Servië

kaart Servië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Servië is ten zeerste afgeraden.

 

-    Een Belgische ID-kaart of een Belgisch paspoort volstaan voor binnenkomst in Servië.
-    Landgenoten kunnen ook transiteren door Servië, maar doen er goed aan het Belgisch reisadvies voor de buurlanden van Servië te consulteren om zeker te zijn dat de reis ook na Servië kan verdergezet worden. 
-    Servië voorziet geen quarantaine of verplichte testen voor Belgen, behalve voor reizigers die in Servië aankomen via Kroatië, Roemenië, Bulgarije of Noord-Macedonië. Belgische reizigers die vanuit het territorium van een van deze vier landen Servië willen binnenkomen en er langer dan 12u verbleven, moeten een recente (binnen de laatste 48h afgenomen) negatieve PCR-test voorleggen aan de grens. Deze regel geldt niet voor reizigers die in minder dan 12u door Servië transiteren en voor Belgische reizigers die een Servische verblijfsvergunning hebben. 
-    Belgen met een Servische verblijfsvergunning die Servië binnenkomen vanuit Kroatië, Montenegro of Bosnië-Herzegovina krijgen aan de grens een geschreven instructie om zich binnen de 24u na het overschrijden van de grens te melden in een COVID-hospitaal of gezondheidscentrum. 


Over het hele Servische territorium zijn strikte maatregelen van kracht:


o    Samenkomsten van meer dan 5 personen zijn verboden.
o    Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle overdekte ruimtes en op het openbaar vervoer. Cafés en restaurants sluiten tussen 21h en 6h. Er staan boetes op het overtreden van de maatregelen.
o    Afhankelijk van de lokale situatie kunnen in sommige steden extra maatregelen genomen worden.
-    Langenoten die Servië wensen te verlaten met de wagen worden aangeraden dit te doen via Kroatië. 
-    Het internationale luchtverkeer van en naar Servië herneemt langzaam. Er zijn beperkt vluchten beschikbaar onder andere naar Brussel, Frankfurt, Eindhoven, Parijs, Londen en Zurich.

Er zijn speciale telefoonnummers per regio in Servië voorzien waarnaar kan gebeld worden met vragen. Buitenlandse reizigers kunnen tevens de website van het Ministerie van Volksgezondheid raadplegen voor de laatste stand van zaken.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het Coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl.

 

 

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Servië kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover een aantal essentiële voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Wel wordt aangeraden betogingen en ongewone vormen van samenscholing te vermijden.

Niet-ontplofte springtuigen zijn nog steeds aanwezig in zones die gebombardeerd werden in 1999, veelal in de buurt van sommige grensposten, kazernes, militaire opslagplaatsen, etc.

De streek van Zuid-Servië, in de buurt van Preševo, Bujanovac en Medveđa, is nog niet helemaal ontmijnd. Het is daarom sterk aangeraden op de geasfalteerde wegen te blijven.

 
Criminaliteit

Er komen geregeld diefstallen voor op parkings en rustplaatsen van tankstations naast de autosnelwegen. Tevens zijn er in Servië  georganiseerde bendes  bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn, bezittingen en documenten niet onbewaakt achter te laten in de wagen, en alleen gebruik te maken van beveiligde parkings. Opgelet: kleine criminaliteit op straat (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten. Neem best een (digitale) kopie van uw reisdocumenten mee.