Noorwegen

Noorwegen

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Gelieve een onderscheid te maken tussen het regime tot 15 juli en dat vanaf 15 juli.

De toegang tot Noorwegen voor buitenlandse reizigers uit de Europese Economische Ruimte (dus ook België) algemeen verboden tot 15/07/2020.

Tot 15 juli hebben de onderstaande groepen wel toegang tot Noorwegen, mits het respecteren van 10 dagen quarantaine:

 • Men een verblijfsvergunning heeft voor Noorwegen
 • Men binnen korte tijd tewerkgesteld wordt in Noorwegen
 • Men Noorwegen dient te bezoeken vanwege professionele doeleinden
 • Bezoek aan uw echtgenoot/echtgenote
 • Bezoek aan uw partner, indien het een permanente en geregistreerde partnerschap van minstens 2 jaar betreft of indien men een kind verwacht
 • Bezoek aan uw ouders
 • Bezoek aan uw grootouders
 • Bezoek aan uw (stief)kinderen van eender welke leeftijd
 • Bezoek aan uw kleinkinderen van eender welke leeftijd
 • Bezoek aan uw broers/zussen, indien u jonger bent dan 18 jaar.
 • Bezoek aan uw verloofde, indien men in het huwelijk zal treden bij aankomst.
 • U mag Noorwegen bezoeken indien u vastgoed bezit in Noorwegen, evenals de gezinsleden die wonen onder hetzelfde dak.

(Bron: https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/eueaa-national-or-family-member/#link-18188)

Bewijsstukken dienen voorgelegd te worden. Iedereen, die het Noorse grondgebied betreedt, dient een quarantaine van 10 dagen in acht te nemen.

Vanaf 15/07/2020 opent Noorwegen de grenzen terug voor reizigers vanuit België. Tevens vervalt de quarantaineverplichting voor bezoekende reizigers. Allen zijn echter wel verplicht de lokale preventiemaatregelen te respecteren. Bezoekende landgenoten dienen zich bewust te zijn dat de situatie steeds kan wijzigen op korte tijd en elke 14 dagen opnieuw geëvalueerd wordt.

Opgelet: Er geldt heden wel nog een reisverbod voor Noorwegen vanuit Zweden (met uitzondering de  regio’s Kronoberg, Skåne en Blekinge), zoals aangekondigd op de webpagina van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Reizigers, bv. Belgische reizigers met de wagen, dienen met dit verbod rekening te houden. Controles aan de Zweedse grenzen zijn aangekondigd.

Bijgevolg worden reizen naar Noorwegen via Zweden afgeraden. Een rechtstreekse verbinding tussen Denemarken-Noorwegen wordt ten sterkste aanbevolen.

Iedereen, zowel inwoners als bezoekers, kan zich gratis laten testen op COVID-19 in geval van symptomen of vermoeden van besmetting.

 
Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Aan reizen in Noorwegen zijn geen specifieke risico’s verbonden.

De dreiging met terreuraanslagen in Noorwegen is vergelijkbaar met deze in andere West-Europese landen.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

We raden aan om steeds een identiteitsdocument op zak te hebben, samen met de kaart van uw ziekteverzekering en van uw – eventuele -  reisverzekering. Het land is immers zeer uitgestrekt en transport per reddingshelikopter of boot zijn soms nodig voor medische behandeling.

Noorwegen grijpt zo weinig mogelijk in in de natuur waardoor er niet altijd hekkens of waarschuwingsborden staan op gevaarlijke plaatsten.

Wandelaars en trekkers blijven best op de aangeduide paden. Kajakkers en watersportbeoefenaars moeten zwemvasten dragen. Gletsjerwandelingen gebeuren het beste met een gids. Er zijn nog vele wilde dieren in Noorwegen: wees voorzichtig.

Ondanks de goede organisatie van het land, kunnen de grote afstanden, het bergachtig reliëf en de soms extreme weersomstandigheden tot noodsituaties leiden.  De gsm-netwerkdekking is niet overal gegarandeerd.

 
Criminaliteit

Noorwegen is een relatief veilig land. Op drukke plaatsen, zoals de vliegvelden van Gardermoen en Rygge, het Vikingmuseum in Oslo of de bushaltes voor de luchthavens moet u op uw hoede zijn voor zakkenrollers.