Noord-Macedonië

kaart Noord-Macedonië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Het aantal besmettingen in Noord-Macedonië is op dit moment veeleer laag. Waakzaamheid blijft echter geboden. 

Er zijn momenteel geen bijzondere inreisbeperkingen voor Noord-Macedonië in verband met COVID-19. Let er echter wel op dat u voor terugreis naar België nog steeds een PLF-formulier dient in te vullen. Indien de coronasituatie in Noord-Macedonië zou verslechteren is het steeds mogelijk dat u voor terugkeer naar België om een coronacertificaat of negatieve PCR-test zal worden gevraagd.

Indien u in Noord-Macedonië bent, raden wij u aan om de situatie in de media te volgen, de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en de toepasselijke voorzorgs- en preventiemaatregelen na te leven. Men moet een mondmasker dragen bij het betreden van de publieke ruimte, zowel binnen als buiten. 

De COVID-19-maatregelen in Noord-Macedonië worden regelmatig aangepast. Voor de actuele stand van zaken kan u volgende site raadplegen: https://koronavirus.gov.mk/en

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus: www.info-coronavirus.be/nl 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen in het land vormt normaal geen probleem. Na confrontaties in het voorjaar 2015 tussen de politie en gewapende groepen, is toch extra waakzaamheid geboden in de grensregio’s met Servië, Albanië en Kosovo (fictieve lijn Tetovo-Kumanovo, en Struga-Tetovo). Nieuwe incidenten zijn niet uit te sluiten. In deze regio’s wordt aangeraden enkel overdag en op de hoofdwegen te reizen.

In de huidige gevoelige politieke context, is het ten zeerste aangeraden zich afzijdig te houden van manifestaties en betogingen. Deze vinden regelmatig plaats, voornamelijk in Skopje.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

In de hoofdstad neemt de criminaliteit toe: pickpockets en gauwdieven hebben het gemunt op buitenlanders, meer bepaald op de luchthaven en in de winkelcentra.

 
Nuttige nummers

Politie: 192
Ambulance: 194
Brandweer: 193
Wegenhulp: 196