Slovenië

Slovenie

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen naar Slovenië is mogelijk.

Algemene veiligheidssituatie

Sinds de uitbraak van de Covid-19-gezondheidscrisis, nam de Sloveense overheid strikte maatregelen. Hoewel men het einde van de epidemie in het land uitriep, blijft een groot aantal maatregelen van kracht, en dit zowel op het vlak van gezondheid en social distancing, als met betrekking tot de toegang tot het grondgebied. Deze maatregelen hangen af van hoe de situatie evolueert en kunnen dus ieder moment terug veranderen. We raden u daarom aan om de evolutie van de maatregelen te volgen op officiële sites, waaronder deze site van de Sloveense overheid: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/

Binnenkomst in Slovenië

Sinds zaterdag 4 juli staat België op de groene lijst van veilige epidemiologische landen. Belgen die naar Slovenië willen reizen moeten zich dan niet meer in quarantaine plaatsen gedurende 14 dagen.

We raden het ten zeerste aan om de situatie dagelijks op te volgen via de online kanalen.
In het geval België onverwachts uit deze zogenaamde groene lijst wordt geschrapt, moeten inwoners van de EU die niet over een vaste verblijfplaats in Slovenië beschikken, 14 dagen in quarantaine blijven nadat ze het land zijn binnengekomen. Een bewijs van reservering voor een toeristische accommodatie wordt niet meer beschouwd als een uitzondering. Het voorleggen van een negatieve SARS-COV-2 test is niet voorzien voor toeristen.

Andere uitzonderingen op de quarantainevereisten gelden voor reizigers die om uitzonderlijke redenen naar Slovenië reizen of als zij op doorreis zijn en kunnen garanderen dat zij Slovenië in de 12 uur na binnenkomst zullen verlaten (zie websites (in het Engels) hieronder voor meer details).

Opgepast, personen die Slovenië binnen willen en die symptomen van infectie tonen kunnen de toegang geweigerd worden.

Voor meer details over de regeling voor binnenkomst in Slovenië en de open grensovergangen kunt u terecht op de website van de Sloveense politie (in het Engels): https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic.

Commerciële vluchten zijn weer toegestaan en er worden weer vluchten tussen België en Slovenië uitgevoerd. Gelieve de aankondigingen te volgen op de websites van de Jože Pučnik luchthaven (Ljubljana – Engelstalige site) en de luchtvaartmaatschappijen over het hernemen van vluchten.

Transit over het Sloveense grondgebied

Transit is toegestaan. Ook ​​voor EU- en Schengenburgers uit landen die niet op de zogenaamde groene lijst staan, op voorwaarde dat de uitgang in de 12 uur na binnenkomst is verzekerd. Mogelijks wordt u om een ​​motivering gevraagd. Als u zich wilt begeven naar een van de buurlanden van Slovenië, gelieve het reisadvies voor deze respectieve landen op te volgen.

Telefoonnummers en nuttige websites

Er is een hotline (080 1404) geopend ter advies van mensen met verdachte symptomen.

Reizigers worden aangeraden om de situatie en de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen. Actuele informatie en instructies zijn beschikbaar op de volgende website: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19

 

Om onze consulaire hulp beter te kunnen organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via Travellers Online

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Slovenië is ook een doorreisland voor de vele toeristen die elke zomer Kroatië als vakantiebestemming kiezen (opgelet: Belgen die vanuit Slovenië met de wagen Kroatië binnenrijden, verlaten de Schengenruimte en zullen bij de grensovergang onderworpen worden aan een grenscontrole. Een geldig reisdocument is noodzakelijk, ook voor kinderen (met foto!) (Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort).

NB: Wanneer u langer dan drie dagen in het land verblijft dient u dit te melden bij het meest nabijgelegen politiebureau (niet toepasselijk voor hotelgasten). Controles worden regelmatig uitgevoerd en boetes bedragen tot 400 euro.
 
 
Criminaliteit


Criminaliteit komt in Slovenië relatief weinig voor. Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

  • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog op druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
  • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
  • Alleen reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam enkel te overnachten in betrouwbare logies.

In Slovenië toetst u 112 of 113 om in contact te komen met de hulpdiensten.