Paraguay

kaart Paraguay

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Paraguay is ten zeerste afgeraden.

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Paraguay (Dekreten n°3456 en n°3478).

De meeste Paraguayaanse grenzen blijven gesloten. Met uitzondering van de hieronder genoemde 3 landgrensposten met Brazilië, is een speciale toestemming van de Paraguayaanse autoriteiten (Centro de Coordinación Interinstitucional) vereist om het land binnen te komen/te verlaten, zelfs voor Paraguayaanse staatsburgers en buitenlandse residenten.

De Paraguayaanse regering heeft reguliere internationale vluchten opgeschort, maar er zijn enkele speciale vluchten beschikbaar. Air Europa voert één vlucht per week uit van/naar Madrid. Een heropening van Silvio Pettirossi International Airport is normaal op 21/10/2020 gepland.

Drie landgrensposten met Brazilië worden heropend: Ciudad del Este - Foz de Iguazú, Pedro Juan Caballero - Ponta Porã en Salto del Guairá - Mundo Novo.

Toegang tot deze drie grensposten is ​​voor Paraguayaanse staatsburgers, buitenlandse residenten en ook niet-residerende buitenlanders/toeristen toegestaan.

Er is ook een vrije transit regeling binnen een omtrek van 30 km voor mensen die in de grenssteden van deze grensposten wonen. Toegang is onderworpen aan het verplicht dragen van een mondmasker.

Meer informatie over dit onderwerp hier (Resolutie n°476).

Andere landgrensposten, onder andere die met Argentinië en Bolivia, blijven gesloten.

Gezondheidsmaatregelen voor binnenkomst in Paraguay:

 • Een Gezondheidsfiche van de Reiziger (« Ficha de Salud del Viajero ») bij het binnenkomen in het land, bij het migratiecontrolepunt of binnen 24 uur voor binnenkomst, elektronisch, op de website van het Ministerie van Volksgezondheid invullen.
 • Een PCR-test met een negatief resultaat, uitgevoerd binnen 72 uur voor binnenkomst voorleggen (alleen van toepassing voor degenen met een gepland verblijf van minder dan 7 dagen en degenen die de thuisquarantaineperiode die is na binnenkomst in het land van toepassing is willen verkorten).
 • Buitenlanders die niet-residenten/toeristen zijn, moeten een bewijs van internationale ziektekostenverzekering voorleggen, met volledige ziektekostenverzekering, die bovendien de zorgen voor Covid-19-gevallen omvat.
 • In het geval van mensen met aanhoudende positieve resultaten ondanks klinisch herstel, moeten ze hun laboratoriumgeschiedenis documenteren, die bij binnenkomst door een medisch team zal worden beoordeeld.

Thuisquarantaine:

 • Alle mensen die Paraguay binnenkomen, moeten een thuisquarantaine van 14 dagen respecteren.
 • Voor mensen die liever ergens anders in quarantaine gaan, zijn er gezondheidshostels en -hotels in alle afdelingen van het land.
 • De quarantainetijd kan tot 7 dagen teruggebracht worden als de persoon een PCR-test met negatief resultaat met eigen middelen uitvoert binnen 72 uur voor binnenkomst in het land en de test herhaalt met hetzelfde resultaat op de 7e dag van de quarantaine.
 • Mensen met een verblijf van minder dan 7 dagen hoeven zich tijdens hun verblijf niet te isoleren, op voorwaarde dat ze een PCR-test met negatief resultaat kunnen voorleggen, uitgevoerd binnen 72 uur voor binnenkomst in het land. De verblijfsduur wordt geverifieerd door de bevoegde autoriteiten.

Toeristen wier wettelijke verblijfsperiode is verstreken vanaf 13/03/2020 vanwege de Covid-19-pandemie krijgen een automatische verlenging op voorwaarde dat ze bij vertrek hun paspoort met het inreisstempel kunnen tonen.

Een slim quarantaineplan met een geleidelijke afbouwen van de lockdown werd aangekondigd (meer informatie hier).

Het Decreet n°4115 voorziet de volgende maatregelen op al het nationale grondgebied vanaf 05/10/2020 tot en met 25/10/2020.

