Slovakije

kaart Slovakije

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

samenvatting

Het is mogelijk vanuit België naar Slovakije te reizen, mits de volgende voorwaarden:

-  het vooraf invullen van een digitaal formulier , en

- 10 dagen in quarantaine gaan of tot zolang het verkrijgen van een negatieve RT-PCR, afgenomen ten vroegste op de 5e dag na aankomst,

behalve bij

  1. het voorleggen van een negatieve test bij binnenkomst, niet ouder dan 72 uren en niet afgelegd in Slovakije zelf wanneer de reiziger de EU niet verliet in de afgelopen 14 dagen.
  2. transit naar BE of plaats van residentie
  3. kinderen jonger dan 3 jaar.

tekst

De Slovaakse autoriteiten hebben de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied verstrengd. Grenscontroles worden sporadisch uitgevoerd. Internationale passagiersvluchten en personenvervoer per bus en trein zijn verminderd in frequentie, ook met de buurlanden (Tsjechië, Oostenrijk en Polen). De grens met Hongarije is tot nader order gesloten.

 

De Slovaakse autoriteiten hebben een lijst opgesteld van "veilige" landen vanuit epidemiologisch oogpunt. De volledige lijst van landen en meer details vindt u hier (in het Slovaaks), en op de website (in het Slovaaks of Engels) van het Slovaakse ministerie van Buitenlandse Zaken. België is momenteel niet opgenomen in deze lijst van “veilige” landen.

 

1. Elke reiziger die in de afgelopen 14 dagen naar een land is gereisd dat niet op de lijst van zogenaamde "veilige" landen staat, waaronder dus België, moet verplicht vooraf een digitaal formulier invullen (zie hier) en in quarantaine bij aankomst, en dit voor minstens tien dagen of zolang de reiziger symptomen vertoont. Deze quarantaine kan vroeger eindigen na het verkrijgen van een negatief resultaat van een RT-PCR test die ten vroegste op dag vijf van de quarantaine afgenomen werd op het Slovaakse grondgebied. Deze regels gelden ook voor uw huishouden.

 

2. Uitzondering geldt voor personen die zich de afgelopen 14 dagen niet buiten de Europese Unie begaven, en een negatieve test kunnen voorleggen bij binnenkomst die niet ouder is dan 72 uren en niet is afgenomen in Slovakije zelf.

 

Deze maatregel geldt niet voor reizigers die door het Slovaakse grondgebied doorreizen (transit) om terug te keren naar België, en evenmin voor reizigers die door het Slovaakse grondgebied doorreizen naar hun land van verblijf (indien ze in een ander land dan België verblijven). Deze laatste categorie reizigers moet vooraf toestemming verkrijgen van het Slovaaks Ministerie van Binnenlandse Zaken (via transit.corona@minv.sk). Eenmaal Slovakije binnengekomen, moeten reizigers de doorreis in maximum acht uur voltooien vanaf binnenkomst (inclusief de tijd nodig om bij te tanken).

Voor elke reis naar Slovakije kunt u zich registreren op www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstal komt hoofdzakelijk voor in steden (centrum van Bratislava!) en toeristische plaatsen (kuuroorden, campings). De gebruikelijke voorzorgen zijn terzake in acht te nemen.

Het is aan te raden fotokopieën van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten. 

In Slovakije zijn georganiseerde bendes bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn en bij voorkeur gebruik te maken van bewaakte parkings.

In de zomer brengen veel toeristen een weekeinde door in Bratislava. Sommige groepen kijken te diep in het glas, wat aanleiding kan geven tot ongeregeldheden, meestal in de oude stad