Panama

kaart Panama

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Panama en het land heeft zeer restrictieve maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te perken.

Sinds 12 oktober wordt de binnenkomst op het grondgebied van staatsburgers, permanente inwoners en toeristen weer toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan: negatieve COVID 19 PCR- of antigeentest uitgevoerd ten laatste 48 uur voor vertrek, formulier in te vullen bij aankomst en installatie van een app op uw smartphone. Bij gebrek aan een test voor vertrek, wordt er een sneltest uitgevoerd op Tocumen International Airport (50 dollar op kosten van de reiziger). Als het resultaat positief is: verplichte plaatsing in isolatie gedurende 7 dagen in een hotelziekenhuis aangewezen door het Panamese ministerie van Volksgezondheid, vervolgens uitvoeren van een nieuwe test na 7 dagen (herhaalde isolatie gedurende 7 dagen indien nog steeds positief). Om valse documenten te bestrijden behouden de Panamese autoriteiten zich het recht voor passagiers aan een extra test te onderwerpen.

 

Het dragen van een mondmasker is verplicht zodra u uw huis/hotel verlaat.

 

Om de aanhoudende toename van COVID 19-gevallen tegen te gaan, hebben de Panamese autoriteiten  op 14 januari 2021 nieuwe maatregelen aangekondigd: 

Verplaatsingen:

 • Avondklok van 21.00 uur tot 04.00 uur in het hele land;
 • Mobiliteitsbeperkingen alleen in de provincies van:

- Panama en Panama Oeste: uitgaan zonder beperkingen wat de aard of het tijdstip betreft. 

 • Totale quarantaine in het weekend, geen uitstapjes toegestaan:

- Tot nader order voor de provincies Panama, Panama Oeste, Coclé, Veraguas, Herrera en Los Santos. Doordeweeks zijn de stranden gesloten van 17.00 uur tot 06.00 uur.

- Chiriquí, Bocas del Toro, Darién, Colon en comarcas: toegang tot de stranden is verboden tussen 17.00 uur en 06.00 uur.

 • Er zijn wegcontroles (cercos sanitarios) in de provincies Panama, Panama Oeste, Herrera, Los Santos, Colón en Chiriquí. Er zijn nationale vluchten.
 • Tijdens periodes van totale quarantaine en avondklok zijn reizen van en naar Tocumen International Airport toegestaan, mits een vliegticket of vluchtschema dat tijdens controles aan de Panamese autoriteiten moet worden getoond.

 

Toerisme :

• Hotels en toeristische sites zijn open.

• Toegang tot de stranden is verboden gedurende dagen van totale quarantaine.

• Hotelzwembaden blijven open tijdens dagen van totale quarantaine.

• Jachthavens zijn gesloten en sportvisserijactiviteiten zijn opgeschort.

• De toegang tot de comarcas Ngöbe-Buglé en Guna Yala (San Blas) is voor toeristen tot nader order opgeschort.

 

De Panama Tourism Authority heeft een speciale hotline opgezet om toeristen te informeren: (+507) 6330-2520. ATP is ook te bereiken via: contacto@atp.gob.pa.

 

Aan de andere kant is vrije en individuele sport weer toegestaan.

 

 

Op 12 januari werd door de Panamese autoriteiten een versoepelingsplan in fasen meegedeeld. Het is beschikbaar op de website van de Panamese overheid (in het Spaans).

 

Deze beperkingen zijn onderhevig aan verandering afhankelijk van de plaatselijke gezondheidssituatie. Bezoek voor meer informatie de website van het Panamese Ministerie van Gezondheid - http://www.minsa.gob.pa/destacado/coronavirus-covin-19 en de Twitter pagina van de Ministerio de Salud -https://twitter.com/minsapma?lang=en  (in het Spaans).

 

Mensen die de gezondheidsvoorschriften schenden, kunnen een boete krijgen van $ 50.000 tot $ 100.000 of de opdracht krijgen om een taakstraf uit te voeren.

Voor vragen over uw (mogelijke) reis kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen;
 • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Houd fototoestel of camera en GSM in het oog;
 • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
 • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden);
 • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
 • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.


Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen.  In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito, en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overval en deze worden dus best 's avonds gemeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich s’ avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven.  Blijf beter in het centrum.  Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.