Servië

kaart Servië

Laatste update

Het coronavirus COVID-19 in Servië

Er werden meerdere gevallen van het coronavirus (COVID-19) geregistreerd in Servië. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie in de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

  • Sinds 16 maart is de noodtoestand in Servië van kracht. Servië sloot zijn grenzen voor alle binnenkomsten. Serviërs of buitenlanders die binnenkwamen na 14 maart wordt een verplichte zelfisolatie van 28 dagen opgelegd. Op overtreding van deze verplichting staan zware straffen.
  • Langenoten die Servië nog wensen te verlaten worden aangeraden om dit zo snel mogelijk te doen via Kroatië (grensovergang Bajakovo-Batrovci of Tovarnik - Sid), maar moeten rekening houden met lange wachttijden en met het feit dat de situatie van uur tot uur kan veranderen. In de luchthaven van Zagreb blijven vluchten naar Brussel voorlopig beschikbaar.
  • Er zijn uitzonderingen voorzien voor goederenvervoer via de weg, de lucht, het spoor of de rivieren.
  • Het internationale luchtverkeer van en naar Servië is opgeschort.
  • Intercity bus- en treinverkeer is opgeschort. Openbaar vervoer is stilgelegd.
  • Alle Servische scholen en universiteiten zijn tot nader order gesloten.
  • Er geldt een verbod om buiten te komen tussen 17u en 5u in de week en tussen 15u en 5u tijdens het weekend..
  • Samenkomsten van meer dan 5 personen binnenshuis zijn verboden.
  • De Servische regering raadt verder iedereen aan om binnen te blijven of van thuis te werken.
  • Er geldt een verbod om het huis te verlaten voor mensen ouder dan 65 in steden en ouder dan 70 in dorpen.

 

Er zijn speciale telefoonnummers per regio in Servië voorzien waarnaar kan gebeld worden met vragen https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346442/ministarstvo-zdravlja-uvelo-dodatne-telefone-epidemioloskih-sluzbi-za-informacije-o-covid-19.php. Buitenlandse reizigers kunnen tevens de website van het Ministerie van Volksgezondheid raadplegen voor de laatste stand van zaken: https://www.zdravlje.gov.rs/vest/en/203/health-warning-.php  +  http://covid19.rs/homepage-english/

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het Coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl

 

Luchtvervuiling: Belgrado en verschillende andere steden in Servië laten in de winter regelmatig zeer hoge pieken van luchtvervuiling optekenen. (meer details onder rubriek gezondheid en hygiëne).

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Servië kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover een aantal essentiële voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Wel wordt aangeraden betogingen en ongewone vormen van samenscholing te vermijden.

Niet-ontplofte springtuigen zijn nog steeds aanwezig in zones die gebombardeerd werden in 1999, veelal in de buurt van sommige grensposten, kazernes, militaire opslagplaatsen, etc.

De streek van Zuid-Servië, in de buurt van Preševo, Bujanovac en Medveđa, is nog niet helemaal ontmijnd. Het is daarom sterk aangeraden op de geasfalteerde wegen te blijven.

 
Criminaliteit

Er komen geregeld diefstallen voor op parkings en rustplaatsen van tankstations naast de autosnelwegen. Tevens zijn er in Servië  georganiseerde bendes  bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn, bezittingen en documenten niet onbewaakt achter te laten in de wagen, en alleen gebruik te maken van beveiligde parkings. Opgelet: kleine criminaliteit op straat (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten. Neem best een (digitale) kopie van uw reisdocumenten mee.