Tsjechië

kaart Tsjechië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

De Tsjechische autoriteiten leggen een reeks beperkingen op aan wie naar Tsjechië wil reizen en wie er verblijft, als onderdeel van de strategie om de coronavirusepidemie te verslaan. De beperkingen zijn momenteel als volgt.

 

1. Het land binnenkomen

België is door de Tsjechische autoriteiten momenteel geclassificeerd als een land met een hoog risico op COVID-19-overdracht. Reist u vanuit België naar Tsjechië? Dan moet u de volgende maatregelen volgen:

Indien u gevaccineerd bent: 

U moet voor uw aankomst het Public Health Passenger Locator Form invullen (zie hieronder 'Online bronnen').

 • U moet de QR-code Passenger Card tonen als daarom wordt gevraagd, bij het instappen, aan de grens of na aankomst. U ontvangt de QR-code nadat u het Public Health Passenger Locator Form hebt ingevuld
 • Indien u een EU digitaal certificaat of een nationaal certificaat heeft van een EU+ lidstaat (Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Monaco, Liechtenstein, Andorra, San Marino en Vaticaan) hebt waaruit blijkt dat u  langer dan 14 dagen (na 2de dosis bij vaccin met 2 dosissen of na enige dosis bij vaccin met maar 1 dosis) gevaccineerd bent  zijn er geen verdere vereisten voor tests of zelfisolatie, op voorwaarde dat er geen symptomen van COVID besmetting zijn.
   

Indien u niet gevaccineerd bent:

 • U moet voor uw aankomst het Public Health Passenger Locator Form invullen (zie hieronder 'Online bronnen').
 • U moet de QR-code Passenger Card tonen als daarom wordt gevraagd, bij het instappen, aan de grens of na aankomst. U ontvangt de QR-code nadat u het Public Health Passenger Locator Form hebt ingevuld. 
 • Indien u reist met een gemeenschappelijk vervoermiddel (vliegtuig, bus, trein) moet u een Europees digitaal COVID-certificaat hebben, of een nationaal certificaat van een niet-EU-lidstaat, waaruit blijkt dat u een COVID-test hebt ondergaan, uitgevoerd door een erkend beroepsbeoefenaar, minder dan 72 uur voor uw aankomst in het geval van een PCR-test, of minder dan 48 uur voor uw aankomst in het geval van een antigeentest, en dat het resultaat ervan negatief is. 
 • Eens in Tsjechië dient er ten vroegste op de 5de dag en ten laatste voor de 14de dag na binnenkomst van het land een PCR-test afgenomen te worden. U dient in zelfisolatie te blijven tot het resultaat bekend is. 

Daarnaast heeft iedereen die naar Tsjechië reist de verplichting om:

 • onmiddellijk een arts te waarschuwen als u symptomen van infectieziekte vertoont, en indien nodig een medisch onderzoek en een test te ondergaan;
 • alle regels te volgen die zijn opgelegd door de Tsjechische autoriteiten om de verspreiding van COVID-19 in het land te bestrijden (zie hieronder 'online bronnen').

 

2. Hygiënische maatregelen en beperkingen die van toepassing zijn in het land

De hygiënemaatregelen opgelegd door de Tsjechische regering worden regelmatig gewijzigd naar aanleiding van de evolutie van de situatie. Om de beperkingen te kennen met betrekking tot bijeenkomsten binnen en buiten en het bezoeken van hotels, restaurants en cafés, raadpleegt u de website van het ministerie van Volksgezondheid (zie 'online bronnen' hieronder).

 

3. Online bronnen

 

Om de consulaire hulp beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be/.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Afgezien van het risico van besmetting met Covid-19, brengt reizen naar Tsjechië geen specifieke risico's met zich mee. Het blijft aan te raden om op te passen voor zakkenrollers, vooral in het openbaar vervoer.

Criminaliteit

Zoals in alle grote steden en toeristische omgevingen, is het raadzaam om waakzaam te blijven.