Sierra Leone

kaart Sierra Leone

 

Laatste update

De W.G.O. (Wereldgezondheidsorganisatie) kondigde op 17/03/2016 officieel het einde van de ebola-epidemie aan. Elementaire voorzichtigheid blijft echter aangewezen.

De veiligheidssituatie is over het algemeen goed in het hele land maar men moet de elementaire veiligheidsregels in acht blijven nemen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Actualiteit

Recent werd geen enkel geval van EBOLA gesignaleerd.
Voor elk verblijf ter plaatse, wordt het ten zeerste aangeraden na te gaan of een reisverzekeraar en / of mutualiteit de medische kosten en een eventuele repatriëring dekt. Het wordt tevens aangeraden op de hoogte te blijven van de sanitaire richtlijnen van de plaatselijke autoriteiten en om strikt de hygiënevoorschriften te respecteren.

Het Ebola-virus verspreidt zich door direct contact met lichamelijke vloeistoffen van besmette personen. De eerste symptomen van het virus  lijken op die van griep: koorts, pijn, diarree en braken.

Raadpleeg tevens de website van het European Centre for Disease Prevention, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Instituut voor Tropische Geneeskunde .

 Algemene veiligheid

Als algemene regel geldt dat de veiligheidssituatie goed is. Niettemin is het aangewezen de elementaire veiligheidsregels te respecteren: vermijdt samenscholingen, vermijdt verplaatsingen's nachts en ga nooit alleen uit. Vermijdt het dragen van kostbare juwelen en waardevolle voorwerpen. Laat geen dure spullen zichtbarr in een geparkeerde auto liggen en rijdt's nachts niet op provinciale wegen.

Fraude en oplichting, rechtstreeks of via het internet, komt veelvuldig voor. Vaak gaat het over de mogelijkheid om een belangrijke winst te boeken door de onmiddellijke storting van geld of over de verkoop van diamanten. In dat verband moet men weten dat de uitvoer van diamant uit Sierra Leone streng gereglementeerd is en gereserveerd voor officieel geregistreerde uitvoerders.
 
Criminaliteit


Een belangrijke deel van de bevolking is werkloos en de wapens die tijdens de oorlog werden verspreid, konden niet of slechts ten dele gerecupereerd worden.

De gewone criminaliteit – zoals gewapende overvallen – neemt dus toe, vooral in Freetown, meer in het bijzonder in het westen van de stad. Het is sterk afgeraden zich buiten Freetown te begeven en zich  's nachts te verplaatsen. Verhoogde waakzaamheid is geboden.