Gezondheid en hygiëne
Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.
Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:
- Was regelmatig je handen
- Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
- Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
- Blijf thuis als je ziek bent
- Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
- vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
- Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).
Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.
Kosten/infrastructuur medische verzorging
De medische verzorging is in het algemeen vrij goed maar duur.
Veiligheid water en voedsel
Het drinken van kraantjeswater is niet veilig en wordt afgeraden. Voedsel is van goede kwaliteit.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina
MERS Coronavirus
Er worden regelmatig gevallen van besmetting met het MERS-coronavirus opgemeten in Saoedi-Arabië. Meer informatie over het virus vindt u terug op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie. Indien u bij terugkeer uit Saoedi-Arabië symptomen vertoont zoals koorts of kortademigheid, wordt u aangeraden een dokter te raadplegen.
Het Saoedische ministerie van Volksgezondheid raadt, in het kader van speciale preventieve maatregelen tegen het MERS coronavirus volgende personen af de Hadj of Umrah uit te voeren: ouderen (boven de 65 jaar); personen met chronische aandoeningen, evenals zwangere vrouwen en kinderen (tot 12 jaar).
Pelgrims worden aangeraden volgende voorzorgen te nemen:
- regelmatig handen wassen met zeep
- vermijd onvoldoende gekookt vlees, of voedsel dat werd bereid in onhygiënische omstandigheden. Was groenten en fruit grondig voor ze op te eten
- onderhoud een goede persoonlijke hygiëne
- vermijd onnodig contact met boerderij-, huis- of wilde dieren, in het bijzonder met kamelen.
Pelgrims die tijdens hun reis ernstige ademhalingsproblemen ontwikkelen (gepaard met koorts en hoesten) die op het MERS coronavirus kunnen wijzen, worden aangeraden het contact met anderen tot een minimum te beperken, om het gevaar op besmetting in te dijken. Tevens wordt aangeraden bij hoesten of niezen de mond en neus te bedekken met een zakdoek, en deze zakdoek in de vuilbak te gooien. Verwittig onmiddellijk de eventueel meereizende medische staff of de lokale gezondheidsdiensten.
Pelgrims die in de eerste twee weken na hun terugkeer ernstige ademhalingsproblemen ontwikkelen (gepaard met koorts en hoesten) die op het MERS coronavirus kunnen wijzen, dienen onmiddellijk een dokter te raadplegen. Personen die in nauw contact stonden met pelgrims met bovenvermelde symptomen en die op hun beurt ernstige ademhalingsproblemen vertonen, dienen eveneens onmiddellijk een dokter te raadplegen.
Hersenvliesontsteking vooral tijdens de Ramadan in de regio van Mekka.
Malaria
Er is alleen malariarisico (vooral P. falciparum) aan de zuidwest- kust, in de Western Province (o.a. het grensgebied met Jemen en aan de kustgebieden aan de Rode Zee). Er is in die regio echter geen risico in de steden Jeddah, Mekka, Taif & Medina. Er is geen malariarisico in de andere provincies (Eastern, Northern and Central Provinces), noch in de hooglanden van de Provincie Asir.
Dengue-koorts
Dengue koorts is een ziekte waarvan het virus enkel wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen. Het wordt afgeraden aspirines te nemen. Wel wordt aangeraden zich steeds preventief tegen muggen te beschermen d.m.v. producten tegen muggen, lange kledij bespoten met anti-muggenspray en het gebruik van een muskietennet. Een aantal dengue-gevallen werd gesignaleerd in de streek van Jeddah en Mekka.
Vogelgriep
Saoedi-Arabië werd in het verleden getroffen door de vogelgriep epidemie (H5N1) en de varkensgriep pandemie (A/H1N1). Uitvoerige en geactualiseerde informatie vindt u terug in de rubriek "Alles weten over influenza" of op de websites van de FOD Volksgezondheid - www.influenza.be, de Wereldgezondheidsorganisatie, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen (FAVV ) of de Wereldorganisatie van Diergezondheid (O.I.E.).