Slovenië

Slovenie

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Niet-essentiële reizen naar Slovenië zijn ten zeerste afgeraden.

België staat op de zogenaamde rode lijst, reizen naar Slovenië is mogelijk mits rekening te houden met volgende voorwaarden:

  • U moet 10 dagen in quarantaine blijven na binnenkomst, OF
  • U bent vrijgesteld van quarantaine indien u een negatieve test kunt voorleggen die niet ouder is dan 48 uur

Algemene Veiligheids- en gezondheidssituatie

Sinds de uitbraak van de Covid-19 gezondheidscrisis, nam de Sloveense overheid strikte maatregelen van kracht, en dit zowel op het vlak van gezondheid en social distancing, als van toegang tot het grondgebied. Tevens heeft Slovenië zijn grondgebied in zones verdeelt, gaande van groen naar oranje en rood, waar andere maatregelen gelden omtrent reizen tussen de  provincies en samenkomsten. Deze maatregelen hangen af van hoe de situatie evolueert en kunnen dus ieder moment terug veranderen.

We raden u daarom aan om de evolutie van de maatregelen te volgen op officiële sites, waaronder deze van de overheid. Algemene informatie over de huidige maatregelen vindt u eveneens in het tabblad “Gezondheid en hygiëne”.

Binnenkomst in Slovenië

Alle regio's in België staan momenteel op de zogenaamde rode lijst opgemaakt door de Sloveense autoriteiten. Concreet wil dit zeggen dat personen die in België verbleven Slovenië kunnen binnenkomen  als zij een 10-daagse qurantaine ondergaan. Aan de grens is het mogelijk dat u wordt gevraagd om nuttige documenten voor te leggen, om bijvoorbeeld aan te tonen waar u in Slovenië zal verblijven of eerder verbleef. 

De Sloveense autoriteiten aanvaarden een negatieve Covid-19 test bij binnenkomst om een qurantaine te vermijden. Dit op voorwaarde dat de test niet ouder is dan 48u en afgenomen werd in Slovenië, de EU of de Schengenzone.

Uitzonderingen op de quarantainevereisten gelden voor reizigers die om uitzonderlijke redenen naar Slovenië reizen of als zij op doorreis zijn en kunnen garanderen dat zij Slovenië in de 12 uur na binnenkomst zullen verlaten. Verdere uitzonderingen kunt u op volgende webpagina vinden (in het Engels). Vaak worden bewijzen gevraagd.

We wijzen u er graag op dat door verstrengde coronamaatregelen er lange files kunnen ontstaan aan de grensposten, zowel bij het binnenkomen als bij het verlaten van het land.

Opgepast, personen die Slovenië binnen willen en die symptomen van infectie tonen kunnen de toegang geweigerd worden.

Voor meer details over de regeling voor binnenkomst in Slovenië en de open grensovergangen kunt u terecht op de website van de Sloveense politie (in het Engels).

Voor commerciële vluchten naar Slovenië, gelieve de aankondigingen op de websites van de Jože Pučnik luchthaven (Ljubljana – Engelstalige site) en de luchtvaartmaatschappijen te volgen.

Transit via het Sloveense grondgebied

Transit is toegestaan. Ook ​​voor burgers uit landen die niet op de zogenaamde groene lijst staan, op voorwaarde dat de uitgang in de 12 uur na binnenkomst is verzekerd. Mogelijks wordt u om een ​​motivering van de transit gevraagd (een reservatie, een bewijs van woonst,…).

Als u zich wilt begeven naar een van de buurlanden van Slovenië, gelieve het reisadvies voor deze respectieve landen op te volgen. Gelieve ook rekening te houden dat sommige landen u vragen om voordien een formulier in te vullen.

Telefoonnummers en nuttige websites

U kunt de Sloveense politie bereiken op het nummer +386 (0) 1 51 70 01 voor vragen over transit en grensovergang.

Reizigers worden aangeraden om de situatie en de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen. Actuele informatie en instructies zijn beschikbaar op de volgende website.

Om onze consulaire hulp beter te kunnen organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via Travellers Online

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Slovenië is ook een doorreisland voor de vele toeristen die elke zomer Kroatië als vakantiebestemming kiezen (opgelet: Belgen die vanuit Slovenië met de wagen Kroatië binnenrijden, verlaten de Schengenruimte en zullen bij de grensovergang onderworpen worden aan een grenscontrole. Een geldig reisdocument is noodzakelijk, ook voor kinderen (met foto!) (Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort).

NB: Wanneer u langer dan drie dagen in het land verblijft dient u dit te melden bij het meest nabijgelegen politiebureau (niet toepasselijk voor hotelgasten). Controles worden regelmatig uitgevoerd en boetes bedragen tot 400 euro.
 
 
Criminaliteit


Criminaliteit komt in Slovenië relatief weinig voor. Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

  • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog op druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
  • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
  • Alleen reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam enkel te overnachten in betrouwbare logies.

In Slovenië toetst u 112 of 113 om in contact te komen met de hulpdiensten.