Qatar

Qatar

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

Onderstaande regels voor het reizen van en naar Qatar zijn momenteel van kracht. Deze regels kunnen echter op elk moment gewijzigd worden.

Vanaf 1 augustus mogen reizigers met een Qatari ID/Residence permit terug het land binnen, op voorwaarde dat zij vooraf een akkoord (entry permit)  bekomen.

Reizigers die Qatar voor 29/11 hebben verlaten, moeten een uitzonderlijk entry permit aanvragen via Qatar Portal

Reizigers die Qatar op of na 29/11 hebben verlaten, kunnen een automatische uitzonderlijk entry permit afdrukken via de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

België maakt niet langer deel uit van de “Green list” van landen die door Qatar als laag riscio worden beschouwd. Dit betekent dat reizigers uit België  bij aankomst in Doha een Covid-19 test moeten afleggen en een week in hotel quarantaine moeten gaan. Een hotelboeking dient te worden gemaakt op Discover Qatar. Er zijn een beperkt aantal uitzonderingen toegestaan waarbij de hotelquarantaine wordt vervangen door home quarantaine, zelfs vanuit een land dat niet opd de “Green List” staat. Deze uitzonderingen kan u vinden op de website van het Ministry of Public Health (FAQ13).

Na één week quarantaine volgt een nieuwe Covid-19 test

De “Green list” wordt elke twee weken aangepast en dient dus voortdurend opgevolgd te worden. U kan de meest actuele informatie vinden op de website van het Ministerie van Gezondheid.

Vertrek vanuit Qatar is nog steeds mogelijk.

U kan verder belangrijke informatie vinden op volgende websites:

   

  Invoer van tabak en aanverwante tabaksproducten (machines, kleding of alle voorwerpen met de logo van een tabakfirma enz.) en ook van de e-sigaret is ten strengste verboden in Qatar.

  In beide richtingen gesloten sinds het afbreken van diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Qatar op 5 juini 2017, is de landgrens met Saoedi-Arabië heropend sinds 5 januari 2021. Sinds 5 januari 2021 zijn de grenzen tussen Saoedi-Arabië en Qatar opnieuw geopend. Sinds 9 januari kan met de landsgrens aan Abu Samra opnieuw oversteken. Op 11 januari hebben werden de rechtstreekse commerciële vluchten tussen Doha en KSA hervat. Het Egyptische luchtruim wordt ook heropend voor Qatari-vliegtuigen en de autoriteiten in Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben maatregelen in deze richting aangekondigd.

  In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep Daesh (IS), is verhoogde waakzaamheid geboden. Reizigers wordt gevraagd kennis te nemen van het bericht gepubliceerd op de homepage (diplomatie.belgium.be/nl).

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via Travellers Online.

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Terreurdreiging

  Qatar is tot 2005 gevrijwaard gebleven van terroristische aanslagen, maar bevindt zich toch in een onstabiele regio en op het kruispunt van verschillende probleemzones. Er is geen noemenswaardige bedreiging te vermelden. De algemene veiligheidstoestand is goed. Op plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen, is wel extra waakzaamheid geboden.

  Spanningen in het Midden-Oosten kunnen de publieke opinie beïnvloeden. Reizigers gedragen zich best onopvallend en blijven uit de buurt van betogingen of ongewone samenscholingen.

   
  Criminaliteit

  De criminaliteit is laag. Men doet er steeds goed aan de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: voorzichtig met portefeuilles, kredietkaarten, handtassen, voor vrouwen die ’s nachts alleen reizen, etc. Er waren enkele geïsoleerde incidenten van overvallen op vrouwen die ‘s nachts alleen met taxi  reisden.