Oeganda

kaart Oeganda

Laatste update

Reizen in Oeganda is mogelijk indien u rekening houdt met onderstaande adviezen.

Politieke spanningen tussen Rwanda en Oeganda hebben een invloed op het verkeer aan de grensovergangen tussen beide landen. Er zijn geen beperkingen voor onderdanen van derde landen, dus ook niet voor buitenlandse toeristen. Deze mogen de grens in beide richtingen oversteken.

Gelet op mogelijke wijzigingen, worden reizigers aangeraden om zich goed te informeren en de instructies van de lokale autoriteiten en veiligheidsdiensten zorgvuldig te respecteren.

Op 3 april 2019 werden een Amerikaanse toerist en haar chauffeur ontvoerd voor losgeld in de Ishasha zone van het Queen Elisabeth Park aan de grens met DRC. De 2 slachtoffers werden gezond en wel teruggevonden op 07 april 2019 na 4 dagen gevangenschap. Het onderzoek is nog bezig en we kunnen niet vooruitlopen op de identiteit of herkomst van de daders. Bovendien is het nog te vroeg om te zeggen of dit om een geïsoleerde handeling of een nieuwe permanente dreiging gaat. Mensen die dit gebied willen bezoeken worden verzocht om altijd begeleid te zijn en geen onnodige risico’s te nemen.

Het verboden is om foto's te maken van de officiële gebouwen en ordevertegenwoordigers (politie en leger)

Het Oegandese ministerie van gezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie melden dat het Ebola-virus werd vastgesteld in Kasese district, zuidwesten van Oeganda. Er is voorlopig geen reden tot paniek maar gezondheidswerkers die actief zijn in Oeganda worden momenteel aangeraden om een verhoogde waakzaamheid in acht te nemen. Medische stagiaires en gezondheidswerkers moeten gebrieft worden voor hun vertrek over de mogelijke risico’s.   

Een nieuwe uitbraak van Ebola werd op 1 augustus 2018 door de Congolese autoriteiten in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC) uitgeroepen. We raden aan dat landgenoten die in de omgeving willen reizen het reisadvies voor de DRC raadplegen.

We raden aan dat landgenoten die naar Oeganda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de website de website Info-Ebola en/of van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" (http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/) en de ebolavirussite (http://www.who.int/ebola/nl). 

Naar aanleiding van gevallen van gele koorts  in de regio is een internationaal erkend bewijs van inenting tegen gele koorts bij aankomst op de luchthaven in Entebbe voortaan verplicht. Het internationale bewijs van inenting (gele boekje) wordt verstrekt door de arts of het geneeskundig centrum die de inentingen toedient.

Sinds 1 juli 2016 werd het E-visasysteem ingevoerd voor visa aanvragen. Het visum dient online te worden aangevraagd via de website: https://visas.immigration.go.ug.

 

Gelieve te noteren dat sinds 22 juli 2016 het tarief voor een toeristisch visum verlaagd werd van 100$ naar 50 $

Voor meer informatie:

Bij de Oegandese Ambassade te Brussel:
http://www.ugandamission-benelux.org/index.html
Embassy of the Republic of Uganda and Permanent Mission to the European Union.
E-mail: contactugandaembassy@gmail.com
Tel. No: +32.2.762.5825

http://www.immigration.go.ug/content/visas-and-passes
Commissioners office Immigration & Public Relations Office 0414 231641
E-mail:  info@mia.go.ug

 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

het is het raadzaam volgende gezondheidsvoorschriften in acht te nemen:

• Was uw handen met zeep en schoon water na gebruik van het toilet en voor het eten.
• Drink alleen water dat gekookt is of behandeld met chloor, jodium of een ander geschikt product. Producten voor het desinfecteren van water zijn vaak te koop in de apotheek. Er is meestal geen risico bij het nuttigen van de volgende dranken: hete thee of koffie, spuitwater en frisdrank, vruchtensap in flessen of karton.
• Vermijd ijsblokjes, tenzij u weet dat ze bereid zijn met proper water.
• Eet voedingsmiddelen die goed gekookt zijn en nog steeds warm zijn wanneer ze worden geserveerd. Gekookt voedsel dat meerdere uren op kamertemperatuur wordt bewaard en zonder op te warmen wordt geserveerd, kan een belangrijke bron van besmetting worden.
• Vermijdt rauw voedsel, vooral vis en zeevruchten. De enige uitzondering op deze regel zijn groenten en fruit die u zelf heeft gepeld of geschild.
• Kook ongepasteuriseerde melk alvorens het te drinken.
• ijsjes met een twijfelachtige herkomst zijn vaak besmet en veroorzaken ziekten. Gebruik het bij twijfel niet.
• Zorg ervoor dat straatvoedsel zorgvuldig voor u wordt gekookt en geen rauw voedsel bevat.

U kan meer informatie vinden op de site van de Wereld Gezondheidsorganisatie http://www.who.int/topics/cholera/faq/en/

Cholera is een ernstige acute infectieziekte gekenmerkt door waterige diarree en braken. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae die verspreid wordt door het eten en drinken van besmet voedsel en slechte persoonlijke hygiëne. De incubatietijd van de bacterie kan variëren van zes uur tot twee dagen.

