Tsjaad

Tsjaad

 

Laatste update

Alle reizen naar Tsjaad worden momenteel ten stelligste afgeraden.

Het staatshoofd van Tsjaad is op 20 april 2021 overleden na confrontaties met gewapende groepen in het noorden van het land. Militaire operaties zijn nog steeds aan de gang.

In deze context zijn alle verplaatsingen buiten de hoofdstad, onder welk motief ook, ten stelligste afgeraden. Een avondklok is in voege van 18u t.e.m. 5u en alle land-en luchtgrenzen zijn tot nader order gesloten. We raden u aan op de hoogte te blijven van de situatie door het volgen van de actualiteit.

Belgen die reeds tijdelijk in het land verblijven, raden we aan om zich in te schrijven op Travellers Online https://travellersonline.diplomatie.be.

In geval van problemen, mag u contact opnemen met de Belgische Ambassade te Yaounde, Kameroen (+237 222 21 52 91 / yaounde@diplobel.fed.be).

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.​

Om de verspreiding van het virus te bestrijden hebben de Tsjaadse autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen, die in onze rubriek “Gezondheid en hygiëne” vermelden zijn.

   

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  De toestand in de grenszones van het hele land blijft gespannen. Daarom worden al de verplaatsingen ten stelligste afgeraden in deze gebieden. De binnenlandse toestand blijft volatiel in het hele land. De risico's voor terroristische aanslagen en banditisme blijven reëel. Bijgevolg is voor alle reizen naar Tsjaad, de hoofdstad inbegrepen, de grootste voorzichtigheid geboden. Eventuele verplaatsingen in het binnenland zijn bovendien alleen mogelijk, mits de nodige toelatingen vanwege de bevoegde autoriteiten. Het is eveneens onontbeerlijk om te worden vergezeld door een gewapende escorte, die beschikt over een missieorder.

  Concreet worden alle reizen naar volgende gebieden ten stelligste afgeraden:
  •    Alle regio’s binnen een straal van 30 km met alle grenzen van Tsjaad, met uitzondering van Ndjamena.
  •    Het Tsjaadmeer en zijn omgeving
  •    De regio’s Sila, Wadi Fira, Ennedi en Tibesti
  •    De regio Ouaddaï, met uitzondering van de stad Abéché
  •    De regio Borkou behalve de stad Faya Largeau

  Alvorens een reis in Tsjaad te ondernemen dient met professioneel veiligheidsadvies in te winnen. Men dient erop toe te zien dat de correcte Tsjaadse autoriteiten op de hoogte zijn van uw reis en dat u over alle goedkeuringen en nodige documenten beschikt.

  Een uitgebreide reisverzekering, is onontbeerlijk.

  Er blijft sprake van een verhoogd risico, mede gezien de deelname van het Tsjaadse leger aan de operaties tegen Boko Haram rond het gehele Tsjaadmeerbekken. Verscheidene terroristische aanvallen vonden reeds plaats in Ndjamena.

  Sinds 2019 kent Tsjaad een heropleving van aanvallen. Dodelijke aanvallen vonden plaats in maart, april en augustus 2019 in het westen van het land. De hoofdstad is sinds 2015 niet meer geraakt.

  Er bevinden zich heel wat vluchtelingen en “Internally displaced persons” in het oosten en het zuiden van Tsjaad, komende vanuit de conflictgebieden in Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek.

  In het noorden van Tsjaad zijn er mijnenvelden in bepaalde gebieden. Ook buiten de gekende mijnenvelden kunnen er zich explosieven bevinden.

   
  Criminaliteit

  Er is gevaar voor inbraak en diefstal (auto’s). Er zijn gevallen bekend van gewapende overvallen, waarbij expats het doelwit zijn. Er is banditisme op de grote wegen (highway bandits) en carjacking. Het wordt aangeraden geen waardevolle voorwerpen bij zich te hebben of juwelen te dragen. Het is beter uit volkse buurten weg te blijven..

  In het oosten van Tsjaad werden in het verleden al werknemers van NGO's gekidnapt met het oog op het eisen van losgeld.