Sri Lanka

kaart Sri Lanka

Laatste update

Alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka worden momenteel afgeraden.

Op zondagochtend 21 april werd Sri Lanka getroffen door een reeks explosies in en rond Colombo, Negombo en Batticaloa. Naast drie katholieke  kerken, werden ook drie luxehotels in Colombo getroffen (Shangri-La, Cinnanmon Grand, Kingsburry). Hierbij zijn vele doden en gewonden gevallen waaronder tientallen buitenlanders. Mogelijks zijn een aantal van de daders nog op vrije voeten. Nieuwe aanslagen kunnen niet worden uitgesloten. De Sri Lankaanse overheid heeft drastische veiligsmaatregelen genomen.

De aanslagen hebben de spanningen tussen de gemeenschappen verhoogd. Er vinden regelmatig incidenten plaats, waarbij de Moslimgemeenschap wordt gebiseerd.

De avondklok wordt regelmatig in functie van de laatste ontwikkelingen ingevoerd, en weer opgeheven zodra de toestand is gekalmeerd. Ook sociale media worden regelmatig geblokkeerd.

Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, en de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten en veiligheidspersoneel strikt op te volgen. Vermijd samenscholingen, erediensten en openbare plaatsten, beperk uw verplaatsingen en blijf binnen waar mogelijk. Hood rekening met extra veiligheidsmaatregelen op straat, in hotels en op de luchthaven. Houd contact met familie en vrienden, zodat ze op de hoogte zijn van uw plannen.

Reizigers worden aangeraden de lokale media te volgen Volgende lokale nieuwsbronnen kunnen in het Engels geconsulteerd worden: de overheidsnieuwdienst https://www.newsfirst.lk/ en volgende andere mediabronnen: Ada Derana http://www.adaderana.lk/, Daily Mirror http://www.dailymirror.lk/, en Sunday Times http://www.sundaytimes.lk/ alsook een Q&A van de overheid van Sri Lanka http://www.sltda.lk/emergency .

Indien u Sri Lanka eerder dan gepland wenst te verlaten, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, touroperator en reisverzekeringsmaatschappij.

De luchthaven is open. Enkel reizigers met een bevestigd retour ticket kunnen zich, 4 uur op voorhand op de luchthaven voor de terugvlucht aanmelden. Op de site van de luchthaven kunnen de vertrekkende vluchten worden geconsulteerd.

Er werd een permanente 24-uur dienst opgericht om toeristen bij te staan met volgend lokaal telefoonnummer 1912 (buiten Sri Lanka te bereiken via het nummer +9411 242 6900).

Reizigers die hun reis wensen te annuleren of te wijzigen moeten zich richten tot hun tour-operator / reisagentschap, of rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, die zelf beslissen welk gevolg zij hieraan geven.

Om onze consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op Travellers Online https://travellersonline.diplomatie.be/Culture/Selection?returnUrl=%2f

De reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken  zijn louter adviezen. Zij hebben geen bindende waarde.

 

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

 

Hoewel de situatie in Sri Lanka de laatste jaren voortdurend is verbeterd, blijven etnische en religieuze spanningen onderhuids aanwezig. Sporadisch geweld kan niet worden uitgesloten. Vermijd politieke manifestaties of spontane samenscholingen. Volg altijd goed het lokale nieuws op.
Ook in de noordelijke en oostelijke provincies is de situatie sterk verbeterd. Toeristen die naar de noordelijke provincie willen reizen hoeven geen bijzondere toelating meer aan te vragen bij het leger. De heropbouw van toeristische infrastructuur is er aan de gang, al blijven er zones die ontmijnd moeten worden. Wees voorzichtig en informeer u over de staat van de wegen en hotelaccommodatie. Vermijd militaire installaties en wees waakzaam voor elke signalisatie van landmijnen.

 
Criminaliteit
Kleine criminaliteit neemt toe in de toeristische gebieden. Er zijn ook meer gevallen van diefstal en kredietkaartfraude en van aanranding. Wij raden u aan om steeds waakzaam te blijven, vooral indien u als vrouw alleen door het land reist.
Wees voorzichtig met mensen die informeel hun diensten aanbeiden aan toeristen op de luchthaven, toeristische plaatsen als het internet. Ze zijn niet altijd betrouwbaar en soms gaat het om fraudeurs en oplichters.