Venezuela

kaart VenezuelaLaatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Inreisbeperkingen naar Venezuela:

Sinds maart 2020 heeft Venezuela zijn luchtruim gesloten voor vluchten vanuit Europa en Colombia voor een aanvankelijke periode van een maand, die nog steeds van kracht is. Dit met uitzondering van verbindingen met Panama, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Turkije, Bolivia en Rusland. De humanitaire vluchten geïnitieerd door Europese landen met een grote aanwezigheid in Venezuela (Spanje, Italië, Portugal) die soms plaatsen aanboden aan andere EU-landen, zijn al zeer vele maanden niet meer georganiseerd.

Er zijn toegangsbeperkingen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

 • Het meenemen van een negatieve PCR-test is verplicht en mag niet meer dan 72 uur voor binnenkomst gedaan worden.
 • Bij aankomst op de luchthaven van Maiquetía moet u een nieuwe PCR-test ondergaan bij de CASALAB-faciliteiten. Hiervoor dient u zich eerst te registreren op de site www.pasedesalud.casalab.com.ve

Bij een negatieve uitslag is er geen quarantaineperiode meer in acht te nemen.

De op 12 maart 2020 uitgeroepen gezondheidsnoodtoestand blijft van kracht.

 
Coronavirusmetingen
:

Lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Venezuela te voorkomen.

 • In alle openbare ruimtes dient een gelaatsscherm te worden gedragen. Ook in de open lucht.
 • Handen wassen en temperatuurmeting zijn verplicht in supermarkten.
 • Er is een aan-uit sluitsysteem. Er zijn 7 flexibele dagen waarop kantoren en restaurants open mogen. Daarna volgen 7 dagen verplichte quarantaine. Supermarkten zijn dan open.

Bij het optreden van symptomen geeft de afdeling Epidemiologische Surveillance het volgende nummer: 0800 844 4526 (alleen bereikbaar vanuit Venezuela).

 

Op 14 maart 2020 sloot Colombia de grens met Venezuela voor normaal verkeer (inmiddels verlengd tot minstens 16/01/2021). De grens is enkel open voor voetgangers. Alle reizen naar het grensgebied tussen Colombia en Venezuela worden afgeraden. Illegale gewapende groeperingen, drugsbendes en smokkelaars zijn er actief en er is een risico op ontvoering.

Reis niet naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. De maritieme en luchtgrenzen tussen Venezuela en Aruba, Curaçao en Bonaire zijn voor onbepaalde duur gesloten.

Venezuela is een van de landen met de hoogste criminaliteitscijfers ter wereld. Als uw reis niet kan worden uitgesteld, bereid deze met de grootste zorg voor en, eens ter plaatse, houd uw familie dagelijks op de hoogte van het verloop ervan.

Het is aangeraden zich op de hoogte te houden van de evolutie van de toestand en elke, zelfs vreedzame, manifestatie te mijden. Hou rekening met manifestaties indien u zich naar de luchthaven dient te begeven om een vlucht te nemen.

Het risico op ziektes zoals  malaria, dengue, difterie, hepatitis A, tuberculose en hiv/aids neemt toe.

Het gebruik van internationale kredietkaarten voor geldopname is onzeker.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Politieke manifestaties

Sinds begin januari 2019 vinden manifestaties, tegenmanifestaties en samenscholingen van sympatisanten van de oppositie plaats (cabildos abiertos), met slachtoffers en vele arrestaties tot gevolg. Volg de actualiteit en mijdt alle manifestaties en samenscholingen. Houdt er rekening mee als u zich naar de luchthaven dient te begeven om een vlucht te nemen.​

 

Terreurdreiging

Venezuela kent geen specifieke terreurdreiging. Wegens de onveiligheid in het grensgebied met Colombia, ondermeer wegens de aanwezigheid van dissidente ex-FARC en ELN-leden worden alle reizen naar dit deel van het land afgeraden, alsook naar de deelstaat Amazonas.

 

Criminaliteit

De criminaliteit en de onveiligheid zijn uiterst verontrustend en maken van Venezuela een van de meest gevaarlijke landen ter wereld. De criminaliteit concentreert zich voornamelijk in de hoofdstad Caracas (niet alleen in de sloppenwijken "barrios" genaamd maar ook in de reidentiële buurten) en in de grote steden (onder meer Barquisimeto, Valencia, Maracay).

