Roemenië

kaart Roemenië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

1. Naar Roemenië reizen

Sinds 20 december 2021 moeten alle reizigers die naar Roemenië komen een terugreisformulier (PLF) invullen. Dit formulier kan ingevuld worden voordat u Roemenië binnenkomt (maximaal 24 uur vóór aankomst), of uiterlijk 24 uur na uw binnenkomst.

Sinds 25 oktober staat België op de lijst van de rode landen voor Roemenië. Voor reizigers uit België (behalve de hieronder genoemde uitzonderingen) geldt daarom een quarantaineplicht van 10 dagen bij aankomst in Roemenië.

Uitzonderingen op de quarantaineplicht (indien u geen COVID-19-symptomen vertoont) zijn o.a.:

 • Reizigers die ingeënt zijn tegen COVID-19, vanaf dag 10 na de volledige vaccinatie*;
 • Reizigers die bij hun aankomst in Roemenië een herstelcertificaat kunnen voorleggen dat aantoont dat ze minstens 11 dagen en max. 180 dagen hersteld zijn van COVID-19*;
 • Kinderen tot en met 12 jaar oud, zonder test;
 • Kinderen ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar, die een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek naar Roemenië (bij gebruik van het openbaar vervoer of vliegtuig), of 72 uur vóór aankomst in Roemenië (eigen transport) *;
 • Reizigers in transit (verblijf van max. 24 uur);
 • Reizigers die minder dan 3 dagen (72 uur) op het Roemeens grondgebied verblijven die een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek naar Roemenië (bij gebruik van het openbaar vervoer of vliegtuig), of 72 uur vóór aankomst in Roemenië (eigen transport).* In geval dat deze reizigers het Roemeens grondgebied niet verlaten binnen de 72 uur zal een quarantaine van 14 dagen worden opgelegd vanaf de vierde dag na hun binnenkomst in Roemenië;  
 • Leerlingen en studenten die zich voor hun studies verplaatsen (en hun begeleiders als ze minderjarig zijn) en de nodige documenten kunnen voorleggen die dit bevestigen;
 • Vrachtwagenchauffeurs die een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek naar Roemenië*;
 • Leden van sportdelegaties, evenals artiesten en hun personeel, die niet zijn ingeënt of die bij aankomst in Roemenië geen herstelcertificaat kunnen overleggen dat aantoont dat ze minstens 11 dagen en ten hoogste 180 dagen zijn hersteld van COVID-19, maar die een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek naar Roemenië (bij gebruik van het openbaar vervoer of vliegtuig), of 72 uur vóór aankomst in Roemenië (eigen transport), en die alleen zullen deelnemen aan de genoemde sportwedstrijden/evenementen.

Let op: vanaf 13 augustus wordt enkel het EU digitale COVID-19-certificaat met QR-code aanvaard als geldig bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve test voor reizigers die vanuit een EU-land het Roemeense grondgebied betreden. Elk ander bewijs zal niet in aanmerking worden genomen en de desbetreffende reiziger zal in quarantaine worden geplaatst.

Als u niet onder deze uitzonderingen valt, zal u alsnog de quarantaine moeten respecteren.

 

2. Algemeen geldende maatregelen in Roemenië

In Roemenië geldt de staat van alarm. U vindt hier alle geldende maatregelen (in het Roemeens).

De volgende maatregelen zijn van kracht op het gehele Roemeense grondgebied:

 • Een maskerplicht geldt in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten, en in het openbaar vervoer (met uitzondering van kinderen jonger dan 5 jaar). Uitsluitend medische mondmaskers of maskers van het type FFP2 zijn toegestaan (geen herbruikbare stoffen maskers).
 • Er geldt een avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur met een uitzondering voor gevaccineerden en personen die de ziekte hebben gehad (aantoonbaar met een digitaal certificaat), personen die zich in professioneel belang verplaatsen en bepaalde noodgevallen. 
 • Supermarkten, winkels, banken, cinema's, restaurants, cafés en terrassen, publieke instellingen enz. sluiten tussen 22.00 uur en 05.00 uur. Uitzonderingen: apotheken, benzinestations, levering aan huis, transportbedrijven.
 • Het digitale EU-COVID-certificaat wordt bijna overal ingevoerd, met de uitzondering van voedingswinkels, en apotheken, als volgt:
  • Toegang tot alle evenementen en activiteiten, tot shopping malls, hotels, restaurants en cafés alleen toegelaten voor gevaccineerden, personen die de ziekte hebben gehad, negatief-geteste personen (72 uur PCR-test of 48 uur antigeentest) en kinderen ≤ 12 jaar, indien vergezeld door een volwassene die gevaccineerd is of de ziekte heeft gehad.
  • De toegang van bezoekers (niet-werknemers) tot publieke instellingen, banken en privékantoorgebouwen met meer dan 50 werknemers, wordt toegelaten voor gevaccineerden, personen die de ziekte hebben gehad, negatief-geteste personen (72 uur PCR-test of 48 uur antigeentest), en kinderen ≤ 12 jaar, indien vergezeld door een volwassene die gevaccineerd is of de ziekte heeft gehad. Uitzonderingen: personen die dringend een document nodig hebben in geval van ziekte, geboorte enz.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via Travellers Online

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Roemenië is de terreurdreiging niet groter dan elders in Europa. In het land zijn geen grote spanningen. De algemene toestand is stabiel en rustig.

 
Criminaliteit 

Zoals in vele Europese steden is er kleine criminaliteit in de stadscentra. Rond publieke plaatsen en uitgaansbuurten hangen zakkenrollers rond. Het is aan te raden fotokopieën van identiteitsdocumenten mee te nemen en niet te veel cash op zak te hebben.