Sri Lanka

kaart Sri Lanka

 

Laatste update

Gezien de crisissituatie in Sri Lanka raden wij alle niet-essentiële reizen af. Als u momenteel in Sri Lanka op vakantie bent, kan u uw reis zoals gepland voortzetten met de nodige waakzaamheid (zie hieronder). Indien nodig, raden wij u aan contact op te nemen met uw reisagentschap.

Als u zich voor uw terugkeer naar de luchthaven moet begeven tijdens de avondklok, is dit mogelijk indien u uw verplaatsing kan verantwoorden met uw paspoort en uw vliegticket.

Sri Lanka kent momenteel een ernstige politieke en sociale crisis, als gevolg van de economische moeilijkheden die het land al enkele maanden ervaart. Op 07.05.2022 kondigde de president de noodtoestand af en er geldt een avondklok voor het hele land. Het is onzeker hoe de toestand verder zal ontwikkelen.

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het volgende:

  • Het land worstelt met serieuze bevoorradingsproblemen, dat voor tekorten  aan basismiddelen zoals medicijnen, brandstof, elektriciteit en voedsel zorgt. Er kunnen wachtrijen zijn bij supermarkten, benzinestations en apotheken. Lokale autoriteiten kunnen ook de rantsoenering van elektriciteit opleggen, met stroomuitval als gevolg.
  • Gezien het groeiende tekort aan medicijnen raden we reizigers die een speciale medische behandeling nodig hebben aan om waakzaam te zijn en voldoende medicijnen mee te nemen.
  • Sinds 31 maart 2022 zijn er grote betogingen (voornamelijk in stedelijke centra). Vermijd betogingen of grote bijeenkomsten en volg het advies van de lokale autoriteiten op.

We raden reizigers naar Sri Lanka ten zeerste aan om zich te registreren op het online reizigersplatform Travellers Online.

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

1. Lokale maatregelen en info

SITUATIE VANAF 20.04.2022

Regels i.v.m. de toegangsvoorwaarden tot Sri Lanka:

Gevaccineerde reizigers moeten geen voorafgaande PCR-test meer voorleggen indien ze tenminste 2 weken vóór aankomst in Sri Lanka gevaccineerd werden. De volgende reizigers worden als volledig gevaccineerd beschouwd:

  • Indien beide doses ontvangen van een 2doses-vaccin,
  • 1 enkele dosis indien Janssen-vaccin
  • Kinderen onder de 18j indien ze minstens 1 dosis van een erkend vaccin hebben ontvangen

 

Ongevaccineerde of gedeeltelijk gevaccineerde reizigers moeten wel een negatieve PCR-test (max 72u voor vertrek) of een Rapid Antigen Test (max 48u voor vertrek) kunnen voorleggen.

Alle reizigers moeten een COVID19-verzekering nemen (zie link). 

Meer informatie is terug te vinden via de website helloagain

Opgelet: Het land heeft in het verleden terrorisistische aanvallen meegemaakt. Het risico voor een nieuwe terroristische aanval bestaat. Waakzaamheid is dus gevraagd aan reizigers. 

Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, en de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten en veiligheidspersoneel strikt op te volgen. Vermijd samenscholingen, erediensten en openbare plaatsen.

Om onze consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op Travellers Online

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Hoewel de situatie in Sri Lanka de laatste jaren voortdurend is verbeterd, blijven etnische en religieuze spanningen onderhuids aanwezig. Sporadisch geweld kan niet worden uitgesloten. Vermijd politieke manifestaties of spontane samenscholingen. Volg altijd goed het lokale nieuws op.

Ook in de noordelijke en oostelijke provincies is de situatie sterk verbeterd. Toeristen die naar de noordelijke provincie willen reizen hoeven geen bijzondere toelating meer aan te vragen bij het leger. De heropbouw van toeristische infrastructuur is er aan de gang, al blijven er zones die ontmijnd moeten worden. Wees voorzichtig en informeer u over de staat van de wegen en hotelaccommodatie. Vermijd militaire installaties en wees waakzaam voor elke signalisatie van landmijnen.

 
Criminaliteit

Kleine criminaliteit neemt toe in de toeristische gebieden. Er zijn ook meer gevallen van diefstal en kredietkaartfraude en van aanranding. Wij raden u aan om steeds waakzaam te blijven, vooral als u als vrouw alleen door het land reist.

Wees voorzichtig met mensen die informeel hun diensten aanbeiden aan toeristen op de luchthaven, toeristische plaatsen als het internet. Ze zijn niet altijd betrouwbaar en soms gaat het om fraudeurs en oplichters.