Oeganda

kaart Oeganda

 

Laatste update

Reizen in Oeganda is mogelijk indien u rekening houdt met onderstaande adviezen.

Politieke onrust heeft in de week van 13 augustus geleid tot schermutselingen in de regio Arua (West-Nijl) en in sommige buitenwijken van Kampala (Kololo, Makindye, Bukoto, Kamwokya). De situatie blijft gespannen en we vragen alle reizigers om deze gebieden te vermijden en weg te blijven van elke bijeenkomst of demonstratie. We herinneren eraan dat het verboden is om foto's te maken van de officiële gebouwen en ordevertegenwoordigers (politie en leger), dank u om deze regel ook op de demonstraties toe te passen.

Een nieuwe uitbraak van Ebola werd op 1 augustus 2018 door de Congolese autoriteiten in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC) uitgeroepen. We raden aan dat landgenoten die in de omgeving willen reizen het reisadvies voor de DRC raadplegen.

Tot nu toe zijn er in Oeganda geen gevallen geconstateerd, maar we raden aan dat landgenoten die naar Oeganda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" (http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/) en de ebolavirussite (http://www.who.int/ebola/nl). Het Oegandese Ministerie van Gezondheid (MoH), de Wereldgezondheidsorganisatie en andere partners zijn druk bezig met het opzetten van coördinatiestructuren en preventieve maatregelen om snel te kunnen reageren indien er gevallen van het ebolavirus zouden worden vastgesteld ​

 

Naar aanleiding van gevallen van gele koorts  in de regio is een internationaal erkend bewijs van inenting tegen gele koorts bij aankomst op de luchthaven in Entebbe voortaan verplicht. Het internationale bewijs van inenting (gele boekje) wordt verstrekt door de arts of het geneeskundig centrum die de inentingen toedient.

Sinds 1 juli 2016 werd het E-visasysteem ingevoerd voor visa aanvragen. Het visum dient online te worden aangevraagd via de website: https://visas.immigration.go.ug.

Tijdens de eerste maand van de startfase is er een overgangsperiode tijdens dewelke  zowel via het oude systeem (een visumaanvraag via een papierformulier te bekomen bij de Oegandese Ambassade te Brussel of op de luchthaven bij aankomst) als het nieuwe systeem (een  visumaanvraag online ingediend) toegepast wordt.  Zodra uw online aanvraag goedgekeurd wordt,  dient u zich met een uitprint van de goedkeuring:

a) ofwel naar de Oegandese Ambassade van Brussel te begeven voor het bekomen van de visumsticker in uw paspoort
b) ofwel mee te brengen op reis. Bij aankomst op de luchthaven zal de immigratiedienst, op basis van uw ontvangen goedkeuring, de visumsticker in uw paspoort plaatsen.

Gelieve te noteren dat sinds 22 juli 2016 het tarief voor een toeristisch visum verlaagd werd van 100$ naar 50 $

Voor meer informatie:

Bij de Oegandese Ambassade te Brussel:
http://www.ugandamission-benelux.org/index.html
Embassy of the Republic of Uganda and Permanent Mission to the European Union.
E-mail: contactugandaembassy@gmail.com
Tel. No: +32.2.762.5825

http://www.immigration.go.ug/content/visas-and-passes
Commissioners office Immigration & Public Relations Office 0414 231641
E-mail:  info@mia.go.ug

 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

Het Oegandese ministerie van gezondheid meldt gevallen van Krim-Congo koorts en Riftdalkoorts in enkele centrale districten langs de vee-corridor: Nakeseke, Buikwe, Mityana en Kiboga. De virale ziektes worden overgedragen via teken, muggen en contact met besmette dieren (en mensen). Het Oegandese ministerie van gezondheid raadt aan om rauw vlees en rauwe melk te vermijden en beschermend materiaal te gebruiken bij het hanteren van (mogelijk) besmette dieren.

In januari 2017 werden verschillende gevallen van vogelgriep bevestigd bij wilde vogels en pluimvee in Lutembe Bay bij Entebbe en het Masaka district.  De regering activeerde het noodplan voor epidemiecontrole en raadt de mensen aan op hun hoede te zijn en verdachte gevallen onmiddellijk aan de overheid te rapporteren. Vermijd plaatsen zoals pluimveekwekerijen en vogelmarkten en vermijd contact met zieke of dode vogels. Het is ook aangewezen zorgvuldig en regelmatig de handen te wassen. Raadpleeg voor meer informatie de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/avian_influenza/en/) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (http://www.itg.be/itg/generalsite/Default.aspx?L=N&WPID=691&MIID=637&IID...).

