Noorwegen

Noorwegen

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Maatregelen grensovergang

Noorwegen legt nog steeds sterke beperkingen op aan niet-inwoners van Noorwegen die het land willen betreden. Als algemene regel geldt dat enkel wie reeds woonachtig is in Noorwegen het land kan betreden.

Niet-gevaccineerde reizigers uit gebieden met een quarantaineplicht (oranje/rood) voor Noorwegen (Bron: Kaart Noors Volksgezondheidsinstituut, FHI), die niet tot de uitzonderingen behoren, hebben geen toegang tot Noorwegen.

Status BELGIË: ROOD
De status wordt wekelijks geëvalueerd en kan elke week wijzigen.

 

Categorie 1 - De volgende reizigers woonachtig in België hebben sinds 19/07/2021, 00u00, toegang tot Noorwegen

 • Houders van EU-COVID certificaten: Men heeft toegang tot het land indien men volledig gevaccineerd is of besmet is geweest tijdens de laatste 6 maanden, ongeacht de groene/oranje/rode status van België.
   
  • OPGELET: Noorwegen beschouwt u als volledig gevaccineerd pas 1 week na de tweede dosis of 3 weken na vaccinatie door vaccins die uit 1 enkele dosis bestaan. De datums van vaccinatie worden gecontroleerd!(Bron: Noorse Volksgezondheidsinstituut).
  • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of de laatste 6 maanden besmet zijn geweest, zijn vrijgesteld van voorafgaande digitale registratie, COVID-tests en quarantaine.
  • Sinds 26 juli 2021 hebben ook niet-gevaccineerde minderjarige kinderen die reizen met ouders afkomstig uit oranje/rode zones die toegang hebben tot Noorwegen op basis van een geldig EU COVID-19 certificaat (zoals hierboven beschreven), toegang tot het land (Bron: Noorse immigratiedienst).  Zij moeten echter wel voldoen aan de verplichtingen voor digitale registratie, een voorafgaande COVID-test (vrijstelling voor -12 jarigen), test aan de grens en een quarantaine die ten vroegste na een negatieve test op de derde dag beëindigd kan worden.(Bron: Noorse Volksgezondheidsinstituut)

 

 • De uitzonderingen op de algemene regel, gelieerd aan verwantschap of beroepscategorieën. Vanaf 2 augustus 2021 hebben ook niet-gevaccineerde minderjarige kinderen die reizen met ouders afkomstig uit oranje/rode zones die toegang hebben tot Noorwegen op basis van deze beperkte uitzonderingen, toegang tot het land. Deze categorieën zijn beperkt en onderhevig aan strenge inreis- en quarantaineregels (Bron: Noorse Immigratiedirectoraat, UDI)
  • Verplichte digitale registratie via reg.entrynorway.no (Entry Norway). De registratie kan ten vroegste 72 uur voor uw aankomst ingevoerd worden.
  • Men moet een negatieve test (PCR-test of antigen sneltest) van max. 24 uur bij aankomst kunnen voorleggen, opgesteld in het Engels, Frans, Duits, Deens of  Zweeds (vrijstelling voor -12 jarigen).
  • Verplichte test afleggen onmiddellijk aan de grens. Noorwegen heeft verschillende grensovergangen gesloten om een sterkere controle uit te oefenen. Controleer op voorhand of uw grensovergang nog mogelijk zal zijn. (bron: Noors Gezondheidsdirectoraat).
  • OPGELET: Noorse autoriteiten waarschuwen voor lange wachtrijen aan de Noorse grenzen
  • Verplichte thuisquarantaine van minstens 7 dagen. Bij een negatief resultaat na een nieuwe verplichte PCR-test, genomen op dag 7 van de quarantaine, mag men de quarantaine verlaten. Minderjarige kinderen (-18-jarigen) kunnen de quarantaine ten vroegste na een negatieve PCR-test op dag 3 beëindigen Op het traject tussen de grensovergang en de plaats van quarantaine dient u een gezichtsmasker te dragen.

Allen zijn verplicht ook de lokale preventiemaatregelen (Bron: Noors Volksgezondheidsinstituut, FHI) te respecteren.

Iedereen, zowel inwoners als bezoekers, kan zich gratis laten testen op COVID-19 in geval van symptomen of vermoeden van besmetting.
 

Categorie 2 - Niet-gevaccineerde reizigers woonachtig in België

Reizigers woonachtig in België die niet (volledig) gevaccineerd zijn, zijn sinds 19/07/2021, 00u00, niet langer welkom in Noorwegen en hebben geen toegang tot het grondgebied, tenzij ze tot de bovenvermelde uitzonderingen behoren.
(Bron: Noorse Immigratiedirectoraat, UDI

 

Noorse Coronalijn

Voor specifieke vragen kan u de Noorse Coronalijn contacteren: +47 21 89 80 42.

 

Internationale toegang

Per wagen: Gelieve rekening te houden met mogelijke reisbeperkingen opgelegd aan reizigers uit België in de landen die u doorreist.

Gelieve rekening te houden met mogelijke afgelastingen van aangekondigde internationale vluchten.

De activiteiten en toegangsregels van ferry's van en naar Noorwegen wijzigen regelmatig. Gelieve de website van de relevante maatschappijen te raadplegen.

 
Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Aan reizen in Noorwegen zijn geen specifieke risico’s verbonden.

De dreiging met terreuraanslagen in Noorwegen is vergelijkbaar met deze in andere West-Europese landen.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

We raden aan om steeds een identiteitsdocument op zak te hebben, samen met de kaart van uw ziekteverzekering en van uw – eventuele -  reisverzekering. Het land is immers zeer uitgestrekt en transport per reddingshelikopter of boot zijn soms nodig voor medische behandeling.

Noorwegen grijpt zo weinig mogelijk in in de natuur waardoor er niet altijd hekkens of waarschuwingsborden staan op gevaarlijke plaatsten.

Wandelaars en trekkers blijven best op de aangeduide paden. Kajakkers en watersportbeoefenaars moeten zwemvesten dragen. Gletsjerwandelingen gebeuren het beste met een gids. Er zijn nog vele wilde dieren in Noorwegen: wees voorzichtig.

Ondanks de goede organisatie van het land, kunnen de grote afstanden, het bergachtig reliëf en de soms extreme weersomstandigheden tot noodsituaties leiden.  De gsm-netwerkdekking is niet overal gegarandeerd.

 
Criminaliteit

Noorwegen is een relatief veilig land. Op drukke plaatsen, zoals de vliegvelden van Gardermoen en Rygge, het Vikingmuseum in Oslo of de bushaltes voor de luchthavens moet u op uw hoede zijn voor zakkenrollers.