Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.
Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:
- Was regelmatig je handen
- Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
- Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
- Blijf thuis als je ziek bent
- Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
- vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
- Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).
Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.
Kosten/infrastructuur medische verzorging
De medische zorgen worden maar gedeeltelijk verzekerd, zelfs in grote steden. Voor bepaalde ziektes of zware verwondingen is het wenselijk zich in het buitenland te laten verzorgen, met name in Zuid-Afrika of in Europa. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.
De regels inzake persoonlijke hygiëne dienen strikt te worden opgevolgd. De nodige waakzaamheid wordt aangeraden voor het gebruik van drinkwater. Verdachte gevallen kunnen gemeld worden via de hotlines: 0794.66.10.95 / 0794661128.
Veiligheid water en voedsel
Men drinkt best enkel flessenwater en men eet ook best enkel in restaurants die goede hygiënische waarborgen bieden. Vermijd het eten van rauwe groenten en fruit.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina
Bijzondere gezondheidsrisico's
In het verleden hebben de Oegandese autoriteiten verschillende uitbraken van virale hemorragische koorts gemeld inclusief Marburg en Ebola.
Men dient dus rekening te houden met het mogelijke gevaar van een dergelijke epidemie, de basisvoorschriften inzake hygiëne te volgen en de gebieden te vermijden waar er een uitbraak is.
Virus Marburg
Op 8 december 2017 het Oegandese Ministerie van Gezondheid bekend maakte dat er in Oeganda geen Marburg meer heerst.
Het Oegandese ministerie van gezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie meldden dat het Margburg-virus werd vastgesteld binnen de gezondheidszorg (in twee oostelijke districten van Kween en Kapchorwa). Er is voorlopig geen reden tot paniek maar gezondheidswerkers die actief zijn in Oeganda - en die dus regelmatig in contact komen met patiënten – worden momenteel aangeraden om een verhoogde waakzaamheid in acht te nemen. Medische stagiaires en gezondheidswerkers moeten gebrieft worden voor hun vertrek over de mogelijke risico’s.
Malaria
Malaria is in Oeganda endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.
Reizigersdiarree
Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de producten die in lokale apotheken verkocht worden en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.
Gele koorts
Inenting is verplicht als u uit een gebied komt waar deze ziekte endemisch is. Voor België is dit niet het geval maar een inenting is sterk aan te raden.
Ebola:
Momenteel is er een uitbraak van Ebola in de Democratische Republiek Congo en Oeganda. Ook in Rwanda en Burundi zijn gevallen van Ebola niet uitgesloten in de toekomst. Een verdere verspreiding van het virus valt niet uit te sluiten.
Ebola wordt overgedragen na rechtstreeks contact met het bloed of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen of van wilde dieren. De symptomen van het virus omvatten onder meer koorts, spierpijn, malaise, hoofdpijn en keelpijn. In een volgend stadium kunnen huiduitslag en lever- en nierstoornissen optreden, alsook symptomen zoals braken en diarree.
Over de effectieve behandeling voor de ziekte bestaan nog geen wetenschappelijk sluitende praktijken. Momenteel treft de ziekte voornamelijk de lokale bevolking en gezondheidsmedewerkers. Personen die zich naar de getroffen landen wensen te begeven of er zich reeds bevinden, worden aangeraden om:
- de reisadviezen voor deze landen regelmatig te raadplegen
- rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette personen, besmette lijken of besmette voorwerpen te vermijden
- rechtstreeks contact met wilde dieren te vermijden en geen “bush meat” te eten
- regelmatig de handen te wassen en toe te zien op een strikte lichaamshygiëne
- de gezondheidsrichtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven.
- zoveel mogelijk vermijden van publieke plaatsen waar veel mensen zich verzamelen (zoals markten, grensovergangen en begrafenissen)
Voor meer informatie kan u terecht op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het European Centre for Disease Prevention & Control.
AIDS, hepatitis B en C
Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Oeganda zeer verspreid. Bescherm u voldoende.
Hepatitis E, cholera en polio
Naar aanleiding van een cholera uitbraak in Kampala, is het raadzaam volgende gezondheidsvoorschriften in acht te nemen:
- Was uw handen met zeep en schoon water na gebruik van het toilet en voor het eten.
- Drink alleen water dat gekookt is of behandeld met chloor, jodium of een ander geschikt product. Producten voor het desinfecteren van water zijn vaak te koop in de apotheek. Er is meestal geen risico bij het nuttigen van de volgende dranken: hete thee of koffie, spuitwater en frisdrank, vruchtensap in flessen of karton.
- Vermijd ijsblokjes, tenzij u weet dat ze bereid zijn met proper water.
- Eet voedingsmiddelen die goed gekookt zijn en nog steeds warm zijn wanneer ze worden geserveerd. Gekookt voedsel dat meerdere uren op kamertemperatuur wordt bewaard en zonder op te warmen wordt geserveerd, kan een belangrijke bron van besmetting worden.
- Vermijdt rauw voedsel, vooral vis en zeevruchten. De enige uitzondering op deze regel zijn groenten en fruit die u zelf heeft gepeld of geschild.
- Kook ongepasteuriseerde melk alvorens het te drinken.
- IJsjes met een twijfelachtige herkomst zijn vaak besmet en veroorzaken ziekten. Gebruik het bij twijfel niet.
- Zorg ervoor dat straatvoedsel zorgvuldig voor u wordt gekookt en geen rauw voedsel bevat.
U kan meer informatie vinden op de site van de Wereld Gezondheidsorganisatie http://www.who.int/topics/cholera/faq/en/
Cholera is een ernstige acute infectieziekte gekenmerkt door waterige diarree en braken. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae die verspreid wordt door het eten en drinken van besmet voedsel en slechte persoonlijke hygiëne. De incubatietijd van de bacterie kan variëren van zes uur tot twee dagen.
Oeganda heeft vaak te kampen met epidemieën van Hepatitis E, die reeds aan verscheidene mensen het leven hebben gekost. De districten die het meest getroffen worden door Hepatitis E zijn Kitgum, Pader, Gulu in het noorden van het land. De ziekte wordt overgedragen door inname van voedsel en/of drank besmet met de uitwerpselen van reeds besmette personen. De reizigers worden aangeraden strikte hygiënische regels in acht te nemen en geen drank of voedsel te consumeren dat niet voldoet aan de hoogst hygiënische norm. Deze voorzorgsmaatregelen helpen eveneens om te voorkomen besmet te geraken met cholera en polio. Deze ziektes worden ook gerapporteerd in het land en zijn op dezelfde manier overdraagbaar zoals hepatitis E.
Indien reizigers te kampen krijgen met volgende ziektesymptomen: geelkleurige ogen, gebrek aan eetlust, buikkrampen, misselijkheid, overgeven en koorts dienen zij onmiddellijk een arts te raadplegen.
Bilharziose
Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren en zwem niet in het Victoriameer.
Hooggebergte
Reizigers die door de Oegandese bergen willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Hooggebergte houdt steeds een risico in - ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Neem contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor vertrek.
Meningitis
Noord Oeganda maakt deel uit van de "meningitis belt". Vaccinatie is aangewezen voor mensen die naar Noord-Oeganda reizen.
Zika
Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwrend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen. en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.
Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.
Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer.
Voor meer informatie kan u terecht op de website Info-Ebola en/of van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het European Centre for Disease Prevention & Control.