Sri Lanka

kaart Sri Lanka

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

 1. Lokale maatregelen en info

SITUATIE VANAF 10.08.2021 

Regels ivm de toegansvoorwaarden tot Sri Lanka.

In essentie :

 • Geen quarantaine meer voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn en negatief testen bij aankomst. Andere reizigers moeten 14 dagen in quarantaine verblijven, op eigen kosten, in een hotel of instituut aangeduid door de overheid
 • Health Declaration Form invullen (verkrijgbaar bij check-in of aan boord)
 • Wat de testen betreft:
  • Alle reizigers moeten een negatieve PCR-test, afgenomen max. 72 uren vóór vertrek, in het Engels kunnen voorleggen bij aankomst
  • PCR-test bij aankomst (kinderen onder de 2j zijn vrijgesteld). PCR-test op dag 7 en 14 van de quarantaine (kinderen onder de 2j zijn vrijgesteld).  Deze testen worden uitgevoerd op de kosten van de reizigers
  • De Sri Lankaanse overheid behoudt het recht om deze quarantaineperiode te verlengen indien u een nauw contact hebt gehad met iemand die positief getest werd of indien u vanuit een land komt dat als risicoland wordt aanzien.

Meer informatie is terug te vinden via de website van het Sri Lankaanse Ministerie van Gezondheid.

 1. Belgische maatregelen en info

Zie https://diplomatie.belgium.be/nl voor algemene informatie over reizen naar het buitenland

Informatie ivm covid-maatregelen in België vindt u op https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

 

Op zondagochtend 21 april 2019 werd Sri Lanka getroffen door een reeks explosies in en rond Colombo, Negombo en Batticaloa. Naast drie katholieke kerken, werden ook drie luxehotels in Colombo getroffen (Shangri-La, Cinnanmon Grand, Kingsburry). Hierbij zijn vele doden en gewonden gevallen waaronder tientallen buitenlanders. Vervolgaanslagen kunnen niet worden uitgesloten.

Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, en de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten en veiligheidspersoneel strikt op te volgen. Vermijd samenscholingen, erediensten en openbare plaatsen.

Wees verder aandachtig voor kleine criminaliteit, kredietkaartfraude en aanranding: het blijven de voornaamste risico's voor toeristen.

Sri Lanka kent 2 moessons: een zuidwestelijke moesson van mei tot september en een noordoostelijke moesson van oktober tot januari. Het land wordt in die periodes regelmatig geteisterd door hevige stortregens, met overstromingen en landverschuivingen tot gevolg. Het is raadzaam bij de planning van uw reis rekening te houden met de moessonperiode. De toestand kan lokaal vaak erg verschillen. Ter plaatse, raden wij u aan de lokale pers en de weersvoorspellingen op te volgen, bijvoorbeeld via het disaster management centre (Twitter: @dmc_lk) en het meteorologisch instituut van Sri Lanka.

De Dengue-koorts is een van de voornaamste gezondheidsrisico's, vooral in het regenseizoen. Reizigers wordt aangeraden zich tegen muggen te beschermen.

Om onze consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op Travellers Online. https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Hoewel de situatie in Sri Lanka de laatste jaren voortdurend is verbeterd, blijven etnische en religieuze spanningen onderhuids aanwezig. Sporadisch geweld kan niet worden uitgesloten. Vermijd politieke manifestaties of spontane samenscholingen. Volg altijd goed het lokale nieuws op.

Ook in de noordelijke en oostelijke provincies is de situatie sterk verbeterd. Toeristen die naar de noordelijke provincie willen reizen hoeven geen bijzondere toelating meer aan te vragen bij het leger. De heropbouw van toeristische infrastructuur is er aan de gang, al blijven er zones die ontmijnd moeten worden. Wees voorzichtig en informeer u over de staat van de wegen en hotelaccommodatie. Vermijd militaire installaties en wees waakzaam voor elke signalisatie van landmijnen.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit neemt toe in de toeristische gebieden. Er zijn ook meer gevallen van diefstal en kredietkaartfraude en van aanranding. Wij raden u aan om steeds waakzaam te blijven, vooral indien u als vrouw alleen door het land reist.

Wees voorzichtig met mensen die informeel hun diensten aanbeiden aan toeristen op de luchthaven, toeristische plaatsen als het internet. Ze zijn niet altijd betrouwbaar en soms gaat het om fraudeurs en oplichters.