Rwanda

kaart Rwanda

 

Laatste update

 

Opgelet: Tracht transit op de luchthaven van Addis Abeba te vermijden en uw reisschema aan te passen. Voor meer info: reisadvies Ethiopië.

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen

   
  Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc. Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

   

  Rwanda legt een test op voor vertrek en bij aankomst voor iedereen, alsook een quarantaine van 24 uur bij aankomst. Na 7 dagen zal u worden opgeroepen om een extra PCR-test te laten afnemen.

  Terugkeren van Rwanda naar België: Rwanda legt een test op voor vertrek. Voor België moet u het Passagier Lokalisatie Formulier online invullen voor vertrek. Voor wat de verplichtingen betreft met betrekking tot een verblijf in België (essentiële reizen, test, quarantaine), raadpleegt u best de website https://www.info-coronavirus.be/nl.

   

  Volgende maatregelen zijn van toepassing:

  1. Vliegtuigreizen naar en vanuit Rwanda

  De internationale luchthaven van Kigali is open voor alle reizigers. Directe vluchten tussen Rwanda en zuidelijk Afrika zijn tijdelijk opgeschort.

  Passagiers die naar  Rwanda willen komen, moeten zich eerst registreren op de website van het Rwanda Biomedisch Centrum (http://www.rbc.gov.rw/travel - in het Engels) en de volgende instructies nauwgezet opvolgen:

  • Maximaal 72 uur voor het vertrek een COVID-19-PCR-test laten afnemen (niet verplicht voor kinderen onder de 5 jaar). Het attest met het negatief resultaat moet op bovengenoemde website worden geüpload en moet tevens voorgelegd worden op de luchthaven (zowel bij vertrek als bij aankomst); OPGELET: enkel een PCR-test wordt geaccepteerd voor reizen naar Rwanda. Als u geen negatief resultaat van een PCR-test kunt voorleggen of enkel een negatief resultaat van een ander type test, kan de luchtvaartmaatschappij u weigeren of kunnen de Rwandese autoriteiten u bij aankomst in Rwanda een boete van 1.000 USD opleggen.
  • Een formulier invullen: Passagier Lokalisatie Formulier van Rwanda.
  • Een hotel boeken voor de eerste 24 uur - https://travel.rbc.gov.rw/travel/src/Designated%20Hotels.pdf.
  • Een tweede PCR-test zal worden afgenomen zodra u aankomt op Kigali International Airport. U zal moeten wachten op het resultaat in het door u gereserveerd hotel (quarantaine is meestal beperkt tot 24uur) De kosten van de test bij aankomst (60 USD/test), alsook de hotelkosten, vallen onder de verantwoordelijkheid van de reiziger. Reizigers met een positief resultaat worden naar een behandelcentrum doorgestuurd en moeten de kosten van medische zorg zelf dragen.
  • Na 7 dagen zal u opgeroepen worden om een extra PCR-test te laten afnemen, op kosten van de Rwandese overheid.
  • LET OP: Extra maatregelen om de verspreiding van de Omicron variant tegen te gaan. Reizigers uit bepaalde landen (zie lijst hieronder), alsook reizigers die de laatste 7 dagen in 1 van die landen aanwezig waren, moeten bij aankomst 7 dagen in quarantaine in een hotel (zie hotels hierboven). De kosten van dit verblijf zijn volledig ten laste van de reiziger.

  Lijst: Botswana, eSwatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe. Deze lijst zal continue worden geüpdatet in samenspraak met de relevante internationale instellingen.

   

  Rekening houdend met de maatregelen genomen door Rwanda, moeten reizigers die Rwanda verlaten in het bezit zijn van een negatieve PCR-test, die tussen de 72 uur en 48 uur voor vertrek werd afgenomen (niet verplicht voor kinderen onder de 5 jaar). Bij terugkeer uit Rwanda is het verplicht om het Passagier Lokalisatie Formulier van België in te vullen voor vertrek.

  Voor meer informatie over reizen naar en vanuit Rwanda gelieve deze informatienota voor reizigers (in het Engels) van het Rwanda Biomedical Center te raadplegen.

