Polen

kaart Polen

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.
   

COVID

Vanaf 30 maart geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen bij aankomst in Polen.

De verplichting om in quarantaine te gaan vervalt indien men een negatieve COVID-test (PCR of antigeen) kan voorleggen die afgenomen is binnen de 48 uur voor aankomst of indien men gevaccineerd is met een door het Europees Geneesmiddelen Agentschap goedgekeurd vaccin, of hersteld is van een coronabesmetting binnen de laatste 6 maanden. Het bewijs van vaccinatie, of herstel van een coronabesmetting, moet in het Engels of Pools zijn.

Indien men uit een niet-Schengenland komt, moet men de 10 dagen quarantaine waarnemen tenzij er binnen de 48 uur na aankomst een negatief testresultaat kan voorgelegd worden, afgenomen in Polen. Reizigers uit India, Zuid-Afrika en Brazilië dienen ook de 10 dagen quarantaine waar te nemen, maar kunnen na 7 dagen een test ondergaan in Polen middels dewelke de quarantaine van 10 naar 7 dagen ingekort kan worden.

Transit door Polen naar de eigen verblijfplaats blijft mogelijk zonder quarantaineverplichting.

De quarantaine is niet van toepassing op studenten die onderwijs volgen in Polen, mensen die voor professionele activiteiten naar Polen reizen, en zij die reeds gevaccineerd zijn. Ook internationaal goederentransport blijft vrijgesteld van de quarantaine.

Sinds 15 mei werd de verplichting om buiten mondmaskers te dragen, opgeheven. Binnen geldt de verplichting om een mondmasker te dragen nog steeds.

Een verhoogde waakzaamheid is aangeraden.

De besmettingsgraad per regio kan u hier vinden:

We adviseren om strikt de lokale geldende sanitaire voorschriften te volgen. Zie onderstaande websites.

Voor meer gedetailleerde informatie raadpleeg:

 

   

  Voor elke reis naar Polen kunt u zich registreren op Travellers Online. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade per e-mail

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Algemeen

  Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

  In Polen worden nog steeds grote infrastructuurwerken uitgevoerd waardoor reizen in het land niet overal vlot verloopt. Hou hiermee rekening in uw planning.

  Nuttige telefoonnummers:
  Politie: 997 (of 112 indien men belt met een GSM)
  Ambulance: 999
  Brandweer: 998
  Wegenhulp: 9636

   

  Manifestaties

  Er zijn met grote regelmaat politieke manifestaties in grote en kleine steden. Deze verlopen grotendeels rustig en geweldloos maar houden een aanzienlijk risico voor verspreiding van COVID in. Er zijn occasioneel confrontaties met ordediensten en tegenbetogers.

  ⚠️We raden landgenoten aan zorgvuldig de COVID afstandsregels te respecteren en algemeen behoedzaam te zijn.

  Terreurdreiging

  Het gevaar op een terroristische aanval is op dit ogenblik miniem te noemen.

   
  Criminaliteit

  Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

  Vermijd gebruik van debet of kredietkaarten in bars en night clubs. Overweeg om met cash geld te betalen (Poolse Zloty PLN). Er zijn rapporten van grote sommen geld opgenomen via bankkaarten door herhaalde, zogezegd “mislukte” transacties -- “transakcja zaakceptowana” op de betalingsterminal betekent dat de betaling werd uitgevoerd. Verifieer uw rekening zorgvuldig en vraag een kopie. Meld elke verdachte bankactiviteit meteen aan uw bank en politie.

  De Poolse autoriteiten passen een nultolerantie toe voor openbare dronkenschap en het drinken van alcohol in publiek is verboden. Openbare dronkenschap kan resulteren in opsluiting voor de duur van de nacht in een ontnuchteringscentrum. Consumptie van alcohol op openbare plaatsen kan aanleiding geven tot boetes. Rijden onder invloed is streng verboden.

  Zorg eveneens voor een veilige parkeerplaats voor de auto en laat niets onbewaakt in de auto achter.

  Het is een goed idee om een fotokopie mee te nemen van uw identiteitsdocumenten, rijbewijs en autodocumenten.