Panama

kaart Panama

Laatste update

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Panama. Er zijn momenteel maar weinig mensen besmet, maar de situatie verandert snel.

De Panamese regering heeft de schorsing van alle internationale vluchten zonder uitzondering aangekondigd vanaf maandag 23 maart en dit voor een periode van 30 dagen. Dit geldt ook voor transit. We raden u aan om zo snel mogelijk telefonisch contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of om uw retourticket te wijzigen om vóór 23 maart te reizen door uw reisschema indien nodig te wijzigen. Tot nader order zijn de passagiers op cruiseschepen, pleziervaartuigen of koopvaardijschepen die aankomen in Panama niet toegestaan ​​om van boord te gaan totdat ze aan een verplichte 14-daagse quarantaine hebben voldaan, ongeacht hun nationaliteit, herkomst of bestemming van het schip.

Op 15 maart is de noodtoestand uitgeroepen en sinds 16 maart zijn de grenzen gesloten. Panamese passagiers of passagiers met verblijfsvergunning in Panama die het land nog binnenkomen, worden onderworpen aan een verplichte 14-daagse quarantaine. Met uitzondering van supermarkten en apotheken is ook de sluiting van alle bars, restaurants, recreatieplekken etc. besloten.

De avondklok werd uitgebreid van 17.00 uur tot 05.00 uur sinds 24 maart. Voor minderjarigen geldt ook een uitgangsverbod van 17.00 uur tot 06.00 uur.

De gemeenschappen Guna Yala en Ngäbe Buglé hebben tot nader order alle activiteiten - met name toerisme - op hun grondgebied opgeschort. Deze beslissing heeft met name betrekking op reizen naar San Blas.

Voor vragen over uw (mogelijke) reis kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

  • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen;
  • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Houd fototoestel of camera en GSM in het oog;
  • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
  • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden);
  • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.


Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen.  In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito, en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overval en deze worden dus best 's avonds gemeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich s’ avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven.  Blijf beter in het centrum.  Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.