Tunesië

Tunesië

Laatste update

Veiligheid

De afgelopen dagen hebben verscheidene betogingen plaatsgevonden die mogelijk zullen voortduren, vooral in Tunis en de grote steden. Het is raadzaam om waakzaam te zijn en weg te blijven van samenscholingen. Informeer u steeds over de actuele situatie vooraleer u besluit om te reizen.

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Tunesië staat Belgische onderdanen toe om naar Tunesië te reizen, onder strikte sanitaire maatregelen

 

 • De Tunesische overheid beslist regelmatig om nieuwe dwingende sanitaire maatregelen  toe te passen om de verspreiding van de virus te bestrijden. Er zijn niet alleen strikte regels bij aankomst in Tunesië (testen, quarantaine, enz.), maar ook maatregelen met betrekking tot het sociale leven (avondklok, verplaatsingen, samenscholingen, enz.). Personen die naar Tunesië reizen of zich in het land bevinden, worden uitgenodigd om geïnformeerd te blijven en om deze maatregelen strikt na te leven.

 

 • Voor meer gedetailleerde informatie over de reizen vanuit en naar Tunesië, klik hier.
 •  

Als algemene regel worden reizen naar Tunesië door België strikt afgeraden. Reizigers die zich toch naar Tunesië zouden begeven zullen bij hun terugkeer in België aan strikte sanitaire maatregelen onderworpen worden.

  Om de consulaire bijstand zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren, raden wij u aan om u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be


   

  Description

  Algemene veiligheid

  Terrorisme

  De Tunesische autoriteiten hebben verschillende terroristische pogingen verijdeld en veel inspanningen geleverd om de veiligheid van het grondgebied te verbeteren. Bezoekers dienen zich bewust te zijn van het groot risico van nieuwe aanslagen op het gehele grondgebied. Alle reizen en verplaatsingen binnen het land moeten worden getoetst op basis van de veiligheidsrisico's die eraan verbonden zijn. Het is raadzaam in alle omstandigheden zeer waakzaam te blijven.

  Mits de nodige waakzaamheid mogen reizigers naar Tunesië reizen, met uitzondering van de grensgebieden met Algerije en Libië. 

  Voor reizen buiten het kustgebied wordt aanbevolen gebruik te maken van gecertificeerde touroperators en reisbureaus die in nauw contact staan met de Tunesische veiligheidsdiensten.

  Verplaatsingen in het gebied tussen de grens met Algerije ten westen van de as Jendouba - Le Kef - Kasserien - Fériana-Tameghza en in de bergachtige gebieden van Kasserine en Le Kef worden ten stelligste afgeraden.

  Ook verplaatsingen in de grensgebieden met Libië ten zuiden van de as Rejim Maatoug-Bir Ellouza-Bir Aouine-Bori Bourghiba-Remada-Ben Gardane  worden ten stelligste afgeraden. De stad Ben Guerdane, waar in maart 2016 gevechten waren tegen Daesh, bevindt zich in die zone.

   

  Algemene veiligheid

  Het is aangeraden om vóór en tijdens uw verblijf de actualiteit te volgen.

  Het is ten stelligste aanbevolen een verblijfplaats te kiezen die de nodige maatregelen voorziet voor de veiligheid van de klanten. Vermijd nachtelijke verplaatsingen buiten de hotels naar uitgaansgelegenheden en buiten de hoofdwegen. Vermijd druk bezochte evenementen op zowel openbare plaatsen als private adressen en grote menigten, samenkomsten en manifestaties, die gevaarlijk kunnen zijn.
   
  Vermijd nachtelijke verplaatsingen en verplaatsingen naar geïsoleerde plaatsen of via afgelegen wegen. Op ieder moment kunnen de Tunesische autoriteiten versterkte veiligheidsmaatregelen (zoals controles of wegversperringen) nemen. Volg de aanwijzingen van de veiligheidsdiensten strikt op. Het is belangrijk steeds in het bezit te zijn van gedetailleerde wegenkaarten.
  Het verkeer kan heel gevaarlijk zijn.

   

  Criminaliteit

  Tunisië is niet vrij van criminaliteit. Men dient zeer bedacht te zijn voor ( kruimel) diefstal op openbare plaatsen en plekken waar veel toeristen komen (markt, medina, hotel, strand) . Inbraken in hotelkamers komen occasioneel voor. Eerder afgelegen straten, wijken en parken worden beter vermeden en zeker niet alleen bezocht. Alleen reizende vrouwen kunnen ook een doelwit zijn. Ook taxi’s neemt men best indien mogelijk niet alleen. Bij een gewelddadige overval wordt best alles onmiddellijk afgegeven en is ieder verzet gevaarlijk.

  U dient het volgende in acht te nemen:

  vermijden om grote hoeveelheden waarden (geld, juwelen, e.a. ) op zich te dragen.

  Steeds oplettend zijn voor handtassen en elektronische apparatuur (GSM,…) .

  Het origineel van uw documenten ( paspoort, identiteitskaart) bewaren in de kluis van het hotel en  kopies meenemen.

  Ingeval van verlies of diefstal, onmiddellijk een verklaring afleggen bij de dichtstbijzijnde politiepost en de Belgische Ambassade in Tunis verwittigen. Noodnummer van de politie: 197.

   

  Nuttig om te weten

  Het is noodzakelijk om waakzaam te zijn t.o.v. de verschillende oplichterspraktijken die gericht zijn op toeristen. Pas op voor verleidingsmanoeuvres in clubs en hotels om geld te verdienen, of zelfs om huwelijksbeloftes om een verblijfsvergunning in België te krijgen.

  Reizigers wordt aangeraden voor en tijdens hun verblijf in Tunesië op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en regelmatig het reisadvies te raadplegen.

  Reizigers die problemen zouden ondervinden tijdens hun reis worden aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisagent voor organisatorische problemen. In geval van veiligheidsproblemen kunnen zij de ambassade in Tunis contacteren.

  Belgen die zich op of in de buurt van ernstige incidenten bevinden, worden verzocht om zo spoedig mogelijk hun familie en naasten te contacteren om hen gerust te stellen. Een mededeling aan de  Ambassade van België (tunis@diplobel.fed.be) is ook aangeraden. Dit bij voorkeur per e-mail om te voorkomen dat de telefoonlijnen verzadigd geraken.