Paraguay

kaart Paraguay

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Paraguay (Dekreten n°3456 en n°3478).

Alle privé en commerciële vluchten zijn opgeschort tot nader order. Er worden enkele zeer onregelmatige speciale vluchten naar Madrid georganiseerd.

Ook de landsgrenzen zijn momenteel gesloten voor inkomende reizigers.

Paraguayaanse onderdanen en buitenlandse residenten kunnen alleen binnenkomen met toestemming van de Paraguayaanse autoriteiten en zijn onderworpen aan verplichte quarantaine op plaatsen die zijn aangewezen en onder toezicht staan van deze autoriteiten.

Mensen die voor een korte periode naar Paraguay waren gekomen, zoals toeristen, moeten zich organiseren om langer dan verwacht in Paraguay te verblijven.

Toeristen wier wettelijke verblijfsperiode is verstreken vanaf 13/03/2020 krijgen een automatische verlenging op voorwaarde dat ze bij vertrek hun paspoort met het inreisstempel kunnen tonen.

Kies uw verblijfplaats zorgvuldig. Zorg voor een comfortabele woning waar u langere tijd kan verblijven en probeer met uw netwerk in België te zorgen voor ondersteuning, o.a. bij het contact met uw bank of wisselkantoren (Western Union), uw verzekeringsmaatschappij (verlening van uw reisverzekering), uw arts (medicatie), uw familie en vrienden. Let erop dat er voeding ter plaatse is en dat u toegang heeft tot communicatiemiddelen, met name internet.

Gezien de huidige omstandigheden met ongekende gevolgen, zijn de actiemiddelen van de Ambassade beperkt.

Een slim quarantaineplan met een geleidelijke afbouwen van de lockdown werd aangekondigd (meer informatie hier).

Fase 3 wordt verlengd tot 08/09/2020 voor Asunción en de "departamentos" van Alto Paraná en Central. De rest van het land gaat van 20/07/2020 tot 16/08/2020 in fase 4.

Fase 3 - belangrijkste maatregelen :

 • Verlaat uw huis niet als dat niet nodig is.
 • Bewoners kunnen zich alleen tussen 05:00 en 23:00 uur van zondag toto donderdag en tussen 05:00 en 23:59 uur op vrijdag en zaterdag verplaatsen.
 • Essentiële winkels (supermarkten, voedingswinkels en apotheken) blijven open. Niet-essentiële winkels kunnen gedurende een beperkt uurrooster van 10:00 tot 19:00 uur worden geopend.
 • Restaurants kunnen tussen 05:00 en 23:00 uur van zondag toto donderdag en tussen 05:00 en 00:00 uur op vrijdag en zaterdag open gaan.
 • Culturele activiteiten zonder publiek zijn toegestaan.
 • Religieuze activiteiten kunnen plaatsvinden met een minimum van 15m2 per persoon en met een maximum van 20 personen.
 • Face-to-face klassen blijven opgeschort.
 • Fysieke activiteit in groep van maximum 2 personen is toegestaan ​​in open ruimtes. Recreatieve activiteiten in open ruimtes zijn toegestaan ​​voor kinderen en adolescenten onder begeleiding van een volwassene, mits het contact met andere minderjarigen die geen deel uitmaken van het gezin te vermijden. Gemeenschappelijke ruimtes zoals speeltuinen of ruimtes met fitnessapparaten blijven ontoegankelijk. Het is ook niet toegestaan ​​om op de openbare banken te zitten. Fysieke activiteit is ook toegestaan ​​in academies, gymzalen, enz. behalve met fysiek contact.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in het openbaar vervoer, op alle afgesloten plaatsen, op de openbare weg en in het algemeen op elke plaats waar het handhaven van sociale afstand niet mogelijk is. Het dragen van een mondmasker is ook verplicht op de werkplek.
 • Meer informatie hier.

Fase 4 - belangrijkste toevoegingen vergeleken met fase 3 :

 • Sociale evenementen in openbare of privéruimtes moeten een afstand van 2 meters garanderen en maximaal 20 personen bij elkaar brengen.
 • Evenementen in privéwoningen zijn beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief de familie die daar woont.
 • Culturele activiteiten mogen maximaal 50 toeschouwers ontvangen met een afstand van 2 meters tussen elkaar.
 • Religieuze activiteiten kunnen plaatsvinden met een minimum van 15m2 per persoon en met een maximum van 50 personen.
 • Meer informatie hier.

Bussen rijden, ook op de middellange en lange afstand, werken maar het aanbod kan worden verlaagd.

Bij koorts of een ander Covid-19-symptoom (hoest, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden), contacteer dan het nummer 154.

Zij die deze regelgeving niet respecteren kunnen beboet worden of aan gevangenisstraf worden onderworpen.

 

Paraguay bestrijdt op dit ogenblik ook een dengue-epidemie, die al tientallen slachtoffers heeft geëist dit jaar.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Paraguayaanse Ministerie van Volksgezondheid.

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

We raden ook alle Belgische reizigers in Paraguay, die dit nog niet hebben gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op Travellers Online.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Paraguay is in principe een veilig land om in te reizen. In Paraguay vinden af en toe betogingen plaats uit protest tegen het beleid van de regering. Deze gaan soms gepaard met wegblokkades. Het verdient derhalve aanbeveling om deze betogingen in de mate van het mogelijke uit de weg te gaan. Het is ook niet aan te raden te proberen een wegblokkade te negeren.

Wie verplaatsingen doet neemt best enkel fotokopieën van identiteits- en reisdocumenten mee. Indien men toch met de originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het best niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde zak te steken. Beweeg met een klein bedrag geld in cash, zodat je het snel kan geven bij agressie en zo voldoet aan zijn aanvaller Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Er wordt eveneens aangeraden geld in een discrete manier te behandelen en een bijzondere waakzaamheid te vertonen tijdens het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval is het ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.


Criminaliteit

In het bijzonder op het openbaar vervoer en rond busstations en hotels is het aantal gewapende diefstallen en overvallen hoog. Vooral in Asunción worden bepaalde wijken, in het bijzonder na het vallen van de duisternis, best vermeden en wordt discretie aangeraden. Het gaat om de buurten Chacarita (dicht bij de kathedraal en het Congres), Pettirossi (Mercado 4), San Lorenzo, Luque en Nemby.

In het binnenland dient men extra voorzichtig te zijn in de volgende gebieden: het departement San Pedro (het zuiden), de departementen Juan Pedro Caballero, Concepción, Amabay en Canindeyu (noord-oosten) en Ciudad del Este. Over het algemeen is in de grensstreek in het oosten bijzondere voorzichtigheid geboden gezien de frequente illegale grensoverschrijdingen (en de illegale activiteiten die hiermee gepaard gaan). In de Chaco is het veiligheidsgevaar beperkter, maar is het af te raden er alleen te reizen gezien de vijandigheid van de natuur.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.