Oezbekistan

kaart Oezbekistan

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen
  •  Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

België valt nu onder de “gele categorie”. Dit houdt in dat de toegang tot het grondgebied wordt toegestaan onder volgende voorwaarden:

  • Voorleggen van een negatieve PCR-test (in het Engels of Russisch), ondergaan binnen de 72 uur voor het boarden van het vliegtuig;
  • Sinds 25 december moeten alle reizigers bij aankomst in Oezbekistan een verplichte sneltest ondergaan in de luchthaven, treinstation of aan een grenspost over land, ten laste van de passagier, ook wanneer deze een negatieve PCR-test kan voorleggen;
  • Daarenboven geldt er een quarantaineplicht van twee weken (thuis of in het hotel), eveneens ten laste van de passagier.

OPGELET: Tot en met 1 februari 2021 (verlenging niet uitgesloten) is de toegang tot het grondgebied verboden voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Australië, Nederland en Zuid-Afrika. Hetzelfde geldt voor reizigers die binnen de 14 dagen voor hun reis naar Oezbekistan in deze landen hebben verbleven.

Afgezien van speciale repatriatievluchten blijven de meeste internationale, reguliere luchtverbindingen opgeschort. De luchtvaartmaatschappijen zijn de beste bron van informatie.

In de aanpak van de sanitaire crisis neemt de overheid maatregelen die elkaar snel kunnen opvolgen. We raden aan om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen (http://coronavirus.uz/ru) en de website van de Wereldgezondheidsorganisatie te raadplegen (https://www.euro.who.int/en/countries/uzbekistan).

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen in Oezbekistan stelt over het algemeen geen probleem. De situatie in het land is al verschillende jaren kalm, en reizigers die afreizen naar de toeristische plaatsen in het Westen en het centrum van het land (Samarkand, Boechara, Chiva, Noekoes) ondervinden doorgaans geen specifieke problemen.

Grensgebieden, in het bijzonder rond de grenzen met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan, dienen vermeden te worden. Er kunnen landmijnen liggen in deze gebieden, en veiligheidsincidenten tussen grenswachten en smokkelaars of terroristische groeperingen zijn steeds mogelijk.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.


Terreurdreiging

Terreurdreiging kan niet worden uitgesloten. Reizigers dienen waakzaam te zijn op publieke plaatsen, en raadgevingen van de Oezbeekse autoriteiten op te volgen.


Criminaliteit

Het risico op gewelddadige criminaliteit is eerder laag. Toch zijn er af en toe gevallen van kleine criminaliteit tegenover buitenlanders. De nodige waakzaamheid is geboden voor wat betreft zakkenrollers en diefstallen. Het is aangeraden geld en waardevolle voorwerpen op een veilige plaats te bewaren en ’s nachts niet alleen rond te lopen.