Tunesië

Tunesië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Maatregelen voor reizen naar Tunesië

Personen die in Tunesië aankomen moeten:

 • Zich onderwerpen aan verplichte controles op COVID-19 door middel van sneltesten bij aankomst. Wie positief test zal  moet een zelfisolatie respecteren van minimum 5 dagen.
 • Beschikt u over een geldig vaccinatiecertificaat? Dan zijn geen verdere maatregelen van toepassing. Een vaccinatiecertificaat is geldig vanaf 14 dagen na de voltooiïng van het vaccinatieschema (of 28 dagen voor het vaccin van Janssen/Johnson&Johnson).
 • Heeft u geen geldig vaccinatiecertificaat? Personen vanaf 18 jaar die niet (volledig) gevaccineerd zijn, moeten een negatieve PCR-test (met QR-code) voorleggen, die moet dateren van minder dan 48 uur voor inscheping, of een RAT-test (sneltest) voorleggen, die moet dateren van minder dan 24 uur voor inscheping. Zij moeten ook 5 dagen in thuisquarantaine.

 

Maatregelen op het Tunesische grondgebied

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in gesloten publieke ruimtes en vervoer. Tunesië heeft beslist om de controle van deze plicht te versterken, en een boete van 60 Tunesische dinars voor de overtreders op te leggen.
 • Verbod van openbare en privébijeenkomsten.
 • De gouvernoraten kunnen zelf specifieke maatregelen afroepen. Blijf op de hoogte van de plaatselijke maatregelen en volg de aanwijzingen van de overheid op.
 • Een coronapas is verplicht om toegang te krijgen tot gesloten publieke ruimtes.

Voor meer gedetailleerde informatie over de reizen vanuit en naar Tunesië, klik hier.

   

  Registreer uw reis op Travellers Online. Zo kunnen we u sneller helpen als je eventuele hulp nodig hebt in het buitenland.


   

  Description

  Algemene veiligheid

  Terrorisme

  De Tunesische autoriteiten hebben verschillende terroristische pogingen verijdeld en veel inspanningen geleverd om de veiligheid van het grondgebied te verbeteren. Bezoekers dienen zich bewust te zijn van het groot risico van nieuwe aanslagen op het gehele grondgebied. Alle reizen en verplaatsingen binnen het land moeten worden getoetst op basis van de veiligheidsrisico's die eraan verbonden zijn. Het is raadzaam in alle omstandigheden zeer waakzaam te blijven.

  Mits de nodige waakzaamheid mogen reizigers naar Tunesië reizen, met uitzondering van de grensgebieden met Algerije en Libië. 

  Voor reizen buiten het kustgebied wordt aanbevolen gebruik te maken van gecertificeerde touroperators en reisbureaus die in nauw contact staan met de Tunesische veiligheidsdiensten.

  Verplaatsingen in het gebied tussen de grens met Algerije ten westen van de as Jendouba - Le Kef - Kasserien - Fériana-Tameghza en in de bergachtige gebieden van Kasserine en Le Kef worden ten stelligste afgeraden.

  Ook verplaatsingen in de grensgebieden met Libië ten zuiden van de as Rejim Maatoug-Bir Ellouza-Bir Aouine-Bori Bourghiba-Remada-Ben Gardane  worden ten stelligste afgeraden. De stad Ben Guerdane, waar in maart 2016 gevechten waren tegen Daesh, bevindt zich in die zone.

   

  Algemene veiligheid

  Het is aangeraden om vóór en tijdens uw verblijf de actualiteit te volgen.

  Het is ten stelligste aanbevolen een verblijfplaats te kiezen die de nodige maatregelen voorziet voor de veiligheid van de klanten. Vermijd nachtelijke verplaatsingen buiten de hotels naar uitgaansgelegenheden en buiten de hoofdwegen. Vermijd druk bezochte evenementen op zowel openbare plaatsen als private adressen en grote menigten, samenkomsten en manifestaties, die gevaarlijk kunnen zijn.
   
  Vermijd nachtelijke verplaatsingen en verplaatsingen naar geïsoleerde plaatsen of via afgelegen wegen. Op ieder moment kunnen de Tunesische autoriteiten versterkte veiligheidsmaatregelen (zoals controles of wegversperringen) nemen. Volg de aanwijzingen van de veiligheidsdiensten strikt op. Het is belangrijk steeds in het bezit te zijn van gedetailleerde wegenkaarten.

  Het verkeer kan heel gevaarlijk zijn.

   

  Criminaliteit

  Tunisië is niet vrij van criminaliteit. Men dient zeer bedacht te zijn voor (kruimel)diefstal op openbare plaatsen en plekken waar veel toeristen komen (markt, medina, hotel, strand). Inbraken in hotelkamers komen occasioneel voor. Eerder afgelegen straten, wijken en parken worden beter vermeden en zeker niet alleen bezocht. Alleen reizende vrouwen kunnen ook een doelwit zijn. Ook taxi’s neemt men best indien mogelijk niet alleen. Bij een gewelddadige overval wordt best alles onmiddellijk afgegeven en is ieder verzet gevaarlijk.

  U dient het volgende in acht te nemen:

  • vermijden om grote hoeveelheden waarden (geld, juwelen, e.a. ) op zich te dragen.
  • steeds oplettend zijn voor handtassen en elektronische apparatuur (gsm,…) .
  • het origineel van uw documenten (paspoort, identiteitskaart) bewaren in de kluis van het hotel en  kopies meenemen.
  • in geval van verlies of diefstal, onmiddellijk een verklaring afleggen bij de dichtstbijzijnde politiepost en de Belgische ambassade in Tunis verwittigen. Noodnummer van de politie: 197.

   

  Nuttig om te weten

  Het is noodzakelijk om waakzaam te zijn t.o.v. de verschillende oplichterspraktijken die gericht zijn op toeristen. Pas op voor verleidingsmanoeuvres in clubs en hotels om geld te verdienen, of zelfs om huwelijksbeloftes om een verblijfsvergunning in België te krijgen.

  Reizigers wordt aangeraden voor en tijdens hun verblijf in Tunesië op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en regelmatig het reisadvies te raadplegen.

  Reizigers die problemen zouden ondervinden tijdens hun reis worden aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisagent voor organisatorische problemen. In geval van veiligheidsproblemen kunnen zij de ambassade in Tunis contacteren.

  Belgen die zich op of in de buurt van ernstige incidenten bevinden, worden verzocht om zo spoedig mogelijk hun familie en naasten te contacteren om hen gerust te stellen. Een mededeling aan de ambassade van België (tunis@diplobel.fed.be) is ook aangeraden. Dit bij voorkeur per e-mail om te voorkomen dat de telefoonlijnen verzadigd geraken.