Rwanda

kaart Rwanda

 

Laatste update

 

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  Rwanda legt een sneltest op voor vertrek, alsook een PCR-test bij aankomst op de luchthaven. 

   

  Terugkeren van Rwanda naar België: Rwanda legt een test op voor vertrek. Voor wat de verplichtingen betreft met betrekking tot reizen naar en een verblijf in België (essentiële reizen, test, quarantaine), raadpleegt u best de website https://www.info-coronavirus.be/nl.

   

  Volgende maatregelen zijn van toepassing:

  1. Vliegtuigreizen naar en vanuit Rwanda

  De internationale luchthaven van Kigali is open voor alle reizigers. Rwanda raadt reizigers (vanaf 12 jaar) sterk aan om volledig gevaccineerd te zijn.

  Passagiers die naar Rwanda willen komen, moeten zich eerst registreren op de website van het Rwanda Biomedisch Centrum - in het Engels) en de volgende instructies nauwgezet opvolgen:

  • Maximaal 72 uur voor het vertrek een COVID-19-sneltest laten afnemen (niet verplicht voor kinderen onder de 5 jaar). Het attest met het negatief resultaat moet op bovengenoemde website worden geüpload en moet tevens voorgelegd worden op de luchthaven (zowel bij vertrek als bij aankomst). 
  • Een formulier invullen: Passagier Lokalisatie Formulier van Rwanda.
  • Een PCR-test zal worden afgenomen zodra u aankomt op Kigali International Airport. Reizigers moeten in zelfisolatie gaan totdat zij de negatieve PCR-testuitslag krijgen (maximum 24 uur). De kosten van de test (60 USD in het totaal, te betalen bij aankomst op de luchthaven) vallen onder de verantwoordelijkheid van de reiziger.
  • Reizigers met een positief resultaat zullen worden behandeld zoals aangegeven in de "National Covid-19 Management Guidelines" (beschikbaar zijn op https://rbc.gov.rw/) totdat zij volledig hersteld zijn. De reiziger moet de kosten van de medische zorg zelf dragen.

  Rekening houdend met de maatregelen genomen door Rwanda, moeten reizigers die Rwanda verlaten in het bezit zijn van een negatieve sneltest (niet verplicht voor kinderen onder de 5 jaar). Een PCR-test is enkel nodig indien het land van bestemming hiernaar vraagt.  

  Voor meer informatie over reizen naar en vanuit Rwanda gelieve de “Info Note for Passengers” raad te plegen op de website van het Rwanda Biomedical Center (beschikbaar in het Engels). Voor meer informatie met betrekking tot de COVID-19-situatie in België, alsook de regels met betrekking tot quarantaine en test in België na uw terugkeer, gelieve volgende website te raadplegen: https://www.info-coronavirus.be/nl.

   

  2. Anti-COVID-19-maatregelen genomen door de Rwandese autoriteiten

  De huidige maatregelen zijn geldig vanaf 10 april voor minimum 1 maand. Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen we naar de COVID-19 informatie website van RBC: https://www.rbc.gov.rw/index.php?id=707 (Externe link – in het Engels).

  • Het dragen van een mondmasker in de publieke ruimte is verplicht, handen wassen en fysiek afstand houden wordt ten strengste aangeraden.
  • Volledige vaccinatie is vereist voor:
   • passagiers van het openbaar vervoer en/of van een taxi moto/fiets;
   • deelnemers aan conferenties en vergaderingen;
   • aanwezigen op sociale bijeenkomsten;
   • aanwezigen bij diensten in gebedshuizen;
   • klanten van restaurants en bars;
   • toeschouwers bij sportevenementen;
   • klanten van fitnesscentra en zwembaden;
  • Personen die evenementen bijwonen moeten een negatieve COVID-19 test kunnen voorleggen (max 48u op voorhand).
  • De landsgrenzen van Rwanda zijn open (behalve langs Burundese kant). Bij binnenkomst kunnen reizigers onderworpen worden aan willekeurige testen.
  • Afschaffing van de avondklok, maar bars, recepties, nachtclubs, optredens… moeten sluiten tegen 02 uur. 
  • Toeristische activiteiten mogen doorgaan, rekening houdend met de COVID-19-maatregelen en onder strikte voorwaarden. Dit omvat hotels, touroperators, en transportdiensten voor bezoekers.

