Servië

kaart Servië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

  • Enkel essentiële reizen naar Servië zijn op dit moment toegestaan. Indien een Belg om essentiële redenen naar Servië moet afreizen, volstaat een Belgische ID-kaart of een Belgisch paspoort voor binnenkomst.
  • Landgenoten kunnen ook transiteren door Servië voor essentiële redenen, maar doen er goed aan het Belgisch reisadvies voor de buurlanden van Servië te consulteren om zeker te zijn dat de reis ook na Servië kan verdergezet worden.
  • Servië voorziet geen quarantaine of verplichte testen voor Belgen, behalve voor reizigers die in Servië aankomen via Kroatië, Roemenië, Bulgarije of Noord-Macedonië. Belgische reizigers die vanuit het territorium van een van deze vier landen Servië willen binnenkomen en er langer dan 12u verbleven, moeten een recente (binnen de laatste 48h) negatieve PCR-test voorleggen aan de grens. Deze regel geldt niet voor reizigers die in minder dan 12u door Servië transiteren en voor Belgische reizigers die een Servische verblijfsvergunning hebben.
  • Belgen met een Servische verblijfsvergunning die Servië binnenkomen vanuit Kroatië, Montenegro of Bosnië-Herzegovina krijgen aan de grens een geschreven instructie om zich binnen de 24u na het overschrijden van de grens te melden in een COVID-hospitaal of gezondheidscentrum.
  • Samenkomsten van meer dan 10 personen zijn verboden.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle overdekte ruimtes en op het openbaar vervoer. In Belgrado moeten nachtclubs, bars en restaurants sluiten tussen 23h en 6h. Er staan boetes op het overtreden van de maatregelen.
  • Afhankelijk van de situatie kunnen ook in andere steden extra maatregelen genomen worden.
  • Langenoten die Servië wensen te verlaten worden aangeraden dit te doen via Kroatië of Hongarije.
  • Het internationale luchtverkeer van en naar Servië herneemt langzaam. Er zijn beperkt vluchten beschikbaar onder andere naar Brussel, Frankfurt, Eindhoven, Parijs, Londen en Zurich.

 

 

Het coronavirus COVID-19 in Servië

 

Er werden meerdere gevallen van het coronavirus (COVID-19) geregistreerd in Servië. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

 

Er zijn speciale telefoonnummers per regio in Servië voorzien waarnaar kan gebeld worden met vragen. Buitenlandse reizigers kunnen tevens de website van het Ministerie van Volksgezondheid raadplegen voor de laatste stand van zaken.

 

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het Coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Servië kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover een aantal essentiële voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Wel wordt aangeraden betogingen en ongewone vormen van samenscholing te vermijden.

Niet-ontplofte springtuigen zijn nog steeds aanwezig in zones die gebombardeerd werden in 1999, veelal in de buurt van sommige grensposten, kazernes, militaire opslagplaatsen, etc.

De streek van Zuid-Servië, in de buurt van Preševo, Bujanovac en Medveđa, is nog niet helemaal ontmijnd. Het is daarom sterk aangeraden op de geasfalteerde wegen te blijven.

 
Criminaliteit

Er komen geregeld diefstallen voor op parkings en rustplaatsen van tankstations naast de autosnelwegen. Tevens zijn er in Servië  georganiseerde bendes  bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn, bezittingen en documenten niet onbewaakt achter te laten in de wagen, en alleen gebruik te maken van beveiligde parkings. Opgelet: kleine criminaliteit op straat (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten. Neem best een (digitale) kopie van uw reisdocumenten mee.