Uruguay

kaart Uruguay

 

Laatste update

COVID-19

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Uruguay per Decreet 93/2020.

Vluchten uit Europa zijn opgeschort sinds 20/03/2020 voor een periode van 30 dagen. Vanuit Montevideo gaan er bijzonder weinig transitvluchten naar Europa.

De grenzen met Argentinië (land, rivier en lucht) zijn gesloten. Brazilië heeft de landsgrens eveneens gesloten voor niet residerende buitenlanders.

Op enkele uitzonderingen na mogen enkel nog onderdanen van Uruguay en buitenlanders met een verblijfsvergunning het land nog in. Ook deze laatsten moeten zich nog aan de hiernavolgende regels houden.

Wellicht zullen zij die voor een korte periode naar Uruguay reisden (toeristen, studenten, bvb) zich moeten voorbereiden op een langer verblijf in Uruguay.

Kies uw verblijfplaats voorzichtig. Zorg voor een comfortabele woning waar u langer kunt verblijven en probeer via contacten in België uw hulp te verzekeren, vooral met uw bank of wisselkantoor (Western Union), uw verzekeringsmaatschappij (uitbreiding van uw reisverzekering), uw arts (medicijnen), familie en vrienden. Zorg ervoor dat u toegang heeft tot voedsel en communicatiemiddelen, inclusief het internet.

In de huidige omstandigheden zijn de capaciteiten van de Ambassade om tussen te komen relatief beperkt.

Uruguay heeft de volgende maatregelen afgekondigd :

·       Verplichte thuisafzondering gedurende 14 dagen voor de volgende personen (artikel 8 van Decreet 93/2020):

a)    Personen die positief testten voor CoVid-19;

b)    Zij die koorts hebben en/of een of meerdere symptomen vertonen (hoest, keelpijn, ademhalingsmoeilijkheden) en die tijdelijk of permanent in een risicozone hebben verbleven in de laatste 2 weken voor hun intrede in Uruguay;

c)    Zij die in nauw contact geweest zijn met iemand die positief testte voor Covid-19;

d)    Zij die Uruguay betreden na een verblijf of transit in een land van de « risicozone ».

      Risicolanden zijn : Argentinië, Brazilië, Chili, China, Duitsland, Frankrijk, Iran, Italië, Japan en Singapore, Spanje de VS en Zuid-Korea (deze lijst kan snel worden aangepast).

·       De regering vraagt om sociale activiteiten te beperken, samenscholingen te vermijden en, in de mate van het mogelijke, het thuiswerk te bevorderen.

·       Mensen boven de 65 worden aangespoord om zichzelf in preventieve sociale afzondering te plaatsen.

·       Openbare evenementen werden opgeschort, evenals kerkdiensten, cinema's, musea, casinos en paardenrennen.

·       De bars en de restaurants zijn gesloten (behalve delivery).

·       De scholen zijn ook gesloten.

·       Banken zijn open (mogelijks met een beperkt uurrooster), evenals Western Union.

·       Indien U koorts heeft – of andere symptomen vertoont (hoest, keelpijn, ademhalingsmoeilijkheden) neem dan contact op met een arts.

·       Diegenen die deze regelgeving niet respecteert riskeren een boete of gevangenisstraf.

U vindt gedetailleerde informatie op de (Spaanstalige) website van het Ministerie van Volksgezondheid van Uruguay: https://www.gub.uy/ministerio-salud-publica/.

Voor vragen omtrent uw reis, wendt u zich eerst best tot uw luchtvaartmaatschappij, reisagent of reisverzekeraar.

We raden ook alle Belgische reizigers in Uruguay, die dit nog niet hebben gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op TravellersOnline.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Criminaliteit

In Montevideo is een toenemende onveiligheid voelbaar, vooral in het historisch centrum (de haven en de oude stad), alsmede in de volksbuurten aan de rand van de hoofdstad. Dit is het terrein van gauwdieven, maar er komen ook daden van agressie en gewapende overvallen voor. De lokale autoriteiten hebben in gevoelige buurten de veiligheidsmaatregelen en het aantal politiepatrouilles opgevoerd. Niettemin is er meer waakzaamheid geboden en is het raadzaam er 's nachts niet naartoe te gaan.

In andere wijken van Montevideo zoals Pocitos en Carrasco en in andere steden en regio’s van het land, waaronder Colonia, Punta del Este en Rocha, is het veiliger maar ook daar is geïsoleerde criminaliteit niet uitgesloten. Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Het is eveneens aangeraden geld op een discrete manier te behandelen. Wie verplaatsingen doet neemt best enkel fotokopieën van identiteits- en reisdocumenten mee. Indien men toch met de originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het best niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde zak te steken. In het geval van een gewapende overval is het ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.