Oman

kaart Oman

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

COVID

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat of bij een transit via één van de bestemmingen waarvoor restricties gelden. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Londen, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking, om zeker te zijn dat deze ook covid dekt in Oman.

 

Om zich naar Oman te begeven moeten passagiers die een vlucht nemen van langer dan 8 uur (incl. transittijd) beschikken over een negatieve covid19 PCR-test, niet ouder dan 96 uur. Passagiers met een vlucht korter dan 8 uur, moeten beschikken over een negatieve covid19 PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Het dragen van een gezichtsmasker die mond en neus bedekt, blijft verplicht.

Reizigers die geen Omaanse nationaliteit hebben, geen GCC onderdaan zijn of niet over een geldige ziekteverzekeringskaart ("free treatment") beschikken, zijn verplicht een internationale ziektekostenverzekering af te sluiten die de kosten van de Covid-19-behandeling dekt voor een periode van minimaal één maand.

Voor vertrek moeten de passagiers zich registreren via de volgende link: https://covid19.emushrif.om/traveler/travel teneinde de PCR-test te ontvangen en 25 riyal te betalen bij aankomst in Oman, én Tarassud te downloaden. Dit is  verplicht voor iedereen die aankomt in het land. Men moet eveneens een armband dragen en 7 dagen quarantaine in een hotel van de keuzelijst op de link hierboven, respecteren

Deze personen kunnen enkel het hotel verlaten na een negatieve  PCR-test op de 8e dag. Het is eveneens mogelijk 10 dagen in quarantaine in het hotel te blijven, zonder PCR-test. Bemanningsleden en kinderen onder 16 jaar zijn uitgezonderd hiervan.

 

Reizigers komend uit India, Pakistan, Bangladesh, VK, Soedan, Libanon, Zuid-Afrika, Brazilië, Nigeria, Tanzania, Ghana, Guinée, Sierra Leone, Ethiopië, Egypte en de Filipijnen worden de toegang tot het Omaans grondgebied ontzegd. Elke andere persoon die aankomt in Oman vanuit een ander land, maar die een transit had via één van deze bestemmingen, moet 14 dagen in quarantaine. Omani onderdanen, medisch personeel, en hun familieleden, zijn hiervan uitgezonderd.

Raadpleeg voor vertrek altijd:

De reisgids over het coronavirus gepubliceerd door de Civil Aviation Authority: https://presspage-production-content.s3.amazonaws.com/uploads/2571/coronavirustravelguide-caa.pdf?10000

Toeristenboten met een duikvergunning die in Oman opereren, mogen volgens de richtlijnen van de Milieu Autoriteit slechts op 50 70% van hun totale personeelscapaciteit opereren. Op openbare plaatsen en bij aanligplaatsen moeten gebruikers gezichtsmaskers dragen, fysieke afstand bewaren en bijeenkomsten vermijden.

De door Mwasalat geëxploiteerde stadsbusdiensten werden op 4 oktober in alle provincies hervat, met uitzondering van Route 201 van Muscat naar Dubai. De bussen worden dagelijks gesteriliseerd. De temperatuur wordt gecontroleerd en het aantal toegestane personen in de bussen wordt beperkt. Passagiers moeten ermee instemmen zich te houden aan de voorzorgsmaatregelen van Mwasalat. Zo moeten zij tijdens de rit een gezichtsmasker dragen en vermijden ​​in de bus recht te staan.   

 

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.
   

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Reizen naar Oman leveren doorgaans geen problemen op. Het Sultanaat Oman is een stabiel en rustig land dat zich in een onstabiele regio bevindt. Conflicten in buurland Jemen en/of de gebeurtenissen in de Arabische wereld kunnen wel een invloed hebben op de interne veiligheidssituatie. Reizigers en landgenoten die in Oman verblijven worden daarom aangeraden betogingen en samenscholingen te vermijden. Verder worden reizen naar het grensgebied met Jemen afgeraden, wegens het conflict in dat land en de mogelijke aanwezigheid van terroristen of gewapende groepen in het grensgebied.

  Voor en tijdens elk verblijf is het aangeraden om zich op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie, de plaatselijke actualiteit en de regionale politieke ontwikkelingen. De spanningen in het Midden-Oosten kunnen gevolgen hebben voor de publieke opinie in het land. De reiziger zal dus bijzonder waakzaam moeten zijn wat de persoonlijke veiligheid betreft. Bepaalde grensgebieden van het land worden als van strategisch belang beschouwd en vereisen een voorafgaande vergunning van de Omanese autoriteiten om bezocht te kunnen worden.

  De reizigers wordt aanbevolen om in alle omstandigheden een discreet gedrag en een respectvolle houding aan te nemen tegenover de gewoontes en wetten van dit land met een islamitische traditie. Omani's zijn wel tolerant, maar men moet zich eerbiedig gedragen tegenover de tradities. De excursies door het land, met name in de woestijn- en bergstreken, gebeuren bij voorkeur met een minimum van twee goed uitgeruste voertuigen (4x4) om dringende hulp te kunnen bieden in spoedgevallen. Het is raadzaam de reisroute aan een derde persoon door te geven.

   
  Terreurdreiging


  De terreurdreiging is, tot hiertoe, zeer klein in het Sultanaat Oman. In de Arabische Zee, voor de kust van Oman zijn echter piraten actief. Er bestaat dus een risico voor zowel commerciële als particuliere vaartuigen om in de Arabische Zee gekaapt te worden. Niet noodzakelijke maritieme verplaatsingen worden dus afgeraden.

   
  Criminaliteit


  De criminaliteit in de grote agglomeraties stijgt (inbraken, wagendiefstallen, enz.), maar het niveau blijft vrij laag. De voorzorgen ten opzichte van de kleine misdaad zijn van toepassing. Het is aangeraden aan de reizigers om te vermijden zich alleen te verplaatsen, in het bijzonder tijdens de nacht