Tsjechië

kaart Tsjechië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID-19

De Tsjechische autoriteiten leggen een reeks beperkingen op aan wie naar Tsjechië wil reizen en wie er verblijft, als onderdeel van de strategie om de coronavirusepidemie te verslaan. De beperkingen zijn momenteel als volgt.

 

1. Het land binnenkomen

België is door de Tsjechische autoriteiten momenteel geclassificeerd als een land met een gematigd risico op COVID-19-overdracht. Reist u vanuit België naar Tsjechië? Dan moet u de volgende maatregelen volgen:

 • U moet voor uw aankomst het Public Health Passenger Locator Form invullen (zie hieronder 'Online bronnen').
 • U moet de QR-code Passenger Card tonen als daarom wordt gevraagd, bij het instappen, aan de grens of na aankomst. U ontvangt de QR-code nadat u het Public Health Passenger Locator Form hebt ingevuld. 
 • U moet een Europees digitaal certificaat hebben, of een nationaal certificaat van een niet-EU lidstaat, waaruit blijkt dat u een screeningtest hebt ondergaan, uitgevoerd door een erkend beroepsbeoefenaar, minder dan 72 uur voor uw aankomst in het geval van een PCR test, of minder dan 48 uur voor uw aankomst in het geval van een antigeentest, en dat het resultaat ervan negatief is. Bij gebrek aan zo’n certificaat, kan binnen 5 dagen na aankomst een test worden uitgevoerd in Tsjechië.

Reizigers uit België zijn vrijgesteld van de verplichting om het negatieve resultaat van een screeningtest te hebben (maar niet van de verplichting om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen):

 • indien zij een Europees digitaal certificaat hebben, of een nationaal certificaat van een EU+ lidstaat (d.w.z. EU + Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Monaco, Liechtenstein, Andorra, San Marino en Vaticaan), waaruit blijkt dat zij volledig gevaccineerd tegen COVID-19 zijn, sinds ten minste 14 dagen, en op voorwaarde dat ze niet tegelijkertijd symptomen van COVID-19-besmetting vertonen;
 • of indien ze een medisch certificaat van een niet-EU+ lidstaat hebben, tenminste in het Engels geschreven, waaruit blijkt dat ze volledig ingeënt zijn tegen COVID-19, met een vaccin dat door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd is, en op voorwaarde dat ze onderdanen zijn van een EU-lidstaat en dat ze niet tegelijkertijd symptomen van COVID-19-infectie vertonen;
 • of indien ze een Europees digitaal attest hebben, of een nationaal medisch attest van een EU+ lidstaat, waaruit blijkt dat ze een quarantaine hebben nageleefd volgens de regels van het land in kwestie, na positief getest te zijn op COVID-19 in de afgelopen 180 dagen, en op voorwaarde dat ze tegelijkertijd geen symptomen van Covid-19-infectie vertonen.

In een beperkt aantal gevallen moeten de reizigers van België geen Public Health Passenger Locator Form invullen, en ook geen negatieve resultaat van een screeningtest hebben. Dat is onder andere het geval als de reiziger: 

 • minder dan 12 uur in Tsjechië zal blijven;
 • jonger dan 6 jaar is.

Hebt u in de afgelopen 14 dagen meer dan 12 uur doorgebracht in een land dat geclassificeerd is als 'hoog risico of 'zeer hoog risico'? Dan bent u onderworpen aan bijkomende voorwaarden. Raadpleeg voor deze voorwaarden en de indeling van landen volgens hun risicograad de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (zie hieronder 'online bronnen').

Daarnaast heeft iedereen die naar Tsjechië reist de verplichting om:

 • onmiddellijk een arts te waarschuwen als u symptomen van infectieziekte vertoont, en indien nodig een medisch onderzoek en een test te ondergaan;
 • alle regels te volgen die zijn opgelegd door de Tsjechische autoriteiten om de verspreiding van COVID-19 in het land te bestrijden (zie hieronder 'online bronnen').

 

2. Reisopties

 • Over de weg: Het overschrijden van de Tsjechische grens met een eigen auto is toegestaan, als u aan de voorwaarden voldoet (zie hierboven).
 • Met de trein: De spoorwegovergangen op de Tsjechische grenzen zijn open, maar het internationale treinverkeer heeft zijn frequenties aangepast aan de daling van het aantal passagiers als gevolg van de COVID-19-crisis.
 • Met het vliegtuig: Praag Vaclav Havel Airport is open, maar het aantal vluchten van en naar België is gedaald. Wanneer geplande vluchten worden geannuleerd, worden meestal alternatieve vluchten aangeboden. De regionale luchthavens van Brno, Ostrava, Karlovy Vary en Pardubice zijn gesloten of draaien niet op volle capaciteit.

 

3. Hygiënische maatregelen en beperkingen die van toepassing zijn in het land

De hygiënemaatregelen opgelegd door de Tsjechische regering worden regelmatig gewijzigd naar aanleiding van de evolutie van de situatie. Om de beperkingen te kennen met betrekking tot bijeenkomsten binnen en buiten en het bezoeken van hotels, restaurants en cafés, raadpleegt u de website van het ministerie van Volksgezondheid (zie 'online bronnen' hieronder).

 

4. Online bronnen

 

Om de consulaire hulp beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be/.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Afgezien van het risico van besmetting met Covid-19, brengt reizen naar Tsjechië geen specifieke risico's met zich mee. Het blijft aan te raden om op te passen voor zakkenrollers, vooral in het openbaar vervoer.

Criminaliteit

Zoals in alle grote steden en toeristische omgevingen, is het raadzaam om waakzaam te blijven.