De criminaliteit, soms gekoppeld aan drugshandel, neemt verschillende vormen aan, gaande van pickpocketing, gewapende overvallen, piraterij, carjacking, homejacking, ontvoering, tot moord. Over het algemeen wordt een hoge mate van geweld gehanteerd (gebruik van steek- en vuurwapens).

In de grote steden komen geregeld gewapende overvallen op voetgangers en stilstaande automobilisten voor. Het risico op ontvoering tegen losgeld is ook hoog. Verder komt het frauduleus kopiëren van bankkaarten regelmatig voor.

Bij elke doorgang door de internationale luchthaven van Maiquetía (Caracas), is bijzondere waakzaamheid geboden. Gewapende bendes  opereren in de zones buiten het luchthavengebouw en tussen 22u ’s avonds en 6u ’s ochtends zijn de ordediensten niet permanent aanwezig. Het is dus aangeraden om  late vluchten te vermijden. De reiziger dient zijn/haar wachttijden buiten het luchthavengebouw tot een strikt minimum te beperken en dient luxueuze attributen op een niet-zichtbare wijze bij zich te dragen. In en rond het luchthavengebouw tracht men internationale reizigers te overtuigen om ‘handje-contantje’ geld te wisselen, wat illegaal is.

Zogenaamde ‘piraat-taxichauffeurs’ die hulp opdringen bij het behandelen van bagage (om daarna geld te eisen), of die taxidiensten aanbieden, kan men best afwimpelen. In uitzonderlijke gevallen trachten zij toeristen op te lichten en zij gaan soms tot ontvoering en/of beroving over. Aangeraden wordt om eigen vervoer te gebruiken. Zich door kennissen te laten vervoeren of een beroep te doen op een veiligheidsfirma. Is dit onmogelijk, dan wordt aangeraden om de reguliere taximaatschappij van de luchthaven te gebruiken (zwarte taxi's, type 4x4, gele nummerplaten). Daarvoor contacteert men de coördinator (met walkietalkie) aan de uitgang van de internationale terminal (eerste verdieping), die ook de tarieven aangeeft.

In het raam van de strijd tegen  de handel in verdovende middelen, zijn de passagiers- en bagagecontrole streng voor elk vertrek vanuit de internationale luchthaven van Maiquetía (Caracas), met vaak bijkomende wachttijden tot gevolg bij de loketten van de migratiediensten. De reiziger wordt aangeraden hiermee rekening te houden en zijn bagage niet uit het oog te verliezen.

Reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn om niet met drugs in aanraking te komen. Vooral in het toeristische centrum op het eiland Isla Margarita is bijzondere waakzaamheid geboden

Alle vormen van alternatief of avontuurlijk reizen (zonder begeleiding, backpacking, per fiets, motorfiets, autostop…) worden over het ganse land afgeraden.

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om steeds de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • vermijd de minder bedeelde wijken van de steden (“barrios” of “zonas rojas”);
 • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (gsm, tablet, horloge, juwelen) en beperk het gebruik in het openbaar van uw gsm, tablet, fotoapparaat;
 • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de grote steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
 • gebruik enkel reguliere taximaatschappijen (telefonisch reserveerbaar);
 • houd tijdens elke autorit de vensters gesloten en de portieren vergrendeld;
 • vermijd wildkamperen en autostop;
 • begeef u na zonsondergang niet op strand;
 • haal geld overdag af en steeds op openbare plaatsen (commerciële centra, hotelloby);
 • geef bankkaarten nooit uit handen en beperk het gebruik ervan;
 • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak;
 • contacteer meteen het Diplomatiek Bureau in Caracas ingeval van geschillen met de ordediensten;
 • ingeval van een overval, bied geen weerstand en sta onmiddellijk af wat de aanranders eisen.

Volgende noodnummers kan men best steeds op zak dragen :

 • politie: 171
 • brandweer: +58 (0212) 545 45 45
 • medische spoeddienst Eerste Hulp: 171 (vanop een gsm *171)