 • Verlaat uw huis niet als dat niet nodig is.
 • Bewoners kunnen zich alleen tussen 05:00 en 23:59 uur verplaatsen.
 • Essentiële winkels (supermarkten, voedingswinkels en apotheken) zijn open. Niet-essentiële winkels ook maar zonder gemeenschappelijke ruimtes.
 • Restaurants kunnen tussen 05:00 en 23:59 uur open gaan. Vooraf reserveren is vereist.
 • Face-to-face klassen blijven opgeschort.
 • Sociale evenementen in openbare en privéruimten die voor dit doel zijn bedoeld, kunnen worden georganiseerd mits inachtneming van een afstand van 2m tussen de personen en de procedures voorzien door het Ministerie van Volksgezondheid.
 • Bijeenkomsten in privéwoningen moeten beperkt blijven tot 12 personen (inclusief de familie die daar woont) met inachtneming van de geldende beschermende maatregelen.
 • Fysieke activiteit in groep van maximum 4 personen is toegestaan ​​in open ruimtes zonder fyziek contact. Recreatieve activiteiten in open ruimtes zijn toegestaan ​​voor kinderen en adolescenten onder begeleiding van een volwassene, mits het contact met andere minderjarigen die geen deel uitmaken van het gezin te vermijden. Gemeenschappelijke ruimtes zoals speeltuinen of ruimtes met fitnessapparaten blijven ontoegankelijk. Het is ook niet toegestaan ​​om op de openbare banken te zitten. Fysieke activiteit is ook toegestaan ​​in academies, gymzalen, enz. mits inachtnemning van een afstand van 4m tussen de personen.
 • Culturele activiteiten zijn toegestaan met een maximum van 50 toeschouwers en een afstand van 2m tussen elk van hen.
 • Religieuze activiteiten kunnen plaatsvinden met een minimum van 2m tussen de personen en met een maximum van 50 personen.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in het openbaar vervoer, in alle afgesloten plaatsen, op de openbare weg en in het algemeen op elke plaats waar het handhaven van de sociale afstand niet mogelijk is. Het dragen van een mondmasker is ook verplicht op de werkplek.
 • Meer information hier.

Bij koorts of een ander Covid-19 symptoom (hoest, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden), contacteer dan het nummer 154.

Zij die deze regelgeving niet respecteren kunnen beboet worden of aan gevangenisstraf worden onderworpen.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Paraguayaanse Ministerie van Volksgezondheid.

 

Paraguay bestrijdt op dit ogenblik ook een dengue-epidemie, die al tientallen slachtoffers heeft geëist dit jaar.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Paraguayaanse Ministerie van Volksgezondheid.

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

We raden ook alle Belgische reizigers in Paraguay, die dit nog niet hebben gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op Travellers Online.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Paraguay is in principe een veilig land om in te reizen. In Paraguay vinden af en toe betogingen plaats uit protest tegen het beleid van de regering. Deze gaan soms gepaard met wegblokkades. Het verdient derhalve aanbeveling om deze betogingen in de mate van het mogelijke uit de weg te gaan. Het is ook niet aan te raden te proberen een wegblokkade te negeren.

Wie verplaatsingen doet neemt best enkel fotokopieën van identiteits- en reisdocumenten mee. Indien men toch met de originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het best niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde zak te steken. Beweeg met een klein bedrag geld in cash, zodat je het snel kan geven bij agressie en zo voldoet aan zijn aanvaller Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Er wordt eveneens aangeraden geld in een discrete manier te behandelen en een bijzondere waakzaamheid te vertonen tijdens het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval is het ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.


Criminaliteit

In het bijzonder op het openbaar vervoer en rond busstations en hotels is het aantal gewapende diefstallen en overvallen hoog. Vooral in Asunción worden bepaalde wijken, in het bijzonder na het vallen van de duisternis, best vermeden en wordt discretie aangeraden. Het gaat om de buurten Chacarita (dicht bij de kathedraal en het Congres), Pettirossi (Mercado 4), San Lorenzo, Luque en Nemby.

In het binnenland dient men extra voorzichtig te zijn in de volgende gebieden: het departement San Pedro (het zuiden), de departementen Juan Pedro Caballero, Concepción, Amabay en Canindeyu (noord-oosten) en Ciudad del Este. Over het algemeen is in de grensstreek in het oosten bijzondere voorzichtigheid geboden gezien de frequente illegale grensoverschrijdingen (en de illegale activiteiten die hiermee gepaard gaan). In de Chaco is het veiligheidsgevaar beperkter, maar is het af te raden er alleen te reizen gezien de vijandigheid van de natuur.