Polen

kaart Polen

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Naar Polen reizen

Sedert 28.03.2022 zijn er geen reisvoorwaarden meer met betrekking tot COVID-19 om binnen te reizen in Polen.

 

COVID-19-maatregelen in Polen

Buiten is er geen verplichting mondmaskers te dragen. Binnen geldt de verplichting om een mondmasker te dragen enkel nog bijvoorbeeld in medische faciliteiten.

Voor meer gedetailleerde informatie:

   

  Voor elke reis naar Polen kunt u zich registreren op Travellers Online. Als u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische ambassade per e-mail.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Algemeen

  Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

  OPGELET: aan de noordoostgrens met Wit-Rusland is momenteel de wetgeving van kracht die de toegang tot het gebied sterk beperkt, zowel voor burgers als voor journalisten en ngo's.

  Hoewel er sinds het Oekraïens-Russisch conflict een instroom aan vluchtelingen is ontstaan in het zuidoosten van Polen, blijft de veiligheidssituatie stabiel. In de grootsteden zoals Warschau en Krakau is het merkbaar drukker geworden, vooral in de knooppunten voor publiek transport (bus- en treinstations).

  In Polen worden nog steeds grote infrastructuurwerken uitgevoerd waardoor reizen in het land niet overal vlot verloopt. Hou hiermee rekening in uw planning.

  Nuttige telefoonnummers:

  • Politie: 997 (of 112 indien men belt met een GSM)
  • Ambulance: 999
  • Brandweer: 998
  • Wegenhulp: 9636

   
  Manifestaties

  Er zijn met grote regelmaat politieke manifestaties in grote en kleine steden. Deze verlopen grotendeels rustig en geweldloos maar houden een aanzienlijk risico voor verspreiding van COVID-19 in. Er zijn occasioneel confrontaties met ordediensten en tegenbetogers.

  ⚠️We raden landgenoten aan zorgvuldig de COVID-19-afstandsregels te respecteren en algemeen behoedzaam te zijn.

   
  Terreurdreiging

  Het gevaar op een terroristische aanval is op dit ogenblik miniem te noemen.

   
  Criminaliteit

  Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

  Vermijd gebruik van debet of kredietkaarten in bars en night clubs. Overweeg om met cash geld te betalen (Poolse Zloty PLN). Er zijn rapporten van grote sommen geld opgenomen via bankkaarten door herhaalde, zogezegd “mislukte” transacties - “transakcja zaakceptowana” op de betalingsterminal betekent dat de betaling werd uitgevoerd. Verifieer uw rekening zorgvuldig en vraag een kopie. Meld elke verdachte bankactiviteit meteen aan uw bank en politie.

  De Poolse autoriteiten passen een nultolerantie toe voor openbare dronkenschap en het drinken van alcohol in publiek is verboden. Openbare dronkenschap kan resulteren in opsluiting voor de duur van de nacht in een ontnuchteringscentrum. Consumptie van alcohol op openbare plaatsen kan aanleiding geven tot boetes. Rijden onder invloed is streng verboden.

  Zorg eveneens voor een veilige parkeerplaats voor de auto en laat niets onbewaakt in de auto achter.

  Het is een goed idee om een fotokopie mee te nemen van uw identiteitsdocumenten, rijbewijs en autodocumenten.