   

  Voor meer informatie met betrekking tot de COVID-19-situatie in België, alsook de regels met betrekking tot quarantaine en test in België na uw terugkeer, gelieve volgende website te raadplegen: https://www.info-coronavirus.be/nl.

   
  2. Anti-COVID-19-maatregelen genomen door de Rwandese autoriteiten

  Nationale maatregelen geldig tot en met ten minste 14 december:

  • Verplichte avondklok van 24 uur tot 4 uur. Alle bedrijven (incl. winkels en restaurants) moeten ten laatste sluiten om 23 uur.
  • Publieke instellingen werken met een fysieke aanwezigheid van 75% van de werknemers.
  • Privébedrijven mogen opnieuw op volle capaciteit draaien, rekening houdend met de COVID-19-maatregelen.
  • Openbaar vervoer mag rijden met 100% van de capaciteit voor de zitplaatsen en 50% van de capaciteit voor de staanplaatsen. Anti-COVID-19-maatregelen moeten strikt gerespecteerd worden (ventilatie, afstand houden, mondmasker dragen). Motors en fietsen mogen passagiers vervoeren, met respect voor de hygiënemaatregelen.
  • Restaurants zijn open met een bezettingsgraad van 50% van hun capaciteit. Restaurants die zitplaatsen buiten aanbieden, mogen 75% van hun capaciteit benutten.
  • Bars mogen geleidelijk opnieuw openen. Recreatie- en amusementscentra mogen openen met 50% van de maximale capaciteit. Klanten moeten volledig gevaccineerd zijn en moeten een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen (max. 72u op voorhand).
  • Gebedshuizen zijn open met 75% van hun capaciteit.
  • Toeristische activiteiten mogen doorgaan, rekening houdend met de COVID-19-maatregelen en onder strikte voorwaarden. Dit omvat hotels, touroperators, en transportdiensten voor bezoekers.
  • Buitensporten, individueel en zonder fysiek contact, zijn toegelaten. Sportcentra blijven geleidelijk heropenen.
  • Zwembaden en spa's (massage, sauna,…) mogen heropenen. Klanten moeten volledig gevaccineerd zijn (+18 jaar) en moeten een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen (max. 72u op voorhand).
  • Alle aanwezigen op evenementen of bijeenkomsten (incl. conferenties, concerten, trouwfeesten, festivals en expos) moeten volledig gevaccineerd zijn en moeten een negatieve COVID-19 test kunnen voorleggen (max 72u op voorhand).
   • Vergaderingen en conferenties zijn toegelaten met een maximale bezettingsgraad van 75% van de ruimte.
   • Evenementen (ander dan conferenties) op specifieke en daartoe aangewezen locaties mogen niet meer dan 50% van hun capaciteit in beslag nemen.
   • Burgerlijke, religieuze en traditionele huwelijksceremonies zijn toegelaten. Evenementen in een woning zijn toegelaten met maximaal 50 personen en de lokale autoriteiten moeten op de hoogte worden gebracht.
  • Begrafenissen aan het graf zijn beperkt tot 50 personen en begrafeniswakes tot 30 personen.
  • Alle scholen, inclusief universiteiten, zowel publiek als privé, zijn open.

   
  Algemene maatregelen

  • Het dragen van een mondmasker in de publieke ruimte is verplicht (vanaf 2 jaar), handen wassen en fysiek afstand houden wordt ten strengste aangeraden.
  • De landsgrenzen van Rwanda zijn gesloten, behalve voor het vervoer van goederen en voor terugkerende Rwandese burgers en legale residenten.
  • Lokale en internationale toeristen moeten in het bezit zijn van een negatieve COVID-19-test voor het inchecken in een hotel en bij het bezoek aan de nationale parken.

  Meer informatie vindt u terug op de website van de Rwandese regering: https://www.gov.rw/koronavirusi (in het Engels) en op de website van het Rwanda Biomedical Center (evoluties van het aantal COVID-19-gevallen in Rwanda): https://www.rbc.gov.rw/index.php?id=707 (in het Engels).

  Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het Rwanda Biomedical Center te bellen: 114.

   

  Veiligheid

  Er is een belangrijk veiligheidsdispositief ontplooid aan de grensgebieden in het zuiden en in het westen van het land. Als u zich verplaatst naar de andere grensgebieden, is het essentieel om nauwgezet de instructies van de overheid te volgen en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

   
  Ebola (DRC)

  In Rwanda is er tot op heden geen geval gemeld van Ebola. Er zijn echter wel een aantal uitbraken geweest in naburige provincies in de DRC. De laatste uitbraak dateert van februari 2021, maar deze is opnieuw onder controle: https://www.afro.who.int/news/who-steps-efforts-curb-ebola-outbreaks-guinea-and-democratic-republic-congo.

  We raden dus aan dat landgenoten die naar Rwanda reizen, op de hoogte blijven via https://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en en nauw het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te volgen (https://www.who.int/health-topics/ebola).


  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Algemeen beschouwd is Rwanda een vreedzaam land. Er zijn geen specifieke veiligheidsproblemen. De Rwandese veiligheidsdiensten zijn zeer efficiënt. Het is evenwel aangeraden om strikt de richtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven. Toch worden er, zoals in de meeste andere landen, geïsoleerde misdrijven gemeld zoals inbraak in auto's of huizen.

  Reizigers die zich vanuit Rwanda naar Burundi wensen te begeven, dienen er zich van bewust te zijn dat momenteel alle niet-essentiële reizen naar Burundi worden afgeraden.

  In de districten aan de noordwestelijke en zuidwestelijke grenzen van Rwanda zijn incidenten voorgekomen met gewapende buitenlandse groepen. Rwandese troepen zijn permanent aanwezig in het grensgebied. U dient voorzichtig te zijn in de grensgebieden, de instructies van de overheid nauwgezet op te volgen en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

  We raden aan dat landgenoten die in de regio willen rondreizen ook het reisadvies voor de DRC raadplegen, evenals het reisadvies voor Burundi.

  De ebola-epidemie vormt nog steeds een bedreiging in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC), zie https://who.int/csr/alertresponse/en.
  We raden ook aan dat landgenoten die naar Rwanda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied te volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/ en de ebolavirussites http://www.who.int/ebola/en/ en https://www.who.int/csr/alertresponse/en.

  Personen die een maand of langer in Rwanda verblijven, moeten bij aankomst hun aanwezigheid in het land aan de consulaire afdeling van de ambassade melden om eventuele verdere consulaire bijstand te faciliteren.

  Aarzel niet om contact op te nemen met de ambassade van België voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de verschillende toeristische gebieden, op het volgende nummer: +250 252 57 55 51. U kunt ook een e-mail sturen naar het volgende adres: kigali@diplobel.fed.be.

  De Belgische ambassade heeft een noodnummer, voor hoogdringende vragen buiten de openingsuren van de ambassade: +250 78 830 14 74.

   
  Speciale veiligheidsmaatregelen

  Neem de meest voor de hand liggende veiligheidsvoorschriften en de volgende maatregelen in acht:

  • Vermijd ’s nachts buiten de steden rond te rijden. Voor verplaatsingen buiten de hoofdstad rijdt men best in konvooien van twee auto's.
  • Vermijd het gebruik van moto-taxi's en minibussen: 75% van de verkeersongevallen in Rwanda gebeurt met dit soort voertuigen.
  • Vermijd in ieder geval grote samenscholingen en politieke bijeenkomsten.

  Verplaatsingen in de nationale parken (Nyungwe Forest,  Volcanoes National Park, ...) dienen te gebeuren in het gezelschap van een officiële gids.

  Voor meer informatie over toerisme in Rwanda raden wij u aan volgende website te raadplegen: http://www.rwandatourism.com/home.htm.

  De invoer en het gebruik van plastic zakken is verboden. Ze worden in beslag genomen bij aankomst op de luchthaven.