Het Oegandese ministerie van gezondheid meldt gevallen van Krim-Congo koorts en Riftdalkoorts in enkele centrale districten langs de vee-corridor: Nakeseke, Buikwe, Mityana en Kiboga. De virale ziektes worden overgedragen via teken, muggen en contact met besmette dieren (en mensen). Het Oegandese ministerie van gezondheid raadt aan om rauw vlees en rauwe melk te vermijden en beschermend materiaal te gebruiken bij het hanteren van (mogelijk) besmette dieren.

In januari 2017 werden verschillende gevallen van vogelgriep bevestigd bij wilde vogels en pluimvee in Lutembe Bay bij Entebbe en het Masaka district.  De regering activeerde het noodplan voor epidemiecontrole en raadt de mensen aan op hun hoede te zijn en verdachte gevallen onmiddellijk aan de overheid te rapporteren. Vermijd plaatsen zoals pluimveekwekerijen en vogelmarkten en vermijd contact met zieke of dode vogels. Het is ook aangewezen zorgvuldig en regelmatig de handen te wassen. Raadpleeg voor meer informatie de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/avian_influenza/en/) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (http://www.itg.be/itg/generalsite/Default.aspx?L=N&WPID=691&MIID=637&IID...).

Hoewel buitenlanders niet het doelwit vormden van deze aanvallen, is het aangeraden om waakzaam te zijn bij reizen naar het district van Kasese waar zich ook het Nationaal Park, het Reservaat van Semliki en de Rwenzori bergketen bevinden. 


Algemene veiligheid

Oeganda vormt een mogelijk doelwit van  terroristische aanslagen. Al-Shabaab in het bijzonder zou zich tegen Oeganda kunnen keren als reactie op de belangrijke deelname aan de militaire operaties van de Afrikaanse Unie in Somalië.  De Oegandese politie vaardigt geregeld waarschuwingen uit over mogelijke dreigingen in verschillende locaties te Kampala  o.m. in hotels,  publieke commerciële plaatsen, onderwijsinstellingen en grote evenementen.

Reizigers wordt dan ook aangeraden volksoplopen, winkelcentra, markten, restaurants, sociale- en sportevenementen die het doel van aanslagen kunnen zijn, zoveel mogelijk te vermijden. Het is ook aangeraden om  de ambassade te verwittigen bij elke verdachte situatie.

Na landing in Entebbe is het aangeraden u te informeren over de toestand in de regio van uw bestemming en over de toestand in Kampala, waarlangs men steeds moet passeren.  Reizigers kunnen recente informatie krijgen over de laatste ontwikkelingen in de verschillende toeristische regio's bij hun aankomst te Kampala bij de Belgische ambassade op het nummer (+256) (0) 414/34.95.59 of per mail kampala@diplobel.fed.be. De Belgische ambassade heeft ook een noodnummer dat 24u/24 bereikbaar is: (+256) (0)772/704.400. Dit nummer is enkel voor Belgen die in nood verkeren en dient niet voor algemene inlichtingen.

Gebruik gerenommeerde en geregistreerde touroperators voor uw rondreis en voor de natuurparken en hun omgeving. Informeer u over de veiligheidssituatie bij de Ugandan Wildlife Authority voordat u uw reis aanvat: (UWA) www.ugandawildlife.org .

Het is raadzaam bij de officiële instanties en/of erkende reisagentschappen informatie in te winnen over de actuele veiligheid voordat men zich naar de districten Ntoroko, Bundibugyo en Kasese begeeft. Het Nationaal Park en het Reservaat van Semliki en de Rwenzori bergketen bevinden zich in deze districten.

Hoewel de  veiligheidssituatie in de Karamoja regio, de districten Nakapiripirit, Moroto en Kotido zich de laatste jaren verbeterd heeft, blijft deze toch nog relatief onstabiel omwille van de conflicten tussen de clans en de wijdverspreide vuurwapens. Het is aangeraden deze regio en in het algemeen de grensstreek met Kenia te vermijden, tenzij u zich naar het nationale park Kidepo dient te begeven. In dat geval, is het aanbevolen om niet over de weg te gaan, maar om een vlucht te nemen.

Bijzondere waakzaamheid is geboden in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. De rebellengroepen van deze twee landen steken soms de Oegandese grens over. Win informatie in  bij de lokale politie om de laatste stand van zaken na te gaan voordat u zich in die omgeving begeeft. Indien u zich buiten de grote steden van deze zone begeeft (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua), gebruik dan een ervaren lokale gids.

Gezien verschillende meldingen van groepen die reizigers naar de luchthaven overvallen raadt de ambassade af de « Entebbe Bypass Road » te gebruiken.  Deze weg is officieel niet open voor het publiek waardoor geen veiligheid kan gegarandeerd worden.

In geval van een reis naar Oeganda raden wij u ook aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be  zodat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren.

 
Criminaliteit


Oeganda is een relatief veilig land voor toeristen (uitgezonderd bovenvermelde regio's). Toch doen zich incidenten voor van kleine criminaliteit, zoals diefstal van handtassen, gsm's, inbraken in huizen en auto's, enz. Het wordt dan ook afgeraden om onnodig waardevolle voorwerpen of grote sommen geld bij zich te hebben of in de auto achter te laten. Het is ook afgeraden om zich ’s nachts te voet te verplaatsen in onverlichte en/of verlaten buurten.