Slovakije

kaart Slovakije

Laatste update

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Slovakije. De toestand in Slovakije is rustig en veelal als veilig te beschouwen.

Belangrijk bericht voor bus- en vrachtwagenchauffeurs: zie VERVOER.

Coronavirus

Sinds 12 maart heeft de Slowaakse regering strenge maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen, die worden aangepast naarmate de situatie evolueert:

 • Belangrijk! Voor de periode rond het paasweekend geldt een algemene inperking van de bewegingsvrijheid voor het hele land, dit vanaf dinsdag 07/04 middernacht tot en met maandag 13/04 om middernacht (nacht maandag op dinsdag).
  • Alle verplaatsingen buiten het eigen district van de huidige woonplaats, tijdelijk of permanent, is ten strengste verboden, noch mag er enig contact zijn met eenieder buiten het eigen huishouden.
  • Enkele uitzonderingen zijn van kracht, met name essentieel woon-werkverkeer, essentiële inkopen van voedsel en medicijnen en het toedienen van zorg en assistentie aan hulpbehoevenden (ook van niet-familie, zoals buren en kennissen).
  • Enkel in de twee grootste steden, Bratislava en Kosice, mogen inwoners zich voor recreatieve doeleinden naar natuurgebieden gelegen in andere stadsdelen begeven.
  • Verplaatsingen naar andere districten voor bezoeken aan tweede verblijven, niet-inwonende familie of huishouden, inclusief niet-samenwonende partners of bezoek aan kinderen die zich bij de voormalige partner bevinden vallen hier niet onder, en zijn dus nergens toegelaten.
  • Overtreders riskeren boetes tot 1500 euro.
 • Er worden grenscontroles ingevoerd met alle buurlanden en alleen personen met een geldige verblijfsvergunning in Slowakije worden toegelaten tot het grondgebied. Deze personen moeten zich voor 14 dagen in quarantaine begeven in één van de daartoe door de Slovaakse regering aangeduide etablissementen.
 • De drie internationale luchthavens van het land - Bratislava, Koice, Poprad - zijn gesloten voor passagierstransport.
 • Internationale trein- en busdiensten worden stopgezet, met uitzondering voor de bevoorrading van het land. Het openbaar vervoer in Slovakije opereert volgens de vakantieregeling.
 • Scholen en onderwijsinstellingen op alle niveaus zijn gesloten sinds 16 maart
 • Sociale en culturele instellingen zijn gesloten
 • Alle winkels en dienstverleningen blijven to nader order gesloten, met uitzondering van handelszaken voor levensmiddelen,  drogisterijen, apotheken, postkantoren, banken, benzinestations en handelszaken die dierenvoeding verkopen.

 

Vanuit deze optiek wordt aangeraden  alle reizen naar Slovakije tijdelijk uit te stellen. Hou er tevens rekening mee dat, omwille van de snelle verspreiding van het virus, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn.

 

Een dagelijkse update over het aantal besmettingen en de maatregelen kan tevens op deze site gevonden worden.

Om onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstal komt hoofdzakelijk voor in steden (centrum van Bratislava!) en toeristische plaatsen (kuuroorden, campings). De gebruikelijke voorzorgen zijn terzake in acht te nemen.

Het is aan te raden fotokopieën van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten. 

In Slovakije zijn georganiseerde bendes bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn en bij voorkeur gebruik te maken van bewaakte parkings.

In de zomer brengen veel toeristen een weekeinde door in Bratislava. Sommige groepen kijken te diep in het glas, wat aanleiding kan geven tot ongeregeldheden, meestal in de oude stad