Tsjechië

kaart Tsjechië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen vanuit België naar Tsjechië is mogelijk

 

Grensoverschrijding

Als onderdeel van haar strijd tegen de Covid-19-pandemie heeft de Tsjechische regering een reeks beperkingen opgelegd aan de toegang tot het land Deze beperkingen worden aangepast naargelang de situatie in de verschillende landen en regio’s verandert. Deze beperkingen zijn momenteel als volgt:
 

Het land binnenkomen

De Tsjechische regering verleent  toegang tot haar grondgebied op basis van een indeling van de landen van de EU en het Schengengebied in drie categorieën:

 • groen = veilig land;
 • oranje = land met een gemiddeld infectierisico;
 • rood = land met een hoog infectierisico.

Deze rangschikking wordt wekelijks herzien op basis van de evolutie van de situatie in deze landen. Volgens de update van 27 juli, kunnen burgers van de EU en Schengenlanden, en buitenlanders met de status van langdurig ingezetene in deze landen, Tsjechië binnenkomen zonder voorwaarden: Alle landen van de EU staan als groen aangeduid. 

 • Reizigers uit groene gebieden dienen hun reis niet te rechtvaardigen, ze moeten geen negatieve Covid-19-test voorleggen en ze worden niet in quarantaine geplaatst.
 • Reizigers afkomstig uit landen of gebieden die oranje of rood gekleurd zijn worden onderworpen aan bepaalde beperkende maatregelen:  quarantaine, negatieve covid test voorleggen en een dwingende reden (professioneel, gezinshereniging, hoger onderwijs) hebben voor het ondernemen van hun reis.

Bezoek voor meer informatie de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx (In het Engels/Tsjechisch) ​

Tsjechische burgers en mensen die regelmatig in Tsjechië verblijven, zijn aan hun kant onderworpen aan de volgende voorwaarden om naar Tsjechië te kunnen terugkeren:

 • als ze terugkeren uit een land dat is geclassificeerd als "groen" of "oranje": hun terugkeer zal niet worden beperkt;
 • als ze terugkeren uit een als "rood" geclassificeerd land: ze moeten een negatieve Covid-19-test hebben om op Tsjechisch grondgebied te mogen blijven of 14 dagen in quarantaine gaan..

Om te weten te komen welke specifieke regels moeten worden nageleefd om het Tsjechische grondgebied binnen te komen, moet u de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken raadplegen https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx (In het Engels/Tsjechisch)

Reisopties

 • Over de weg: Het overschrijden van de Tsjechische grens met een privéauto is toegestaan ​​voor iedereen die aan de vereiste voorwaarden voldoet. Bij alle belangrijke grensovergangen is het mogelijk om de Duits-Tsjechische, Oostenrijks-Tsjechische ,Tsjechisch-Poolse en Tsjechisch-Slowaakse grens 24/7 te overschrijden. ).
 • Met de trein: Spoorwegovergangen aan de Tsjechische grens zijn sinds 26 mei heropend, maar het internationale spoorverkeer is alleen geleidelijk hervat.
 • Met het vliegtuig: Vaclav Havel Prague Airport is sinds het begin van de Covid-19-crisis open gebleven en de regionale luchthavens in Brno, Ostrava, Karlovy Vary en Pardubice zijn op 26 mei heropend. Vluchten naar België zijn gedeeltelijk hervat.

Hygiënische maatregelen

De door de Tsjechische regering opgelegde hygiënemaatregelen worden geleidelijk aangepast aan de actuele situatie   :het dragen van een masker in de metro is verplicht en wordt  in tram en bus sterk aangeraden. 

Om te weten te komen  welke specifieke regels op het vlak van hygiëne op Tsjechisch grondgebied in acht moeten worden genomen, is het noodzakelijk om de website van het Tsjechische Ministerie van Volksgezondheid te raadplegen https://koronavirus.mzcr.cz/en/current-measures (In het Engels/Tsjechisch) 

Online bronnen

Voor het raadplegen van de kaart van de landen met hun kleuren code   en voor gedetailleerde informatie over de voorwaarden voor toegang tot Tsjechisch grondgebied, kan  de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken geraadpleegd worden: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx (In het Engels/Tsjechisch)

 of op de internet pagina van het Ministerie van Volksgezondheid:  https://koronavirus.mzcr.cz/en/current-measures (In het Engels/Tsjechisch)  

 

Om de consulaire hulp beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be/.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen in de Tsjechische Republiek houdt geen specifieke risico’s in.

Wees wel extra op uw hoede voor ‘pickpockets’ ! Vooral daar waren mensen zich verzamelen, op en rond vele toeristische plekjes en bezienswaardigheden, in tram / bus / metro,… Pickpockets zijn overal Tsjechië zeer actief. Houd uw bezittingen in het oog !

 

Criminaliteit

Zoals in alle grote steden en toeristische omgevingen, is het raadzaam om waakzaam te blijven.

Nuttige nummers:

 • Politie: 158
 • Emergency: 112
 • Ambulance: 155


 

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.