Slovenië

Slovenie

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

België staat op de zogenaamde rode lijst, essentiële reizen naar Slovenië zijn mogelijk als u rekening houdt met volgende voorwaarden:

 • U moet 10 dagen in quarantaine blijven na binnenkomst,
 • U bent vrijgesteld van quarantaine indien u bij binnenkomst een negatieve PCR- of antigeentest (niet ouder dan 48 uur) kunt voorleggen, een vaccinatiecertificaat of een positieve PCR-test/dokterscertificaat tussen 10 dagen en 6 maanden oud (zie voorwaarden),
 • Of u behoort tot een van de specifieke uitzonderingen.

Algemene veiligheids- en gezondheidssituatie

Sinds de uitbraak van de COVID-19-gezondheidscrisis nam de Sloveense overheid strikte maatregelen, en dit zowel op het vlak van gezondheid en social distancing als op het vlak van toegang tot het grondgebied. Tevens heeft Slovenië 5 kleurcodes ingevoerd die maatregelen omtrent reizen tussen de  provincies, opening van winkels en samenkomsten helpen definiëren. Deze maatregelen hangen af van hoe de situatie evolueert en kunnen dus ieder moment weer veranderen.

We raden u daarom aan om de evolutie van de maatregelen te volgen op officiële sites, waaronder die van de overheid. Algemene informatie over de huidige maatregelen vindt u eveneens in het tabblad “Gezondheid en hygiëne”.

Binnenkomst in Slovenië

Alle regio's in België staan momenteel op de zogenaamde rode lijst opgemaakt door de Sloveense autoriteiten. Concreet wil dit zeggen dat personen die in België verbleven Slovenië kunnen binnenkomen  als zij een 10-daagse quarantaine ondergaan. Aan de grens is het mogelijk dat u wordt gevraagd om nuttige documenten voor te leggen, om bijvoorbeeld aan te tonen waar u in Slovenië zal verblijven of waar u eerder verbleef. 

De Sloveense autoriteiten aanvaarden een negatieve COVID-19-test (PCR- of antigeentest) bij binnenkomst om een 10-daagse quarantaine te vermijden. Dit op voorwaarde dat de test niet ouder is dan 48 uur en dat de test afgenomen werd in Slovenië, de EU of de Schengenzone. U kunt slechts een COVID-19-test (PCR-test) afleggen 5 dagen nadat u een quarantaine is opgelegd, om uw quarantaine in te korten.

Enkele uitzonderingen op de quarantainevereisten gelden voor reizigers die:

 • een vaccinatiecertificaat kunnen voorleggen van:
  • een tweede dosis Comirnaty van Biontech / Pfizer, ten minste zeven dagen voordien toegediend,
  • een tweede dosis COVID-19-vaccin van Moderna, Sputnik V, Coronavac of Sinopharm, ten minste 14 dagen voordien toegediend,
  • een eerste dosis Vaxzevria van AstraZeneca of Covidshield, ten minste 21 dagen voordien toegediend,
  • een eerste dosis COVID-19-vaccin van Johnson and Johnson / Janssen-Cilag, ten minste 14 dagen voordien toegediend,
 • een positieve COVID-19-PCR-test/dokterscertificaat van minstens 10 dagen en maximaal 6 maanden oud waarmee u kan aanduiden dat u van de ziekte genezen bent,
 • om uitzonderlijke redenen naar Slovenië reizen, of
 • op doorreis zijn en kunnen garanderen dat zij Slovenië in de 6 uur na binnenkomst zullen verlaten.

Verdere uitzonderingen en uitleg kunt u op volgende webpagina vinden (Engels, kan vertraging oplopen t.o. v. de Sloveense website). Vaak worden bewijzen gevraagd aan de grens.

We wijzen u er graag op dat door verstrengde coronamaatregelen er mogelijk files kunnen ontstaan aan de grensposten, zowel bij het binnenkomen als bij het verlaten van het land. Belgen kunnen enkel via volgende grenzen het land toetreden: Karavanke, Ljublj, Sentilj snelweg, Gornja Radgona of Gederovci (vanuit Oostenrijk) en Vrtojba, Fernetiči of Škofije (vanuit Italië).       

Opgelet: personen die Slovenië binnen willen en die symptomen van infectie vertonen, kunnen de toegang geweigerd worden.

Voor meer details over de regeling voor binnenkomst in Slovenië en over de open grensovergangen kunt u terecht op de website van de Sloveense politie (in het Engels).

Voor commerciële vluchten naar Slovenië vragen wij u de aankondigingen op de websites van de luchthavens en luchtvaartmaatschappijen te volgen.

Transit via het Sloveense grondgebied

Transit is toegestaan op voorwaarde dat u kunt verzekeren het land binnen de 6 uur na uw binnenkomst weer te verlaten. Mogelijk wordt u om een ​​motivering van de transit gevraagd, zoals een reservatie of een bewijs van woonst.

Als u zich wilt begeven naar een van de buurlanden van Slovenië, gelieve het reisadvies voor deze respectieve landen op te volgen. Gelieve er ook rekening mee te houden dat sommige landen vragen om voorafgaand aan uw reis een formulier in te vullen.

Telefoonnummers en nuttige websites

U kunt de Sloveense politie bereiken op het nummer +386 (0) 1 51 70 01 voor vragen over transit en grensovergangen.

Reizigers worden aangeraden om de situatie en de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen. Actuele informatie en instructies zijn beschikbaar op de volgende website.

Om onze consulaire hulp beter te kunnen organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via Travellers Online

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Slovenië is ook een doorreisland voor de vele toeristen die elke zomer Kroatië als vakantiebestemming kiezen (opgelet: Belgen die vanuit Slovenië met de wagen Kroatië binnenrijden, verlaten de Schengenruimte en zullen bij de grensovergang onderworpen worden aan een grenscontrole. Een geldig reisdocument is noodzakelijk, ook voor kinderen (met foto!) (Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort).

NB: Wanneer u langer dan drie dagen in het land verblijft dient u dit te melden bij het meest nabijgelegen politiebureau (niet toepasselijk voor hotelgasten). Controles worden regelmatig uitgevoerd en boetes bedragen tot 400 euro.
 
 
Criminaliteit


Criminaliteit komt in Slovenië relatief weinig voor. Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

 • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog op druk bezochte toeristische plaatsen;
 • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
 • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
 • Alleen reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam enkel te overnachten in betrouwbare logies.

In Slovenië toetst u 112 of 113 om in contact te komen met de hulpdiensten.