Oman

kaart Oman

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat of bij een transit via één van de bestemmingen waarvoor restricties gelden. Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking, om zeker te zijn dat deze ook COVID-19 dekt in Oman.

 
Geldende regels vanaf 1 september 2021: om zich naar Oman te begeven, moeten passagiers die een vlucht nemen van langer dan 8 uur (incl. transittijd) beschikken over een negatieve COVID-19-PCR-test, niet ouder dan 96 uur. Passagiers met een vlucht korter dan 8 uur, moeten beschikken over een negatieve COVID-19-PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Mensen die aankomen zonder een negatieve PCR-test, worden bij aankomst getest en moeten vervolgens in zelfquarantaine, waarbij zij een detectiearmband moeten dragen, tot op het moment dat het resultaat van de test negatief is. Wie positief test, moet gedurende 10 dagen in quarantaine (25 Omaanse rials en download van de app tarassud).

De lijst met landen waaruit aankomsten naar Oman waren verboden, werd geannuleerd. Omani's, inwoners van Oman, visumhouders en degenen die geen visum nodig hebben of die bij aankomst een visum kunnen krijgen, mogen het grondgebied van Oman betreden zoals vóór de covidsituatie het geval was.

Alle reizigers moeten echter hun vaccinatiebewijs met QR-code meenemen waaruit blijkt dat ze twee doses of een enkele dosis van een van de door de Omaanse autoriteiten erkende vaccins (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac en Sputnik) hebben gekregen. De 2e dosis moet 14 dagen voor aankomst op het grondgebied van Oman zijn verkregen.

Degenen die besmet zijn met COVID-19 en die genezen zijn maar die bij aankomst positief zouden testen, worden vrijgesteld van quarantaine zolang ze kunnen bewijzen dat ze deze quarantaine hebben uitgevoerd in het land waar ze besmet waren voordat ze naar Oman kwamen.

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.
   

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Reizen naar Oman leveren doorgaans geen problemen op. Het Sultanaat Oman is een stabiel en rustig land dat zich in een onstabiele regio bevindt. Conflicten in buurland Jemen en/of de gebeurtenissen in de Arabische wereld kunnen wel een invloed hebben op de interne veiligheidssituatie. Reizigers en landgenoten die in Oman verblijven worden daarom aangeraden betogingen en samenscholingen te vermijden. Verder worden reizen naar het grensgebied met Jemen afgeraden, wegens het conflict in dat land en de mogelijke aanwezigheid van terroristen of gewapende groepen in het grensgebied.

  Voor en tijdens elk verblijf is het aangeraden om zich op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie, de plaatselijke actualiteit en de regionale politieke ontwikkelingen. De spanningen in het Midden-Oosten kunnen gevolgen hebben voor de publieke opinie in het land. De reiziger zal dus bijzonder waakzaam moeten zijn wat de persoonlijke veiligheid betreft. Bepaalde grensgebieden van het land worden als van strategisch belang beschouwd en vereisen een voorafgaande vergunning van de Omanese autoriteiten om bezocht te kunnen worden.

  De reizigers wordt aanbevolen om in alle omstandigheden een discreet gedrag en een respectvolle houding aan te nemen tegenover de gewoontes en wetten van dit land met een islamitische traditie. Omani's zijn wel tolerant, maar men moet zich eerbiedig gedragen tegenover de tradities. De excursies door het land, met name in de woestijn- en bergstreken, gebeuren bij voorkeur met een minimum van twee goed uitgeruste voertuigen (4x4) om dringende hulp te kunnen bieden in spoedgevallen. Het is raadzaam de reisroute aan een derde persoon door te geven.

   
  Terreurdreiging


  De terreurdreiging is, tot hiertoe, zeer klein in het Sultanaat Oman. In de Arabische Zee, voor de kust van Oman zijn echter piraten actief. Er bestaat dus een risico voor zowel commerciële als particuliere vaartuigen om in de Arabische Zee gekaapt te worden. Niet noodzakelijke maritieme verplaatsingen worden dus afgeraden.

   
  Criminaliteit


  De criminaliteit in de grote agglomeraties stijgt (inbraken, wagendiefstallen, enz.), maar het niveau blijft vrij laag. De voorzorgen ten opzichte van de kleine misdaad zijn van toepassing. Het is aangeraden aan de reizigers om te vermijden zich alleen te verplaatsen, in het bijzonder tijdens de nacht.