Oezbekistan

kaart Oezbekistan

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

De landsgrensovergangen zijn open (behalve met Afghanistan), maar kunnen zonder voorafgaande kennisgeving opnieuw gesloten worden.

Een bewijs van volledige vaccinatie is voldoende om Oezbekistan te kunnen betreden. Reizigers (ouder dan twee jaar) die niet over een bewijs van volledige vaccinatie beschikken, moeten een negatief PCR-testresultaat (in het Engels of Russisch) voorleggen van een test die niet eerder dan 48 uur vóór aankomst in Oezbekistan afgenomen werd.

De covid-regels in Oezbekistan kunnen snel en zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Reizigers kunnen de laatste regels nalezen op de officiële website (link ; in het Oezbeeks). Reizigers kunnen ook contact opnemen met de Oezbeekse Ambassade in België (link) om de laatste geldende regels af te toetsen alvorens vertrek. De ‘Oezbekistan’-pagina op de website van de Wereld Gezondheidsorganisatie bevat ook relevante informatie (link ; in het Engels).

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via Travellers Online.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen in Oezbekistan stelt over het algemeen geen probleem. De situatie in het land is al verschillende jaren kalm, en reizigers die afreizen naar de toeristische plaatsen in het westen en het centrum van het land (Samarkand, Boechara, Chiva, Noekoes) ondervinden doorgaans geen specifieke problemen.

Grensgebieden, in het bijzonder rond de grenzen met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan, dienen vermeden te worden. Er kunnen landmijnen liggen in deze gebieden, en veiligheidsincidenten tussen grenswachten en smokkelaars of terroristische groeperingen zijn steeds mogelijk.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.


Terreurdreiging

Terreurdreiging kan niet worden uitgesloten. Reizigers dienen waakzaam te zijn op publieke plaatsen, en raadgevingen van de Oezbeekse autoriteiten op te volgen.


Criminaliteit

Het risico op gewelddadige criminaliteit is eerder laag. Toch zijn er af en toe gevallen van kleine criminaliteit tegenover buitenlanders. De nodige waakzaamheid is geboden voor wat betreft zakkenrollers en diefstallen. Het is aangeraden geld en waardevolle voorwerpen op een veilige plaats te bewaren en ’s nachts niet alleen rond te lopen.