Rwanda

kaart Rwanda

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Rwanda legt een test op voor vertrek en bij aankomst, alsook een quarantaine van 24uur, indien het resultaat van de laatste test negatief is.

Terugkeren van Rwanda naar België: Rwanda legt een test op voor vertrek.

Voor België moet u het « Passagier Lokalisatie Formulier » online invullen voor vertrek.

Er is geen verplichte quarantaine noch test bij uw aankomst in België.  

 

 1. Vliegtuigreizen naar en vanuit Rwanda

Sinds 1 augustus is de internationale luchthaven van Kigali opnieuw open voor alle reizigers.

Passagiers die naar  Rwanda willen komen, moeten zich eerst registreren op de website van het Rwanda Biomedisch Centrum (http://www.rbc.gov.rw/travel - in het Engels) en de volgende instructies nauwgezet opvolgen:

 • Maximum 120 uur voor het vertrek een COVID-19 PCR test laten afnemen. Het attest met het negatief resultaat moet op bovengenoemde website worden geüpload en moet tevens voorgelegd worden op de luchthaven (zowel bij vertrek als bij aankomst); OPGELET: enkel de PCR-test wordt geaccepteerd voor reizen naar Rwanda. Indien u geen negatief resultaat van een PCR-test kunt voorleggen of enkel een negatief resultaat van een ander type test, kan de luchtvaartmaatschappij u weigeren of kunnen de Rwandese autoriteiten u bij aankomst in Rwanda een boete van 1.000USD opleggen.
 • Een formulier invullen: « Passagier Lokalisatie Formulier » van Rwanda
 • Een hotel boeken voor de eerste 24 uur. Een tweede PCR test zal worden afgenomen bij uw aankomst in het hotel. De quarantaine zal meestal teruggebracht worden tot 24 uur, de tijd van het wachten op de resultaten van deze test. De hotelkosten en de kosten van de test worden gedragen door de reiziger.

Reizigers die Rwanda verlaten moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR test, die tussen 120 uur en 48 uur voor vertrek werd afgenomen. Bij terugkeer uit Rwanda is er geen verplichte quarantaine, noch test bij aankomst in België. Het is echter wel verplicht om de « Passagier Lokalisatie Formulier » van België in te vullen voor vertrek.

Voor meer informatie met betrekking tot de COVID situatie in België: De FOD Volksgezondheid van België heeft een website over het Coronavirus gelanceerd: https://www.info-coronavirus.be/nl

 1. Anti-COVID maatregelen genomen door de Rwandese autoriteiten

Verplaatsingen over land:

 • Reizen met het openbaar- en privévervoer is toegestaan ​​over het hele grondgebied. Wel moeten de preventieve maatregelen (masker dragen, afstand houden, avondklok,…) gerespecteerd worden.
 • De landgrenzen van Rwanda blijven gesloten, behalve voor Rwandese burgers en legale residenten, die bij aankomst in quarantaine moeten en een test moeten laten afnemen op hun eigen kosten.

Andere anti-COVID-maatregelen:

 • Verplichte avondklok van 22 uur tot 4 uur;
 • Het dragen van een mondmasker in de publieke ruimte is verplicht (vanaf 2 jaar);
 • 70% van de werknemers in de publieke sector moeten van thuis uit werken. Voor de privé sector is dit 50%;
 • Alle onderwijsinstellingen, van kleuterschool tot hoger onderwijs, zijn gesloten, maar er zal een heropstartplan worden gecommuniceerd zodat de scholen vanaf oktober geleidelijk aan kunnen openen;
 • Bars, sportzalen en game- en entertainementcentra zijn gesloten;
 • Civiele huwelijken en begrafenissen, alsook bepaalde evenementen zijn mogelijk met een beperkt aantal aanwezigen.

