Soedan

kaart Soedan

 

Laatste update

 

In Soedan is momenteel een staatsgreep aan de gang. Er zijn meldingen van demonstraties en van schietincidenten op demonstranten door het leger. 

Landgenoten in Khartoum worden aangeraden in hun hotel of woonplaats te blijven, zich niet in de stad te verplaatsen en alle bijeenkomsten te vermijden.

Reizen naar Soedan worden ten stelligste afgeraden.

 

Coronavirus COVID-19
 

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

De gezondheidssituatie in Soedan is zorgwekkend en het aantal officiële Corona-gevallen, waarvan meer dan 6% met dodelijke afloop, neemt sinds het begin van de pandemie gestadig toe. De grote meerderheid bevindt zich in het hoofdstedelijk gebied. SDN heeft op dit ogenblik het hoogst aantal officieel erkende COVID-19-doden in Oost-Afrika en het aantal nieuwe ziektegevallen neemt weer toe in de North & Red Sea Staten.

Om het coronavirus (COVID-19) in te dammen, werden de Soedanese luchthavens op 16 maart gesloten voor al het buitenlands passagiersverkeer. Een geleidelijke heropening van de KRT-luchthaven voor vluchten op TUR, EGY & VAE met de 4 betrokken nationale luchtvaartmaatschappijen is recent begonnen. Binnenlandse vluchten werden hervat op 14/08, behalve naar en van Dongola en Merowe. Alle passagiers die via KRT reizen, dienen het onderzoeks- en veiligheidsprotocol van het volksgezondheidsministerie te respecteren.

Het Hoog Gezondheidscomité voor noodsituaties heeft voor het hoofdstedelijk gebied de lokale lockdown opgeheven maar verlengde wel het reisverbod tussen de staten voor alle voertuigen op niet-feestdagen. De avondklok blijft in KRT van kracht van 6pm tot 6am, met een verbod op publieke evenementen, feesten, huwelijksceremonies en openbare bijeenkomsten.

Indien u zich in Soedan bevindt, gelieve ons ere-consulaat in Khartoem op de hoogte te houden en neem steeds rechtstreeks contact op met de betrokken luchtvaartmaatschappij voor informatie.

 

Om onze consulaire dienstverlening nog beter te kunnen organiseren, raden wij u aan om uw aanwezigheid in het land te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Op 11 april 2019 werd een einde gemaakt aan het bewind van oud-president Al-Bashir. Het leger en de civiele oppositie hebben op 17 augustus een akkoord bereikt over een verdeling van de macht gedurende 3 jaar. Er zijn nog steeds geregelde incidenten en betogingen in de hoofdstad en in het binnenland. Er zijn ook behoorlijk veel stammentwisten in het binnenland. Het land bevindt zich immers in een zeer moeilijke economische situatie.

Criminaliteit

Straatcriminaliteit en diefstal komen voor op het hele grondgebied.

Zware criminaliteit komt voor in de onveilige conflictgebieden en in de grote steden. Het gaat dan meestal om gewelddadige en gewapende criminaliteit door georganiseerde bendes.

Demonstraties

Kleinere demonstraties als gevolg van punctuele eisen en verzuchtingen, komen vaak voor. Vermijd alle demonstraties want er kan geweld gebruikt  worden.

Veiligheid in de regio's

Reizen in regio's zoals Darfoer, Abyei, Zuid-Kordofan, Blue Nile, Hala’ib-driehoek, Bir Tawil  en het Libische grensgebied, zijn verboden.

Khartoem

Afgezien  van punctuele demonstraties, is de toestand in Khartoem voor het ogenblik relatief rustig.

Nijlvallei

De archeologische sites in de Nijlvallei zijn, op enkele incidenten van banditisme na, rustig en veilig. Nijlstaat blijft evenwel op sommige momenten onrustig.

Darfoer, Zuid-Kordofan

In de vijf Darfoerstaten blijft het onveilig door aanhoudend banditisme ondanks de waargenomen structurele verbetering. Het Darfoer-conflict heeft ook veiligheidsgevolgen voor aangrenzende staten zoals Kordofan en de in Zuid-Soedan gelegen deelstaten West- en Noord Bahr el-Ghazal. Er is een internationale militaire interventiemacht aanwezig (tot einde van 2020) als gevolg van het gewapende conflict rond Jebel Marra. Er is actief banditisme en ook ontvoeringen komen er voor mede als gevolg van het alomtegenwoordig illegaal wapenbezit.

Abyei

De situatie is er op dit moment rustiger o.a. omwille van het ‘Speciaal Administratief VN-toezicht’ door een VN-vredesmacht. Er is voortdurende spanning tussen lokale stammen omwille van grond- en eigendomsgeschillen.

Grens met Eritrea

In Kassala en Rode Zee staten zijn er etnische twisten en banditisme. De grenzen zijn er spradisch open.

Hala'ib driehoek en Bir Tawil

Hala’ib-driehoek: Het oostelijke deel van het grensgebied met Egypte is niet veilig. Sudan en Egypte hebben er een conflict. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil : In het noordelijke deel van het grensgebied tussen Sudan en Egypte ligt Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist, maar het is er  niet veilig.

Port-Sudan

In de havenstad Port Sudan zijn er hangende tribale spanningen. Veiligheidstroepen worden er geregeld ontplooid om erger te voorkomen.

Libische woestijn

Het is ten stelligste af te raden zich naar het grensgebied met Libië te begeven, gezien de totale onveiligheid en de heersende georganiseerde misdaad.