Qatar

Qatar

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

 

 België staat momenteel opnieuw op de lijst van groene landen. Dit heeft volgende implicaties voor het reizen van België naar Qatar :

 

 1. Residenten :

        Ze worden vrijgesteld van quarantaine (iedereen van 12 jaar en ouder en kinderen van 11 jaar en jonger vergezeld van een of beide ouders/familieleden die volledig zijn gevaccineerd.)​

        Na aankomst dienen deze reizigers binnen de 36u een PCR test uit te voeren (kinderen jonger dan 4 jaar worden vrijgesteld van deze procedure). Dit betekent dat een voorafgaande PCR-test niet langer nodig is.

        Personen die niet- of onvolledig zijn gevaccineerd

        Ze dienen gedurende een periode van 7 dagen een thuis quarantaine uit te voeren ;                 

        Negatieve PCR test 72u voor aankomst;

        Een andere PCR-test is vereist op de zesde dag van quarantaine

 

 1. Bezoekers :
 • Ze worden vrijgesteld van quarantaine (iedereen van 12 jaar en ouder en kinderen van 11 jaar en jonger vergezeld van een of beide ouders/familieleden die volledig zijn gevaccineerd.)​
 • Ze dienen gedurende een periode van 7 dagen een thuis quarantaine uit te voeren                  

 

 • Voorwaarden voor vertrek :
 • Pre-registratie op de Ehteraz website dient verplicht te gebeuren en gebeurt online. Dit doet de bezoeker ten laatste 12u voor vertrek.. Passagiers dienen alle documenten op deze website te uploaden ( vaccinatiecertificaat, PCR testresultaat, etc.). Die documenten moeten ook bij de check-in voorgelegd worden.
 • Aankomst :

Passagiers moeten de Ehteraz-app downloaden en activeren op hun mobiele telefoon met behulp van lokaal goedgekeurde simkaarten die verkrijgbaar zijn bij een lokale provider (Ooredoo of Vodafone). Simkaarten en smartphones zijn te koop op Hamad International Airport voor het geval de passagier deze voor aankomst niet bezit.

 

Algemene info :

Je wordt als gevaccineerd beschouwd wanneer het vaccin een goedgekeurd vaccin is uit onderstaande lijst:

 • Pfizer / BioNTech (Comirnaty)
 • Moderna (Spikefax)
 • AstraZeneca (Coveshield / Oxford / Vaxepheria)
 • Janssen / Johnson & Johnson (één dosis)
 • (goedgekeurd onder voorwaarden!) Sinopharm, Sinovac en Sputnik V – gevaccineerden met Sinopharm, Sinovac en Sputnik V dienen antigen test af te leggen op de luchthaven bij aankomst

 

Het vaccinatiecertificaat dient de volgende informatie te bevatten:

 • Naam van de passagier en de naam moet overeenkomen met het paspoort;
 • Doseringsdata afhankelijk van het type vaccin (één dosis voor Jansen-vaccin en twee doses voor andere vaccins) ;
 • Type/naam van het vaccin ;
 • Lotnummer van het vaccin (indien aanwezig) ;
 • Officieel logo of zegel van de vaccinatieautoriteit.

 

Een overzicht van die maatregelen is beschikbaar op de website van het Qatarese Ministerie van Volksgezondheid

 

Geldende maatregelen in België

Voor alle huidige maatregelen inzake COVID19 verwijzen we graag naar de website info coronavirus

 

U kan verder belangrijke informatie vinden op volgende websites:

   

  Invoer van tabak en aanverwante tabaksproducten (machines, kleding of alle voorwerpen met de logo van een tabakfirma enz.) en ook van de e-sigaret is ten strengste verboden in Qatar.

  In beide richtingen gesloten sinds het afbreken van diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Qatar op 5 juini 2017, is de landgrens met Saoedi-Arabië heropend sinds 5 januari 2021. Sinds 5 januari 2021 zijn de grenzen tussen Saoedi-Arabië en Qatar opnieuw geopend. Sinds 9 januari kan met de landsgrens aan Abu Samra opnieuw oversteken. Op 11 januari hebben werden de rechtstreekse commerciële vluchten tussen Doha en KSA hervat. Het Egyptische luchtruim wordt ook heropend voor Qatari-vliegtuigen en de autoriteiten in Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben maatregelen in deze richting aangekondigd.

  In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep Daesh (IS), is verhoogde waakzaamheid geboden. Reizigers wordt gevraagd kennis te nemen van het bericht gepubliceerd op de homepage (diplomatie.belgium.be/nl).

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via Travellers Online.

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Terreurdreiging

  Qatar is tot 2005 gevrijwaard gebleven van terroristische aanslagen, maar bevindt zich toch in een onstabiele regio en op het kruispunt van verschillende probleemzones. Er is geen noemenswaardige bedreiging te vermelden. De algemene veiligheidstoestand is goed. Op plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen, is wel extra waakzaamheid geboden.

  Spanningen in het Midden-Oosten kunnen de publieke opinie beïnvloeden. Reizigers gedragen zich best onopvallend en blijven uit de buurt van betogingen of ongewone samenscholingen.

   
  Criminaliteit

  De criminaliteit is laag. Men doet er steeds goed aan de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: voorzichtig met portefeuilles, kredietkaarten, handtassen, voor vrouwen die ’s nachts alleen reizen, etc. Er waren enkele geïsoleerde incidenten van overvallen op vrouwen die ‘s nachts alleen met taxi  reisden.