Meer informatie vindt u terug op de website van de Rwandese Regering : https://www.gov.rw/koronavirusi/ (in het Engels) en op de website van het Rwanda Biomedical Center (evoluties van het aantal COVID-19 gevallen in Rwanda) : https://www.rbc.gov.rw/index.php?id=707 (in het Engels).

 

Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het Rwanda Biomedical Center te bellen: 114.

 

 

 

Veiligheid

Er is een belangrijk veiligheidsdispositief ontplooid aan de grensgebieden in het zuiden en in het westen van het land. Momenteel is de toegang tot het Rusizi district niet toegestaan. Indien u zich verplaatst naar de andere grensgebieden, is het essentieel om nauwgezet de instructies van de overheid te volgen en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

 

Ebola (DRC)

Alhoewel er in Rwanda geen geval is gemeld, blijft de uitbraak van het Ebola virus nog steeds een bedreiging in de naburige provincies Noord-Kivu en Ituri in de DRC https://www.who.int/csr/alertresponse/en

We raden dus aan dat landgenoten die naar Rwanda reizen, op de hoogte blijven via https://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en en nauw het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te volgen (https://www.who.int/health-topics/ebola).


Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemeen beschouwd is Rwanda een vreedzaam land. Er zijn geen specifieke veiligheidsproblemen. De Rwandese veiligheidsdiensten zijn zeer efficiënt. Het is evenwel aangeraden om strikt de richtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven. Toch worden er, zoals in de meeste andere landen, geïsoleerde misdrijven gemeld zoals inbraak in auto's of huizen.
De uitbraak van het Ebolavirus dat in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC) uitgeroepen werd stelt nog altijd een bedreiging voor.

Reizigers die zich vanuit Rwanda naar Burundi wensen te begeven, dienen er zich van bewust te zijn dat momenteel alle niet-essentiële reizen naar Burundi worden afgeraden.

In de districten aan de  noord-westerlijke en zuid-westerlijke grenzen van Rwanda zijn, zijn er incidenten voorgekomen met gewapende buitenlandse groepen. Rwandese troepen zijn permanent aanwezig in het grensgebied. U dient voorzichtig te zijn in de grensgebieden, de instructies van de overheid nauwgezet uit te voeren en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
 
We raden ook aan dat landgenoten die naar Rwanda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied te volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/ en de ebolavirussites http://www.who.int/ebola/en/ en https://www.who.int/csr/alertresponse/en.

Personen die een maand of langer in Rwanda verblijven, moeten bij aankomst hun aanwezigheid in het land aan de consulaire afdeling van de ambassade melden om eventuele verdere consulaire bijstand te faciliteren.

Aarzel niet om contact op te nemen met de Ambassade van België voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de verschillende toeristische gebieden, op het volgende nummer: +250 252 57 55 51. U kunt ook een e-mail sturen naar het volgende adres: kigali@diplobel.fed.be.

De Belgische ambassade heeft een noodnummer, voor hoogdringende vragen buiten de openingsuren van de ambassade: +250 78 830 14 74.


Speciale veiligheidsmaatregelen

Neem de meest voor de hand liggende veiligheidsvoorschriften en de volgende maatregelen in acht:

 • Vermijd ’s nachts buiten de steden rond te rijden. Voor verplaatsingen buiten de hoofdstad rijdt men best in konvooien van twee auto's.
 • Vermijd het gebruik van moto-taxi's en minibussen: 75% van de verkeersongevallen in Rwanda gebeurt met dit soort voertuigen.
 • Vermijd in ieder geval grote samenscholingen en / of politieke bijeenkomsten.

Verplaatsingen in de nationale parken (Nyungwe Forest,  Volcanoes National Park, ...) dienen te gebeuren in het gezelschap van een gids .

Voor meer informatie over toerisme in Rwanda raden wij u aan volgende website te raadplegen: http://www.rwandatourism.com/home.htm.

De invoer en het gebruik van plastic zakken is verboden. Ze worden in beslag genomen bij aankomst op de luchthaven.