Rwanda

kaart Rwanda

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

Rwanda legt een test op voor vertrek en bij aankomst, alsook een quarantaine van 24 uur indien het resultaat van de laatste test negatief is.

Terugkeren van Rwanda naar België: Rwanda legt een test op voor vertrek.

Voor België moet u het « Passagier Lokalisatie Formulier » online invullen voor vertrek.

Er is geen verplichte quarantaine noch test bij uw aankomst in België.  

 

 1. Vliegtuigreizen naar en vanuit Rwanda

Sinds 1 augustus is de internationale luchthaven van Kigali opnieuw open voor alle reizigers.

Passagiers die naar  Rwanda willen komen, moeten zich eerst registreren op de website van het Rwanda Biomedisch Centrum (http://www.rbc.gov.rw/travel - in het Engels) en de volgende instructies nauwgezet opvolgen:

 • Maximum 72 uur voor het vertrek een COVID-19 PCR-test laten afnemen. Het attest met het negatief resultaat moet op bovengenoemde website worden geüpload en moet tevens voorgelegd worden op de luchthaven (zowel bij vertrek als bij aankomst); OPGELET: enkel een PCR-test wordt geaccepteerd voor reizen naar Rwanda. Indien u geen negatief resultaat van een PCR-test kunt voorleggen of enkel een negatief resultaat van een ander type test, kan de luchtvaartmaatschappij u weigeren of kunnen de Rwandese autoriteiten u bij aankomst in Rwanda een boete van 1.000USD opleggen.
 • Een formulier invullen: « Passagier Lokalisatie Formulier » van Rwanda
 • Een hotel boeken voor de eerste 24 uur. zie link
 • Een tweede PCR-test zal worden afgenomen zodra u aankomt op Kigali International Airport. U zal wachten in het gereserveerde hotel gedurende de tijd die nodig is om het testresultaat te krijgen (quarantaine is meestal beperkt tot 24 uur). De kosten van het hotel en van de test bij aankomst (60 USD/test) vallen onder de verantwoordelijkheid van de reiziger. Reizigers met een positief resultaat worden naar een behandelcentrum doorgestuurd en moeten de kosten van medische zorg zelf dragen.
 • Reizigers met een negatief resultaat mogen het hotel verlaten maar moeten in zelfquarantaine voor 7 dagen (thuis of op hotel), waarop er opnieuw een test zal afgenomen worden (gratis). Uitzonderingen hierop: zakenreizigers die voor minder dan 7 dagen in Rwanda blijven en internationale toeristen die één van de nationale parken komen bezoeken.

Rekening houdend met de maatregelen genomen door Rwanda, moeten reizigers die Rwanda verlaten in het bezit zijn van een negatieve PCR test, die 120 uur voor vertrek werd afgenomen. Bij terugkeer uit Rwanda is er op dit moment geen verplichte quarantaine, noch test bij aankomst in België. Het is echter wel verplicht om de « Passagier Lokalisatie Formulier » van België in te vullen voor vertrek.

Voor meer informatie over reizen naar en vanuit Rwanda gelieve deze informatienota voor reizigers (in het Engels) van het Rwanda Biomedical Center te raadplegen.

Voor meer informatie met betrekking tot de COVID situatie in België: de FOD Volksgezondheid van België heeft een website over het Coronavirus gelanceerd: https://www.info-coronavirus.be/nl

 

 1. Anti-COVID maatregelen genomen door de Rwandese autoriteiten

Volgende maatregelen zijn van kracht van 23 februari tot en met 15 maart:

 • Verplichte avondklok van 20 uur tot 4 uur;
 • Publieke instellingen werken met een fysieke aanwezigheid van 30% van de werknemers;
 • Privébedrijven mogen enkel openen met essentieel personeel (max. 30%);
 • Slecht 50% van de standen/winkels op markten en in winkelcentra mogen openen (essentiële diensten);
 • Alle bedrijven en winkels moeten sluiten om 18 uur;
 • Restaurants en koffiehuizen mogen enkel openen met 30% van hun capaciteit en mogen klanten ontvangen tot 18 uur. De dienst voor afhaalmaaltijden mag open blijven tot 20 uur;
 • Sluiting van bars, zwembaden (behalve voor hotelgasten met negatieve COVID-19 test) en spel- en ontspanningscentra;
 • Sportcentra zijn gesloten. Individueel sporten in openlucht en zonder fysiek contact mag;
 • Alle scholen, inclusief universiteiten, zowel publiek als privé, zijn open.
 • Verbod op reizen tussen Kigali en de andere Districten (met uitzondering van toerisme, essentiële diensten en medische redenen);
 • Openbaar vervoer mag rijden met 75% van de capaciteit;
 • Alle fysieke bijeenkomsten zijn verboden;
 • Burgerlijke en religieuze huwelijksceremonies zijn toegestaan met respect voor de COVID-maatregelen en met maximum 20 personen. Huwelijksrecepties zijn verboden;
 • Gebedshuizen zijn open met 30% van hun capaciteit;
 • Begrafenissen  zijn beperkt tot 20 personen en begrafeniswakes tot 10 personen.

