Roemenië

kaart Roemenië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

 


UITLEG KLEURENCODE

Roemenië is een rode zone.

 

Reizen naar Roemenië is enkel mogelijk voor essentiële reizen, maar blijf alert. Het is altijd mogelijk dat de regelgeving op korte termijn en zonder voorafgaande waarschuwing aangepast wordt.

EU-onderdanen afkomstig uit een lidstaat met een infectiepercentage gelijk aan of lager dan dat van Roemenië mogen Roemenië binnenkomen zonder quarantaine. Indien u echter in de afgelopen 14 dagen in een ‘risicoland’ (met een hoger besmettingspercentage dan Roemenië) was, moet u  na aankomst in Roemenië twee weken in quarantaine gaan. Er zijn uitzonderingen voorzien op deze quarantainevereiste voor bepaalde beroepscategorieën.

De COVID-19-maatregelen in Roemenië worden regelmatig aangepast. Restaurants, bars en cafés zijn gesloten in Roemenië, met uitzondering van de terrassen. Een mondmasker is verplicht in het openbaar vervoer, in openbare instellingen, in winkels en op de werkvloer en in bepaalde provincies in openlucht op drukke plaatsen (markten, stations, drukke promenades,...).

Afhankelijk van de infectie-graad kunnen  bijkomende maatregelen worden genomen, gaande tot volledige lokale lockdown.

De COVID-19-maatregelen in Roemenië worden regelmatig aangepast. Voor de actuele stand van zaken kan u de volgende site raadplegen: https://stirioficiale.ro (in het Roemeens).

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Roemenië is de terreurdreiging niet groter dan elders in Europa. In het land zijn geen grote spanningen. De algemene toestand is stabiel en rustig.

 
Criminaliteit 

Zoals in vele Europese steden is er kleine criminaliteit in de stadscentra. Rond publieke plaatsen en uitgaansbuurten hangen zakkenrollers rond. Het is aan te raden fotokopijen van identiteitsdocumenten mee te nemen en niet te veel cash op zak te hebben