Turkije

kaart Turkije

Laatste update

Verschillende Europees-Turkse personen met dubbele nationaliteit werd recentelijk het recht ontzegd om het Turkse grondgebied te verlaten en dit zonder dat een specifieke reden werd gegeven.

Bipatriden - personen die zowel de Turkse als de Belgische nationaliteit bezitten -  dienen er zich van  bewust te zijn dat de Belgische autoriteiten hun geen consulaire bijstand kunnen verlenen in het land van hun andere nationaliteit (Turkije).

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Er zijn gevallen geweest van buitenlanders die de toegang tot Turkije werd ontzegd, vooral aan grensovergangen op luchthavens.  De geweigerde personen worden doorgaans terug naar hun vetrekpunt gestuurd met de eerste vlucht van de luchtvaartmaatschappij waarmee ze naar Turkije zijn gekomen.  Het vertrek vanuit de TR luchthaven gebeurt niet altijd onmiddellijk (eerste beschikbare vlucht).

De Belgische diplomatieke en consulaire posten in Turkije kunnen niets veranderen aan deze beslissing van de Turkse overheid.  Elke staat beschikt immers over het soevereine recht om de toegang tot zijn grondgebied te controleren.

Actualiteit:

Op 19 januari 2018 is de noodtoestand nogmaals verlengd. Reizigers worden aangemaand om in heel Turkije alert te blijven en  samenscholingen en drukke plaatsen te mijden.

Volgend op de militaire Turkse operaties in Syrië (Afrin) die op 21 januari van start gingen, vinden raketbeschietingen plaats vanuit Syrië op Turkije waarbij reeds slachtoffers vielen in Kilis. Vandaar worden alle niet-essentiële reizen in de betroffen zones (Hatay en Kilis) afgeraden en worden alle reizen aan de Turks-Syrische grens ten zeerste afgeraden.

Advies:

Wegens de terreurdreiging is de grootste waakzaamheid geboden over heel het land en in het bijzonder in de grote steden. Elke reis dient te worden geëvalueerd op basis van de mogelijk op te lopen veiligheidsrisico’s: de waarschijnlijkheid dat andere veiligheidsincidenten van terroristische aard plaatsvinden, blijft zeer hoog. Het is dan ook aanbevolen om de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen, drukke privé- en openbare plaatsen, grote menigtes en volksmassa’s te vermijden en uit de buurt te blijven van overheidsgebouwen.

Niet-essentiële reizen naar de Zuidoostelijke provincies en plaatsen die grenzen aan Syrië en Irak worden afgeraden. Indien u toch een reis plant naar de provincies Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Mus, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Igdir, Agri, Van, Diyarbakir, Hakkari, Siirt en Tunceli, is het aanbevolen om de Ambassade van België te Ankara hiervan op de hoogte te brengen (ankara@diplobel.fed.be).

Wij raden u in ieder geval aan vooraf uw gegevens te registreren via de website https://travellersonline.diplomatie.be en dit om onze consulaire bijstand beter te organiseren.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemeen

Terreurdreiging

Over de laatste maanden is de terreurdreiging aanzienlijk toegenomen over heel het land. De waarschijnlijkheid dat er opnieuw aanslagen gepleegd worden in de nabije toekomst is groot. 

De terreurdreiging uitgaande van radicale elementen als gevolg van het Syrisch-Iraakse conflict (DAESH/ISIS) is aanzienlijk, zoals recente aanslagen hebben aangetoond, en heeft betrekking op het gehele Turkse grondgebied.

De PKK organisaties hebben talrijke aanvallen uitgevoerd die vooral gericht zijn tegen de staatsstructuren en veiligheidstroepen, waar ook in het land.

Andere Turkse terreurgroepen, zoals de DHKP-C, blijven actief.

Risico’s op aardbevingen

Het Turkse grondgebied is zeer seismisch, en zeker het gebied rond de Zee van Marmara, de Egeïsche Zee, het Zuid-Oosten en de regio van de Zwarte Zee- Kaukasus. Wanneer zich een aardschok voordoet in deze gebieden, dienen de adviezen van de autoriteiten gevolgd te worden. De ziekenhuizen en noodhulp zijn van goede kwaliteit.

Nuttige tips

Reizigers wordt aangeraden voor en tijdens hun verblijf in Turkije op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en regelmatig het reisadvies te raadplegen.

Ter plaatse is het aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen. Het is sterk aangeraden om alle betogingen of publieke bijeenkomsten te vermijden en om op geen enkele manier het optreden van de veiligheidstroepen te hinderen.

Reizigers die problemen zouden ondervinden tijdens hun reis wordt aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisagent voor organisatorische problemen. In geval van veiligheidsproblemen kunnen zij de consulaten van België, het Consulaat-Generaal in Istanbul of de ambassade in Ankara contacteren. 

Belgen die zich op of in de buurt van ernstige incidenten bevinden, worden verzocht om zo spoedig mogelijk hun familie en naasten te contacteren om hen gerust te stellen. Een mededeling aan de  Ambassade van België of het dichtstbijzijnde consulaat is ook aangeraden. Dit bij voorkeur per e-mail om te voorkomen dat de telefoonlijnen verzadigd geraken.

Als u een reis plant naar de provincies Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Mus, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Igdir, Agri, Van Diyarbakir, Hakkari, Siirt en Tunceli, is het aangeraden de Ambassade van België in Ankara hiervan op de hoogte te brengen (ankara@diplobel.fed.be).

Wij raden u in ieder geval aan vooraf uw gegevens te melden via de website https://travellersonline.diplomatie.be en dit om onze consulaire bijstand beter te organiseren.