Panama

kaart Panama

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Panama en het land heeft zeer restrictieve maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te perken.

De Panamese regering heeft de schorsing van alle internationale vluchten zonder uitzondering aangekondigd vanaf maandag 23 maart en tenminste tot 22 juli. Dit geldt ook voor transit.

Tot nader order mogen passagiers van cruiseschepen, pleziervaartuigen of koopvaardijschepen die in Panama aankomen niet van boord gaan tot ze een verplichte 14-daagse quarantaine hebben gerespecteerd, ongeacht hun nationaliteit, herkomst of de bestemming van het schip.

Op 15 maart is de noodtoestand uitgeroepen en sinds 16 maart zijn de grenzen gesloten. Momenteel zijn Panamese of ingezeten passagiers die het land nog binnenkomen onderworpen aan een verplichte 14-daagse quarantaine. Met uitzondering van supermarkten en apotheken is ook de sluiting van alle bars, restaurants, recreatieplekken etc. besloten. De verkoop van alcohol werd beperkt.

De avondklok werd uitgebreid van 17.00 uur tot 05.00 uur sinds 24 maart. Voor minderjarigen geldt ook een uitgangsverbod van 17.00 uur tot 06.00 uur.

Panama heeft vanaf 25 maart 2020 en tot nader order in het hele land aanvullende bewegingsbeperkingen ingevoerd - cuarentena total. Mensen die de gezondheids- en quarantainevoorschriften schenden, kunnen een boete krijgen van $ 50.000 tot $ 100.000 of de opdracht krijgen om een taakstraf uit te voeren.

Bewegingsbeperkingen omvatten tijdsvakken waarin burgers hun boodschappen kunnen doen, medicijnen kunnen krijgen en andere essentiële activiteiten kunnen verrichten naar geslacht (man - dinsdag, donderdag, zaterdag / vrouw - maandag, woensdag, vrijdag) en het laatste cijfer van zijn nationale identiteitskaart voor Panamezen en zijn paspoort voor buitenlanders. We raden u daarom aan om uw paspoort bij u te hebben tijdens alle verplaatsingen.

 

De gemeenschappen Guna Yala en Ngäbe Buglé hebben tot nader order alle activiteiten - met name toerisme - op hun grondgebied opgeschort. Deze beslissing heeft met name betrekking op reizen naar San Blas.

Voor vragen over uw (mogelijke) reis kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

  • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen;
  • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Houd fototoestel of camera en GSM in het oog;
  • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
  • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden);
  • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.


Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen.  In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito, en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overval en deze worden dus best 's avonds gemeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich s’ avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven.  Blijf beter in het centrum.  Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.