Polen

kaart Polen

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 
Reizen naar Polen is mogelijk.

 

Polen heeft zijn grenzen opnieuw geopend voor het verkeer binnen Europa. Er zijn niet langer quarantaine verplichtingen bij aankomst.

In de regio Silezië is er echter een significante verhoging van het aantal COVID-19 besmettingen vastgesteld. Reizen naar deze regio worden afgeraden.

PKP Intercity herneemt het internationale treinverkeer vanaf 22 juni. Internationale vluchten zijn vanaf 16 juni opnieuw toegelaten, maar de Poolse vliegtuigmaatschappij LOT plant pas vanaf 1 juli haar internationale vluchten te hernemen.

Het is aangeraden om mond en neus te bedekken. Op het openbaar vervoer, in de winkel, bij overheidsadministraties en in de kerk is men verplicht om de mond en neus te bedekken. In de openbare ruimten moet minstens 2 meter afstand gehouden worden, maar is men vanaf 30 mei niet meer verplicht de mond en neus te bedekken.

Voor meer gedetailleerde informatie raadpleeg:

https://www.gov.pl/web/coronavirus (Engelstalig)

https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia  (in het Pools)

https://www.gov.pl/web/koronawirus/pytania-i-odpowiedzi (FAQs, in het Pools)

 

Voor elke reis naar Polen kunt u zich registreren op Travellers Online. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade per email

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemeen

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

In Polen worden nog steeds grote infrastructuurwerken uitgevoerd waardoor reizen in het land niet overal vlot verloopt. Hou hiermee rekening in uw planning.

Nuttige telefoonnummers:
Politie: 997 (of 112 indien men belt met een GSM)
Ambulance: 999
Brandweer: 998
Wegenhulp: 9636

 
Terreurdreiging

Het gevaar op een terroristische aanval is op dit ogenblik miniem te noemen.

 
Criminaliteit

Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

Vermijd gebruik van debet of kredietkaarten in bars en night clubs. Overweeg om met cash geld te betalen (Poolse Zloty PLN). Er zijn rapporten van grote sommen geld opgenomen via bankkaarten door herhaalde, zogezegd “mislukte” transacties -- “transakcja zaakceptowana” op de betalingsterminal betekent dat de betaling werd uitgevoerd. Verifieer uw rekening zorgvuldig en vraag een kopie. Meld elke verdachte bankactiviteit meteen aan uw bank en politie.

De Poolse autoriteiten passen een nultolerantie toe voor openbare dronkenschap en het drinken van alcohol in publiek is verboden. Openbare dronkenschap kan resulteren in opsluiting voor de duur van de nacht in een ontnuchteringscentrum. Consumptie van alcohol op openbare plaatsen kan aanleiding geven tot boetes. Rijden onder invloed is streng verboden.

Zorg eveneens voor een veilige parkeerplaats voor de auto en laat niets onbewaakt in de auto achter.

Het is een goed idee om een fotokopie mee te nemen van uw identiteitsdocumenten, rijbewijs en autodocumenten.