Servië

kaart Servië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

De Servische regering heeft alle restrictieve beperkingen opgeheven inzake COVID-19, voor wat betreft de toegang tot het grondgebied.

  • Dragen van een mondmasker wordt aanbevolen in alle overdekte ruimtes
  • Dragen van mondmasker blijft verplicht in gezondheidsinstellingen
     
  • Een Belgische ID-kaart of een Belgisch paspoort volstaan voor binnenkomst in Servië.
     

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt over een (Engelstalige) site waarop de laatste info te vinden is over de voorwaarden voor toegang tot het territorium. Belgen met tijdelijke of permanente verblijfsvergunning in Servië kunnen er terecht voor de specifieke voorwaarden die op hen van toepassing zijn bij terugkeer naar Servië na verblijf in het buitenland.

Er zijn speciale telefoonnummers per regio in Servië voorzien waarnaar kan gebeld worden met vragen. Buitenlandse reizigers kunnen ook de website van het Ministerie van Volksgezondheid raadplegen voor de laatste stand van zaken.
 

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Servië kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover een aantal essentiële voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Wel wordt aangeraden betogingen en ongewone vormen van samenscholing te vermijden.

Niet-ontplofte springtuigen zijn nog steeds aanwezig in zones die gebombardeerd werden in 1999, veelal in de buurt van sommige grensposten, kazernes, militaire opslagplaatsen, enz.

De streek van Zuid-Servië, in de buurt van Preševo, Bujanovac en Medveđa, is nog niet helemaal ontmijnd. Het is daarom sterk aangeraden op de geasfalteerde wegen te blijven.

 
Criminaliteit

Er komen geregeld diefstallen voor op parkings en rustplaatsen van tankstations naast de autosnelwegen. Ook zijn er in Servië  georganiseerde bendes bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn, bezittingen en documenten niet onbewaakt achter te laten in de wagen, en alleen gebruik te maken van beveiligde parkings. Opgelet: kleine criminaliteit op straat (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten. Neem best een (digitale) kopie van uw reisdocumenten mee.