Oeganda

kaart Oeganda

 

Laatste update

 

 

Veiligheid

UPDATE: Op 16 november ontploften opnieuw twee bommen in het centrum van de hoofdstad Kampala, met meerdere slachtoffers, inclusief doden en gewonden. Het onderzoek naar oorzaak en impact loopt nog. Eerder was er op 23 oktober een ontploffing in een bar/restaurant in een buitenwijk van Kampala, op ongeveer 7 km van het stadscentrum (Komaboga), en op 25 oktober ontplofte een bom in een bus nabij Mpigi, op 30 km van Kampala, telkens met meerdere slachtoffers.

De politie onderzoekt momenteel nog andere mogelijke locaties, en zolang dat onderzoek loopt is grote voorzichtigheid aan de orde. Het is sterk aangeraden om drukke plekken te vermijden, en in het algemeen om voorzichtig te zijn op plaatsen waar veel mensen samenkomen (shoppingcentra, publieke bijeenkomsten e.d.).

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

 

Sinds 27 oktober moeten alle inreizende passagiers (vanaf 6 jaar) bij aankomst in Entebbe een verplichte test ondergaan (kostprijs 30 USD). U kan zich vooraf hier registreren en online betalen om het proces te versnellen, zoniet kan dit ook bij aankomst op de luchthaven. Na registratie ontvangt u een QR-code die getoond moet worden voor afname van de PCR-test. Reizigers mogen vervolgens de luchthaven verlaten, maar dienen zich te isoleren in hun verblijfplaats tot zij de resultaten van de test ontvangen. Testresultaten worden  meegedeeld via telefoon of e-mail.  Wie positief test, wordt overgebracht naar gedesigneerde Covid centra voor verdere behandeling. 

 

Wie naar Oeganda reist moet bovendien – behalve de nieuwe test op het moment van aankomst – ook een negatief PCR-testresultaat kunnen voorleggen. Dat attest mag niet ouder zijn dan 72 uur (vanaf het moment van monsterverzameling tot het moment van vertrek naar Oeganda). Er is een vrijstelling voor kinderen jonger dan 3 jaar. 

De regering van Oeganda verplicht ook vertrekkende reizigers om een negatief PCR-testresultaat voor te leggen. Ook dat attest mag niet ouder zijn dan 72 uur (vanaf het moment van monsterverzameling tot het moment van vertrek uit Oeganda). Er zijn heel wat testcentra in Kampala en Entebbe die meestal 35 à 40 euro aanrekenen.

Het coronavirus is nog steeds aanwezig in Oeganda, ook al blijven de cijfers van vastgestelde besmetting, hospitalisatie en overlijdens wegens corona erg laag. Medische zorgverlening is beperkt, dus preventie en vaccinatie zijn erg belangrijk. 

Visumaanvragen voor Oeganda moeten online worden ingediend, maar men moet rekening houden met wat vertraging om een antwoord te krijgen. Het is niet langer mogelijk om een visumaanvraag op de luchthaven in te dienen.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Criminaliteit en terrorisme

Recent zijn er vier bomaanslagen geweest in en rond de hoofdstad, waardoor de algemene veiligheidssituatie verslechterd is. Onderzoeken naar de aanslagen zijn nog lopende. Het is sterk aangeraden om waarschuwingen of advies van lokale autoriteiten over veiligheidsdreigingen nauwgezet op te volgen.

Daarnaast is kleine criminaliteit vooral in de hoofdstad Kampala een toenemend probleem. Dieven op motorfietsen trachten handtassen, gsm-toestellen en andere waardevolle voorwerpen te stelen van mensen te voet of in de wagen, met open ramen of niet gesloten deuren. Waakzaamheid is altijd vereist.

 
Algemene veiligheid

Voor toeristen is het aangeraden om parkwachters mee te nemen, zeker in afgelegen gebieden, en om niet zelf te rijden in een land met soms gevaarlijke wegen. In het algemeen volgt u best de instructies van lokale autoriteiten en veiligheidsdiensten (politie, leger) nauwgezet op. Het is verboden om foto's te maken van officiële gebouwen en ordevertegenwoordigers (politie en leger).

Het oosten van Congo, Zuid-Soedan, de grens met Kenia ten noorden van Mount Elgon en de grens met Rwanda vragen om meer specifieke waarschuwingen. Het is sterk afgeraden om de grens met Congo over steken vanuit Oeganda. De veiligheid kan er niet worden gewaarborgd door de regering van Kinshasa en een aantal rebellengroepen zijn actief in het grensgebied. Zuid-Soedan krijgt algemeen negatief reisadvies (zie hier). De grens met Rwanda is nog steeds gesloten voor Rwandese burgers en voor import/export, maar niet voor toeristen uit het Westen. De grens is volledig veilig voor reizigers. In het grensgebied met Kenia vinden geregeld gewapende confrontaties plaats tussen plaatselijke boeren en herders (kudden met koeien). Ook al is de kans klein dat u daar als toerist in verwikkeld geraakt, is het beter om de regio te vermijden.

In geval van problemen kan u altijd contact opnemen met de ambassade van België in Kampala op nummer +256.414.349.559, en uiteraard ook per mail kampala@diplobel.fed.be. De Belgische ambassade heeft een noodnummer dat 24u/24 bereikbaar is: +256.772.704.400. Dit nummer is enkel voor Belgen die in nood verkeren en dient niet voor algemene inlichtingen.

Wij bevelen steeds aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be zodat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren.