Tsjechië

kaart Tsjechië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Grensoverschrijding

Als onderdeel van haar strijd tegen de Covid-19-pandemie heeft de Tsjechische regering een reeks beperkingen opgelegd op de toegang tot het land. Deze beperkingen worden aangepast naargelang de situatie in de verschillende landen en regio’s verandert. Deze beperkingen zijn momenteel als volgt:
 

Het land binnenkomen

De Tsjechische regering verleent  toegang tot haar grondgebied op basis van een indeling van de landen van de EU en het Schengengebied in drie categorieën:

 • groen = veilig land;
 • oranje = land met een gemiddeld infectierisico;
 • rood = land met een hoog infectierisico.

Deze rangschikking wordt wekelijks herzien op basis van de evolutie van de situatie in deze landen. Volgens de update van 17 augustus, kunnen burgers van de EU en Schengenlanden, en buitenlanders met de status van langdurig ingezetene in deze landen, Tsjechië binnenkomen zonder voorwaarden. Alle landen van de EU, op Roemenië na, staan als groen aangeduid. Echter personen die Tsjechië binnenkomen vanuit België en die wensen te werken in Tsjechië dienen, na binnenkomst van het land, een COVID-test te ondergaan (RT-PCR test).

 • Reizigers uit groene gebieden dienen hun reis niet te rechtvaardigen, ze moeten geen negatieve Covid-19-test voorleggen en ze worden niet in quarantaine geplaatst.
 • Reizigers afkomstig uit landen of gebieden die oranje of rood gekleurd zijn worden onderworpen aan bepaalde beperkende maatregelen:  quarantaine, negatieve covid test voorleggen en een dwingende reden (professioneel, gezinshereniging, hoger onderwijs) hebben voor het ondernemen van hun reis.

Bezoek voor meer informatie de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx (In het Engels/Tsjechisch) ​

Tsjechische burgers en mensen die regelmatig in Tsjechië verblijven, zijn van hun kant onderworpen aan de volgende voorwaarden om naar Tsjechië te kunnen terugkeren:

 • als ze terugkeren uit een land dat is geclassificeerd als "groen" of "oranje": hun terugkeer zal niet worden beperkt;
 • als ze terugkeren uit een als "rood" geclassificeerd land: ze moeten een negatieve Covid-19-test hebben om op Tsjechisch grondgebied te mogen blijven of 14 dagen in quarantaine gaan.

Om te weten te komen welke specifieke regels moeten worden nageleefd om het Tsjechische grondgebied binnen te komen, moet u de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken raadplegen https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx (in het Engels/Tsjechisch).
 

Reisopties

 • Over de weg: Het overschrijden van de Tsjechische grens met een privéauto is toegestaan ​​voor iedereen die aan de vereiste voorwaarden voldoet. Bij alle belangrijke grensovergangen is het mogelijk om de Duits-Tsjechische, Oostenrijks-Tsjechische, Tsjechisch-Poolse en Tsjechisch-Slowaakse grens 24/7 te overschrijden).
 • Met de trein: Spoorwegovergangen aan de Tsjechische grens zijn sinds 26 mei heropend, maar het internationale spoorverkeer is alleen geleidelijk hervat.
 • Met het vliegtuig: Vaclav Havel Prague Airport is sinds het begin van de Covid-19-crisis open gebleven en de regionale luchthavens in Brno, Ostrava, Karlovy Vary en Pardubice zijn op 26 mei heropend. Vluchten naar België zijn gedeeltelijk hervat.
   

Hygiënische maatregelen

De door de Tsjechische regering opgelegde hygiënemaatregelen worden geleidelijk aangepast aan de actuele situatie: het dragen van een masker in de metro is verplicht en wordt in tram en bus sterk aangeraden. 

Om te weten te komen  welke specifieke regels op het vlak van hygiëne op Tsjechisch grondgebied in acht moeten worden genomen, is het noodzakelijk om de website van het Tsjechische Ministerie van Volksgezondheid te raadplegen: https://koronavirus.mzcr.cz/en/current-measures (in het Engels/Tsjechisch).
 

Online bronnen

Voor het raadplegen van de kaart van de landen met hun kleuren code   en voor gedetailleerde informatie over de voorwaarden voor toegang tot Tsjechisch grondgebied, kan de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken geraadpleegd worden: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx (In het Engels/Tsjechisch)

 of op de website van het Ministerie van Volksgezondheid: https://koronavirus.mzcr.cz/en/current-measures (in het Engels/Tsjechisch).

 

Om de consulaire hulp beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be/.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen in de Tsjechische Republiek houdt geen specifieke risico’s in.

Wees wel extra op uw hoede voor ‘pickpockets’ ! Vooral daar waren mensen zich verzamelen, op en rond vele toeristische plekjes en bezienswaardigheden, in tram / bus / metro,… Pickpockets zijn overal Tsjechië zeer actief. Houd uw bezittingen in het oog !

 

Criminaliteit

Zoals in alle grote steden en toeristische omgevingen, is het raadzaam om waakzaam te blijven.

Nuttige nummers:

 • Politie: 158
 • Emergency: 112
 • Ambulance: 155