Noorwegen

Noorwegen

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Noorwegen is mogelijk mits rekening te houden met volgende voorwaarden:

- een quarantaine van 10 dagen respecteren

De Belgische regering heeft besloten om de hoofdstad Oslo en de regio’s Viken en Vestland in de reisadviescategorie ‘oranje’ te plaatsen. Het reizen is toegelaten voor Belgen en inwoners van België, mits een veiligheidswaarschuwing waarbij aangemaand wordt de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de plaatselijke regels (hygiëne, sociale afstand van één meter, dragen van mondmaskers op het openbaar vervoer wanneer de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden) strikt te respecteren, evenals grote groepen of nauwe bijeenkomsten te vermijden om besmetting te voorkomen.
 
Maatregelen grensovergang: 

Op 15/07/2020 had Noorwegen zijn grenzen opengesteld voor reizigers vanuit België. Op basis van de laatste ontwikkelingen van COVID-19 in België heeft de Noorse regering op 30/07/2020 België  op de lijst van “rode” landen geplaatst.

Dit betekent concreet dat de quarantaineverplichting van 10 dagen geldt voor bezoekende reizigers uit België . Een geschikte plaats waar de  quarantaine zal worden doorgebracht, dient op éénzelfde adres te zijn en aaneensluitend voor 10 dagen. Dit adres dient meegedeeld te worden aan de Noorse autoriteiten bij aankomst in Noorwegen. Is uw verblijf korter dan 10 dagen in Noorwegen, mag u het land zoals gepland verlaten. Dit vertrek dient onmiddellijk te gebeuren en u heeft quarantaine tot en met uw vertrek. Op het traject tussen de grensovergang en de plaats van quarantaine dient u een gezichtsmasker te dragen.

Hier leest u meer over de geldende Noorse quarantaineregels:

Allen zijn verplicht ook de lokale preventiemaatregelen (https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/) te respecteren.

Iedereen, zowel inwoners als bezoekers, kan zich gratis laten testen op COVID-19 in geval van symptomen of vermoeden van besmetting.

 
Maatregelen binnenlandse beperking:

Geen specifieke maatregelen. Mogelijks lokale verminderde reismogelijkheden (minder bussen, treinen, etc.)

 
Relevante website 

https://www.norway.no/en/belgium/norway/news-events/covid-19---regarding-the-situation-in-norway/

https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/

 
Internationale toegang:

Per wagen: Gelieve rekening te houden met mogelijke reisbeperkingen opgelegd aan reizigers uit België in de landen, op doorreis naar Noorwegen. Gelieve rekening te houden met mogelijke afgelastingen van aangekondigde internationale vluchten.

De activiteiten en toegangsregels van ferries van en naar Noorwegen wijzigen dikwijls. Gelieve de website van de relevante maatschappijen te consulteren.

 
Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Aan reizen in Noorwegen zijn geen specifieke risico’s verbonden.

De dreiging met terreuraanslagen in Noorwegen is vergelijkbaar met deze in andere West-Europese landen.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

We raden aan om steeds een identiteitsdocument op zak te hebben, samen met de kaart van uw ziekteverzekering en van uw – eventuele -  reisverzekering. Het land is immers zeer uitgestrekt en transport per reddingshelikopter of boot zijn soms nodig voor medische behandeling.

Noorwegen grijpt zo weinig mogelijk in in de natuur waardoor er niet altijd hekkens of waarschuwingsborden staan op gevaarlijke plaatsten.

Wandelaars en trekkers blijven best op de aangeduide paden. Kajakkers en watersportbeoefenaars moeten zwemvasten dragen. Gletsjerwandelingen gebeuren het beste met een gids. Er zijn nog vele wilde dieren in Noorwegen: wees voorzichtig.

Ondanks de goede organisatie van het land, kunnen de grote afstanden, het bergachtig reliëf en de soms extreme weersomstandigheden tot noodsituaties leiden.  De gsm-netwerkdekking is niet overal gegarandeerd.

 
Criminaliteit

Noorwegen is een relatief veilig land. Op drukke plaatsen, zoals de vliegvelden van Gardermoen en Rygge, het Vikingmuseum in Oslo of de bushaltes voor de luchthavens moet u op uw hoede zijn voor zakkenrollers.