Nigeria

kaart Nigeria

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Reizen naar Nigeria (regels van kracht vanaf 4 april 2022)

Hierbij moet rekening gehouden worden met een aantal belangrijke modaliteiten:

 • Alle reizigers (ook volledig gevaccineerde) naar Nigeria moeten zich online registreren via een nationaal portaal(externe link) om een vragenlijst in te vullen en relevante documenten zoals een scan van het paspoort, vaccinatiebewijs (indien van toepassing), en resultaat van PCR-test (indien niet of niet volledig gevaccineerd) te uploaden. Na registratie en eventuele betaling voor 2 PCR-testen (zie hieronder) kan de reiziger op het portaal op een “Get Permit to Travel” knop drukken om het reiscertificaat met QR-code te bekomen. Dit wordt ook naar de reiziger gestuurd via e-mail. Het reiscertificaat met QR-code moet bij vertrek en bij aankomst in de luchthaven worden voorgelegd.
 • Volledig gevaccineerde reizigers en kinderen onder de 18 jaar zijn niet langer verplicht om een PCR-test te ondergaan voor het vertrek naar Nigeria. Zij moeten na hun aankomst in Nigeria ook niet langer een PCR-test ondergaan of in quarantaine gaan. Voor het vertrek en bij aankomst in Nigeria moeten zij wel een bewijs van vaccinatie en het reiscertificaat met QR-code (zie hierboven) voorleggen.
 • Reizigers die niet of niet volledig gevaccineerd  moeten in het land van vertrek een PCR-test ondergaan en daarbij negatief testen op COVID-19. De PCR-test dient binnen de 48 uur voor het vertrek plaats te vinden. Nog steeds voor het vertrek moet de niet of niet volledige gevaccineerde reiziger op een portaal (zie hierboven) een bewijs van zijn negatieve PCR-test uploaden. Een elektronische of papieren kopie van de negatieve test  moet ook getoond worden bij vertrek en bij aankomst in de luchthaven.
 • Via het online portaal moet de niet of niet volledig gevaccineerde reiziger betalen voor twee nieuwe PCR-testen, die op de 2de en de 7de dag na aankomst moeten worden afgelegd. Het portaal biedt reizigers de mogelijkheid om te kiezen waar en wanneer ze de PCR-testen willen laten uitvoeren. Voor reizigers die niet of niet volledig gevaccineerd zijn blijft overigens een verplichte quarantaine (zelfisolatie) van 7 dagen na aankomst van kracht. Indien de test op dag 7 negatief blijkt mag de reiziger op de 8ste dag na aankomst de quarantaine staken.
 • Bij vertrek uit Nigeria worden reizigers aangemoedigd om een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19 te hebben, en zich vertrouwd te maken met en te voldoen aan de COVID-19-richtlijnen -en vereisten van bestemmings- of transitlanden.

 

Binnenlandse maatregelen

De Nigeriaanse autoriteiten namen eind maart een reeks maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Sinds 2 juni worden deze maatregelen op regelmatige basis herzien. Op 25 oktober zijn de volgende regels van kracht:

 • De avondklok blijft van kracht tussen middernacht en 4.00 uur ’s morgens;
 • Openbaar vervoer is weer toegelaten mits respect van de maatregelen voorgeschreven door NCDC (zoals het dragen van een mondmasker);
 • Onderwijsinstellingen worden gradueel heropend;
 • Religieuze plaatsen van samenkomst mogen 50% van hun maximaal aantal bezoekers ontvangen en moeten de maatrgelen voorgeschreven door het NCDC respecteren; religieuze evenementen met meer dan 50 personen moeten buiten georganiseerd worden;
 • Massabijeenkomsten van meer dan 50 personen buiten werkplaatsen en religieuze plaatsen van samenkomst blijven verboden;
 • De toegang tot supermarkten en open markten is eveneens onderhevig aan strikte hygiënische maatregelen (zoals het dragen van een masker);
 • Alle bars en discotheken blijven gesloten. Restaurants mogen 50% van hun maximumaantal klanten ontvangen. Hotels (en hun restaurants) zijn open. Fitnesszalen, cinema’s en pretparken blijven gesloten.

