Qatar

Qatar

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Qatar is ten zeerste afgeraden.

Qatar kondigde in juni een exitstrategie uit de coronacrisis aan, met een concrete tijdlijn bestaande uit vier fasen. Onderstaande regels voor het reizen van en naar Qatar zijn momenteel van kracht. Deze regels kunnen echter op elk moment gewijzigd worden.

Vanaf 1 augustus mogen reizigers met een Qatari ID/Residence permit terug het land binnen, op voorwaarde dat zij vooraf een akkoord (entry permit)  bekomen via de website van Qatar Portal (zie onder), bij aankomst een coronatest afleggen en in quarantaine gaan.  

Sinds 1 september wordt België opnieuw beschouwd als ‘low risk country’. Dit betekent dat reizigers uit België  bij aankomst in Doha een Covid-19 test moeten afleggen en een week in thuisquarantaine moeten gaan Na één week quarantaine volgt een nieuwe test.  De lijst van ‘low risk countries’ wordt elke twee weken aangepast en dient dus voortdurend opgevolgd te worden. U kan de meest actuele informatie vinden op:

De toelating om Qatar binnen te komen blijft noodzakelijk en kan worden aangevraagd via

Vertrek vanuit Qatar (enkele vluchten) is nog steeds mogelijk. Wel dient er rekening gehouden te worden met een vermindering van de vluchten van Qatar Airways (het vluchtschema van Qatar Airways kan gevolgd worden op hun website).

Landgenoten die naar België wensen terug te keren, worden aangeraden om hun luchtvaartmaatschappij en/of reisagent te contacteren in geval van eventuele annulering van vluchten en/of om alternatieven te zoeken (omboekingen, restitutie).

U kan verder belangrijke informatie vinden op volgende websites:

   

  Invoer van tabak en aanverwante tabaksproducten (machines, kleding of alle voorwerpen met de logo van een tabakfirma enz.) en ook van de e-sigaret is ten strengste verboden in Qatar.

  Sinds 5 juni 2017 en het afbreken van diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Qatar, is de landgrens met Saoedi-Arabië gesloten in beide richtingen.

  Alle directe vluchten tussen Qatar enerzijds en Saoedi-Arabië, Bahrein, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, anderzijds, zijn opgeschorst (zie vervoer sectie).

  In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep Daesh (IS), is verhoogde waakzaamheid geboden. Reizigers wordt gevraagd kennis te nemen van het bericht gepubliceerd op de homepage (diplomatie.belgium.be/nl).

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via Travellers Online.

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Terreurdreiging

  Qatar is tot 2005 gevrijwaard gebleven van terroristische aanslagen, maar bevindt zich toch in een onstabiele regio en op het kruispunt van verschillende probleemzones. Er is geen noemenswaardige bedreiging te vermelden. De algemene veiligheidstoestand is goed. Op plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen, is wel extra waakzaamheid geboden.

  Spanningen in het Midden-Oosten kunnen de publieke opinie beïnvloeden. Reizigers gedragen zich best onopvallend en blijven uit de buurt van betogingen of ongewone samenscholingen.

   
  Criminaliteit

  De criminaliteit is laag. Men doet er steeds goed aan de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: voorzichtig met portefeuilles, kredietkaarten, handtassen, voor vrouwen die ’s nachts alleen reizen, etc. Er waren enkele geïsoleerde incidenten van overvallen op vrouwen die ‘s nachts alleen met taxi  reisden.