Panama

kaart Panama

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Panama en het land heeft zeer restrictieve maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te perken.

De Panamese regering heeft de schorsing van alle internationale vluchten zonder uitzondering aangekondigd vanaf maandag 23 maart en tot 12 oktober. Vanaf 17 augustus worden transits echter weer toegestaan, zolang ze niet langer duren dan 6 uur in Tocumen. De terugkeer van ingezetenen op humanitaire vluchten is ook toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan: negatieve COVID 19 PCR-test uitgevoerd 96 uur voor vertrek, formulier in te vullen bij aankomst en verplichte quarantaine thuis gedurende 14 dagen. Inwoners moeten contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij en de Panama-ambassade ter plaatse.

 

Tot nader order mogen passagiers van cruiseschepen, pleziervaartuigen of koopvaardijschepen die in Panama aankomen niet van boord gaan tot ze een verplichte 14-daagse quarantaine hebben gerespecteerd, ongeacht hun nationaliteit, herkomst of de bestemming van het schip.

Op 15 maart is de noodtoestand uitgeroepen en sinds 16 maart zijn de grenzen gesloten. Met uitzondering van supermarkten en apotheken is ook de sluiting van alle bars, restaurants, recreatieplekken etc. besloten. De verkoop van alcohol werd beperkt.

Panama heeft  in het hele land  bewegingsbeperkingen ingevoerd. Mensen die de gezondheids- en quarantainevoorschriften schenden, kunnen een boete krijgen van $ 50.000 tot $ 100.000 of de opdracht krijgen om een taakstraf uit te voeren. Verplaatsingen worden absoluut verboden van zaterdag 23:00 tot maandag 05:00 in de provincies van Panama en Panama Oeste. Er geldt een avondklok op de andere dagen van de week van 23.00 uur tot 05.00 uur. In de provincies Bocas del Toro, Chiriqui en Colon geldt momenteel van maandag tot en met vrijdag van 19.00 uur tot 05.00 uur een avondklok. Deze beperkingen zijn onderhevig aan verandering afhankelijk van de plaatselijke gezondheidssituatie. Bezoek voor meer informatie de website van de Panamese Ministerie van Gezondheid - http://www.minsa.gob.pa/destacado/coronavirus-covin-19 (in het Spaans).

 

De gemeenschappen Guna Yala en Ngäbe Buglé hebben tot nader order alle activiteiten - met name toerisme - op hun grondgebied opgeschort. Deze beslissing heeft met name betrekking op reizen naar San Blas.

Voor vragen over uw (mogelijke) reis kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

  • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen;
  • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Houd fototoestel of camera en GSM in het oog;
  • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
  • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden);
  • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.


Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen.  In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito, en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overval en deze worden dus best 's avonds gemeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich s’ avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven.  Blijf beter in het centrum.  Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.