   

  De maatregelen in Rwanda kunnen snel wijzigen, wij raden alle reizigers aan om volgende Twitteraccounts in de gaten te houden om op de hoogte te blijven van de laatste maatregelen:

  • Informatie met betrekking tot de laatste maatregelen: Office of the PM | Rwanda: @PrimatureRwanda
  • Informatie voor toeristen: Rwanda Development Board: @RDBrwanda

  Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het Rwanda Biomedical Center te bellen: 114.

   

  Veiligheid

  Er is een belangrijk veiligheidsdispositief ontplooid aan de grensgebieden in het zuiden en in het westen van het land. Als u zich verplaatst naar de andere grensgebieden, is het essentieel om nauwgezet de instructies van de overheid te volgen en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

   
  Ebola (DRC)

  In Rwanda is er tot op heden geen geval gemeld van Ebola. Er zijn echter wel een aantal uitbraken geweest in naburige provincies in de DRC. De laatste uitbraak dateert van februari 2021, maar deze is opnieuw onder controle: https://www.afro.who.int/news/who-steps-efforts-curb-ebola-outbreaks-guinea-and-democratic-republic-congo.

  We raden dus aan dat landgenoten die naar Rwanda reizen, op de hoogte blijven via https://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en en nauw het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te volgen (https://www.who.int/health-topics/ebola).


  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Algemeen beschouwd is Rwanda een vreedzaam land. Er zijn geen specifieke veiligheidsproblemen. De Rwandese veiligheidsdiensten zijn zeer efficiënt. Het is evenwel aangeraden om strikt de richtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven. Toch worden er, zoals in de meeste andere landen, geïsoleerde misdrijven gemeld zoals inbraak in auto's of huizen.

  Reizigers die zich vanuit Rwanda naar Burundi wensen te begeven, dienen er zich van bewust te zijn dat momenteel alle niet-essentiële reizen naar Burundi worden afgeraden.

  In de districten aan de noordwestelijke en zuidwestelijke grenzen van Rwanda zijn incidenten voorgekomen met gewapende buitenlandse groepen. Rwandese troepen zijn permanent aanwezig in het grensgebied. U dient voorzichtig te zijn in de grensgebieden, de instructies van de overheid nauwgezet op te volgen en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

  We raden aan dat landgenoten die in de regio willen rondreizen ook het reisadvies voor de DRC raadplegen, evenals het reisadvies voor Burundi.

  De ebola-epidemie vormt nog steeds een bedreiging in de provincies Noord-Kivu en Ituri (DRC), zie https://who.int/csr/alertresponse/en.
  We raden ook aan dat landgenoten die naar Rwanda willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied te volgen, met name de "Epidemiological Bulletins" http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/ en de ebolavirussites http://www.who.int/ebola/en/ en https://www.who.int/csr/alertresponse/en.

  Personen die een maand of langer in Rwanda verblijven, moeten bij aankomst hun aanwezigheid in het land aan de consulaire afdeling van de ambassade melden om eventuele verdere consulaire bijstand te faciliteren.

  Aarzel niet om contact op te nemen met de ambassade van België voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de verschillende toeristische gebieden, op het volgende nummer: +250 252 57 55 51. U kunt ook een e-mail sturen naar het volgende adres: kigali@diplobel.fed.be.

  De Belgische ambassade heeft een noodnummer, voor hoogdringende vragen buiten de openingsuren van de ambassade: +250 78 830 14 74.

   
  Speciale veiligheidsmaatregelen

  Neem de meest voor de hand liggende veiligheidsvoorschriften en de volgende maatregelen in acht:

  • Vermijd ’s nachts buiten de steden rond te rijden. Voor verplaatsingen buiten de hoofdstad rijdt men best in konvooien van twee auto's.
  • Vermijd het gebruik van moto-taxi's en minibussen: 75% van de verkeersongevallen in Rwanda gebeurt met dit soort voertuigen.
  • Vermijd in ieder geval grote samenscholingen en politieke bijeenkomsten.

  Verplaatsingen in de nationale parken (Nyungwe Forest,  Volcanoes National Park, ...) dienen te gebeuren in het gezelschap van een officiële gids.

  Voor meer informatie over toerisme in Rwanda raden wij u aan volgende website te raadplegen: http://www.rwandatourism.com/home.htm.

  De invoer en het gebruik van plastic zakken is verboden. Ze worden in beslag genomen bij aankomst op de luchthaven.