Panama

kaart Panama

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Panama en het land heeft zeer restrictieve maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te perken.

Binnenkomst op het grondgebied van staatsburgers, permanente inwoners en toeristen wordt toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Om Panamese grondgebied te betreden, moeten gevaccineerde reizigers het volgende doen:

 • Een volledig vaccinatiebewijs voorleggen (laatste dosis toegediend minstens 14 dagen voor aankomst in Panama). Dit certificaat moet bij vertrek en aankomst, elektronisch of fysiek, worden getoond en worden gehecht aan de verklaring op erewoord waarmee de reiziger ermee instemt zich te houden aan het protocol voor sanitaire controle dat is opgesteld door het Panamese ministerie van Volksgezondheid. Dit document is hier beschikbaar - https://www.panamadigital.gob.pa/RegistroPacoViajero

Om Panamese grondgebied te betreden, moeten niet-gevaccineerde reizigers:

 • Afkomstig uit een land met een laag risico: minder dan 72 uur voor aankomst in Panama een negatieve PCR- of antigeentest indienen. Deze test moet vergezeld gaan van de verklaring op erewoord waarmee de reiziger ermee instemt zich te houden aan het gezondheidscontroleprotocol dat is opgesteld door het Panamese ministerie van Volksgezondheid. Dit document is hier beschikbaar - https://www.panamadigital.gob.pa/RegistroPacoViajero
 • Komende uit risicolanden (Verenigde Staten, Cuba, Guatemala, Costa Rica, Frans Guya, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Georgië, Estland, Servië, Macedonië, Montenegro, Azerbeidzjan, Israël, Maleisië, Mongolië, Zuid-Afrika, Guinee-Bissau, Tunesië en Fiji): een PCR- of antigeentest presenteren minder dan 72 uur voordat u Panama binnenkomt indienen. Bij een negatief resultaat zal de reiziger op eigen kosten 3 dagen isolatie moeten doen. Bij een positieve uitslag tijdens de test uitgevoerd na 3 dagen isolatie doet de reiziger twee weken quarantaine.
 • Kinderen onder de 12 jaar zijn ook vrijgesteld van quarantaine- en PCR-/antigeentests als hun ouders een volledige vaccinatiekaart of PCR-/antigeentest kunnen overleggen die minder dan 72 uur voor aankomst is gedateerd. 

LET OP: Bij het niet overleggen van een negatieve test bij het instappen, dient de reiziger bij aankomst in Panama een sneltest af te leggen op de luchthaven, na aanmelding bij de Migratiedienst. De kosten van de test zijn voor rekening van de reiziger. Bij een positieve uitslag moet de reiziger een verplichte veertiendaagse invullen. Panamezen of inwoners van Panama kunnen hun veertien dagen thuis doen. Andere reizigers zullen hun veertien dagen in een door Minsa aangewezen hotel moeten doorbrengen.

LET OP: Luchtvaartmaatschappijen kunnen om gezondheidsredenen strengere maatregelen nemen dan die van landen van aankomst. Beter navragen.

Het dragen van een mondmasker is verplicht zodra u uw huis/hotel verlaat.

Transit: Het is mogelijk om onbeperkt door Panama te reizen zolang u in de internationale zone van Tocumen Airport blijft. Voor het verlaten van de internationale zone tijdens een tussenstop gelden de beperkingen voor toegang tot het grondgebied van Panama.

 

Verplaatsingen:

Het Panamese ministerie van Volksgezondheid heeft mobiliteitsbeperkingen ingevoerd (avondklok, quarantaine op zondag) die variëren naargelang de evolutie van de gezondheidssituatie in elke plaats. Deze maatregelen worden wekelijks aangepast.

Gezien de regelmatige actualisering van deze maatregelen, hun veelvoud en de talrijke uitzonderingen per provincie, nodigen wij u uit om regelmatig het Twitter-account van het Panamese ministerie van Volksgezondheid te raadplegen. Zo krijgt u de meest actuele informatie voor de provincie waarin u zich bevindt.

Toerisme :

 • Hotels en toeristische bezienswaardigheden zijn open.Restaurants sluiten om middernacht, de avondklok begint om 01.00 uur.de avondklok om middernacht begint. Afhalen is toegestaan ​​tot middernacht.
 • De stranden zijn gesloten van 18u tot 6u.
 • Toegang tot de comarca's Ngöbe-Buglé en Guna Yala (San Blas) is toegestaan ​​voor toeristen op voorwaarde dat ze over een volledige vaccinatiekaart en een accommodatiereservering ter plaats beschikken;
 • De grens met Costa Rica is open.
 • De landgrens met Colombia is gesloten.

 

De Panama Tourism Authority heeft een speciale hotline opgezet om toeristen te informeren: (+507) 6330-2520. ATP is ook bereikbaar via: contacto@atp.gob.pa

Aanvullende maatregelen:

 • Culturele en sportieve evenementen, die het publiek samenbrengen, zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan ​​(festivals, concerten, optochten, sporttoernooien, circus, enz.). Culturele en creatieve industrieën mogen weer open (muziek, kunst, dansscholen, theaters, musea, kunstgalerijen).
 • Sportscholen, massageruimtes, schoonheidssalons en spa's zijn open.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan ​​op 25% van hun capaciteit.
 • De discotheken zijn gesloten.
 • Professionele bijeenkomsten zijn toegestaan ​​voor maximaal 25 personen.

 

Deze beperkingen zijn onderhevig aan verandering afhankelijk van de plaatselijke gezondheidssituatie. Bezoek voor meer informatie de website van het Panamese Ministerie van Gezondheid en de Twitter pagina van de Ministerio de Salud (in het Spaans).

Mensen die de gezondheidsvoorschriften schenden, kunnen een boete krijgen van $ 50.000 tot $ 100.000 of de opdracht krijgen om een taakstraf uit te voeren.

Voor vragen over uw (mogelijke) reis kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen;
 • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Houd fototoestel of camera en GSM in het oog;
 • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
 • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden);
 • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
 • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.


Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen.  In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito, en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overval en deze worden dus best 's avonds gemeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich s’ avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven.  Blijf beter in het centrum.  Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.