Roemenië

kaart Roemenië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Reizen naar Roemenië wordt ten zeerste afgeraden

1. Lokale maatregelen in Roemenië

 • Reizigers uit België kunnen momenteel zonder quarantaine of negatieve COVID-test Roemenië binnen.  
 • Voor reizigers komende uit landen op de ‘gele lijst’ geldt nog steeds een quarantaineplicht bij aankomst in Roemenië. Dezelijst  wordt regelmatig aangepast en gepubliceerd op https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.   
 • Een mondmasker is op alle openbare plaatsen vanaf de leeftijd van 5 jaar. In heel Roemenië geldt een avondklok vanaf 23u tot 5u. Op bepaalde plaatsen is er een volledige lockdown: enkel essentiële verplaatsingen zijn daar toegelaten, mits voorleggen van een attest. De COVID-19-maatregelen in Roemenië worden regelmatig aangepast. Voor de actuele stand van zaken: raadpleeg de volgende site: https://stirioficiale.ro (in het Roemeens).

2. Lokale maatregelen in België

 • Voor reizen van Roemenië naar België vullen alle reizigers een Passagier Lokalisatie Formulier in. Dit moet altijd ingevuld worden als u met het vliegtuig of per boot naar België reist. Dit moet niet ingevuld worden als u met een ander transportmiddel reist en minder dan 48 uur in België blijft of als u met een ander transportmiddel terugkeert na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.  
 • Quarantaine of niet bij aankomst in België? Kijk hier voor meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/
 • Voor vragen omtrent het Passagier Lokalisatie Formulier, de covid-test en quarantaineverplichting in België, contacteer de FOD Volksgezondheid via telefoon 0800 14 689 of mail naar info.coronavirus@health.fgov.be.
 • Voor meer informatie rond maatregelen in België consulteer https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Roemenië is de terreurdreiging niet groter dan elders in Europa. In het land zijn geen grote spanningen. De algemene toestand is stabiel en rustig.

 
Criminaliteit 

Zoals in vele Europese steden is er kleine criminaliteit in de stadscentra. Rond publieke plaatsen en uitgaansbuurten hangen zakkenrollers rond. Het is aan te raden fotokopijen van identiteitsdocumenten mee te nemen en niet te veel cash op zak te hebben