Slovakije

kaart Slovakije

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Het is mogelijk naar Slovakije te reizen, mits de inachtneming van bepaalde voorwaarden.

De Slovaakse autoriteiten hebben een lockdown ingevoerd tot 9 december. De toegang tot hun grondgebied is mogelijk mits quarantainevoorwaarden. Grenscontroles worden uitgevoerd. De politie controleert ook actief de naleving van de quarantaine- en testverplichting.

De Slovaakse autoriteiten hebben de volgende inreisvoorwaarden opgesteld:

 • Het vooraf invullen van een digitaal formulier (zie hier);
 • Het respecteren van een 14-dagen quarantaine.

Alle reizigers moeten het digitaal formulier vooraf invullen, maar er zijn uitzonderingen op de quarantaineregel:

 • Personen die volledig gevaccineerd zijn*;
 • Personen die deels gevaccineerd zijn*.

*Zie hier voor de definities en voorwaarden (in het Engels);

 • Personen in de volgende categorieën, en in het bezit van een negatieve test:
  • Een negatief PCR-resultaat (< 72 uur) voor personen met contra-indicaties op vaccinatie, professionele sporters, personen uit de cultuursector, voor het bijwonen van een begrafenis, of voor personen die een officiële (politiek) bezoek brengen.
  • Een negatief PCR-resultaat (< 7 dagen) voor studenten, grensarbeiders (pendelaars), scheepsvaarders en voor het verzorgen van een naaste.
  • Een negatieve AG-resultaat (< 7 dagen) voor studenten.

De quarantaine eindigt na 14 dagen, of nadat een negatief resultaat is bekomen van een PCR-test die ten vroegste op dag vijf in Slovakije is afgenomen.

De quarantaineplicht geldt voor het volledige huishouden. Ook minderjarigen zijn onderhevig aan hetzelfde regime, maar kinderen jonger dan twaalf moeten het digitaal formulier niet invullen.

 

Aankomsten via het vliegtuig

Alle reizigers ouder dan 12 jaar die het vliegtuig nemen naar Slovakije moeten voor vertrek in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat (< 72 uur). Er is een lijst van landen vrijgesteld van deze regel, zie hier. Voor vluchten uit België is momenteel geen PCR-test voor vertrek nodig.

 

Transit

Een speciale regeling geldt voor reizigers die door het Slovaakse grondgebied doorreizen (transit). Deze laatste categorie reizigers moet zonder omwegen of stoppen (tenzij voor tanken) het land doorkruisen in maximum acht uren.

 
 

 

Voor elke reis naar Slovakije kunt u zich registreren op www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstal komt hoofdzakelijk voor in steden (centrum van Bratislava!) en toeristische plaatsen (kuuroorden, campings). De gebruikelijke voorzorgen zijn terzake in acht te nemen.

Het is aan te raden fotokopieën van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten. 

In Slovakije zijn georganiseerde bendes bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn en bij voorkeur gebruik te maken van bewaakte parkings.

In de zomer brengen veel toeristen een weekeinde door in Bratislava. Sommige groepen kijken te diep in het glas, wat aanleiding kan geven tot ongeregeldheden, meestal in de oude stad.