Turkije

kaart Turkije

Laatste update

ADVIES

Istanbul International”, de luchthaven die “Atatürk Airport” sinds 7 april 2019 vervangt, werkt vlot. Reizigers ondervinden weinig noemenswaardige problemen. Opgelet, de nieuwe luchthaven is nog niet verbonden met een metronetwerk. De luchthaven is bereikbaar met een taxi of een “Havaist” bus van en naar de luchthaven (https://www.ibb.istanbul/en/News/Detail/1205).

Bent u van plan naar Turkije te reizen? Er is een terreurdreiging waardoor waakzaamheid geboden is:

  • Vermijd drukke plaatsen, menigtes maar ook de omgeving van overheidsgebouwen.
  • Om eventuele consulaire bijstand te coördineren, wordt u gevraagd u vooraf in te schrijven op: https://travellersonline.diplomatie.be

Reist u naar het zuiden en oosten van Turkije? Er vinden op regelmatige basis terreuraanslagen en veiligheidsoperaties plaats:

  • Niet-essentiële reizen worden afgeraden naar de provincies: Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanliurfa, Mardin, Şirnak, Mus, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Iğdir, Ağri, Van, Diyarbakır, Hakkari, Siirt en Tunceli.
  • Wenst u toch een reis te ondernemen naar een van deze provincies? Dan raden we u aan om naast travellers online tevens de ambassade van België op de hoogte te brengen via ankara@diplobel.fed.be.

Heb je de Belgische én Turkse nationaliteit?

  • België geeft geen consulaire bijstand in het land van uw andere nationaliteit (Turkije).
  • Er zijn gevallen bekend van Turkse Belgen die het land niet binnen mochten, dan wel niet mochten verlaten. België komt conform internationale conventies tussen in humanitaire noodgevallen.

Heb je enkel de Belgische nationaliteit, of ben je een vreemdeling die langdurig verblijft in België, en werd de toegang tot het Turkse grondgebied u ontzegd?

  • Net als elke staat is Turkije soeverein en kan het land de toegang tot het grondgebied ontzeggen. De Belgische diplomatieke en consulaire missies in Turkije kunnen hier niets tegen inbrengen.
  • Er zijn gevallen bekend waarbij de toegang tot het grondgebied wordt ontzegd. De geweigerde personen worden doorgaans naar hun vertrekpunt gestuurd. Dit gebeurt soms niet onmiddellijk, maar via de eerst beschikbare vlucht.

 
Actualiteit:

Op 18 juli 2018 kwam de noodtoestand in Turkije tot een einde. Desondanks blijven voor reizigers waakzaamheid en het vermijden van samenscholingen en drukke plaatsen, geboden.

  • Niet-essentiële reizen naar het Turks-Syrische en Turks-Iraakse grensgebied worden ten zeerste afgeraden. Sinds de Turkse militaire operatie ‘Olijftak’ in Syrië, hebben immers beschietingen plaatsgevonden in Hatay en Kilis waarbij dodelijke slachtoffers vielen.
  • Op 31 maart 2019 vonden lokale verkiezingen plaats in Turkije. In sommige metropolen, zoals Istanbul, worden de verkiezingsresultaten betwist. Politieke massamanifestaties, samenscholingen, drukke plaatsen worden best vermeden.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemeen

Terreurdreiging

Over de laatste maanden is de terreurdreiging aanzienlijk toegenomen over heel het land. De waarschijnlijkheid dat er opnieuw aanslagen gepleegd worden in de nabije toekomst is groot. 

De terreurdreiging uitgaande van radicale elementen als gevolg van het Syrisch-Iraakse conflict (DAESH/ISIS) is aanzienlijk, zoals recente aanslagen hebben aangetoond, en heeft betrekking op het gehele Turkse grondgebied.

De PKK organisaties hebben talrijke aanvallen uitgevoerd die vooral gericht zijn tegen de staatsstructuren en veiligheidstroepen, waar ook in het land.

Andere Turkse terreurgroepen, zoals de DHKP-C, blijven actief.

Risico’s op aardbevingen

Het Turkse grondgebied is zeer seismisch, en zeker het gebied rond de Zee van Marmara, de Egeïsche Zee, het Zuid-Oosten en de regio van de Zwarte Zee- Kaukasus. Wanneer zich een aardschok voordoet in deze gebieden, dienen de adviezen van de autoriteiten gevolgd te worden. De ziekenhuizen en noodhulp zijn van goede kwaliteit.

Nuttige tips

Reizigers wordt aangeraden voor en tijdens hun verblijf in Turkije op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en regelmatig het reisadvies te raadplegen.

Ter plaatse is het aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen. Het is sterk aangeraden om alle betogingen of publieke bijeenkomsten te vermijden en om op geen enkele manier het optreden van de veiligheidstroepen te hinderen.

Reizigers die problemen zouden ondervinden tijdens hun reis wordt aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisagent voor organisatorische problemen. In geval van veiligheidsproblemen kunnen zij de consulaten van België, het Consulaat-Generaal in Istanbul of de ambassade in Ankara contacteren. 

Belgen die zich op of in de buurt van ernstige incidenten bevinden, worden verzocht om zo spoedig mogelijk hun familie en naasten te contacteren om hen gerust te stellen. Een mededeling aan de  Ambassade van België of het dichtstbijzijnde consulaat is ook aangeraden. Dit bij voorkeur per e-mail om te voorkomen dat de telefoonlijnen verzadigd geraken.

Als u een reis plant naar de provincies Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Mus, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Igdir, Agri, Van Diyarbakir, Hakkari, Siirt en Tunceli, is het aangeraden de Ambassade van België in Ankara hiervan op de hoogte te brengen (ankara@diplobel.fed.be).

Wij raden u in ieder geval aan vooraf uw gegevens te melden via de website https://travellersonline.diplomatie.be en dit om onze consulaire bijstand beter te organiseren.