Paraguay

kaart Paraguay

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

 

De actualisering tot 25/08/2021 van Decreet n°5790 breidt de maatregelen ter bestrijding van de Covid-19-pandemie uit. Deze maatregelen zijn van kracht tot 25/09/2021.

***

Ingang wordt voor Paraguayaanse staatsburgers, buitenlandse residenten alsook niet-residerende buitenlanders/toeristen toegestaan onder strikte naleving van de onderstaande voorwaarden.

De meeste landgrenzen blijven gesloten, slechts een beperkt aantal landgrenzen is open.

Meer informatie over grensposten hier.

Sinds 02/11/2020 worden boetes voor overschrijding van het toegestane verblijf opnieuw ingevoerd.

Meer informatie over dit onderwerp hier.

Gezondheidsmaatregelen voor binnenkomst in Paraguay:

  • Een Gezondheidsfiche van de Reiziger (« Ficha de Declaración de Salud del Viajero ») 24 uur voor de reis online op de website van het Ministerie van Volksgezondheid invullen (vergeet niet een ​​gedrukte versie mee te nemen).
  • Een COVID-19-test met negatief resultaat voorleggen van één van de volgende types: ARN: PCR-RT/LAMP/NAAT. De test moet uitgevoerd zijn binnen 72 uur voor instappen in het vliegtuig. Kinderen jonger dan 10 jaar zijn uitgezonderd van deze eis. Antigeen- of antilichaamtesten moeten binnen 24 uur voor het aan boord gaan van het vliegtuig worden uitgevoerd.
  • Een gezondheidscertificaat of -paspoort kunnen voorleggen, afgegeven door de gezondheidsautoriteiten van het land van herkomst.
  • Personen die volledig tegen Covid-19 zijn ingeënt, moeten geen isolatieperiode in acht nemen. Het vaccinatieschema wordt als volledig beschouwd 14 dagen na de tweede injectie, voor vaccins met twee injecties.
  • Personen die COVID-19 hebben gehad in de periode van 90 tot 14 dagen voor vertrek naar Paraguay zijn vrijgesteld van de testverplichting. Zij moeten dat wel kunnen aantonen met een positieve Covid-test uit de eerdergenoemde periode. Alleen COVID-19-tests van de volgende typen worden geaccepteerd: ARN: PCR-RT/LAMP/NAAT. Die personen moeten wel 5 dagen vanaf hun datum van aankomst in zelfisolatie thuis, in een hotel of in een andere verblijfplaats blijven.
  • Bij aankomst moeten alle reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn – ondanks het voorleggen van een negatieve test – minimaal 5 dagen in zelfisolatie (vanaf de datum van de voorgelegde PCR-test) thuis, in een hotel of in een andere verblijfplaats blijven. Op de vijfde dag moeten alle volledig gevaccineerde en niet volledig gevaccineerde reizigers opnieuw worden getest met een COVID-19 test van een van de volgende types: ARN: PCR-RT/LAMP/NAAT. Deze test mag alleen uitgevoerd worden door een laboratorium dat is geautoriseerd door het “Laboratorio Central de Salud Pública”. Bij een negatieve testuitslag mag men uit isolatie komen. Bij een positief testresultaat moet de zelfisolatie met 7 dagen verlengd worden en men daarna wederom een test afnemen van dezelfde kenmerken. Pas bij een negatief testresultaat mag de quarantaine afgebroken worden.
  • Ziektekostenverzekering voorleggen, met volledige ziektekostenverzekering, die bovendien de zorgen voor Covid-19-gevallen omvat. Een uitzondering geldt voor kinderen tot 18 jaar met een Paraguayaanse vader of moeder. Deze uitzondering geldt eveneens voor burgers van MERCOSUR-lidstaten en buitenlanders met residentie in Paraguay.
  • Meer informatie over de ingangsvoorwaarden (verduidelijkingen, uitzonderingen, enz.) hier.

De bovenstaande informatie met betrekking tot toelatingseisen voor Paraguay is louter indicatief. We herinneren u eraan dat alleen de Paraguayaanse overheden u volledige en up-to-date informatie kunnen verstrekken over de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied.

***

Bij koorts of een ander Covid-19 symptoom (hoest, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden), contacteer dan het nummer 154.

Zij die deze regelgeving niet respecteren kunnen beboet worden of aan gevangenisstraf worden onderworpen.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Paraguayaanse Ministerie van Volksgezondheid.

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

 

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

We raden ook alle Belgische reizigers in Paraguay die dit nog niet hebben gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op Travellers Online.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Paraguay is in principe een veilig land om in te reizen. In Paraguay vinden af en toe betogingen plaats uit protest tegen het beleid van de regering. Deze gaan soms gepaard met wegblokkades. Het verdient derhalve aanbeveling om deze betogingen in de mate van het mogelijke uit de weg te gaan. Het is ook niet aan te raden te proberen een wegblokkade te negeren.

Wie verplaatsingen doet neemt best enkel fotokopieën van identiteits- en reisdocumenten mee. Indien men toch met de originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het best niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde zak te steken. Beweeg met een klein bedrag geld in cash, zodat je het snel kan geven bij agressie en zo voldoet aan zijn aanvaller Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Er wordt eveneens aangeraden geld in een discrete manier te behandelen en een bijzondere waakzaamheid te vertonen tijdens het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval is het ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.


Criminaliteit

In het bijzonder op het openbaar vervoer en rond busstations en hotels is het aantal gewapende diefstallen en overvallen hoog. Vooral in Asunción worden bepaalde wijken, in het bijzonder na het vallen van de duisternis, best vermeden en wordt discretie aangeraden. Het gaat om de buurten Chacarita (dicht bij de kathedraal en het Congres), Pettirossi (Mercado 4), San Lorenzo, Luque en Nemby.

In het binnenland dient men extra voorzichtig te zijn in de volgende gebieden: het departement San Pedro (het zuiden), de departementen Juan Pedro Caballero, Concepción, Amabay en Canindeyu (noord-oosten) en Ciudad del Este. Over het algemeen is in de grensstreek in het oosten bijzondere voorzichtigheid geboden gezien de frequente illegale grensoverschrijdingen (en de illegale activiteiten die hiermee gepaard gaan). In de Chaco is het veiligheidsgevaar beperkter, maar is het af te raden er alleen te reizen gezien de vijandigheid van de natuur.