²

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Falmey

  Afgeraden

  • Gaya²
  • Loga
  • Tibiri

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  Maradi

  • Maradi Ville
  • Aguié¹
  • Bermo
  • Dakoro
  • Gazaoua¹
  • Guidan-Roumdji
  • Madarounfa¹
  • Mayahi
  • Tessaoua¹

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  Tahoua

  • Tahoua Ville

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Abalak

  Afgeraden

  • Bagaroua

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Birni N'Konni

  Afgeraden ten zuiden van de N1. Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Bouza
  • Illéla
  • Kéita
  • Madaoua
  • Malbaza

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Tahoua

  Reizen tussen 06u00 en 17u00, behalve in het noordwesten waar het afgeraden is

  • Tassara³
  • Tchintabaraden
  • Tillia³

  Afgeraden

  Tillabéri

  • Tillabéri Ville

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Abala³
  • Ayorou³
  • Banibangou³
  • Bankilaré³

  Afgeraden

  • Filingué

  Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar Afgeraden ten noorden van de stad Filingué.

  • Gothèye³

  Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar Afgeraden ten westen van de stad Dargol.

  • Kollo

  Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar Parc de Kouré Afgeraden

  • Ouallam³
  • Say³
  • Téra³

  Afgeraden

  • Tillabéry³

  Afgeraden

  • Tagazar

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Torodi³

  Afgeraden

  Zinder

  • Zinder Ville
  • Belbegi
  • Damagaran Takaya
  • Dungass¹
  • Takeita

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  • Tesker

  Afgeraden

  • Gouré

  Reizen tussen 06u00 en 17u00, maar afgeraden ten zuiden van de RN.

  • Magaria¹
  • Matamèye¹
  • Mirriah
  • Tanout

  Reizen tussen 06u00 en 17u00

  ¹ In de regio’s Zinder en Maradi worden alle verplaatsingen in een radius van 30 km van de grens met Nigeria afgeraden
  ² Alle reizen in een radius van 30 km van het Parc W worden afgeraden
  ³ Noodtoestand uitgeroepen
  NB : De informatie in de tekst boven is gedetailleerder dan in de overzichtstabel en primeert dus op deze laatste.