Paraguay

kaart Paraguay

 

Laatste update

COVID-19

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Paraguay (Dekreten n°3456 en n°3478).

Alle private en commerciële vluchten zijn opgeschort tot 12/04/2020. Ook de landsgrenzen zijn gesloten voor inkomende reizigers tot 12/04/2020.

Indien U voor een korte periode naar Paraguay bent gekomen (als toerist, als uitwisselingsstudent enz.) dan moet U zich voorbereiden op een verblijf in Paraguay dat langer zal zijn geweest dan voorzien.

Kies zorgvuldig uw verblijfsplaats. Zorg ervoor dat u voldoende comfort hebt en dat U lang genoeg mag verblijven waar u bent. Probeer via contacten in België ervoor te zorgen dat U toegang hebt tot fondsen (via uw bank of een wisselkantoor zoals Western Union), tot uw verzekeringsmaatschappij (voor de verlenging van de reisverzekering), desgevallend tot uw dokter (medicatie), tot uw familie en vrienden. Probeer er ook voor te zorgen dat u toegang hebt tot communicatiemiddelen, met name een internetverbinding.

De autoriteiten van Paraguay hebben de volgende maatregelen getroffen :

  • Een algemene preventieve isolatie is uitgevaardigd tot 12/04/2020 middernacht.
  • Tijdens deze periode mag niemand zijn woonst verlaten behalve voor hoogdringende aankomen van voedsel, medicatie of schoonmaakmateriaal.
  • Banken zijn toegankelijk van maandag tot vrijdag van 08h00 tot 12h00.
  • Bij koorts of ademhalingsmoeilijkheden (hoest, loopneus, keelpijn) kan U het nummer 154 contacteren.
  • Zij die deze regelgeving niet respecteren kunnen beboet worden of aan gevangenisstraf worden onderworpen.

Paraguay bestrijdt op dit ogenblik ook een dengue-epidemie, die al tientallen slachtoffers heeft geëist dit jaar. Het aantal nieuwe gevallen van deze ziekte vertoont een dalende trend, waardoor het Ministerie van Volksgezondheid de epidemie als ‘onder controle’ beschouwt.

U vindt verdere informatie (in het Spaans) op de website van het Paraguayaanse Ministerie van Volksgezondheid.

Vragen over uw reis stelt U best aan uw luchtvaartmaatschappij, uw reisagent en/of uw verzekeringsmaatschappij.

We raden ook alle Belgische reizigers in Paraguay, die dit nog niet hebben gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op TravellersOnline.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Paraguay is in principe een veilig land om in te reizen. In Paraguay vinden af en toe betogingen plaats uit protest tegen het beleid van de regering. Deze gaan soms gepaard met wegblokkades. Het verdient derhalve aanbeveling om deze betogingen in de mate van het mogelijke uit de weg te gaan. Het is ook niet aan te raden te proberen een wegblokkade te negeren.

Wie verplaatsingen doet neemt best enkel fotokopieën van identiteits- en reisdocumenten mee. Indien men toch met de originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het best niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde zak te steken. Beweeg met een klein bedrag geld in cash, zodat je het snel kan geven bij agressie en zo voldoet aan zijn aanvaller Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Er wordt eveneens aangeraden geld in een discrete manier te behandelen en een bijzondere waakzaamheid te vertonen tijdens het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval is het ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.


Criminaliteit

In het bijzonder op het openbaar vervoer en rond busstations en hotels is het aantal gewapende diefstallen en overvallen hoog. Vooral in Asunción worden bepaalde wijken, in het bijzonder na het vallen van de duisternis, best vermeden en wordt discretie aangeraden. Het gaat om de buurten Chacarita (dicht bij de kathedraal en het Congres), Pettirossi (Mercado 4), San Lorenzo, Luque en Nemby.

In het binnenland dient men extra voorzichtig te zijn in de volgende gebieden: het departement San Pedro (het zuiden), de departementen Juan Pedro Caballero, Concepción, Amabay en Canindeyu (noord-oosten) en Ciudad del Este. Over het algemeen is in de grensstreek in het oosten bijzondere voorzichtigheid geboden gezien de frequente illegale grensoverschrijdingen (en de illegale activiteiten die hiermee gepaard gaan). In de Chaco is het veiligheidsgevaar beperkter, maar is het af te raden er alleen te reizen gezien de vijandigheid van de natuur.