Slovenië

Slovenie

 

Laatste update

Informatie over de maatregelen die de Sloveense regering heeft genomen naar aanleiding van de Covid-19 epidemie :

Covid-19 : situatie in Slovenië

Slovenië wordt eveneens getroffen door de Coronavirus-epidemie. Om mensen met symptomen te adviseren heeft Slovenië een hotline geopend (080 1404). Reizigers worden uitgenodigd om de situatie en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Actuele informatie en instructies zijn beschikbaar op volgende website (in het Engels): https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/.

Vanaf 30 maart, om middernacht, zijn openbare bijeenkomsten verboden, zijn openbare plaatsen niet langer toegankelijk en mag men de gemeente waarin men woont niet meer verlaten. Reizen is enkel toegestaan om specifieke redenen, zoals naar het werk gaan, winkelen of naar de apotheek gaan en men dient daarenboven voldoende afstand te houden. U vindt de lijst met uitzonderingen op de volgende link: https://www.gov.si/en/news/2020-03-29-the-prohibition-of-movement-outside-the-municipality-of-permanent-or-temporary-residence-in-force-from-midnight/ (in het Engels).

In gesloten openbare plaatsen (bijvoorbeeld: winkels) geldt de verplichting om de neus en de mond te bedekken met een masker of op een andere wijze.

Deze maatregelen vullen de eerder genomen maatregelen aan, namelijk:

  • De levering en verkoop van goederen en diensten, rechtstreeks aan consumenten, op het grondgebied van de Republiek Slovenië verboden. Het gaat onder andere om diensten met betrekking tot accommodatie en maaltijden. De levering en verkoop op afstand van goederen en diensten aan consumenten zoals voedingswinkels, apotheken, benzinestations,… is nog steeds mogelijk (meer informatie (in het Engels)). De voedingswinkels zullen open zijn van 8 tot 20 uur, behalve op zon- en feestdagen. De twee eerste uren zijn voor mensen die specifiek gevoelig zijn voor infecties (ouderen, zwangere vrouwen en gehandicapten) gereserveerd.
  • Al het openbaar vervoer in Slovenië opgeschort, met uitzondering van taxidiensten. Elke vorm van vervoer dat nodig is voor noodhulpdiensten en andere openbare hulpdiensten zijn echter vrijgesteld van de beperkingen (meer informatie (in het Engels)).
  • Commerciële vluchten zijn tot nader order opgeschort. Gelieve de aankondigen te volgen op de websites van de Jože Pučnik luchthaven (Ljubljana), de Sloveense regering, evenals de instructies van de luchtvaartmaatschappijen.

Al deze maatregelen gelden voor onbepaalde tijd.

Slovenië verlaten via Oostenrijk

Toegang tot Oostenrijk is enkel mogelijk indien men een medisch attest kan voorleggen in het Engels of Duits van minder dan vier dagen oud dat een moleculaire laboratoriumtest is uitgevoerd om de aanwezigheid van SARS-CoV-2 (COVID-19) te detecteren en dat deze test negatieve resultaten opleverde. Houd er rekening mee dat vanwege het gebrek aan moleculaire tests geen enkel gezondheidscentrum in Slovenië deze test momenteel kan aanbieden aan personen zonder symptomen van Covid-19, inclusief buitenlanders die deze test nodig hebben om Slovenië via Oostenrijk te kunnen verlaten. Transit in een persoonlijk voertuig zonder te stoppen op het Oostenrijks grondgebied (verbod om te stoppen bij benzinestations – zorg voor een volle benzinetank) is toegestaan zonder medisch certificaat en op voorwaarde dat de autoriteiten er zeker van kunnen zijn dat u Oostenrijk zo snel mogelijk zal verlaten.

Als u vanuit Slovenië via de andere buurlanden naar België wilt reizen, met name via Kroatië, dan volgt u best het reisadvies voor deze landen op.

Binnenkomst in Slovenië

Toegang tot de Republiek Slovenië wordt geautoriseerd voor elke persoon die geen Sloveens staatsburger is of geen permanent of tijdelijk verblijf heeft in de Republiek Slovenië, op voorwaarde dat zij een bewijs voorleggen in het Sloveens, Engels of Italiaans van minder dan drie dagen oud dat een moleculaire laboratoriumtest is uitgevoerd om de aanwezigheid van SARS-CoV-2 (COVID-19) te detecteren en dat deze test negatieve resultaten opleverde. Als een persoon dit medisch bewijs niet kan voorleggen dan mag hij toch de Republiek Slovenië binnenkomen als zijn lichaamstemperatuur lager is dan 37,5° C en als hij geen duidelijke tekenen van een infectie van de bovenste luchtwegen vertoont (hoesten, niezen, kortademigheid).

De grenzen met Kroatië en Hongarije zijn gesloten.

  • Vanuit Italië

Sinds 19 maart 2020 zijn vier grensovergangen tussen Italië en Slovenië opengebleven voor persoonlijke voertuigen: Vrtojba, Škofije en Fernetiči zijn 24/24u open en Krvavi Potok tussen 5 en 23 uur.

  • Vanuit Oostenrijk

Sinds 25 maart 2020 zijn de grensovergangen tussen Oostenrijk en Slovenië die toegang tot Slovenië met een persoonlijk voertuig mogelijk maken, de volgende: Gornja Radgona (Bad Radkersburg), Kuzma (Bonisdorf), Karavanke (Karawankentunnel) en Gederovci (Sicheldorf) zijn 24 uur per dag geopend; doorgangen Ljubelj (Loibltunnel), Trate (Mureck) en Radlje (Radlpass) zijn geopend tussen 5u en 21u; en de passage Vič (Lavamund) is geopend tussen 5u en 23u.

Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren, raden wij ook aan uw reis voor vertrek te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Slovenië is ook een doorreisland voor de vele toeristen die elke zomer Kroatië als vakantiebestemming kiezen (opgelet: Belgen die vanuit Slovenië met de wagen Kroatië binnenrijden, verlaten de Schengenruimte en zullen bij de grensovergang onderworpen worden aan een grenscontrole. Een geldig reisdocument is noodzakelijk, ook voor kinderen (met foto!) (Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort).

NB: Wanneer u langer dan drie dagen in het land verblijft dient u dit te melden bij het meest nabijgelegen politiebureau (niet toepasselijk voor hotelgasten). Controles worden regelmatig uitgevoerd en boetes bedragen tot 400 euro.
 
 
Criminaliteit


Criminaliteit komt in Slovenië relatief weinig voor. Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

  • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog op druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
  • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
  • Alleen reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam enkel te overnachten in betrouwbare logies.

In Slovenië toetst u 112 of 113 om in contact te komen met de hulpdiensten.