Op 26 en  27 november 2016 vonden in het district Kasese confrontaties plaats tussen de veiligheidsdiensten en lokale milities die leidden tot de dood van 55 mensen. Hoewel buitenlanders niet het doelwit vormden van deze aanvallen, is het aangeraden om waakzaam te zijn bij reizen naar het district van Kasese waar zich ook het Nationaal Park, het Reservaat van Semliki en de Rwenzori bergketen bevinden. 


Algemene veiligheid

Oeganda vormt een mogelijk doelwit van  terroristische aanslagen. Al-Shabaab in het bijzonder zou zich tegen Oeganda kunnen keren als reactie op de belangrijke deelname aan de militaire operaties van de Afrikaanse Unie in Somalië.  De Oegandese politie vaardigt geregeld waarschuwingen uit over mogelijke dreigingen in verschillende locaties te Kampala  o.m. in hotels,  publieke commerciële plaatsen, onderwijsinstellingen en grote evenementen.

Reizigers wordt dan ook aangeraden volksoplopen, winkelcentra, markten, restaurants, sociale- en sportevenementen die het doel van aanslagen kunnen zijn, zoveel mogelijk te vermijden. Het is ook aangeraden om  de ambassade te verwittigen bij elke verdachte situatie.

Na landing in Entebbe is het aangeraden u te informeren over de toestand in de regio van uw bestemming en over de toestand in Kampala, waarlangs men steeds moet passeren.  Reizigers kunnen recente informatie krijgen over de laatste ontwikkelingen in de verschillende toeristische regio's bij hun aankomst te Kampala bij de Belgische ambassade op het nummer (+256) (0) 414/34.95.59 of per mail kampala@diplobel.fed.be. De Belgische ambassade heeft ook een noodnummer dat 24u/24 bereikbaar is: (+256) (0)772/704.400. Dit nummer is enkel voor Belgen die in nood verkeren en dient niet voor algemene inlichtingen.

Gebruik gerenommeerde en geregistreerde touroperators voor uw rondreis en voor de natuurparken en hun omgeving. Informeer u over de veiligheidssituatie bij de Ugandan Wildlife Authority voordat u uw reis aanvat: (UWA) www.ugandawildlife.org .

Het is raadzaam bij de officiële instanties en/of erkende reisagentschappen informatie in te winnen over de actuele veiligheid voordat men zich naar de districten Ntoroko, Bundibugyo en Kasese begeeft. Het Nationaal Park en het Reservaat van Semliki en de Rwenzori bergketen bevinden zich in deze districten.

Hoewel de  veiligheidssituatie in de Karamoja regio, de districten Nakapiripirit, Moroto en Kotido zich de laatste jaren verbeterd heeft, blijft deze toch nog relatief onstabiel omwille van de conflicten tussen de clans en de wijdverspreide vuurwapens. Het is aangeraden deze regio en in het algemeen de grensstreek met Kenia te vermijden, tenzij u zich naar het nationale park Kidepo dient te begeven. In dat geval, is het aanbevolen om niet over de weg te gaan, maar om een vlucht te nemen.

Bijzondere waakzaamheid is geboden in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. De rebellengroepen van deze twee landen steken soms de Oegandese grens over. Win informatie in  bij de lokale politie om de laatste stand van zaken na te gaan voordat u zich in die omgeving begeeft. Indien u zich buiten de grote steden van deze zone begeeft (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua), gebruik dan een ervaren lokale gids.

Gezien verschillende meldingen van groepen die reizigers naar de luchthaven overvallen raadt de ambassade af de « Entebbe Bypass Road » te gebruiken.  Deze weg is officieel niet open voor het publiek waardoor geen veiligheid kan gegarandeerd worden.

In geval van een reis naar Oeganda raden wij u ook aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be  zodat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren.

 
Criminaliteit


Oeganda is een relatief veilig land voor toeristen (uitgezonderd bovenvermelde regio's). Toch doen zich incidenten voor van kleine criminaliteit, zoals diefstal van handtassen, gsm's, inbraken in huizen en auto's, enz. Het wordt dan ook afgeraden om onnodig waardevolle voorwerpen of grote sommen geld bij zich te hebben of in de auto achter te laten. Het is ook afgeraden om zich ’s nachts te voet te verplaatsen in onverlichte en/of verlaten buurten.