Vele van deze regels worden in de praktijk niet nageleefd of gesanctioneerd.

In elke deelstaat van Nigeria heeft de gouverneur de mogelijkheid om voor zijn deelstaat maatregelen uit te vaardigen die afwijken van deze die van toepassing zijn op federaal niveau. Dit gebeurt vaak.

Meer informatie vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Nigerian Centre for Disease Control (NCDC).

Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het NCDC te bellen op 0800 9700 0010 (gratis) of:

 • SMS: 0809 955 5577
 • Whatsapp: 0708 711 0839
 • Twitter/Facebook: @NCDCgov
 • E-mail: info@ncdc.gov.ng

 

Meer informatie

Meer informatie over het coronavirus vindt u op de website info-coronavirus van de Belgische FOD Volksgezondheid of op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen).

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

De toestand op een groot gedeelte van het grondgebied van Nigeria is buitengewoon onveilig. Het gaat daarbij om de volgende regio’s: het noordoosten, het noordwesten, de gehele centrale regio (de zogenaamde ‘Middle Belt’) en de ruime regio rond de Nigerdelta (inclusief Zuidoost-Nigeria). Ook elders in het land is waakzaamheid steeds geboden. Ontvoeringen zijn schering en inslag over het gehele grondgebied van het land en vormen niet enkel een grote dreiging voor expats, maar ook voor de lokale bevolking.

Als gevolg van de onveiligheid in het land vinden er in meerdere steden en deelstaten strenge politiecontroles plaats, vooral ’s avonds en ‘s nachts.

Noordoosten, Noordwesten & Centraal-Nigeria
Nog altijd woedt in Noordoost-Nigeria (Adamawa, Borno en Yobe) een strijd tussen de terroristische groeperingen ISWAP en Boko Haram enerzijds en het Nigeriaanse leger anderzijds.  De humanitaire situatie in deze regio is nog steeds zorgwekkend. De wildgroei aan criminele bendes (goed voor soms honderden manschappen) in Noordwest-Nigeria (Sokoto, Zamfara, en delen van Katsina, Kaduna, Niger en Kebbi), die niet terugdeinzen voor grote moordpartijen, maakt dat er ook in deze regio belangrijke humanitaire noden zijn. Tot slot maken criminele groeperingen tevens Centraal-Nigeria (de hele ‘Middle Belt’), een regio die overigens al decennialang geteisterd wordt doorgevechten tussen veetelers en landbouwers, onveilig.

Hoewel in het verleden (2011 en 2014) terroristische aanslagen plaatsvonden in de hoofdstad Abuja en soms door de ordetroepen melding gemaakt wordt van terroristische dreiging in de stad, kan deze mede omwille van de belangrijke aanwezigheid van ordetroepen momenteel als relatief veilig (op andere vormen van criminaliteit na, zie hieronder) bestempeld worden.


Alle reizen naar de deelstaten Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna. Kano, Katsina, Plateau, Sokoto, Yobe en Zamfara worden dan ook formeel afgeraden. 

Niet-essentiële reizen naar Kwara, Nassarawa, Benue, Taraba, Kebbi en Niger worden eveneens afgeraden.
 

Niger Delta en Zuidoost-Nigeria
Ontvoeringen, waarbij expats vaak het doelwit zijn, politiek geweld (georchestreerd door voorstanders van een onafhankelijk Biafra) en andere criminele activiteiten maken van Zuidoost-Nigeria en van de brede regio rond de Nigerdelta onveilige regio’s. Ook het ‘cultisme’-fenomeen vormt een belangrijk veiligheidsprobleem, vooral maar niet uitsluitend in en rond de deelstaat Edo. Het betreft geheime genootschappen die ontstonden in studentenmilieus en die steeds meer betrokken raakten bij criminele activiteiten.

Alle reizen naar Akwa Ibom, Anambra, Bayelsa, Delta, Imo en Rivers worden afgeraden,

Niet-essentiële reizen naar Abia, Ebonyi, Enugu, Ekiti, Edo en Ondo worden ook afgeraden.

