Servië

kaart Servië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Inreisvoorwaarden:

 • Een Belgische ID-kaart of een Belgisch paspoort volstaan voor binnenkomst in Servië.
 • Alle reizigers die Servië betreden dienen een negatieve COVID-test waarvan het resultaat niet ouder is dan 48u voor te leggen aan de grens tenzij deze reizigers komen uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Noord-Macedonië, Montenegro of Hongarije. Deze regel geldt niet voor
  • Buitenlanders met een Servische verblijfsvergunning
  • Servische staatsburgers
  • Mensen die Servië transiteren in minder dan 12u
  • Minderjarigen (jonger dan 12 jaar)
 • Belgen met een Servische verblijfsvergunning of Serviërs die aan de grens geen negatieve COVID-test voorleggen, krijgen een geschreven document aan de grens om binnen de 24u contact op te nemen met een gezondheidsinstelling. Deze personen dienen 10 dagen in quarantaine te gaan of net zolang tot ze een negatieve COVID-testresultaat bekomen hebben van een Servisch referentielabo.
 • Een uitzondering op de testverplichting vooraf is voorzien voor zakenmensen die voor hun zakenreis naar Servië de Servische Kamer van Koophandel informeren. Eens aangekomen in Servië hebben zakenmensen 24u de tijd om de Kamer van Koophandel een negatieve PCR-test of een antigen test voor te leggen.
 • Over het hele Servische territorium zijn strikte maatregelen van kracht:
  • Samenkomsten van meer dan 5 personen zijn verboden.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle overdekte ruimtes en op het openbaar vervoer. Cafés, restaurants en de meeste winkels sluiten tussen 20h en 6h. Er staan boetes op het overtreden van de maatregelen.
  • Afhankelijk van de lokale situatie kunnen in sommige steden extra maatregelen genomen worden.
 • Landgenoten die Servië wensen te verlaten met de wagen worden aangeraden dit te doen via Kroatië.
 • Het internationale luchtverkeer van en naar Servië herneemt langzaam. Er zijn beperkt vluchten beschikbaar onder andere naar Brussel, Frankfurt, Eindhoven, Parijs, Londen en Zurich.

Er zijn speciale telefoonnummers per regio in Servië voorzien waarnaar kan gebeld worden met vragen. Buitenlandse reizigers kunnen tevens de website van het Ministerie van Volksgezondheid raadplegen voor de laatste stand van zaken.

 

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het Coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Servië kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover een aantal essentiële voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Wel wordt aangeraden betogingen en ongewone vormen van samenscholing te vermijden.

Niet-ontplofte springtuigen zijn nog steeds aanwezig in zones die gebombardeerd werden in 1999, veelal in de buurt van sommige grensposten, kazernes, militaire opslagplaatsen, etc.

De streek van Zuid-Servië, in de buurt van Preševo, Bujanovac en Medveđa, is nog niet helemaal ontmijnd. Het is daarom sterk aangeraden op de geasfalteerde wegen te blijven.

 
Criminaliteit

Er komen geregeld diefstallen voor op parkings en rustplaatsen van tankstations naast de autosnelwegen. Tevens zijn er in Servië  georganiseerde bendes  bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn, bezittingen en documenten niet onbewaakt achter te laten in de wagen, en alleen gebruik te maken van beveiligde parkings. Opgelet: kleine criminaliteit op straat (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten. Neem best een (digitale) kopie van uw reisdocumenten mee.