Sri Lanka

kaart Sri Lanka

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

  1. Lokale maatregelen en info

SITUATIE VANAF 21.01.2021 : De Sri Lankaanse overheid heeft  de herneming van commerciële vluchten en een heropening van het land voor toeristen aangekondigd. Deze zal echter verlopen volgens strikte voorwaarden (in het Engels).

  • Een PCR-test uitgevoerd max. 96 uren vóór vertrek
  • Reservatie in een door de Sri Lankaanse overheid “Safe and Secure” gecertifieerd hotel voor de eerste 14 dagen van de reis (zie lijst van geaccrediteerde hotels in onderstaande link)
  • Voorafbetaling voor PCR-tests die zullen uitgevoerd worden tijdens het verblijf, waarvan één bij aankomst (2 tests voor een reis van 7 dagen, 3 tests voor een reis van meer dan 7 dagen)
  • Visumaanvraag uitsluitend online (www.eta.gov.lk)
  • COVID-verzekering
  • Installatie van de “Visit Sri Lanka” applicatie op een GSM-toestel

Deze voorwaarden kunnen evolueren, in het bijzonder wat betreft mogelijke beperkingen opgelegd naargelang de regio van vertrek. Wij raden u daarom aan u in te lichten bij de diplomatieke vertegenwoordiging in de plaats waar u zich bevindt of door een email te sturen naar het volgende adres : info@srilanka.travel

 

 

  1. Belgische maatregelen en info

Zie https://diplomatie.belgium.be/nl voor algemene informatie over reizen naar het buitenland

Informatie ivm covid-maatregelen in België vindt u op https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

 

Op zondagochtend 21 april 2019 werd Sri Lanka getroffen door een reeks explosies in en rond Colombo, Negombo en Batticaloa. Naast drie katholieke kerken, werden ook drie luxehotels in Colombo getroffen (Shangri-La, Cinnanmon Grand, Kingsburry). Hierbij zijn vele doden en gewonden gevallen waaronder tientallen buitenlanders. Vervolgaanslagen kunnen niet worden uitgesloten.

Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, en de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten en veiligheidspersoneel strikt op te volgen. Vermijd samenscholingen, erediensten en openbare plaatsen.

Wees verder aandachtig voor kleine criminaliteit, kredietkaartfraude en aanranding: het blijven de voornaamste risico's voor toeristen.

Sri Lanka kent 2 moessons: een zuidwestelijke moesson van mei tot september en een noordoostelijke moesson van oktober tot januari. Het land wordt in die periodes regelmatig geteisterd door hevige stortregens, met overstromingen en landverschuivingen tot gevolg. Het is raadzaam bij de planning van uw reis rekening te houden met de moessonperiode. De toestand kan lokaal vaak erg verschillen. Ter plaatse, raden wij u aan de lokale pers en de weersvoorspellingen op te volgen, bijvoorbeeld via het disaster management centre (Twitter: @dmc_lk) en het meteorologisch instituut van Sri Lanka.

De Dengue-koorts is een van de voornaamste gezondheidsrisico's, vooral in het regenseizoen. Reizigers wordt aangeraden zich tegen muggen te beschermen.

Om onze consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op Travellers Online. https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Hoewel de situatie in Sri Lanka de laatste jaren voortdurend is verbeterd, blijven etnische en religieuze spanningen onderhuids aanwezig. Sporadisch geweld kan niet worden uitgesloten. Vermijd politieke manifestaties of spontane samenscholingen. Volg altijd goed het lokale nieuws op.

Ook in de noordelijke en oostelijke provincies is de situatie sterk verbeterd. Toeristen die naar de noordelijke provincie willen reizen hoeven geen bijzondere toelating meer aan te vragen bij het leger. De heropbouw van toeristische infrastructuur is er aan de gang, al blijven er zones die ontmijnd moeten worden. Wees voorzichtig en informeer u over de staat van de wegen en hotelaccommodatie. Vermijd militaire installaties en wees waakzaam voor elke signalisatie van landmijnen.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit neemt toe in de toeristische gebieden. Er zijn ook meer gevallen van diefstal en kredietkaartfraude en van aanranding. Wij raden u aan om steeds waakzaam te blijven, vooral indien u als vrouw alleen door het land reist.

Wees voorzichtig met mensen die informeel hun diensten aanbeiden aan toeristen op de luchthaven, toeristische plaatsen als het internet. Ze zijn niet altijd betrouwbaar en soms gaat het om fraudeurs en oplichters.