Rwanda

kaart Rwanda

 

Laatste update

Als u de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kan u in Rwanda doorgaans veilig reizen. Wees echter waakzaam.

Coronavirus

Sinds 14/03 is er een eerste bevestigd COVID-19 geval in Rwanda.

De Rwandese autoriteiten preventieve maatregelen genomen voor alle reizigers die het land binnenkomen. Zij zullen systematisch aan een controle onderworpen worden. De screening bestaat uit een vragenlijst om mogelijke symptomen van het virus op te sporen en een temperatuurmeting.

Een reiziger uit een land met een geval van COVID-19 en die één van de symptomen van het virus vertoont, wordt als een verdacht geval beschouwd. De reiziger zal naar een isolatie-eenheid in het dichtstbijzijnde ziekenhuis worden gebracht, waar een laboratoriumtest zal worden afgenomen. Als deze test positief is, wordt de reiziger naar een behandelingscentrum gebracht. Als de test negatief is, wordt de reiziger 14 dagen in quarantaine geplaatst in zijn hotel of in zijn woonplaats. Tijdens deze quarantaine zijn dagelijkse contacten met en constante controle door de autoriteiten gepland. Ook andere preventieve maatregelen kunnen worden opgelegd.

Een reiziger uit een land met een geval van COVID-19 en die geen enkel symptoom van het virus vertoont, wordt onderworpen aan controlemaatregelen en wordt verzocht zich te houden aan de richtlijnen van de lokale autoriteiten.

De Rwandese autoriteiten hebben ook besloten publieke activiteiten te beperken, waaronder het sluiten van scholen en kerken, en het beperken van onnodige verplaatsingen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het ministerie van Volksgezondheid in Rwanda (https://moh.gov.rw/).

Bovendien, wegens een mogelijke besmetting van haar gebouwen en personeel met het virus, zal de Belgische ambassade in Rwanda gesloten zijn tot 28/03/2020.

Informatie over het coronavirus is beschikbaar op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen)

 

Veiligheid

Einde 2019 hebben aanvallen door buitenlandse gewapende groepen plaatsgevonden in de districten van Musanze en Rusizi, respectievelijk in het noordwesten en zuidwesten van het land.

Ten gevolge van deze incidenten werd een belangrijk veiligheidsdispositief ontplooid.

Het is daarom raadzaam om voorzichtig te blijven in deze grensgebieden en nauwgezet de instructies van de overheid te volgen en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Politieke spanningen tussen Rwanda en Oeganda hebben een invloed op het verkeer aan de grensovergangen tussen beide landen. Er zijn geen beperkingen voor onderdanen van derde landen, dus ook niet voor buitenlandse toeristen. Deze mogen de grens in beide richtingen oversteken. Gelet op mogelijke wijzigingen, reizigers worden aangeraden om zich goed te informeren en de instructies van de lokale autoriteiten en veiligheidsdiensten zorgvuldig te respecteren. 

Ebola (DRC)

De uitbraak van het Ebola virus dat in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC) uitgeroepen werd stelt nog altijd een bedreiging voor.

We raden aan dat landgenoten die in de omgeving willen reizen het reisadvies voor de DRC en het reisadvies voor Burundi raadplegen.

We raden ook aan dat landgenoten die naar Rwanda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de website  Info-Ebola en/of van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied te volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" en de ebolavirussite

Hoewel er tot nu toe geen gevallen in Rwanda zijn gevonden, hebben de Rwandese autoriteiten in samenwerking met de WHO een noodplan met controle- en preventiemaatregelen opgezet. Screeningoperaties worden uitgevoerd aan de landsgrenzen. Rwandese autoriteiten zijn telefonisch bereikbaar op 114.

Commonwealth Meeting

Van 21 tot 27 juni 2020 zal de “Commonwealth Heads of Government Meeting” plaatsvinden in Kigali. Tijdens dit evenement kan verwacht worden dat het verkeer in de hoofdstad regelmatig grote storingen zal ondervinden, aangezien verschillende toegangswegen tijdelijk kunnen worden afgesloten om internationale delegaties door te laten. Ook het luchtverkeer zou beïnvloed kunnen worden


Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemeen beschouwd is Rwanda een vreedzaam land. Er zijn geen specifieke veiligheidsproblemen. De Rwandese veiligheidsdiensten zijn zeer efficiënt. Het is evenwel aangeraden om strikt de richtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven. Toch worden er, zoals in de meeste andere landen, geïsoleerde misdrijven gemeld zoals inbraak in auto's of huizen.
De uitbraak van het Ebolavirus dat in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC) uitgeroepen werd stelt nog altijd een bedreiging voor.

Reizigers die zich vanuit Rwanda naar Burundi wensen te begeven, dienen er zich van bewust te zijn dat momenteel alle niet-essentiële reizen naar Burundi worden afgeraden.

In de districten aan de  noord-westerlijke en zuid-westerlijke grenzen van Rwanda zijn, zijn er incidenten voorgekomen met gewapende buitenlandse groepen. Rwandese troepen zijn permanent aanwezig in het grensgebied. U dient voorzichtig te zijn in de grensgebieden, de instructies van de overheid nauwgezet uit te voeren en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
 
We raden ook aan dat landgenoten die naar Rwanda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied te volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/ en de ebolavirussites http://www.who.int/ebola/en/ en https://www.who.int/csr/alertresponse/en.

Personen die een maand of langer in Rwanda verblijven, moeten bij aankomst hun aanwezigheid in het land aan de consulaire afdeling van de ambassade melden om eventuele verdere consulaire bijstand te faciliteren.

Aarzel niet om contact op te nemen met de Ambassade van België voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de verschillende toeristische gebieden, op het volgende nummer: +250 252 57 55 51. U kunt ook een e-mail sturen naar het volgende adres: kigali@diplobel.fed.be.

De Belgische ambassade heeft een noodnummer, voor hoogdringende vragen buiten de openingsuren van de ambassade: +250 78 830 14 74.


Speciale veiligheidsmaatregelen

Neem de meest voor de hand liggende veiligheidsvoorschriften en de volgende maatregelen in acht:

  • Vermijd ’s nachts buiten de steden rond te rijden. Voor verplaatsingen buiten de hoofdstad rijdt men best in konvooien van twee auto's.
  • Vermijd het gebruik van moto-taxi's en minibussen: 75% van de verkeersongevallen in Rwanda gebeurt met dit soort voertuigen.
  • Vermijd in ieder geval grote samenscholingen en / of politieke bijeenkomsten.

Verplaatsingen in de nationale parken (Nyungwe Forest,  Volcanoes National Park, ...) dienen te gebeuren in het gezelschap van een gids .

Voor meer informatie over toerisme in Rwanda raden wij u aan volgende website te raadplegen: http://www.rwandatourism.com/home.htm.

De invoer en het gebruik van plastic zakken is verboden. Ze worden in beslag genomen bij aankomst op de luchthaven.