Nigeria

kaart Nigeria

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.

 

Reizen naar Nigeria:

Hierbij moet rekening gehouden worden met een aantal belangrijke modaliteiten:

 • Alle reizigers naar Nigeria moeten in het land van vertrek een PCR-test (Polymerase Chain Reaction) ondergaan en daarbij negatief testen op COVID-19. Vanaf 04.05.2021 geldt dat de PCR test binnen de 72 uur voor het vertrek dient plaatst te vinden. Testresultaten die ouder zijn dan 72 uur zullen niet aanvaard worden. Nog steeds voor het vertrek moet de reiziger op een portaal (zie hieronder) een bewijs van zijn negatieve PCR-test uploaden. Een elektronische of papieren kopie van de negatieve test moet ook getoond worden bij aankomst in de luchthaven. Alle reizigers naar Nigeria moeten zich online registreren via een nationaal portaal (https://nitp.ncdc.gov.ng) om zich via deze weg te registreren voor en te betalen voor een nieuwe PCR-test, die op de 7de dag na aankomst wordt uitgevoerd. Het portaal biedt passagiers de mogelijkheid om te kiezen waar en wanneer ze de PCR-test willen laten uitvoeren. Na betaling ontvangt de reiziger een QR-code via e-mail. Deze QR-code moet bij aankomst in de luchthaven worden voorgelegd. De Nigeriaanse autoriteiten dreigen met sancties (schorsing van het paspoort, opname op een zwarte lijst voor 6 maanden en een verbod om naar het buitenland te reizen) voor zij die niet komen opdagen voor de nieuwe test binnen 14 dagen na aankomst.
 • Via hetzelfde portaal zullen alle reizigers het Health Declaration/Self-Reporting Form moeten invullen, dat vervolgens online kan ingediend worden. Het is belangrijk dat de reiziger zijn contactgegevens correct invult. Het komt immers voor dat de Nigeriaanse autoriteiten reizigers contacteren om hen vragen te stellen over hun gezondheidstoestand (lichaamstemperatuur, Covid-19-symptomen, enz.).
 • Bij aankomst in de luchthaven zullen reizigers hun lichaamstemperatuur moeten laten meten met een voorhoofdthermometer en zal men ondervraagd worden over eventuele symptomen van Covid-19.
 • Bij aankomst zullen reizigers tevens hun paspoort moeten laten screenen. De gegevens op de datapagina, inclusief de foto, worden doorgestuurd naar alle Nigeriaanse Covid-19-testcentra met het oog op de identificatie van de reiziger bij het uitvoeren van de nieuwe PCR-test na aankomst. Reizigers moeten niet langer hun paspoort afgeven en achterlaten bij de autoriteiten.
 • De quarantaine (zelfisolatie) bij aankomst wordt beperkt tot 7 dagen. Indien de test op dag 7 negatief blijkt (de resultaten ervan zullen bekend zijn binnen 24 of 48 uur), mag de reiziger op de 8ste dag na aankomst de quarantaine staken.
 • Specifieke maatregelen betreffende Brazilië, India en Turkije: reizigers die in de 14 dagen voorafgaand aan hun reis naar Nigeria in Brazilië, India of Turkije hebben verbleven, zullen niet toegelaten worden tot het Nigeriaans grondgebied. Let wel: deze regeling geldt niet voor de reizigers die door één van deze landen zijn getransiteerd.

 

Binnenlandse maatregelen:

De Nigeriaanse autoriteiten namen eind maart een reeks maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Sinds 2 juni worden deze maatregelen op regelmatige basis herzien. Op 14 december zijn de volgende regels van kracht:

 • De avondklok blijft van kracht tussen middernacht en 4u ’s morgens voor alle niet-essentiële verplaatsingen;
 • Openbaar vervoer is weer toegelaten mits respect van de door NCDC voorgeschreven maatregelen (zoals het dragen van een mondmasker);
 • Onderwijsinstellingen worden gradueel heropend;
 • Ondernemingen en religieuze plaatsen van samenkomst zijn open, maar moetende door het NCDC voorgeschreven maatregelen respecteren;
 • Massabijeenkomsten van meer dan 50 personen buiten werkplaatsen en religieuze plaatsen van samenkomst blijven verboden;
 • De toegang tot supermarkten en open markten is eveneens onderhevig aan strikte hygiënische maatregelen (zoals het dragen van een masker);
 • Alle bars en discotheken blijven gesloten. Restaurants mogen enkel hun buitenterras openen. Hotels (en hun restaurants) zijn open. Fitnesszalen, cinema’s en pretparken mogen openen aan de helft van hun capaciteit.