 

Algemene maatregelen

 • Het dragen van een mondmasker in de publieke ruimte is verplicht (vanaf 2 jaar), handen wassen en fysiek afstand houden wordt ten strengste aangeraden.
 • De landsgrenzen van Rwanda zijn gesloten, behalve voor het vervoer van goederen en voor terugkerende Rwandese burgers en legale residenten.
 • Lokale en internationale toeristen mogen reizen tussen de verschillende Districten en buiten Kigali mits ze in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 test. Deze negatieve test is ook noodzakelijk voor het inchecken in een hotel (meer info: https://rdb.rw/wp-content/uploads/2021/01/PUBLIC-NOTICE-on-20th-January-2021.pdf - in het Engels)

Meer informatie vindt u terug op de website van de Rwandese Regering : https://www.gov.rw/koronavirusi/ (in het Engels) en op de website van het Rwanda Biomedical Center (evoluties van het aantal COVID-19 gevallen in Rwanda) : https://www.rbc.gov.rw/index.php?id=707 (in het Engels).

 

Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het Rwanda Biomedical Center te bellen: 114.

 

Veiligheid

Er is een belangrijk veiligheidsdispositief ontplooid aan de grensgebieden in het zuiden en in het westen van het land. Momenteel is de toegang tot het Rusizi district niet toegestaan. Indien u zich verplaatst naar de andere grensgebieden, is het essentieel om nauwgezet de instructies van de overheid te volgen en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

 

Ebola (DRC)

Alhoewel er in Rwanda geen geval is gemeld, blijft de uitbraak van het Ebola virus nog steeds een bedreiging in de naburige provincies Noord-Kivu en Ituri in de DRC. Er werden nieuwe gevallen gesignaleerd in februari 2021: https://www.afro.who.int/news/who-steps-efforts-curb-ebola-outbreaks-guinea-and-democratic-republic-congo.

We raden dus aan dat landgenoten die naar Rwanda reizen, op de hoogte blijven via https://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en en nauw het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te volgen (https://www.who.int/health-topics/ebola).


Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemeen beschouwd is Rwanda een vreedzaam land. Er zijn geen specifieke veiligheidsproblemen. De Rwandese veiligheidsdiensten zijn zeer efficiënt. Het is evenwel aangeraden om strikt de richtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven. Toch worden er, zoals in de meeste andere landen, geïsoleerde misdrijven gemeld zoals inbraak in auto's of huizen.
De uitbraak van het Ebolavirus dat in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC) uitgeroepen werd stelt nog altijd een bedreiging voor.

Reizigers die zich vanuit Rwanda naar Burundi wensen te begeven, dienen er zich van bewust te zijn dat momenteel alle niet-essentiële reizen naar Burundi worden afgeraden.

In de districten aan de  noord-westerlijke en zuid-westerlijke grenzen van Rwanda zijn, zijn er incidenten voorgekomen met gewapende buitenlandse groepen. Rwandese troepen zijn permanent aanwezig in het grensgebied. U dient voorzichtig te zijn in de grensgebieden, de instructies van de overheid nauwgezet uit te voeren en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
 
We raden ook aan dat landgenoten die naar Rwanda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied te volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/ en de ebolavirussites http://www.who.int/ebola/en/ en https://www.who.int/csr/alertresponse/en.

Personen die een maand of langer in Rwanda verblijven, moeten bij aankomst hun aanwezigheid in het land aan de consulaire afdeling van de ambassade melden om eventuele verdere consulaire bijstand te faciliteren.

Aarzel niet om contact op te nemen met de Ambassade van België voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de verschillende toeristische gebieden, op het volgende nummer: +250 252 57 55 51. U kunt ook een e-mail sturen naar het volgende adres: kigali@diplobel.fed.be.

De Belgische ambassade heeft een noodnummer, voor hoogdringende vragen buiten de openingsuren van de ambassade: +250 78 830 14 74.


Speciale veiligheidsmaatregelen

Neem de meest voor de hand liggende veiligheidsvoorschriften en de volgende maatregelen in acht:

 • Vermijd ’s nachts buiten de steden rond te rijden. Voor verplaatsingen buiten de hoofdstad rijdt men best in konvooien van twee auto's.
 • Vermijd het gebruik van moto-taxi's en minibussen: 75% van de verkeersongevallen in Rwanda gebeurt met dit soort voertuigen.
 • Vermijd in ieder geval grote samenscholingen en / of politieke bijeenkomsten.

Verplaatsingen in de nationale parken (Nyungwe Forest,  Volcanoes National Park, ...) dienen te gebeuren in het gezelschap van een gids .

Voor meer informatie over toerisme in Rwanda raden wij u aan volgende website te raadplegen: http://www.rwandatourism.com/home.htm.

De invoer en het gebruik van plastic zakken is verboden. Ze worden in beslag genomen bij aankomst op de luchthaven.