Polen

kaart Polen

 

Laatste update

Coronavirus - COVID 19

Ook Polen nam ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Sinds 15 maart hebben, mits enkele uitzonderingen, personen die de Poolse nationaliteit niet bezitten, geen toegang meer tot het  Poolse grondgebied.  Personen die Polen wel mogen binnenkomen, moeten een zelfquarantaine van 14 dagen respecteren in hun woon- of verblijfplaats. Ook hier zijn er slechts enkele uitzonderingen. Deze maatregelen werden met ingang van 1 april nog verscherpt, bijvoorbeeld op het vlak van de modaliteiten van de verplichte zelfquarantaine.

Voor meer gedetailleerde informatie raadpleeg:

Internationale lucht- en treinverbindingen werden opgeschort wat personenverkeer betreft.  Belgen die willen terugkeren naar hun land, kunnen Polen dus enkel nog via de weg verlaten. Voor de transit door Duitsland raadpleeg: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/kurzmeldungen/EN/2020/03/corona-ein-und-ausreise-en.html

In de huidige omstandigheden is de beste oplossing met de trein te reizen tot de Pools/Duitse grens en daar te voet over te steken. Aan Duitse zijde kan u dan de reis per trein verder zetten (tot Köln, via Berlijn of Leipzig). Treintickets kunnen op volgende website gereserveerd worden: https://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en?ld=4080&country=DEU&protocol=https:&seqnr=1&ident=oj.0342180.1585738733&rt=1&newrequest=yes&&country=GBR

Voor de inreis in België raadpleeg https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/wat-als-je-de-grens-over-moet

 

Het ereconsulaat van België in Wroclaw is tijdelijk gesloten. Contacteer de Ambassade in Warschau: tel 0048 22 551 2800 - nooddienst 0048 602 298 918.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemeen

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

In Polen worden nog steeds grote infrastructuurwerken uitgevoerd waardoor reizen in het land niet overal vlot verloopt. Hou hiermee rekening in uw planning.

Nuttige telefoonnummers:
Politie: 997 (of 112 indien men belt met een GSM)
Ambulance: 999
Brandweer: 998
Wegenhulp: 9636

 
Terreurdreiging

Het gevaar op een terroristische aanval is op dit ogenblik miniem te noemen.

 
Criminaliteit

Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

Vermijd gebruik van debet of kredietkaarten in bars en night clubs. Overweeg om met cash geld te betalen (Poolse Zloty PLN). Er zijn rapporten van grote sommen geld opgenomen via bankkaarten door herhaalde, zogezegd “mislukte” transacties -- “transakcja zaakceptowana” op de betalingsterminal betekent dat de betaling werd uitgevoerd. Verifieer uw rekening zorgvuldig en vraag een kopie. Meld elke verdachte bankactiviteit meteen aan uw bank en politie.

De Poolse autoriteiten passen een nultolerantie toe voor openbare dronkenschap en het drinken van alcohol in publiek is verboden. Openbare dronkenschap kan resulteren in opsluiting voor de duur van de nacht in een ontnuchteringscentrum. Consumptie van alcohol op openbare plaatsen kan aanleiding geven tot boetes. Rijden onder invloed is streng verboden.

Zorg eveneens voor een veilige parkeerplaats voor de auto en laat niets onbewaakt in de auto achter.

Het is een goed idee om een fotokopie mee te nemen van uw identiteitsdocumenten, rijbewijs en autodocumenten.