Demonstraties

Lagos, Abuja en andere Nigeriaanse steden zijn vaak het toneel van protestdemonstraties (onder meer omwille van politieke, religieuze of etnische redenen) die soms gewelddadig verlopen en dodelijke slachtoffers maken, zowel bij de manifestanten als bij de ordediensten. Omdat deze manifestaties niet altijd op voorhand (officieel) aangekondigd worden, is waakzaamheid ten allen tijden geboden. U wordt in ieder geval steeds aangeraden grote menigtes, demonstraties en samenscholingen te vermijden, en, wanneer demonstraties zich voordoen, de berichtgeving in de media te volgen en u te informeren over de actuele (lokale) ontwikkelingen.

Criminaliteit

Gewelddadige criminaliteit (gewapende overvallen, kidnappings, carjackings) komt recentelijk in alle delen van het land voor. Soms worden die misdaden gepleegd door personen die een politie- of legeruniform dragen. Inbraken gebeuren vaak door zwaar bewapende gangsters.

In Abuja is het aangeraden de weg tussen de luchthaven en de stad niet alleen af te leggen en deze zeker ’s nachts te vermijden.

Reizigers die in Lagos aankomen, dienen bijzonder oplettend te zijn. Bij aankomst op de luchthaven laten zij zich het best afhalen door iemand die zij kennen en die voor veilig vervoer naar de stad kan instaan.

Sommige migratie- of anti-drugsambtenaren deinsden er in het verleden niet voor terug reizigers te intimideren door lastige vragen te stellen over hun identiteit of bagage. Doel is telkens geld af te troggelen. Reizigers moeten beleefd blijven, maar hier in de mate van het mogelijke niet op ingaan.


Een stilstaand voertuig kan altijd overvallen worden, ook in een file. Bij uitstek in Lagos is het uitkijken voor deze praktijk. Overvallen of nepcontroles met misdadige intenties komen regelmatig voor, vooral op de verbindingswegen tussen steden.

Het wordt ten stelligste afgeraden 's nachts te rijden. Alle autoportieren en -ramen blijven best permanent gesloten. Bij langere verplaatsingen moet men zich ervan vergewissen dat het vervoermiddel technisch in orde is. Gewapende gangsters patrouilleren op de hoofdwegen en overvallen – soms op zeer gewelddadige wijze – gestrande passagiers.

Onbekenden die ongevraagd hun hulp aanbieden hebben dikwijls een crimineel oogmerk. Ga niet in op voorstellen waarbij een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld.

De georganiseerde corruptie is wijdverspreid in Nigeria. Geef telefonisch of via andere contacten geen gegevens over uw eigen persoon, uw familie, creditcards of bankrekeningen door aan mensen die u niet goed kent.

Het gebeurt niet zelden dat (zaken)mensen het slachtoffer zijn van oplichting door zogenaamde Nigeriaanse zakenlui. Tijdens handelsprospecties is het noodzakelijk voorzichtig te zijn bij het kiezen van lokale zakenpartners en over alle nodige garanties te beschikken vooraleer transacties aan te gaan.

Internetcriminaliteit

Internetcriminaliteit is een wijdverspreid fenomeen. Virtuele partners zijn in heel wat gevallen oplichters die enkel op geld uit zijn. Men dient ook voorzichtig te zijn bij verkoop via websites. De website van de bank die zogenaamd betalingen uitvoert, wordt dikwijls nagebootst. Het is aangeraden eerst aan een Belgische bank te vragen of het om een authentiek bericht gaat.

Pogingen tot oplichting door personen ontmoet via het internet (dating sites, Facebook, e-mails, chats, …) komen vaak voor. Er worden verhalen verzonnen over fictieve hospitalisaties, overvallen en ongevallen, waarbij het leven van het zogenaamde slachtoffer alleen kan worden gered door financiële bijstand (vanuit Europa). Het zogenaamde slachtoffer heeft meestal dringend geld nodig om terug te kunnen keren, het ziekenhuis te kunnen betalen, de politie- of immigratieofficieren te kunnen vergoeden. Ga daar nooit op in. Slachtoffers van zulke criminaliteit kunnen klacht indienen bij de Nigeriaanse Economic and Financial Crimes Commission, al levert dat bijna nooit iets op.