Slovenië

Slovenie

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

1. Naar Slovenië reizen

Opgelet: doorreizen door Slovenië is vanaf 5 september enkel mogelijk indien u aan de GGG-regel voldoet (zie details hieronder).

Reizen naar Slovenië is mogelijk als u rekening houdt met volgende voorwaarden:

 • U moet 10 dagen in quarantaine blijven na binnenkomst.
 • U bent vrijgesteld van quarantaine indien u tot een van de specifieke uitzonderingen behoort of als u bij binnenkomst een van de volgende stukken kunt voorleggen:
  • een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur), 
  • een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur), 
  • een vaccinatiecertificaat (zie voorwaarden),
  • een positieve PCR-test/dokterscertificaat tussen 10 dagen en 6 maanden oud,
  • een geldig (Europees) digitaal COVID-certificaat, of
  • een bewijs dat u jonger bent dan 15 jaar, bijvoorbeeld een identiteitskaart.
 • Indien u per vliegtuig of boot naar Slovenië reist, wordt u aangeraden het digitale PLF (Passenger Locator Form) in te vullen.

 

Binnenkomst in Slovenië

Sinds 15 juli 2021 maakt Slovenië geen gebruik meer van kleurencodes voor de verschillende oorsprongslanden. Er geldt een algemene regel waarbij iedereen die het land binnenkomt aan de GGG-regel (getest-genezen-gevaccineerd) moet voldoen, al dan niet via een geldig (Europees) digitaal COVID-certificaat. Aan de grens is het mogelijk dat u wordt gevraagd om nuttige documenten voor te leggen.

Opgelet: indien u naar Slovenië reist per vliegtuig of boot wordt u aangeraden om het digitale PLF in te vullen.

De algemene uitzonderingen op de quarantainevereisten gelden voor reizigers die:

 1. een negatieve COVID-19-test (PCR- of antigeentest) bij binnenkomst kunnen voorleggen. Dit op voorwaarde dat de test niet ouder is dan 48 uur (antigeentest) of 72 uur (PCR) vanaf het testmoment, geldig op het moment dat u Slovenië binnenkomt, en dat de test afgenomen werd in Slovenië, de EU of de Schengenzone.
 1. een vaccinatiecertificaat kunnen voorleggen van:
  1. een 2de dosis Comirnaty van Biontech / Pfizer,
  2. een 2de dosis COVID-19-vaccin van Moderna, Sputnik V, Coronavac, Vaxzevria (AstraZeneca) of Sinopharm,
  3. een 1ste dosis van Covidshield,
  4. een 1ste dosis COVID-19 vaccin van Johnson and Johnson / Janssen-Cilag, 
  5. 2 verschillende dosissen (zie voorwaarden hier),
 1. een positieve COVID-19-PCR-test/dokterscertificaat van minstens 10 dagen en maximaal 6 maanden oud waarmee u kan aanduiden dat u van de ziekte genezen bent,
   
 2. in het bezit zijn van een geldig (Europees) digitaal COVID-certificaat, met een QR code, met de gegevens van een negatieve PCR- of antigeentest, een vaccinatiecertificaat, een certificaat van herstel of een vaccinatiecertificaat voor personen die van COVID-19 genezen zijn,
   
 3. een bewijs kunnen voorleggen jonger te zijn dan 15 jaar, bijvoorbeeld een identiteitskaart, of
   
 4. op doorreis zijn en kunnen garanderen dat zij Slovenië in de 12 uur na binnenkomst zullen verlaten.

 

Verdere uitzonderingen en uitleg kunt u vinden op de website van de Sloveense overheid (Engels, kan vertraging oplopen t.o.v. Sloveense website).

Indien u niet aan deze voorwaarden voldoet moet u voor 10 dagen in quarantaine blijven. Deze is te verkorten met een negatieve test (antigeen of PCR) op de vijfde dag.

We wijzen u er graag op dat door verstrengde coronamaatregelen er mogelijk files kunnen ontstaan aan de grensposten, zowel bij het binnenkomen als bij het verlaten van het land.

Opgepast, personen die Slovenië binnen willen komen en die symptomen van infectie tonen kunnen de toegang geweigerd worden.

Voor meer details over de regeling voor binnenkomst in Slovenië en de open grensovergangen kunt u terecht op de website van de Sloveense politie (in het Engels).

Commerciële vluchten naar Slovenië zijn hervat, gelieve de aankondigingen op de websites van de luchthavens en luchtvaartmaatschappijen te volgen.

 

2. Transit via het Sloveense grondgebied

Vanaf 5 september moeten reizigers die door Slovenië reizen naar hun vakantiebestemming of naar huis, een 3G-bewijs (gevaccineerd, getest, genezen) voorleggen om het land door te mogen. U heeft 12 uur de tijd om het land te doorkruisen. Kinderen jonger dan 15 jaar moeten geen 3G-bewijs voorleggen. Mogelijks wordt u om een ​​motivatie (van transit) gevraagd zoals een reservatie of een bewijs van woonst.

Als u zich wilt begeven naar een van de buurlanden van Slovenië, gelieve het reisadvies voor deze respectieve landen op te volgen. Gelieve ook rekening te houden dat sommige landen u vragen om voordien een formulier in te vullen.

 

3. Lokale maatregelen

Hoewel de meeste maatregelen opnieuw versoepeld zijn blijven er enkele van kracht, bijvoorbeeld het dragen van maskers. Deze maatregelen hangen af van hoe de situatie evolueert en kunnen dus ieder moment terug veranderen. We raden u daarom aan om de evolutie van de maatregelen te volgen op officiële sites, waaronder deze van de Sloveense overheid.

Algemene informatie over de huidige maatregelen vindt u eveneens in het tabblad “Gezondheid en hygiëne”.

 

4. Meer informatie

U kunt het Sloveens Ministerie van Binnenlandse zaken bereiken op het nummer +386 1 428 4000 voor vragen over transit en grensovergang.

Reizigers worden aangeraden om de situatie en de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen. Actuele informatie en instructies zijn beschikbaar op de website van de Sloveense overheid

Om onze consulaire hulp beter te kunnen organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via Travellers Online

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Slovenië is ook een doorreisland voor de vele toeristen die elke zomer Kroatië als vakantiebestemming kiezen (opgelet: Belgen die vanuit Slovenië met de wagen Kroatië binnenrijden, verlaten de Schengenruimte en zullen bij de grensovergang onderworpen worden aan een grenscontrole. Een geldig reisdocument is noodzakelijk, ook voor kinderen (met foto!) (Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort).

NB: Wanneer u langer dan drie dagen in het land verblijft dient u dit te melden bij het meest nabijgelegen politiebureau (niet toepasselijk voor hotelgasten). Controles worden regelmatig uitgevoerd en boetes bedragen tot 400 euro.
 
 
Criminaliteit


Criminaliteit komt in Slovenië relatief weinig voor. Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

 • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog op druk bezochte toeristische plaatsen;
 • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
 • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
 • Alleen reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam enkel te overnachten in betrouwbare logies.

In Slovenië toetst u 112 of 113 om in contact te komen met de hulpdiensten.