In elke deelstaat van Nigeria heeft de gouverneur de mogelijkheid om voor zijn deelstaat maatregelen uit te vaardigen die afwijken van deze die van toepassing zijn op federaal niveau. Dit gebeurt vaak.

Meer informatie vindt u terug op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Nigerian Centre for Disease Control (NCDC) http://www.covid19.ncdc.gov.ng

Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het NCDC te bellen: 0800 9700 0010 (toll-free), of:

SMS: 0809 955 5577
Whatsapp: 0708 711 0839
Twitter/Facebook: @NCDCgov
E-mail: info@ncdc.gov.ng

De FOD Volksgezondheid van België heeft een website over het Coronavirus gelanceerd: https://www.info-coronavirus.be/nl

Informatie over het coronavirus is ook beschikbaar op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen)

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Abuja is in toenemende mate het toneel van protestdemonstraties die soms gewelddadig verlopen en dodelijke slachtoffers maken zowel bij de manifestanten als bij de ordediensten. Omdat deze manifestaties niet altijd officieel op voorhand aangekondigd worden, is waakzaamheid ten allen tijden geboden.

U wordt aangeraden grote menigtes, demonstraties, samenscholingen, openbare evenementen en drukbezochte locaties te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en u te informeren over de actuele (lokale) ontwikkelingen alvorens af te reizen.

De toestand in een overgroot gedeelte van het grondgebied van Nigeria is buitengewoon chaotisch; meerdere regio's zijn in toenemende mate onveilig niet enkel in het noordoosten en de Nigerdelta, maar ook in het noordwesten en de centrale regio is het erg onveilig geworden.

Terwijl ontvoeringen tot voor kort vooral in de Niger Delta en het Noordoosten een groot probleem vormden, is dit de laatste tijd overal in het land een acuut probleem geworden (waarnemers spreken van 1.000 ontvoeringen per jaar), en verhoogde waakzaamheid is dan ook geboden. 

Noordoosten, Noordwesten & Centraal Nigeria
Nog altijd voert de terroristische groepering 'Boko Haram' op geregelde tijdstippen aanslagen uit in Noordoost-Nigeria en door acties van het leger in het noordoosten voelt de rebellie zich momenteel in het defensief gedwongen. De humanitaire situatie in deze regio is nog steeds zorgwekkend. In Centraal Nigeria vielen in 2018 bijna 2000 doden bij gevechten tussen veetelers en landbouwers.

Ook in het Noordwesten vallen er doden bij gevechten: 3000 burgerslachtoffers in de afgelopen 2 jaar. 

Alle reizen naar de deelstaten Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna. Kano, Katsina, , Plateau, Sokoto, Yobe en Zamfara worden dan ook formeel afgeraden. 

Niet-essentiële reizen naar Kwara, Nassarawa, Benue, Taraba, Kebbi en Niger worden eveneens afgeraden.

Als gevolg van de terroristische acties vinden er bovendien in meerdere deelstaten zeer strenge politiecontroles plaats.

Niger Delta
Het aantal ontvoeringen en andere criminele activiteiten in de Nigerdelta en voor de kust bij de Nigermonding stijgen. Het ‘cultisme’ fenomeen neemt ook in deze regio toe. Het betreft geheime genootschappen die ontstonden in studentenmilieus maar steeds meer betrokken raken bij criminele activiteiten. In  2019 stierven minstens 60 mensen als gevolg van dergelijke aanvallen of gewelddadige confrontaties tussen cultgroepen.

Alle reizen naar Akwa Ibom, Anambra,  Bayelsa, Delta, Imo en Rivers worden afgeraden,

Niet-essentiële reizen naar Abia,  Ebonyi, Enugu, Ekiti, Edo en Ondo  worden ook afgeraden.

In het gehele land doen zich steeds vaker etnische of religieuze spanningen voor. Het is ten zeerste aangeraden uit de buurt van ongewone volksoplopen en samenscholingen te blijven.

Terreurdreiging

Sinds 2009 is de islamitische terroristische groep Boko Haram actief in het noorden en het centrum van het land. Er vonden ook terreuracties plaats in de hoofdstad Abuja. De groep pleegt aanslagen tegen kerken, hotels, bars, markten, kranten, politiekantoren en regeringsgebouwen.

Sinds kerstmis 2011 tracht de groepering het noordoosten in haar greep te houden. In de noordoostelijke deelstaten Adamawa, Borno en Yobe is de noodtoestand van kracht sinds 2013. Ook het centrum van het land lijdt onder de terreurdreiging. De grote hotels in Abuja (Hilton, Sheraton) kregen terroristische bedreigingen, maar hebben bijkomende maatregelen genomen ter beveiliging van hun infrastructuur. Hetzelfde geldt voor alle ambassades.

