Sierra Leone

kaart Sierra Leone

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

In reactie op de epidemie van het nieuwe coronavirus (COVID-19) en het opduiken van nieuwe varianten, hebben de autoriteiten van Sierra Leone beperkende maatregelen genomen, waaronder het tonen van een vaccinatiebewijs en het dragen van maskers op sommige openbare plaatsen.  

De luchthaven is open en er zijn internationale vluchten. Reizigers die naar Sierra Leone wensen te reizen, moeten zich registreren op de volgende website: https://travel.gov.sl. Passagiers met een bewijs van volledige vaccinatie hoeven niet langer een negatieve PCR-test te laten zien en worden bij aankomst niet getest. Passagiers die niet in orde zijn met de vaccinatie worden bij aankomst getest, tegen voorafgaande betaling op https://www.travel.gov.sl/.

Passagiers die Sierra Leone verlaten, moeten zich melden op https://www.travel.gov.sl/ en betalen voor een PCR-test die binnen 48 uur voor vertrek wordt uitgevoerd. Deze eis geldt ongeacht de vaccinatiestatus van de reiziger.

Voor reizigers is het van essentieel belang op de hoogte te blijven van de gezondheidssituatie alsook van de maatregelen van de overheid en de luchtvaartmaatschappijen. De landsgrenzen blijven gesloten.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: https://www.info-coronavirus.be/nl

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Als algemene regel geldt dat de veiligheidssituatie goed is. Niettemin is het aangewezen de elementaire veiligheidsregels te respecteren: vermijd samenscholingen, vermijd verplaatsingen 's nachts en ga nooit alleen uit. Vermijd het dragen van kostbare juwelen en waardevolle voorwerpen. Laat geen dure spullen zichtbaar in een geparkeerde auto liggen en rij 's nachts niet op provinciale wegen.

Fraude en oplichting, rechtstreeks of via het internet, komt veelvuldig voor. Vaak gaat het over de mogelijkheid om een belangrijke winst te boeken door de onmiddellijke storting van geld of over de verkoop van diamanten. In dat verband moet men weten dat de uitvoer van diamant uit Sierra Leone streng gereglementeerd is en gereserveerd voor officieel geregistreerde uitvoerders.

 

Transportrisico's

Ernstige verkeersongevallen komen veel voor in Sierra Leone. De wegen zijn zelden verlicht, de voertuigen zijn slecht onderhouden en rijden regelmatig zonder autokoplampen. De aanwezigheid van voetgangers en zwerfdieren op de wegen kan een extra gevaar vormen. Voorzichtigheid is geboden en verkeer buiten het schiereiland moet worden vermeden.

Tijdens het regenseizoen kunnen wegen snel onbruikbaar worden. Het wordt dus aanbevolen om een ​​terreinwagen te hebben en de diensten van een ervaren bestuurder te huren.

Vanwege het risico op ongevallen is het niet raadzaam om motortaxi’s en andere openbaar vervoer voertuigen te gebruiken.

 

Criminaliteit 

Een belangrijke deel van de bevolking is werkloos en de wapens die tijdens de oorlog werden verspreid, konden niet of slechts ten dele gerecupereerd worden.

De gewone criminaliteit - zoals gewapende overvallen - neemt dus toe, vooral in Freetown, meer in het bijzonder in het westen van de stad. Het is sterk afgeraden zich buiten Freetown te begeven en zich  's nachts te verplaatsen. Verhoogde waakzaamheid is geboden.

 

Terroristische dreiging

Gezien het regionaal context kan het risico van terrorisme in Sierra Leone niet worden uitgesloten. De Grand Bassam-aanvallen in 2016 in Ivoorkust en Ouagadougou in 2018 toonden aan dat terroristische groeperingen in de regio zich richten op plaatsen die worden bezocht door expatriates. Het wordt dus aanbevolen om waakzaam te blijven, vooral op dit soort plaatsen.