Slovakije

kaart Slovakije

Laatste update

Belangrijk bericht voor bus- en vrachtwagenchauffeurs: zie VERVOER.
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 


UITLEG KLEURENCODE

Gans Slovakije is een oranje zone.

 

Het is mogelijk te reizen naar Slovakije, mits de volgende voorwaarden:

-        Het vooraf invullen van een digitaal formulier.

-        Tien dagen in quarantaine tenzij een negatieve test, afgenomen ten vroegste op de 5e dag na aankomst.

 

De Slovaakse autoriteiten hebben de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied verstrengd vanaf 1 september 2020. Grenscontroles worden nog steeds uitgevoerd. Internationale passagiersvluchten en personenvervoer per bus en trein zijn geleidelijk hervat met de buurlanden (Tsjechië, Oostenrijk en Polen). De grens met Hongarije is tot nader order gesloten.

De Slovaakse autoriteiten hebben een lijst opgesteld van "veilige" landen vanuit epidemiologisch oogpunt. De volledige lijst van landen, en meer details vindt u hier (in het Slovaaks), en op de website (in het Slovaaks of Engels) van het Slovaakse ministerie van Buitenlandse Zaken. België is momenteel niet opgenomen in deze lijst van “veilige” landen.

Elke reiziger die in de afgelopen 14 dagen naar een land is gereisd dat niet op de lijst van zogenaamde "veilige" landen staat, waaronder België, moet verplicht vooraf een digitaal formulier invullen (zie hier) en in quarantaine bij aankomst, en dit voor minstens tien dagen of zolang de reiziger symptomen vertoont. Deze quarantaine kan vroeger eindigen na het verkrijgen van een negatief resultaat van een covid-19 test die ten vroegste op dag vijf van de quarantaine afgenomen werd op het Slovaakse grondgebied.

Het is verplicht de plaats van de quarantaine door te geven aan het plaatselijke bureau van volksgezondheid (zie de lijst van regionale bureaus hier).

Deze maatregel geldt niet voor reizigers die door het Slovaakse grondgebied doorreizen (transit) om terug te keren naar België. Eenmaal Slovakije binnengekomen, moeten reizigers de doorreis in maximum acht uur voltooien (inclusief de tijd nodig om bij te tanken).

Deze maatregel geldt evenmin voor reizigers die door het Slovaakse grondgebied doorreizen naar hun land van verblijf (indien ze in een ander land dan België verblijven). Deze reizigers moeten eerst toestemming verkrijgen van het Slovaaks Ministerie van Binnenlandse Zaken (via transit.corona@minv.sk). De doorreis mag maximum acht uur duren vanaf binnenkomst.

 

Voor elke reis naar Slovakije kunt u zich registreren op www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstal komt hoofdzakelijk voor in steden (centrum van Bratislava!) en toeristische plaatsen (kuuroorden, campings). De gebruikelijke voorzorgen zijn terzake in acht te nemen.

Het is aan te raden fotokopieën van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten. 

In Slovakije zijn georganiseerde bendes bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn en bij voorkeur gebruik te maken van bewaakte parkings.

In de zomer brengen veel toeristen een weekeinde door in Bratislava. Sommige groepen kijken te diep in het glas, wat aanleiding kan geven tot ongeregeldheden, meestal in de oude stad