Op alle religieuze feesten, islamitische zowel als christelijke, is de kans op aanslagen reëel.

Onlangs werd ook de Sjiitische groepering IMN door de Nigeriaanse overheid bestempelt als een terroristische groep. Sinds een twaalftal maanden manifesteren IMN aanhangers voor de vrijlating van hun leider, en onder meer in Abuja hebben deze protesten reeds tot tientallen doden geleid zowel bij de manifestanten, ordediensten en omstaanders.

 Criminaliteit

Gewelddadige criminaliteit (gewapende overvallen, kidnappings, carjackings) komt recentelijk in quasi alle delen van het land voor. Soms worden die misdaden gepleegd door personen die een politie- of legeruniform dragen. Inbraken gebeuren vaak door zwaar bewapende gangsters.

Dieven schrikken er niet voor terug horecazaken, supermarkten en apotheken binnen te vallen, waar ze de klanten onder bedreiging van wapens verplichten geld, juwelen en waardevolle bezittingen af te geven. Vooral grensovergangen en douaneposten zijn een geliefkoosd doelwit voor diefstallen, aftroggelarij en bedreigingen.

In Abuja is het aangeraden de weg tussen de luchthaven en de stad niet alleen af te leggen en deze zeker ’s nachts te vermijden.

Reizigers die in Lagos aankomen, dienen bijzonder oplettend te zijn. Bij aankomst op de luchthaven laten zij zich het best afhalen door iemand die zij kennen en die voor veilig vervoer naar de stad kan instaan. Het traject van het luchthavengebouw naar de nieuwe parking wordt gefrequenteerd door dieven en overvallers. Verschillende bronnen maakten ook melding van ontvoeringspogingen van buitenlanders. Daders waren telkens personen die zich als agenten van protocoldiensten of douane voorstelden.

Sommige migratie- of anti-drugsambtenaren deinsden er in het verleden niet voor terug reizigers te intimideren door lastige vragen te stellen over hun identiteit of bagage. Doel is telkens geld af te troggelen. Reizigers moeten beleefd blijven, maar hier in de mate van het mogelijke niet op ingaan.
Een stilstaand voertuig kan altijd overvallen worden, ook in een file. Overvallen of nepcontroles met misdadige intenties komen regelmatig voor, vooral op de verbindingswegen tussen steden.

Het wordt ten stelligste afgeraden 's nachts te rijden. Alle autoportieren en -ramen blijven best permanent gesloten. Bij langere verplaatsingen moet men zich ervan vergewissen dat het vervoermiddel technisch in orde is. Gewapende gangsters patrouilleren op de hoofdwegen en overvallen – soms op zeer gewelddadige wijze – gestrande passagiers.

Onbekenden die ongevraagd hun hulp aanbieden hebben dikwijls een crimineel oogmerk. Ga niet in op voorstellen waarbij een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld.

De georganiseerde corruptie is wijdverspreid in Nigeria. Geef geen gegevens over uw persoon, uw familie, creditcards of bankrekeningen door aan mensen die u niet goed kent, ook niet in correspondentie of per telefoon.

Het gebeurt niet zelden dat (zaken)mensen het slachtoffer zijn van oplichting door zogenaamde Nigeriaanse zakenlui. Tijdens handelsprospecties is het noodzakelijk voorzichtig te zijn bij het kiezen van lokale zakenpartners en over alle nodige garanties te beschikken vooraleer transacties aan te gaan.

Internetcriminaliteit

Internetcriminaliteit is een wijdverspreid fenomeen. Virtuele partners zijn in heel wat gevallen oplichters die enkel op geld uit zijn. Men dient ook voorzichtig te zijn bij verkoop via websites. De lay-out van de bank die zogenaamd betalingen uitvoert, wordt dikwijls nagebootst. Het is aangeraden eerst aan een Belgische bank te vragen of het om een authentiek bericht gaat.

Pogingen tot oplichting vanwege zogenaamde chat- en e-mail-'vrienden' komen frequent voor. Er worden verhalen verzonnen over fictieve hospitalisaties, overvallen en ongevallen, waarbij het leven van het zogenaamde slachtoffer alleen kan worden gered door financiële bijstand (vanuit Europa). Het zogenaamde slachtoffer heeft meestal dringend geld nodig om terug te kunnen keren, het hospitaal te kunnen betalen, de politie- of immigratieofficieren te kunnen vergoeden. Ga daar nooit op in. Slachtoffers van zulke criminaliteit kunnen klacht indienen bij de Nigeriaanse Economic and Financial Crimes Commission, al levert dat bijna nooit iets op.